Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

zavračanje goste hrane in nizka teža

Default avatar

marjetka11

Pozdravljeni!

Imam 7-mesečnega dojenčka, s katerim sem ravnokar prišla iz bolnice, kjer sva bila zaradi bakterijske angine (dobiva antibiotik) in hkrati nenapredovanja teže. Naj povem, da sem sama zelo suha, dojenčka izključno dojim, nima stekleničke ali dude. Teža je bila ves čas na spodnji krivulji (porodna 2790), vendar je lepo napredoval do petega meseca. Takrat se je ustavilo, ko je bil lažje prehlajen 14 dni. Jaz sem si to razlagala s tem, da se je takrat sicer pogosto dojil, vendar zelo na kratko in je pil večinoma samo začetno mleko. Kasneje je teža spet napredovala, do sedaj.
Doji se čez dan na 2 uri, ponoči na 3 ure. Običajno se podoji samo na eni strani, redko na obeh. Doji se zelo na kratko-5, redko 10 minut. Mleka mislim da je dovolj oz. več kot popije. Sicer pa je zelo živahen, stalno se obrača na trebušček in trenira plazenje.
V bolnici so naredili precej preiskav, tudi kožno testiranje na alergije, UZ trebuha, EKG... vendar niso našli ničesar. Trenutno nazadovanje teže so razlagali z infektom. Nazadovanje v zadnjem tednu je približno 10 g na dan. Trenutna teža je 6200, 68 cm. Priporočajo pogosto dojenje in uvajanje GH. Če ne bo napredovanja teže, sledi ponovno hospitalizacija.
Tu pa je naš glavni problem. Uvajati poskušamo od 5 meseca dalje, vendar nikakršnega napredka. Pri žlički takoj zapre usta in se obrne vstran. Če ga malo silimo, začne jokati in tudi izbruha (če mu kaj spravimo v usta). Poskusili smo z BLW metodo, da bi jedel sam. Če je razpoložen, je že nesel v usta košček kruha, žemlje, kaj druga se samo igra. Poje pa ob tem skoraj nič. Tekočino poskušamo s flaško z nastavkom (cucelj je zavrnil), spije včasih kak požirek, to je vse.
V bolnici so mi sestra in zdravnica (ki so svetovalke za dojenje) priporočale hranjenje na silo - s pumpico, če ne gre drugače. Poskusila sem že v bolnici in tudi doma. To gre zelo s težavo, z jokanjem, včasih malo spravimo v usta, včasih izbruha, včasih ne gre nič... v glavnem zelo mučno. Doslej sem bila absolutno proti takšnemu siljenju, zdaj pa ne vidim več kaj lahko drugega naredim.

Pri prvem otroku sem bila ponosna, da sva se uspešno dojila do 15. meseca, od 6.meseca je jedel (sicer bolj malo) gosto hrano, bil je ves čas na spodnji krivulji (še danes je bolj vitek, kar je za mojo družino čisto normalno), vendar nikoli nisva imela nobenih komentarjev na nizko težo, napredovanje je bilo zadovoljivo.
Zdaj pa sem vse druga kot ponosna na dojenje, čeprav ga dojenček obožuje. Tudi odločitev, da nima flaške, se je pokazala za napačno. V bolnici so mi vsaj malo dali vzpodbude, da nisem osamljeni primer pasti dojenja, samo mukam hranjenja ne vidim konca. Tolikor težje je zaradi nizke teže.
Prebrala sem tudi že precej napisanega na to temo. Priporočam se predvsem za kak konkretni nasvet, predvsem glede hranjenja na silo, da ga pustim lačnega (brez dojenja)...

Dojenček je tudi zelo vesel otrok, sploh ne kaže da je bolan, v bolnici se je smejal celo najbolj resnim zdravnikom... res mi je žal, da ne moreva bolj uživati v teh zadnjih skupnih mesecih, ko sem še doma in da se moramo tako mučiti s hrano.

Vesela bom tudi kakšne vzpodbudne zgodbe mamic, s podobno težavo.

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, marjetka11!

Vaš 7m fantek je zbolel in bil hospitaliziran, dobiva zdravilo, skrbi vas napredovanje na teži. Fantek se polno doji, pri porodu je bil lažji, vendar je lepo sledil svoji krivulji in do petega meseca dobro napredoval, ko je bil prehlajen in so podoji postali zelo kratki. Nato je spet dobro napredoval do nove bolezni.

Lahko napišete, ali si zdaj mleko tudi kaj iztiskate? Verjetno to ne bi bilo smiselno, saj bi otrok morda še teže prišel ob kratkih podojih do bolj mastnega mleka. Če prav razumem, ne pomaga, da bi mu ponujali še drugo dojko ali dodaten podoj čez par minut, ker odkloni?

Se strinjam, da poskušate dojiti na vašo pobudo najprej. Torej kolikor pogosto je mogoče, da bi se prisesal. Znotraj ene ure lahko večkrat poskusite ponuditi isto dojko, potem ko ste mu že na začetku dojenja ponudili tako eno kot drugo dojko. Upam, da nisem preveč zakomplicirala: ko je lačen, poskusite čim več dojenja, da dobi čim več razpoložljivega mleka vsakokrat, zato obe dojki, nato kupček, igra idr., nato pa v fazah večje budnosti še večkrat ponudite isto dojko, če bo sprejel. Ponujajte dojenje za žejo in umiritev, namesto drugih načinov umirjanja, posebej dudo bi omejili na minimu ali umaknili, če je mogoče. Pomembno je, da vsakokrat vsaj ponudite obe dojki in ga spodbujate k več sesanja, morda se umaknite v zatemnjen miren prostor, probate razne položaje, če pa se bo upiral, pa vsekakor ne silite in poskusite kasneje.

Možno je, da ima fantek zaradi bolezni še slab apetit. Običajno mamica zazna, ko se apetit vrne. Pomembno je, da otrok ne dobiva praznih kalorij, npr. vode, čaja, in da ne zamika potrebe po sesanju s sesanjem dude, saj potem tega povečanega apetita morda sploh ne zaznamo. V taki situaciji tudi ni primerno, da bi zaupali otrokovi pobudi, ali je že lačen in ali rabi mleko, saj sami vidimo, da ga rabi, ker teža ne gre optimalno navzgor.

Absolutno se strinjam, da okrepite vse načine hranjenja, ki so možni, da se izognete hospitalizaciji. Ne vidim potrebe, da bi to izvajali s stekleničko, to ni kakšna posebej dobra rešitev, kajti eni otroci pač ne marajo zalivanja in pri tem niste vi naredili nič narobe. Eni otroci so taki, načeloma tega ne prenesejo, ali pa se pojavijo ovire (težko sesanje, boleče grlo, pekoč občutek v požiralniku, vnetje v ustni votlini, kaj petega), zaradi česar ne želijo sesati po steklenički (to velja nemalokrat tudi za otroke, ki so sicer hranjeni po steklenički!). Sploh ne morem razumeti kritike, da ste zdaj vi sami krivi za tako stanje, ker otroka niste navadili na stekleničko. Če bi ga, je namreč zelo verjetno, da bi razvil sesalno zmedo, morda sploh ne bi bil dojen več kot nekaj tednov, morda bi mu mleko v steklenički povzročalo še večje prebavne težave... Ampak pustiva to, priporočam, da ne izgubljate energije s takimi mnenji in se raje usmerite v načine, ki so možni. Enega sem opisala.

Greva naprej. Drugo, kar lahko naredite, če ima otrok slabše dojenje, je t. i. sleep-feeding, kar bi bilo v vašem primeru osredotočenje na dodatno(!) dojenje v spanju, pravzaprav med dremanjem, v polsnu (v globokem spancu otrok ne more sesati, ker trdno zaspi, ta obdobja pa so pri dojenčkih razmeroma kratka, večina je plitkega spanca, ko premika usteca, kaj miga z okončinami, morda zastoka, se obrača, diha tako, da vemo, da najbrž kaj sanja, ipd.). Otroku ponudimo dojenje dodatno:
- TAKOJ ob prvih znakih zbujanja (premiki, stoki, pričakovanje, da se bo zbudil), ko je še mehak in umirjen, ima morda še zaprte oči, a se bo morda hotel prisesati; spodujamo ga, ogovorimo in poskušamo dojiti; če ne sesa dobro in se morda mleko dolgo samo ne sprosti, si lahko z masažo, rahlim stiskanjem mleka ali s pomočjo spreja Syntocinon (ki ga dobimo na recept) sprožimo izcejalni refleks, tik preden otroka pristavimo
- OB USPAVANJU, če sprejme, ga na dojki uspavamo, morda bo dobro vlekel, ponudimo eno in še drugo dojko, kadar se ne želi uspavati na dojki, pa ga lahko delno uspavamo z nošenjem ali drugimi načini, tudi z dudo, nato pa v neki točki, ko se je umirl in zaprl očke, poskušamo preiti k dojenju, ne da bi ga vznemirili; mnogi dojenčki se začno dojiti in sesajo kar izdatno, preden trdno zaspijo
- PONOČI; dojenčka imamo ponoči blizu in morda bo nadoknadil zamujeno podnevi s sesanjem ponoči; ponudimo eno ali obe dojki, kar je mogoče v določeni situaciji

Možno je, da je slab apetit povezan z alergijami, sploh ker otrok zavrača gosto hrano. Testi so lahko lažno negativni. Kako je z vašo prehrano, ste morda tudi vi na kakšni dieti, ste izločali kakšen alergen doslej, vam je kdo to predlagal, če je bil otrok mogoče kaj količen ali pa je imel kakšen izpuščaj, suho kožo, zeleno blato, obilno polival kot mlajši dojenček ipd.? Če se vam kaj od tega zdi pomembno pri vašem fantku, napišite.

Je fantek morda nedonošen? Je mogoče, da bi bil slab apetit in infekcija povezana s statusom železa in morda vitamina B12? To je včasih zelo pomembno.

Kaj pa razvoj fantka, je morda kaj hipoton? Ali izriva žličko? Ste poskusili ponuditi z roko neko mehko hrano, recimo banana, avokado ipd.? Hipotoni otroci so lahko slabše/kasneje razvojno pripravljeni sprejemati gosto hrano. Na to sem pomislila, ker ste rekli, da hitro vse izbruha, kar bi lahko bilo povezano s hipotonostjo ali tudi z alergijami, pa tudi s pomanjkanjem vitamina B12, če vse skupaj povežem. Možnih je več vzrokov hkrati, tako da je lahko taka situacija zelo naporna za ugotavljanje vzrokov in reševanje težave.

Glede na stanje, kakršno je, boste z dojenjem na vašo pobudo nedvomno naredili sprva več kot vam bo verjetno uspelo v otroka spraviti gosto hrano.

Koliko maščob je v vaši prehrani, lahko približno navedete, katere uživati (ne vem, npr. maslo, polnomastno mleko, smetana, mastni sadeži-avokado ipd., polnomastne ribe denimo).

Morda bi bilo v tej situaciji smiselno začeti uvajanje goste hrane prav z maščobami, seveda z zdravimi. Možno bi bilo, da jih otroku poleg določenih mineralov in vitaminov nekako manjka, tudi zaradi bolezni.

Z GH še naprej poskušajte, z metodo BLW lahko, hkrati pa imejte žličko in ko se bo zamotil s hrano in jo raziskoval, poskusite nesti kako žličko v usta tudi njemu. Ne ozirajte se na obroke, preprosto otroka posadite vsakokrat k mizi oz. zraven sebe, ko jeste. Poskusite hrano ponuditi zunaj, notri, med igro, v stolčku, na tleh, na kuhinjskem pultu, karkoli mu bo zanimivo.

Lahko pripravite doma kakšno malo količino zelenjavnega soka, denimo korenček in bučka, ki ste mu dodali maščobo? To je najboljši način dodajanja mineralov in vitaminov, boljši od vsakih prehranskih dodatkov. Ponudite po žlički, s kapalko, brizgico ali preprosto tako, da nalijete v širok kozarec, pokažete otroku, da vi to pijete in počakate, če ga bo morda nova tehnika kozarca premamila, da bo srkal. Morda mu bo všeč! V tak napitek obvezno dodatek nekaj maščob, da se minerali vsrkajo.

Priporočam, da otrok dobi - v tem vrstnem redu - dovolj maščob, dovolj sonca, torej da ni preveč pokrit, zvečer pa naj se umiva samo z vodo, ne milite in ne šamponirajte ga, ne dodajate kopeli, saj s tem slabšate njegovo vsrkanje vitamina D iz sonca, ki se je "deponiral" v koži! To je včasih zelo pomembno, saj je vitamin D pomemben dejavnik tudi pri okužbah. Problematične so tudi kreme proti sončenju, saj blokirajo tvorbo vitamina D. Otroka namesto tega raje vsak dan dobro namažite z bio kokosovim oljem, ki pomaga pri vsrkanju vitamina D in ima tudi nek naravni nižji zaščitni faktor, ko je sonce premočno, pa naj bo v senci.

Ponudite mu namesto kruha, ko bo za stvar, raje morda kakšen mehkejši sir ali koščke avokada, banane, od tega bo imel veliko več kot od kruha.

"V bolnici so mi sestra in zdravnica (ki so svetovalke za dojenje) priporočale hranjenje na silo - s pumpico, če ne gre drugače."
***Prednost bi dala dojenju v spanju, lahko tudi zalivanju v spanju, kot sem napisala zgoraj, ki bi ga izvedla morda kar prej injekcijske brizge ali kapalke skozi kotiček ustec, ampak če bi se dojil, bi bilo to veliko boljše od intervencij. Siljenje otroka v budnem stanju lahko zelo hitro povzroči velik odpor do vsakršnega hranjenja. Menim, da je drugih načinov še nekaj, kar lahko poskusite pred tem skrajnim ukrepom.

Sumite kakšno alergijo na KML? Bi lahko otroku pod jeziček večkrat na dan dali malo masla, ki naj bo čim boljše kakovosti, posebej kakovostno je npr. iz kislega mleka, biološko pridelano, če ga kje najdete, ker je fermentirano in laže prebavljivo, probiotiki pa čistijo črevesje in pomagajo imunskemu sistemu otroka, hkrati pa seveda otroka krepimo. Če se vam to še ne zdi vredu ali poleg tega, bi otroku lahko ponudili na enak način ali še laže (ker se hitreje stopi), večkrat na dan majhno kroglico (če je trdno, pod 23 stopinj) ali žličko (če je zunaj vroče, bo tekoče) bio kokosovega olja. V njem so maščobe najbolj podobne maščobam v materinem mleku. Začnite počasi, kot pri vsakem uvajanju novega živila.

Če je vaš dojenček alergičen ali če obstajajo fiziološki vzroki za njegove težave (kar je najbolj verjetno), potem ste lahko tokrat še toliko bolj ponosni in veseli, da se je fantek polno dojil, saj kdo ve, kako velike težave bi lahko nastale, če bi morali dodajati prilagojeno mleko, ki nima blagodejnih vplivov na črevesno floro in je pogosto alergeno. Pogoju, da sprejme stekleničko, bi bilo sicer zadoščeno, vendar pa kdo ve, kako zdrav bi bil otrok. Morda pa bi vam kdo tedaj navrgel, da ste sami krivi, ker ne dojite polno in ste brez potrebe ponudili stekleničko...

Otroka nikakor ne pustite lačnega, da bo jedel gosto hrano. Lahko pa vsekakor tedaj, ko bo dolgo spal in bi že verjetno moral biti precej lačen, ponudite naprej gosto hrano. Lahko mu jo ponuditi tudi druga ljubeča oseba, ne nujno mati, vi pa se umaknete, da bo otrok mislil, da vas ni doma. Praviloma ne gre za to, da otrok zgolj preferira dojko, ampak za druge težave.

Vesela bom, če se boste oglasili! Absolutno je najpomembnejše, da se zagotovi stabilno napredovanje na teži in prepreči ponovno hospitalizacijo otroka.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

marjetka11

Pozdravljeni!

Najprej hvala za tako izčrpen odgovor. Res sem vesela vse podpore, ki jo nudite.
Bom odgovorila na vaša vprašanja:
- mleka si ne iztiskam; opažam pa, da se najraje doji, dokler mleko dobro teče, proti koncu pa pogosto prej konča, ko pride gosto mleko. Potem ga dam na drugo stran in spet ne spije do konca. Verjetno še vedno dobiva premalo končnega mleka.
- uspava se na dojki zelo redko
- dude nima
- vode ali čaja nisem dodajala
- sesa pa palec; najbolj za uspavanje ali ko je lačen (da znak), ne bi pa rekla, da se zaradi tega manj doji
- glede alergij v prvih mesecih ni bilo znakov, razen da je imel suho kožo. To sem zelo izboljšala z uporabo kreme Mustela in zdaj ima lepo gladko kožo. Enako situacijo s kožo sem imela pri prvem otroku in do danes (3,5 leta) ni razvil nobenih alergij. Tudi v družini nimamo alergij.
- jaz nisem na dieti
- polival je malo
- po svojem opažanju bi rekla, da ima zelo močen refleks davljenja. V prvih mesecih, ko se mu je dvignilo mleko iz želodčka, je včasih zakašljal, se začel daviti in potem precej izbruhal. Zdaj naredi enako, če mu damo žličko globoko v usta ali če dobi kakšen košček slabše pasirane hrane.
- razvoj je normalen in ni hipoton
- na izvidu krvi v bolnici piše mikrocitoza; Hb enkrat 109, drugič 116.; niso pa nič to komentirali

Naj še bolje pojasnim najino uvajanje doslej. Od 5.meseca sem začela po navodilih z zelenjavo, sadjem, žitom...ust sicer ni nikoli odprl, sem pa spravila v usta kakšno žličko da sem spremljala reakcije. Dobil je dvakrat pikice po žitnih kosmičih, kasneje ne več. Tudi po Aptamilu ni bilo reakcij. Kasneje sem mu dajala s prsta in je malo lizal. Nato je zavračal še to. Enostavno stisne usta in se obrne vstran. Poskusila sem tudi banano, včasih jo nese k ustom, malo poliže, to je vse.
Pediater je ugotovil, da ima zaraščen jeziček in so mu ga pred 14 dnevi prerezali. Zdaj manj poriva ven jeziček, malo pa še. Bi pa rekla, da pri 5.mesecih še ni bil pripravljen na gosto hrano (začeli smo predvsem zaradi teže), sedi šele zdaj pri 7.mesecih in še zdaj rabi malo opore. Se mi pa zdi, da ne zna prav požirati oz. včasih kar drži hrano v ustih in ne ve, kaj bi z njo...

Pa še nekaj vprašanj:
- ali ne bo z zelo pogostim dojenjem dobil še manj končnega mleka, sploh če se doji bolj na kratko? Mogoče mi samo na kratko pojasnite tvorjenje končnega mleka, da bom pazila na to.
- katere maščobe so primerne za dojenčka (polog kokosovega olja)? Ali je kokosovo olje enako kot kokosova mast?
- ali odsvetujete tudi uporabo kreme Mustela?
- koliko mleka bi moral spiti dnevno, da bi napredoval? V bolnici je spil nekje 700-800 ml.
- kakšni bi lahko bili fiziološki vzroki za zavračanje? Kdaj vzamejo situacijo z zavračanjem resno tudi z zdravniki?

Še enkrat hvala in lp.
Default avatar

LLLMojca

"opažam pa, da se najraje doji, dokler mleko dobro teče, proti koncu pa pogosto prej konča, ko pride gosto mleko. Potem ga dam na drugo stran in spet ne spije do konca. Verjetno še vedno dobiva premalo končnega mleka. "
***Morda lahko kdaj podoj podaljšate, da dvakrat zamenjate stran ali ponudite v kratkem času, npr. čez 10, 15, 20 minut ponovno podoj na vsaki strani, tedaj bo otrok laže prišel do več maščob kot prvič.

"uspava se na dojki zelo redko"
***To je priložnost, da se tedaj dobro podoji. Včasih to tudi ni izvedljivo, boste videli. Prioriteta je gotovo dobro napredovanje otroka, da dobi dovolj mleka, spalni vzorci pa se tako ali tako hitro spreminjajo in so drugotnega pomena za otrokov razvoj.

"po svojem opažanju bi rekla, da ima zelo močen refleks davljenja. V prvih mesecih, ko se mu je dvignilo mleko iz želodčka, je včasih zakašljal, se začel daviti in potem precej izbruhal. Zdaj naredi enako, če mu damo žličko globoko v usta ali če dobi kakšen košček slabše pasirane hrane."
***Hm, odvisno, kako pogosto se to dogaja. Nekaj takega pravzaprav v določeni meri počno verjetno kar vsi dojenčki.

Prerez podjezične vezi bi lahko za kak teden oviral hranjenje, dokler se ne zaceli dobro.

"ali ne bo z zelo pogostim dojenjem dobil še manj končnega mleka, sploh če se doji bolj na kratko?"
***Vsakič pride do izcejalnega refleksa na novo in če je razmak velik, bo oral imeti otrok najbrž daljši podoj, da bo dobil veliko maščob. Če čakamo 3-4h denimo, se bo situacija ponovila. Če pa otroku po kratkem podoju ponudimo še en podoj, bo sicer na začetku mleko res spet redkejše, vendar pa bo hitreje prišel do gostega mleka. Otrok ki se večkra zapored s krajšimi pavzami doji (bodisi na eni ali na obeh dojkah), pride laže do vešč maščob.

"katere maščobe so primerne za dojenčka (polog kokosovega olja)? Ali je kokosovo olje enako kot kokosova mast?"
***Za dojenčka, ki nima alergij, so primerne vse maščobe, nasičene in nenasičnene, v naravni hrani, neprimerne so industrijsko predelane - transmaščobe (margarine, umetne juhe in druga instant hrana, ki vsebuje običajno te maščobe), rafinirana rastlinska olja in nepravilno hranjene oksidirane maščobe, pri čemer so najbolj nestabilna olja, veliko kasneje pa pride do oksidacijskih procesov pri nasičenih maščobah. V materinem mleku so vse omenjene. Kokosva mast, ki jo dobite v trgovini, je običajno industrijsko pridelana, brez vonja in je ne priporočam. Na bio policah pa najdete pogosto hladno stisnjeno biološko pridelano kokosovo olje (ki je v obliki olja nad 23 stopinj, sicer pa je trdno kot belo maslo).

"ali odsvetujete tudi uporabo kreme Mustela?"
***Kreme ne poznam. Če otroku pomaga, ne vidim težav. Običajno je suha koža sicer signal telesa, da prebava, jetra, ledvice ne uspejo izločiti določenih problematičnih snovi (v hrani, toksinov iz okolja, kemikalij ipd.), je pa včasih težko najti vzrok. Če ne najdemo vzroka in ga odstranimo, otroku olajšamo težave na način, ki deluje.

"koliko mleka bi moral spiti dnevno, da bi napredoval? V bolnici je spil nekje 700-800 ml."
***Potrebe so običajno 120-180ml na kg telesne teže dnevno, povprečno 150ml. Kako to vedeti, če se otrok doji, je sicer znanstvena fantastika. Odvisno je tudi od tega, kakšen izkoristek v prebavi ima otrok (torej delovanje prebavil, kar je lahko pri bolezni oteženo), odvisno je, ali je otrok bolan ali zdrav (pri bolezni gre ogromno energije za procese zdravljenja), odvisno je tudi, kot sva ugotovili, od tega, kako učinkovito otrok lahko pride do maščob. Zato si s količino kaj težko zares pomagamo.

"kakšni bi lahko bili fiziološki vzroki za zavračanje? Kdaj vzamejo situacijo z zavračanjem resno tudi z zdravniki?"
***Morda sem pozabila navesti kakšen možen vzrok, ampak nekako sva šle skozi vse bistvene, ključna je običajno bolezen. Ja, saj zdravniki to vzamejo vedno resno, ampak problem je, da v ordinaciji ne morejo praktično nič narediti, razen pač da vam predlagajo načine, kako bi otroka pripravili do tega, da bo več pojedel. Ker je časa malo in vrste pred vrati običajno dolge, vsi načini pa pri vsakem otroku tudi ne delujejo, se moramo pač velikokrat mame znajti same. Prepričana sem, da bi lahko mame, katerih otroci "ne jejo" oz. ne napredujejo dobro, ustanovile klub zaskrbljenih mam. Nekateri posti na forumih že skoraj delujejo kot kak tak klub ali vsaj debatni krožek zelo zaskrbljenih mam.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

noseca

porodna teža 3150g, 50 cm
1. mes: 4150g
2. mes: 5050g
3. mes:5450 g
5. mes: 6550 g
6. mes: 7030 g
7. mes: 7370 g, 73 cm

Pozdravljeni,
zgoraj sem vam napisala podatke moje punčke.
Ves čas dojena, polno dojena do 5 mes, pri 5 mes smo postopoma začeli uvajati gosto hrano. Kak teden ali dva le nekaj žličk, nato pa je začela lepo jest-sadje-kuhano, zelenjavo, piščanca. To je trajalo kak slab mesec, sedaj pa že skoraj en mesec skoraj nič ne je. Poje edino kuhano jabolko, pa še to max 80 ml, če se res zelo dolgo trudim in ji žličko porivam v usta. Pri tem naj omenim, da refleksa izplazenja jezička nima. Načeloma kar uspem dat v usta poje, razen zadnjih nekaj dni, ko je ugotovila, da lahko pljune ven, moram večkrat ponoviti.
Pri zdravniku mi veno povejo, da po teži napreduje premalo, da bi morala za en obrok pojesti 200ml ali pa vsaj min 160 ml. Njej se ponavadi ustavi že nekje pri 40ml, če je kaj dobrega in sem res vztrajna-tudi po pol ure ali več, morda pojemo 80-100ml. Ne pomaga niti, da sem začela uvajati red pri hranjenju-sploh časovno, da naj bi jedla recimo na 3 ure ali celo na 4h. Tudi če je lačna, pač ne bo jedla, ker bi raje kaj drugega. Vendar ji samo riževe kašice od millupe in kuhanega jabolka ne morem dajat. Podnevi jo potem vmes še kaj podojim-bolj za žejo ali uspavanje, niti nimam kaj dosti več mleka. Po flaški ne zna piti, izjemoma ji uspe par požirkov. Dude nima.
Načeloma je zdrava, živahna, redno lula, kaka.
Do 3,5 mes smo imeli kolike, pri 14 dneh je imela bronhiolitis, bila je hospitalizirana. Pri 4 mes je bila spet malo prehlajena in je kašljala in sedaj pri 7,5 mes spet nekoliko kašlja. Vedno se naleze od 2letnega bratca.
Prosim za pomoč, saj ne vem več, kako postopati in punčko pripraviti, da bi več jedla. Bojim se, da se ji bo hrana še bolj zagabila. Pa tako sem se po dobrem začetku veselila, da z njo ne bo problemov, saj je jedla vse.
,
Default avatar

KAtja

Živjo, "noseca"!
Ko sem prebirala tvoj prispevek, sem se takoj spomnila na mojega fantka, ki ima zdaj 7,5 mesecev. Približno enako napreduje po teži kot vaša punčka, ob rojstvu je imel 3.080g, zdaj jih ima pa nekje ok. 7.200g. Pri 5,5 mesecih sem začela uvajat gosto hrano in je tudi začel lepo jesti vse, kar je dobil, zdaj pa spet malo "štrajka". Je pa od zmeraj nasmejan dobrovoljček in če ga pogledam, mu prav nič ne manjka, ima ravno prav špeheca ;) In če gledam tiste tabele rasti, napreduje čisto ok. Se pa ob vsej gosti hrani še dojiva.
Kar sem hotela povedat, je to, da vsem zaskrbljenim mamicam priporočam v branje knjigo Moj otrok noče jesti. Mislim, da se bo marsikatera potem manj sekirala in nehala silit svojega otroka jesti. Sem ugotovila, da bi jo moral prebrat tudi kakšen pediater, ki "sekira" mame zaradi teže otroka.
Uspešno papcanje pa čim manj skrbi!
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, noseca!

Vaša 7m deklica zadnji mesec odklanja gosto hrano, potem ko jo je že dobro sprejemala. Sprejme samo eno jed, ne izriva, včasih izpljune, poje največ 80ml.

"Pri zdravniku mi veno povejo, da po teži napreduje premalo, da bi morala za en obrok pojesti 200ml ali pa vsaj min 160 ml."
***Najprej bom komentirala tole, s čimer se težko strinjam. Poznam veliko otrok, tudi svoje 4 med drugim, a tudi precej mamic poroča o tem, da otrok pri 7m nikakor ni nujno sposoben pojesti takih količin goste hrane. Nekateri jedo velikokrat, a malo, nekateri pojedo naenkrat le 20, 30ml, nekateri tudi samo par žličk, a tisto z veseljem, pa to ne vpliva nujno na dobro napredovanje. Količine, ki so tu navedene, za nekatere dojenčke pri tej starosti preprosto niso opcija, toliko iz več razlogov ne morejo in ne želijo "pospraviti" vase, pa to še ne pomeni, da je kaj narobe z njimi ali njihovo mamico, ki jih v hranjenje v takem obsegu ne more prepričati.

Poglejva najprej krivuljo teže, kje je vaša deklica. Poglejte sami vse, tudi obseg glavice, rast, da boste prepričani, kje točno ste. Pri porodu je bila med 10. in 25. percentilo vseh novorojenih deklic, nato je napredovala tja do pol leta nekoliko hitreje od porodne krivulje, na ravni okoli 50. percentile, zadnja dva meseca pa se trend glede na njeno krivuljo čisto rahlo upočasnjuje, a je še vedno med lepo 25. in 50. percentilo vseh 7m deklic. Deklica po drugi strani zelo hitro raste, zelo nadpovprečen podatek (vprašala sem se, ali ste pravilno zebeležili 73cm?). Tukaj bi lahko šlo za neusklajenost??? Kaj pa razvoj deklice, kaj pravi pediater?

Se je že kaj spremenilo glede hrane? Lahko ponujate več stvari? Ali bi delovalo, če bi deklici ponudili vse obroke, pa tedaj pač toliko, kot bi ji ustrezalo? Plus dojenje.

Riževe kašice iz trgovinskih polic so sicer kalorične, vendar ne vsebujejo nobenih res pravih hranilnih snovi za otrokov razvoj, odsvetujem, kolikor se bo le dalo nadomestiti z drugo hrano. Kako pa se odziva na hrano, ki jo pripravite za druge v družini (ki seveda ni močno začinjena ipd.)?

Ni pomembno, koliko imate vi občutek, da je mleka. Če menite, da deklica rabi več, ponudite dojenje vsakič po tem, ko poje gosto hrano, če ga seveda deklica sploh želi in sprejme. Ponudite obe dojki. V parih dneh se lahko z več ponujanja spet tvori več mleka, pa tudi deklica bo sicer prišla skozi ves dan tako do več mleka. Ne vem, kaj ji ustreza glede dojenja, sicer.

V svojo in njeno prehano, če je le mogoče vključujte omega 3 maščobne kisline v morski hrani, npr. ribe, raki, ribja olja ipd.. To krepi vajin imunski sistem. Deklica naj zaužije dovolj zdravih nasičenih maščob, kot je npr. maslo in smetana (poleg maščob v morski hrani, olivnega olja denimo) in hkrati naj dobi sonček, kaj zdajle ni težko, da se lahko uporabijo maščobno topni vitamini A, D, E in K, ki lahko bistveno vplivajo na njeno odpornost in so pomoč pri premagovanju okužb dihal. Enako velja za bratca. Manj ogljikovih hidratov iz žitno-škrobne hrane (razen v sadju in zelenjavi) in več proteinov in zdravih maščob, verjetno že pazite na sladkarije, če sta oba ves čas nekoliko bolna, sladkor blokira imunski sistem (fantku to lahko nadomestite z nesegretim timijanovim kristaliziranim medom, če ga dobite pri kakem čebelarju, odlično se obnese pri kašlju).

MOžno je, da je dekličino zavračanje hrane v zadnjem času odziv na njene težave oz. kašelj. To je zelo pogost pojav. Teža gre počasi zaradi bolezni in ko je otrok bolan je včasih kaj malo resnega mogoče narediti, da bi jedel velike količine. Poskusite ponujati podoje pogosto, vedno po gosti hrani ali tudi vmes, če bo želela, obroke razporedite na 5-7 dnevno, raje več kot manj, če ji tako bolj ustreza, ponujajte ji dovolj maščob in beljakovin, hrano pripravite sami, izločite vso industrijsko hrano, še posebej sladkarije in beli sladkor ter razna peciva, vključujte deklico v svoje obroke. Med obroki ne ponujajte sokov, razen če lahko stisnete kakšen svež zelenjavni sok, npr. iz korenčka, ki mu dodate žlico kisle smetane.

Če je videti sicer zdrava in je razvoj primeren, potem bosta tudi to verjetno hitro premagali in bo deklica imela zagon v rasti ob povečanem apetitu, ko bo popolnoma zdrava brez kašlja. Dotlej pa kombinirajte po malo in ponujajte v raznih situacijah, ko bo deklica dobre volje.

Da, hrana se ji lahko upre, če bi jo velikokrat silili. No, saj prav siliti tudi ne morete, ker dojenček ima pač svojo voljo, kajne.

Dojenček/malček zavrača gosto hrano:
http://med.over.net/forum5/list.php?94, ... sg-6984940 (7m, teža pada, vendar noče GH)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6196796 (16m, slabo napreduje, bolna, preveč dojenja?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979890 (9m, poje zelo malo)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=383&t=383 (7,5m)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar