Intimna nega in zdravljenje vaginalnih okužb

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Genitalne bradavice

Default avatar
pozdravljeni,

pred dvema mesecema sem bila na odvzemu brisa, izvid je bil ok. Takrat sem si tudi pozdravila dve malo manjši genitalni bradavici z raztopino. Tako da je zdaj vse vredu.
Imam stalnega partnerja in problem je nastal, ko so se pred dvema tednoma pojavile tudi njemu. Najbrž od mene, ali pa je situacija obratna, težko je vedeti. Danes bo šel k zdravnici. Zdaj se pa bojim, glede na to, da sva imela nezaščitene spolne odnose, ali naj ponovno grem na pregled ali samo v primeru, če se mi spet pojavijo bradavice?
Kaj pa, če se v tem letu odločim za otroka? Je potrebno iti na test, kljub temu, da ni več vidnih znakov? Kako je s tem?
Naj povem, da do njegove ozdravitve uporabljava kondom. Vendar tisti čas vmes, ko ga nisva, me skrbi, da bi se mi lahko zadeva spet ponovila...
Default avatar
Spoštovani,

genitalne bradavice povzroča humani virus papiloma, ki je lahko oz. praviloma kar je navzoč tudi v na videz neprizadeti koži. Sčasoma ga imunski sistem odstrani sam, vendar pa lahko, dokler je prisoten, povzroča ponovitve bradavic. Na dokončno odstranitev virusa ne moremo vplivati. Edina možna zaščita pred genitalnimi bradavicami je cepljenje s cepivom Silgard, ki vključuje - poleg zaščite pred dvema tipoma HPV, ki povzročata raka materničnega vratu - tudi tipa HPV 6 in 11, ki povzročata več kot 90 % genitalnih bradavic. Cepivo zaščiti le pred okužbo, ki je še nimamo, in torej s cepljenjem ne moremo zdraviti bradavic. Kondom pred prenašanjem bradavic ne zaščiti povsem, saj varuje le področje, ki ga pokriva, med spolnim odnosom pa seveda pride do stika tudi nezaščitene kože in sluznic. Je pa seveda smiseln in v neki meri ščiti pred prenašanjem bradavic v nožnico.

Zdravimo lahko le vidne bradavice, tako da v vašem konkretnem primeru, če bradavic ni, seveda nimamo na voljo nobenega konkretnega terapevtskega ali zaščitnega ukrepa. Genitalne bradavice za zanositev ali nosečnost niso ovira, tudi testiranje ni potrebno. Naj poudarim še to, da tipi HPV, ki najpogosteje povzročajo genitalne bradavice, praviloma niso kancerogeni in niso povezani z rakom materničnega vratu in drugimi raki spolovila (nožnica, vulva, penis, analno področje). Sicer pa imate precej informacij o HPV in genitalnih bradavicah tudi pod temo kondilomi.

Lep pozdrav,
Vesna Tlaker Žunter, dr. med.,
zdravnica specialistka dermatovenerologije

Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana
Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/
Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak