Med.Over.Net

Delovno pravo in zaposlitev

Odgovarjajo: dr. Blaž Kovačič Mlinar, odvetnik

Potrebujete informacije o zaposlitvi, službi, pogodbah, odpuščanjih, pravicah in dolžnostih? Na tem forumu boste našli vse potrebno o zaposlitvi.

dr. Blaž Kovačič Mlinar , odvetnik

Kovacic-Mlinar

Specialist za kazensko pravo (kazenski zakon in kazenski postopek, gospodarsko kazensko pravo). Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani je diplomiral leta 1998, bil asistent-stažist na Katedri za kazensko pravo Pravne fakultete Univerze v Ljubljani in se leta 2005, po opravljenem pravniškem državnem izpitu zaposlil v Odvetniški družbi Čeferin, kjer je ukvarjal s kazenskim in ustavnim pravom. Istega leta je tudi postal doktor kazenskopravnih znanosti z disertacijo “Strukturna in vsebinska nasprotja teoretičnega modela mešanega kazenskega postopka. V letih 2006 do 2008 je deloval na Inštitutu za kriminologijo in 2011 pridobil naziv odvetnik-specialist za kazensko pravo (kazenski zakon in kazenski postopek) in začel s samostojno odvetniško prakso. Je avtor in soavtor številnih znanstvenih, raziskovalnih in strokovnih del, predvsem s področja kazenskega prava ter izpraševalec za področje kazenskega prava na pravniškem državnem izpitu. Je predavatelj in nosilec predmeta "Kazensko in kaznovalno pravo" na Fakulteti za management in pravo (MLC) v Ljubljani. Leta 2017 je pridobil naziv docent za področje pravo.

Odpoved delovnega razmerja in bolniška

Default avatar

Bgs

Sem onkološki bolnik z nehodkinovim limfomom. Zdravljenje še ni končano in bom na bolniški še najmanj do konca avgusta. Danes sem prejel klic delodajalca, če lahko pridem 15.6. 2011 podpisati dogovor o odpovedi delovnega razmerja, ker bodo moje delovno mesto ukinili. Na ta datum imam ravno terapijo na Onkološkem inštitutu. Ko sem jim to povedal, so rekli naj pač pridem podpisati en dan prej, ker je to datum s katerim želijo prekiniti delovno razmerje z mano. Zanima me kakšne so moje pravice in pravne možnosti. Ali naj sploh grem karkoli podpisati? Ali me lahko odpustijo medtem, ko sem še na bolniški?
Default avatar

only me

Jaz ne bi hodila v službo po odpoved. Zakaj le. Pustite,da vam jo pošljejo po pošti. Delovno razmerje vam kot poslovnemu visku lahko ukinejo in vam v primeru, da ni drugega ustreznega dela, tudi dajo odpoved. če pa boste ob izteku odpovednega roka v bolniški, vam bo delovno razmerje prenehalo ob izteku staleža, vendar najveć 6 mesecev po izteku odpovednega roka.
Default avatar

drustvo_za_pravno_pomoc

Pozdravljeni,

glede na podatke iz Vašega vprašanja sklepamo, da Vam delodajalec predlaga sporazumno razveljavitev pogodbe o zaposlitvi in Vas poziva, da pridite to podpisat. Če se s tem ne strinjate pač ne podpisujte, predvsem pa ne hodite tja, če imate zdravljenje. Sicer pa Vam pogodbo o zaposlitvi lahko odpovedo tudi v času, ko ste na bolniškem staležu.

Za dodatna vprašanja smo Vam na voljo na http://najpravnosvetovanje.si/

Lahko nam zaupate!
moderator foruma:
Društvo za pravno pomoč in varstvo človekovih pravic - specialisti za hitre in učinkovite rešitve

http://najpravnosvetovanje.si/
Default avatar

Barca

drustvo_za_pravno_pomoc je napisal/a:
Pozdravljeni,

glede na podatke iz Vašega vprašanja sklepamo, da Vam delodajalec predlaga sporazumno razveljavitev pogodbe o zaposlitvi in Vas poziva, da pridite to podpisat. Če se s tem ne strinjate pač ne podpisujte, predvsem pa ne hodite tja, če imate zdravljenje. Sicer pa Vam pogodbo o zaposlitvi lahko odpovedo tudi v času, ko ste na bolniškem staležu.

Za dodatna vprašanja smo Vam na voljo na http://najpravnosvetovanje.si/

Lahko nam zaupate!
Dopolnjujem - pogodba je sicer res lahko odpovedana, vendar se lahko delovno razmerje prekine šele z vrnitvijo v službo oz.v roku 6 mesecev.

116. člen ZDR
(invalidi in odsotni z dela zaradi bolezni)
(1) Delodajalec lahko odpove pogodbo o zaposlitvi invalidu zaradi nezmožnosti za opravljanje dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi zaradi invalidnosti in v primeru poslovnega razloga v primerih in pod pogoji, določenimi s predpisi, ki urejajo pokojninsko in invalidsko zavarovanje, oziroma s predpisi, ki urejajo zaposlitveno rehabilitacijo in zaposlovanje invalidov.
(2) V primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi invalidu po prejšnjem odstavku se glede pravic delavcev, ki niso drugače urejene s posebnimi predpisi, uporabljajo določbe tega zakona, ki veljajo za odpoved iz poslovnega razloga.
(3) Delavcu, ki mu je odpovedana pogodba o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti in je ob poteku odpovednega roka odsoten z dela zaradi začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe, preneha delovno razmerje z dnem, ko se delavec vrne na delo oziroma bi se moral vrniti na delo«, najkasneje pa s potekom šestih mesecev po izteku odpovednega roka.
(4) Varstvo po prejšnjih treh odstavkih ne velja v primerih uvedbe postopka za prenehanje delodajalca.

Sorazumne odpovedi pa ne podpisujte, saj s tem izgubite tudi vse pravice do nadomestil na Zavodu za zaposlovanje.
Default avatar

Barca ti si zakon

Velikokrat spremljam ta forum in Barca tolikokrat postreže s pomembnimi info, da lahko rečem samo, da je zakon.

Predlagam, da bi tudi Društvo za pravno pomoč pisalo malo bolj obširno in opozorili vprašalce na vse potencialne nevarnosti, ker večina se dejansko ne spozna na te zadeve.

lp
Default avatar

Avtor

Saj je kr jasno vidno iz vsega prebranega da Barca dela v dobro in za ljudi, društvo pa zase. Seveda ima vsak pravico do preživetja in razumem da tudi ljudje za društvom želijo dobro živeti, pa vendar je razlika v odgovorih ali delaš čisto "pro bono" ali ne..

Po drugi strani je seveda nasvet Barce odvisen od njene dobre volje, nasvet društva pa naj bi bil neodvisen od tega ali se jim to ljubi početi ali ne. Ampak z nepopolnim odgovorom si nima nihče kaj početi, razen tega, kar pa tako ali tako napišejo - obrnite se na nas...

lp
Default avatar

sandra27

Pozdravljeni!

Včeraj so mi prek telefona javili, da mi nebodo podalšali delavnega razmerja iz razloga, da sem tehnološki višek.Sicer poleti so me hoteli zaposlit že za nedoločen čas sam nisem še 2 leti zaposlena zato so to premestila na to določeno obdobje.Prejšni mesec pa sem obvestila direktorco podjetja, da sem noseča in se je zgodilo to kar se je .Meni je ginekolog odpru bolniško z današnjim dnem, pogodba pa mi poteče 3.12.2011 me zanima če lahko dobim odpoved med bolniško in seveda imam še za koristit dopust in nadure:

Hvala za vaš odgovor
Lep Pozdrav Sandra
Default avatar

only me

Glede na to, da imate sklenjeno pogodbo za določen čas, vam ta poteče z zadnjim dnem, ki je določen kot čas trajanja....ne glede na to ali ste na bolniški ali ne.
Default avatar

_zaskrbljena_

Pozdravljeni!
Zanima me ali mi delodajalec lahko odpove pogodbo za nedoločen čas zaradi več mesečnega bolniškega staleža. Ker sem plačana po prometu in bi v primeru, da me odpustijo na moje mesto sprejeli novega sodelavca.

Hvala za odgovor,
Zaskrbljena
Default avatar

zoran 411

spostovani vsi ki se dobro razumete v delovni zakon,
bil sem zaposlen na nedolocen cas v podjetju.iz neznanih razlogov sem dobil odpoved z eno mesecnim otpovednim rokom.odpoved rok je zacel teci od 11.4 i naj bi se koncal 11.5 2012.
zaradi hudih pritiskov in nesramnega obnasanja delodajlca sem koncal pri psihologu 22.4 2012.
takrat mi je zdravnica odprla bolniski stalez.ko sem prisel na kontrolu k zdravniku 12..5 sem ugotovil da nimam poriktanega zdravstvenega zavarovanja.ko sem sel na zdravstveno so mi povedli da mi je delodajalec prekinil zavarovanje in me odjavil ne glede da sem v bolniskem stalezu.
Ja sem potrdilo o zadrzanosti do dela pravocasno odnesel v podjetje.
Zanima me ali je moj delodajalec z tem krsil zakon in kako naj zdej ravnam?
seenkrat vsem ki se spoznate
zoran ferk
lenart
Default avatar

haos

zaradi psihicni pritiskov,in obtolzevanja za nekaksno skodo za katero menim da nisem kriv,odlocil sem se da delodajalca prijavim anonimno inspektoru za delo,njih sem pa pisno opozoril,pac opozorila niso hotli prevzeti.zarad tega pritiski so se se bol intenzivno nadeljevali,pa sem se jaz odlocil da grem na bolnisko,pol so oni se nakaksen nezeleni skodni dogodek pripisali meni ki se je zgodil 2 dni pred bolnisko,baje zarad tega zdele mi hocejo dati izredno otpoved,so me ze povabili na zagovor.se enkrat sem se osebno obrnil na inspektorat ali brez uspeha.zagovoru se nisem udelezil ker sem na bolniski.zanima me ker sem ze inspektorat obvestil,njih pa opozoril ali jast zdele lahko podam njim izredno otpoved,ne glede da sem v bolniskom stalezu

S postovanjem,Lp
Default avatar

DasaMG

Pozdravljeni,

vseeno je, če ste na bolniški.

Daša Modic Gorjup
Default avatar

bojci85

Pred dvemi meseci sem podpisal delovno razmerje za nedoločen čas s tremi meseci poizkusa.
Po dveh mesecih dela ( samo nocna izmena 12 ur..),sem sou na bolnisko ker se nism dobro pocutil.
Sou sem do zdravnice,ki mi je povedala da sem telo preobremeniu zaradi dela v nocnih izmenah,ter slab bioritem,kar je provzrocilo to stanje,zaradi cesa pijem tablete za pomiritev AD..Zdej sm se na bolniski in poizkusna doba mi poteče koncem oktobra.Zanima me, a mi delodajalec lahko da odpoved,ker nisem opravil poizkusne dobe zaradi bolniške (po eni strani to delo je tudi povzročilo stanje zaradi katerega sem v bolniški),delodajalec se pa ne strinja da bi delu samo v dnevni izmeni,tut ce sm prinesu potrdilo od zdravnika,da mi se odsvetuje nocno delo ? ! Zdej pa mam občutek da mi hoce dat odpoved! Še enkrat pa omenjam,da sem podpisal pogodbo za nedoločen čas! Kaj pa lahko storim če bom slučajno dobil odpoved?

L.P.
Default avatar

DasaMG

Pozdravljeni,

v takih primerih so delodajalci dolžni podaljšati poskusno delo za čas bolniške.

Daša Modic Gorjup
Default avatar

Niko 85

Spoštovani!!

Dne 26.6.2013 sem si v službi, na delovnem mestu, huje poškodoval levo roko! Bil sem hospitaliziran v UKC Ljubljana do 30.6.2013. Ker sem imel pogodbo za 1 mesec dni, sem ob prihodu v domačo oskrbo odšel na sedež podjetja, kjer so mi pojasnili, da mi več ne bodo podaljšali pogodbe za naslednji mesec, ker pač zdaj ne morem delat! Pri tem delodajalcu sem bil zaposlen od februarja 2013 in sem podpisoval pogodbe za 1 mesec, ter mi je bilo ustno večkrat zagotovljeno, da bom tu lahko delal dalj časa, ker sem bil pohvaljen delavec. Zdaj pa me zanima, ali lahko delodajalec takoj po poškodbi na delovnem mestu odpusti delavca in ali sem opravičen do odškodninskega zahtevka ne glede na interni zapisnik o poškodbi

V pogodbi, ki mi je veljala v trenutku nezgode ni pisalo, da lahko delam na tem delovnem mestu, kjer sem se poškodoval, moral sem pa poslušati nadrejenega, ki mi je ukazal, da naj delam brez uvajanja za to delovno mesto.Tam sem delal nekaj časa, do 26.6.2013, kjer sem se tudi huje poškodoval. V opisu mojih del in nalog na pogodbi, pa nikjer ni navedeno, da lahko delam na tem delovnem mestu.

Zahvaljujem se za odgovor!!

Lep pozdrav.

Niko
Default avatar

rogi69si

Če je minilo že več kot 30 dni od dneva prenehanja delovnega razmerja, potem sedaj ne moreš glede tega nič več. Lahko pa zahtevaš od njih odškodnino za poškodbo na delu.
Default avatar

darezad

Pozdravljeni!
Mene pa zanima sledeč, sem redno zaposlen, zaradi bolezni sem dobil 3. kategorijo invalidnosti z omejitvami in me bi morali premestiti na ustrezno delovno mesto. Delodajalec mi je rekel, da me bo odpustil, ker pač nima ustreznega dela za mene.Povedali so mi pa tudi, da je pač postopek tak, da morejo oni obvestiti firme, da pač imajo delavca z določenimi omejitvami in če bi ga kdo lahko zaposlil. Pa me zanima a morem jaz obvezno to delo sprejeti ali ne? Kaj me potem na zavodu kaj pripada ali ne? Ali me takrat lahko odpustijo kot krivdni razlog,da nisem sprejel, pa me potem nebi pripadala odpravnina?

Hvala za odgovor
Lp dare
Default avatar

Rogi69

Če je delo ustrezno, če ga odobri invalidska komisija, potem ga moraš sprejeti. Če ga ne, ostaneš brez službe, brez odpravnine in brez nadomestila za čas brezposelnosti. Če dobiš pogodbo v podpis in ne veš kako in kaj, se lahko obrneš na Inšpektorat RS za delo.
Default avatar

cvetka stanko

Pozdravljeni.

Imam 38 let delovne dobe, stara sem 54 let in 10 mesecev,
Podjetje gre v stečaj koliko imam odpovedni rok če sem v bolniškem staležu.
Lep pozdrav in hvala
cron