Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

odtegnitveni sindrom?

Default avatar
Naj vam povem svojo zgodbo, preden vam izpostavim aktualni problem.
Pri 14ih letih sem zbolel za OCD, ki je trajala 3 mesece, in je potem sama od sebe minila. Po prestali bolezni so mi predpisali triciklične antidepresive zaradi anksioznosti, in to sem jemal kake tri mesece in je potem bilo vse OK. Pri devetnajstih letih sem spet zbolel za OCD in tokrat sem jemal velike odmerke tricikličnih andtidepresivov plus manjše odmerke Haldola in stanje se je definitivno izboljšalo, tako da sem opustil vse tablete.
Pri 22-ih sem zapadel v depresijo, katero pa sem takoj odpravil s paroksetinom (Seroxat), vendar sem nadaljeval z manjšimi dozami haloperidola še kakih šest mesecev in seroxat trajno. Tu je nastal problem. Postal sem zbegan, begal sem od očeta do mame (ki živita ločeno), pijančeval sem in razgrajal in nemalokrat pristal na policijski postaji. Dajala so me obdobja nepremagljivosti, občutka superiornosti in evforije, po drugi strani pa močne epizode depresije in tako mi je psihiater leta 2003 predpisal Zoloft, kar je evforijo in depresijo še poslabšalo (skratka, blazno nihanje rezpoloženja - spremembe v roku nekaj ur). Ko sem mu to povedal, mi je predpisal Rivotril (klonazepam) 8 mg dnevno in stvari so se uredile. Klonazepam sem jemal redno 10 mesecev (poleg haloperidola po potrebi - bolj redko) in res sem se počutil odlično, dobil sem neko trdnost, vztrajnost in predvsem UMIRJENOST.
Sedaj pa problem: postopoma sem ukinil Rivotril in se fizično zelo slabo počutim. Slabost, siljenje na bruhanje, vrtoglavica, omotičnost... Opravil sem vse mogoče vestibularne preiskave, vse b.p. Kar je najhujše, imam občutek derealizacije spodnje čeljusti (kot da ne bi bila več moja) kar odpravim z zajetno dozo lormazepama, ki mi ga je predpisal psihiater. Vprašal sem ga, če so vsi ti pojavi povezani s prenehanjem klonazepama, a je rekel, da ni nikoli obravnaval takih primerov. Poleg tega pa imam obdobja (kakih 20-40min) ko vidim vse zavito v meglo in, morda se sliši smešno, pred sabo vidim trenutek, kako trznem z roko in si izpahnem ramo (sem bil že operiran v preteklosti zaradi habituelnih izpahov), je pa res, da občasno trznem z roko ali nogo ali glavo. Skočim v zrak ob najmanjpem šumu, postal sem zadirčen in nervozen, vse mi gre na živce (pomislite, včeraj sem zbrcal psa nekega mimoidočega na cesti, ki me je samo povohal -pes, ne mimoidoči). Poleg tega pa, v popoldanskih urah, ta občutek slabosti in občutek tresenja (objektivno se ne tresem, samo ta občutek imam). Včasih se mi zdi, da se mi bo zameglil um.
In vsa ta štorija (opisana v drugem odstavku) se je pričela ko sem definitivno prenehal jemati Rivotril (klonazepam). Sem bil tako močno zasvojen s močno substanco, da mi sedaj deluje tako, ko sem brez nje? Je to možno?
Hvala za odgovor
Last action Hero

P.s. trenutno jemljem 25mg Zolofta dnevno plus lormazepam (po potrebi, ko je najhujše).
Default avatar
Spoštovani Last action hero,
v načelu se klonazepam ukinja skrajno počasi, zmedenost pa spada med njegove stranske učinke. Lotazepam, ki ga jemljete sedaj, je še močneje zasvojljiv. odtegnitveni sindrom pa vsebuje celo možnost epileptičnih napadov.S problemom soočite svojega psihiatra, morda bo znotraj skupine SSRI odkril preparat, ki ne pospešuje maniformnega vedenja-ali pa se bo ponovno vrnil k triciklikom.Vsekakor vam priporočam, da bi se začeli ukvarjati tudi z avtogenim treningom. s katerim bi lahko ublažili marsikatero napetost.

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket