Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Alkoholizem - kam se obrniti po pomoč

Default avatar
Pozdravljeni,

o tej temi pišem prvič, čeprav obstaja problem že vrsto let. Vedno je bilo rečeno, da ne potrebuje pomoči, da bo vse rešila sama, pa je vedno ostalo le pri besedah. Po besedah zunanjih smo idealna družina. A takih žal ni. Poriv, da sem se danes odločila, da poskusim stvari vzeti v svoje roke sta moja otroka, 1 in 2 leti stara, ki si želita babice in jo imata neizmerno rada. Tudi sama, priznam, jo imam neizmerno rada, pa čeprav je bilo preko let veliko obljub, ...da zdej pa res,....pa smo danes še vedno na istem. No, slabše ni. Je bilo že slabše, pa je sedaj bolje. A to je le metanje peska v oči. Lahko bo ponovno slabše. Svojih otrok pač ne želim izpostavljati temu. Zato prosim povejte, kam se obrniti po pomoč. Poznate kakšnega dobrega psihiatra psihologa. Mama je namreč zelo inteligentna ženska, dobro situirana, v otroštu naj ne bi bilo zlorab, moj oče jo ima neizmerno rad, a nima moči, da bi ji postavil ultimat, da jo bo zapustil, če... Enako tudi jaz ne, da ji bom odtegnila vnuke, če... Želela bi, da se pogovori z nekom, ki v zgodbo ni neposredno vpleten in ima s tega področja mnoge izkušnje. Za priporočila se vsekakor zahvaljujem.
Default avatar
tudi jaz imam tezavo z mami, ki prevec pije.Vsak dan, stvari so pa zmeraj hujse, saj so poledice tega razne poskodbe, padanje po stopnicah, po terasi, po hisi...in ne vem, kaj naj naredim. Je zaposlena, cez teden dela cele dneve, ampak vikendi so neznosni. Sama pomoci noce, ker noce priznati, da ima tezavo. Ampak z ocetom bova pocasi znorela, saj je take ne moreva vec prenasati. Prosim za pomoc, kam se lahko obrneva, ce sama pomoci noce, ker po njenem, nima tezav. Ampak je res grozno. A se spoh da kaj storiti brez njene privolitve?
Default avatar
zvezdica9876 je napisal/a:
Med tednom ne popiva in v službi zaradi tega nima težav?
V tem primeru sta vidva tista, ki edino imata moč, da kaj spremenita. Ali njen odnos do popivanja, ali pa vajin odnos do nje.

Dokler jo prepričujeta in tolerirata, da se to dogaja, toliko časa ona ne bo pristala, da kaj spremeni. Ker ne zmore in ker se alkoholu ne more upreti. Pomagata ji lahko tako, da jo postavita pred zid in ne izpustita.

Vztrajati je težko, je pa edini način.
Če vama ne uspe njo spraviti po pomoč, ker kot razumem, ona ne misli, da bi imela problem, potem je najbolje, da pomoč poiščete vi.

V skupinah Al-anon pomagajo svojcem alkoholikov. Bi poskusili? Seznam skupin:
http://med.over.net/forum5/read.php?261 ... sg-6408960
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren