Hujšanje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

štetje kalorij

Default avatar
Rada bi vprašala vse tiste, ki hujšate na tak način, da nadzorujete vnos kalorij... kako vam uspe to preštevanje kalorij. Meni nikakor ne gre. Saj ne rečem če si doma in si za kosilo spečeš zrezek na žaru in zraven določeno količino zelenjave - to se da še lepo stehtati in izračunati. Samo meni že malo bolj komplicirano kosilo vse štrene zmeša, da sploh ne govorim o prehranjevanju izven doma, pa čez teden jem več zunaj (mislim malice v službi) kot pa doma.
Torej - kako se tega lotiti? Saj ne veš, kaj vse je v neki hrani, koliko maščobe, kakšne maščobe, ti in drugi dodatki, mešanice različnih živil.... meni nič jasno.
Default avatar
kolona je napisal/a:
Ko si doma je enostavno in opraviš mimogrede. Ko si zunaj pa je točno to kar si napisala, ne veš kaj vse je notri in nikoli ne moreš vedeti. Za seštevanje kalorij moraš prvo dobiti občutek koliko volumna predstavlja hrana na krožniku, drugače ne moreš niti osnovno predvidevati. Potem veš približno na pamet že za vsako živilo (pride z leti) in lahko zračunaš vse skupaj na hitro. Številke zaokrožiš navzgor, dodaš še nekaj več kalorij za vse skrito, kar z očmi ne vidiš in dobiš grob rezultat. Moje mnenje je, da kolikor se naučiš doma toliko lahko znaš tudi zunaj, pač praksa.

Lp
Default avatar
Priporočam ti, da si tehtaš živila nekaj časa, da se navadiš na ''porcije''. Potem pa boš že dobila občutek kolko kcal ima ena tvoja ''porcija''. Npr, kos kruha ima tolko kcal, krožnik golaža ima toliko, povprečno jabolko ima toliko itd...
Kar se tiče zakompliciranih receptov pa si jaz približno zapišem. Od začetka sem si preračunala za nekaj jedi, ki jih pogosteje jemo doma in imam točno vrednost na krožnik (doma delamo vedno po približno istem receptu), za nekaj že pripravljenih jedi sem imela že prej itd.
Ali pa presodim koliko je notri katerih sestavin in dodam še 100 ali 50 kcal za olje, smetano (odvisno od jedi). Recimo mešana zelenjava (korenje ima 30 kcal, čebula ima 30, bučke 18, jajčevci 17, itd). Tukaj dam neko povprečje, ki je 25/ 100g + 100 kcal za smetano ali olje na krožnik.Vem, da ni ravno točno, je pa boljše kot nič.
Za nekaj pripravljenih jedi pa se najte tudi po netu. Precej jih imam tudi na svojem spisku, tako, da če rabiš ti napišem.
Hrane zunaj pa se izogibam, ker nikoli ne morem pustit na krožniku, porcije pa so ogromne :)
Default avatar
Tole glede tehtanja porcij in občutka za količino se mi zdi ful dobro. Res moram najprej malo doma tehtati, zdaj nimam čisto nobenega občutka glede količin. Verjetno tudi sama pojem količinsko preveč tistih jedi, ki so sicer kao OK. Npr. namesto enega dva kosa mesa ali pa ogromno skledo solate ipd.
Default avatar
kolona je napisal/a:
Jaz vsekakor hujšam tako, da nadzorujem vnos kalorij ... a ne s tehtanjem in preštevanjem, temveč po občutku ;)

Odmerjanje hrane s tehnico bi me zagotovo spravilo v slabo voljo in skušnjave. Da bi se obremenjevala ali ima jabolko 75 ali pa morda 90 kcal? Nope!

Meni je osnovno vodilo to, da ne jem slabih (enostavnih) OH in slabih (nasičenih) maščob oz. jih jem minimalno. Potem, da je v prehrano vključeno veliko zelenjave in živil z balastnimi snovmi ter zadosti beljakovin. In to je v bistvu to. Pri vsakem obroku se najem, da sem sita (a ne prenajedena - kot sem bila včasih). Skušam jesti počasi, ker občutek sitosti "pride" kakih 20 do 30 min po obroku.

Na tem forumu sem prebrala en koristen nasvet glede odmerjanja glavnega obroka (pri katerem ni potrebno tehtanje posameznih živil): na krožniku (morda nekoliko manjšem, kot sicer) naj bo: 1/3 beljakovinskega živila, 1/3 zelenjave, 1/3 kompleksnih OH.
Default avatar
tudi sama se poslužujem metode "občutka" ... je pa res, da sem začela glavni jesti iz malega krožnika ...imam pač še vedno "velike" oči in imamm rada, da je krožnik videti poln :)

osnova moje prehrane sta zelenjava in sadje, nekaj mesa, ostalega pa le za vzorec ...
tile tretjinski deleži so odlični, ker z nobeno stvarjo pri obroku ne pretiravamo ... vsake pa je dovolj, da se nasitimo in zadovoljimo tudi psihološko lakoto ...

golo preštevanje kalorij bi tudi meni odvzelo vso voljo do drugačnega prehranjevanja ... sčasoma spoznamo svoje telo in točno vemo, po kateri hrani smo polni energije ... po kateri pa brezvoljni in nenehno lačni ...

poleg tega pa je razlika tudi v v presnovi živil ... gotovo se med presnavlja bistveno drugače ( in za telo boljše) kot sladkor ... sadje in zelenjava drugače kot sokovi ... tako da imata lahko košček kruha z nutelo in dva kosa eksotičnega sadja sicer približno enako kalorij ... a je bitvena razlika, kaj lahko telo izčrpa zase iz teh jedi ...pa ne samo to ...iz predhodnega obroka telo črpa informacijo, kako se hormonsko pripraviti na naslednji obrok ...
zato po določeni hrani zelo hitro in intenzivno čutimo lakoto, po drugi pa ne ...

štetje kalorij lahko (vsaj večinoma je tako) privede do tega, da se človeku ne ljubi več tehtati in preštevati... zapade v enolično prehranjevanje in vse skupaj se lahko spremeni v eno samo moreče razmišljanje o hrani ...

od ogromne sklede solate se pa še nihče ni zredil :)
Default avatar
vesna100 je napisal/a:
Hvala za odgovor in mnenje, tudi v drugi temi glede mandeljnov, bom poskusila.

Saj ravno tega me je strah, da se potem res ukvarjaš samo še s hrano in ti dolgoročno ne znese in potem je vse samo še slabše.

Kar se pa tiče velike sklede solate - tudi če se od tega ne zrediš mi gre na živce, da nimam mere in lahko sploh pojem tako količino. To je problem. Pa tudi - solate so lahko take in drugačne in nekatere hude mešanice tudi niso nedolžne :)
Default avatar
kolona je napisal/a:
Jaz pa kar brez slabe vesti pojem veliko skledo solate - seveda take, ki sem jo pripravila sama, brez kakšnih majoneznih dresingov ipd., a normalno začinjeno z (bučnim) oljem in kisom. Vso zelenjavo jem brez kakršnih koli omejitev.

Imaš pa prav, solate z bogatimi dresingi, pa recimo še z francosko solato ipd., so res lahko kalorične bombe ;) Takim se jaz izogibam.
Default avatar
Heeeeeeeeeej (:

Pred nekaj časi sem bila tudi sama v tem.Je kot droga,ko enkrat znaš težko nehaš.
Stvar je dokaj preprosta.
Vse kalorije,ki jih najdeš na embalažah,internetu so v 100g.
Da ti bo lažje,lahko količino hrane meriš po pesteh :
1 paradižnik (ki ti pokrije dlan)
2 pesti solate
kos kruha

...

Pri zelenjavi in sadju lahko kar izpustiš,saj so večinoma iz vode.
Jaz znam skoraj vse kalorije hrane na pamet :P se naučiš (:

Če kaj potrebuješ .. vprašaj ♥

[quote=""zapade v enolično prehranjevanje in vse skupaj se lahko spremeni v eno samo moreče razmišljanje o hrani ...""]

(:
[/quote]
Default avatar
Medvedek! je napisal/a:
[/quote]

Kaj lahko izpustiš? Kalorije?
Sadje ima kr precej kalorij, če gledamo s smeri, da se ponavadi je zraven še nečesa.
Eno jabolko ima že 120 kcal, prav tako banana, kivi 60, jagode v paketku 200 kcal.. tako da ne vem no.

Jaz sem navajena na seštevanje kalorij že zadnja 4 leta, ampak sem ugotovila da če si jih sproti seštevam in načtrujem obroke pojem preveč, da bi lahko izgubljala težo, če pa se ne obremenjujem in si jih seštejem na koncu dneva pa opažam da komaj prilezem do 500 kalorij na dan..
Tako da kakor komu, enim bo lažje brez seštevanja, enim pa bo dobro za orientacijo.
Default avatar
kolona je napisal/a:
ko omenim solato, imam v mislih zeleno solato, ki jo popestrim s kako žlico naribanih kumaric ali korenčka, morda z enim paradižnikom ali nekaj kosov oliv ...pa kis, bučno olje (sem iz krajev, kjer se je vse jedlo le z bučnim oljem), ponavadi celo brez soli ...

več kot pojem solate (zelenjave) pri obroku, manj pojem drugega ...a pri meni deluje samo, če obrok začnem s solato ... šele nato gre juha in ostalo ...
Default avatar
nonimus - Veliko jabolko ima 100,malo pa 50kcal.

Zelenjava se pa večinoma giblje od 1 - 50 kcal ;))
Default avatar
Jaz si pomagam s calorie counterjem (http://caloriecount.about.com/) in kakšne zelenjave niti ne vagam, ker itak nima tolko kalorij, samo vpišem 1 paradižnik pa mi potem program na približno zračuna. Stvari, ki jih pogosto jem sem pa vnesla noter in jih stehtam, mi ni odveč. :)

Ko jem zunaj vpišem nekaj po občutku, pa dam malo več raje, da je za ziher. :)

lp
Default avatar
kolona je napisal/a:
Jaz sem na začetku približno štela. Imaš pa sedaj na internetu kar nekaj jedi, kjer zraven napišejo koliko kcal vsebuje neka jed. In jaz približno naredim oceno, če piše, da ima 100g pice 200kcal, potem če pojem celo, nekako se mi zdi, da je to tam ene 1000kcal. No, tako sem se jaz to šla, koliko sem pa imela prav, pa ne vem. Včasih sem se tudi zmotila, ko je pisalo, da ima 100g banane 90kcal, in jaz mislim, da sem pojedla 90kcal, potem pa ugotovim, da sem pojedla banano, ki ima 150g.

Ampak jaz sem ugotovila, da pojem za zajtrk od 200-300kcal in isto za večerjo. Za malico med 100-200kcal. Kosilo pa kakor pride.

Je pa res, da večinoma jem za zajtrk pa večerjo podobno. Ampak meni to odgovarja.

lp

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic