Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

Nizek pritisk in vrtglavice

Default avatar

sk biba

Spoštovani!

Sem drugič noseča 24t 3/7, starost 37 let. Zadnje štiri dni imam zelo nizek pritisk 87/53 utrip 72 (merjeno doma, aparat Omron) in posledično tudi vrtoglavice in občutek kot, da bom izgubila zavest; oblije me mrzli pot. Tudi drugače imam sicer nizek pritisk, nekje okoli 90/60 pa tudi do 110/70. Pri ginekologinji so mi že dvakrat na rednem pregledu izmerili 120/80, doma pa sem takoj po pregledu imela nižjega. Ja verjetno "bela halja" naredi svoje.

Naj vam še povem, da vsako jutro po jedi vzamem eno tableto Haematopana in čez dan od eno do dve tableti Magnesola (zaradi pogostega otrdevanja trebuha) in eno do dve kapsuli Ribameda - Omega 3. Sicer v navodilih magnesola piše, da ob prekomernem zaužitju lahko pade krvni pritisk zlasti pri ljudeh, ki imajo težave z ledvicami.

Prosim, če mi lahko svetujete, ali je potreben kakšen dodaten pregled pri specialistu oz. če tako nizek pritisk lahko povzroči kakšne težave oz. kakorkoli vpliva na plod. Občasno sicer spijem kakšno kavo (je drugače sploh ne pijem) in je malo bolje, res pa je, da se tudi izogibam slanim jedem, saj zelo zatekam (noge, roke, obraz).


Kaj lahko še naredim oz. zaužijem, da povečam pritisk vsaj malo, saj se v takem stanju ne upam nikamor?

Hvala za vaš čas, ki nam ga namenite in lep pozdrav!
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

potreben krvni tlak za dobro preskrbo posteljice si zagotavlja posteljica sama in če imate tako nizek krvni tlak, je to zagotovilo, da je pretok krvi skozi maternico in posteljico odličen. Za svoje počutje seveda lahko storite kaj tudi sami ampak žilja ne boste napolnili za stalno. Dejavniki, ki povišujejo krvni tlak so veliko tekočine, več soli v prehrani, telesna aktivnost in morda v nosečnosti dovoljena poživila kot so kava in mehke pijače s kofeinom. Sicer pa je narava tovrstne spremembe verjetno razvila tudi zato, da bi nosečnica preveč ne blodila okrog...:-) (tudi v divjini je nekdo, ki blodi okrog v večji nevarnosti pred plenilci kot nekdo, ki je na varnem skrit in miruje).
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------