Starševski čvek

Hemoroidi pri 15 ?

Default avatar
Ali je možno, da ma punca pr 15. leth hemoroide ? Zelo težko gre na blato, vedno se natrga in krvavi. Včeraj sploh ni mogla odvajat in je samo krvavela. Povedat moram, da je punca fizično aktivna, poje veliko zelenjave in zadosti pije. Bila je že pri zdravniku, ki ji je dal nek sirup, ki ni nič pomagal. kaj mi svetujete ?
Default avatar
Poskusi naj še z javorjevim sirupom zjutraj na tešče, naj ne je sladkarij in stvari,ki zapirajo.
Default avatar
Da, možno je, da jih ima, vendar je bolje, da preverite še pri zdravnikih, da ni kaj hujšega. Peljite na pregled, rektoskopija in kolonoskopija.
Default avatar
Ja, leta ne igrajo vloge. Seveda ima lahko hemoroide, ni pa nujno. Pri napenjanju mimogrede poči žilica. <Meni je v mladsoti pogosto, pa H. nimam. Sem pa imela od kar pomnim take hude težave z odvajanje. Bila šprtno aktivna, a vseeno. Starejša sem potem začela piti ogromno vode, jesti ogromno zelenjave in polnozrnatih izdelkov, pa je bilo še slabše. Nisem mogla verjeti. Pa je možno, ker če je črevo tako oslabljeno, mu zelenjave, ki je težko prebavljiva, povzroči še večje težave. In pomagalo ni nič, ne litri in litri vode, ne kot že omenjena zelenajva in sadje (no, to je imelo malo učinka), ne Donat, nič, nič, nič... 15 let sem mislila, da bom umrla. Kriva je bila pa le psiha. Ko sem uredila to, se je uredila (kolikor se je pač lahko, ker črevesje čisto ok ne bo nikoli več) tudi prebava, seveda ob primerni prehrani. Ugotovila sem še nekaj stvari:
- nujno je uživanje tudi maščob, olja, kar precej, če ješ zelenjavo (ne vem, morda zato, da malo "podmaže" , kar vedno zmehča blato,
- zelenjava mora biti kuhana (surove skoraj ne jem, ker me zapre)
- zapira me tudi mleko (mene, pač, nekatere odpira)
- težko prebavljam tudi beljakovine, tako živalske kotv rastlinske. Najhuje je s sojo. Vendar vseeno jem, ker mram, sem si naredila tako štalo z zdravjem, ko sem jih nehala uživat, da je joj.
Nekaj takega, no. Zdaj praviloma odvajam vsak dan, tudi 2x včasih, mehko, neboleče.
Kakorkoli. Glavni krivec je definitivno psiha, ker če se zablokira tam, se zablokra tudi spodaj.
Default avatar
Mislim, da niso hemeroidi, mogoče ima suh anus (koža okoli zadnjika) in trši sfinkter in se ji delajo fisure ali poke.

Baje da pomaha namakanje v "čaju" drevesnega lubja, to področje naj maže s primernim mazilom, pije naj veliko vode.

Je pa tako, da je sfinkter včasih kot v nekakšnem krču, saj se že oseba, zaradi bolečin zakrči delno je to tudi podzavestno in so težave lahko zaradi tega dolgotrajne in se teško odpravijo.
Default avatar
Kaj pa, če je to od telovadnega učitelja? Tudi pri špagi lahko himen poči, obtožen je pa učitelj.
Default avatar
Zaskrbljena mama je napisal/a:
Skrajno malo verjetno, da bi imela hemoroide pri tako nizki starosti. Tako kot za krčne žile so tudi za povečane hemoroidalne vozle potrebna leta. Bolj so značilni pri moških kot pri ženskah. Ni vsaka krvavitev iz zadnjika hemoroidalna. Krvavitev iz njih je brez bolečin. Če je pri hčeri prisotna bolečina, ki je povezana s prehodom blata mimo analne odprtine, gre najbrž za analno fisuro (razpoko). Če ima ob zadnjiku bolečo zatrdlino, gre verjetno za analno trombozo (krvni strdek).
Če so hemoroidalni vozli povečani do te mere, da redno krvavijo, ne pomaga nobena dieta. Zelo uspešno je zdravljenje z elastično ligaturo, ki ga izvajajo v vsaki proktološki ambulanti. Če so že izpadli, se zadevo rešuje operativno.
Srečno!
Default avatar
Mogoče je pa imela analne odnose, pa se ti boji povedati?
Default avatar
[quote="ena ne najbolj pametna"]Skrajno malo verjetno, da bi imela hemoroide pri tako nizki starosti. Tako kot za krčne žile so tudi za povečane hemoroidalne vozle potrebna leta. Bolj so značilni pri moških kot pri ženskah. /quote]

Sicer tudi jaz menim, da je malo verjetno, da bi imela hemoride, vendar tako malo verjetno, kot navajš pa le ni. Sama sem bila diagnosticirana s krčnimi žilami že pri 12 letih in imela sem sošolko, ki so ji že v gimnaziji operirali hemoroide.
Default avatar
Morda pa so jo homoseksualci, misleč, da je moški nabrisali v rit. Če je visoka, brez joškov, kratko ostrižena, je to čisto mogoče! Čedalje več takih deklet vidim po Ljubljani, ki niso prav nič ženstvene (KK naprimer).
Default avatar
Parada je napisal/a:
Mislim, da je nekaj osebkov zrelih pa psihiatrično zdravljenje! Žalostno res, kakšni bebci vse hodijo po svetu...
Default avatar
Pa kaki komentarji, ne moreš verjet.

Tudi jaz sem mnenja,d a ima razpoke črevesja, oziroma anusa. Meni se je po porodu tole zgodilo. (seveda lahko tudi pri 15. letih, pa tudi pri dojenčkih celo). Trdo blato, ko nekaj dni ne greš na veliko potrebo po domače povedano rani črevo.

Jaz sem spila 1l donata na dan, začela pa sem zjutraj. Definitivno pomaga. Od enega kozarčka ne bo nič. Je pa treba recimo par dni zapored pit donat, ne samo 1 dan. Potem ko se ji bo prebava uredila, pa naj ga pije po potrebi.

V lekarni prodajajo razna odvajala, lahko pa enostavno poskusiš z magnezijem - vsebuje ga tudi Donat. Magnezija baje ne moreš predozirat, kar ga viška zaužiješ se izloči skozi črevo in zmehča blato. Visoka vsebnost magnezija je v šumečih tabletah Magnesol. - kupiš v lekarni. Ampak kot vsaka stvar, tudi te šumeče tablete ne pomagajo, če popiješ samo 1 in potem pričakuješ čudež. Vsakodnevno jemanje pa bi ji sigurno uredilo prebavo.
Sicer pa farmacevtke več vejo in le pogumno - kar njih vprašajte.
Default avatar
Malo bolj vseeno je napisal/a:
Nisem rekla, da je povsem neverjetno. Ne verjamem, da so sošolki operirali povečane notranje hemoroidalne vozle. Najbrž je imela tromboziran zunanji hemoroidalni vozel, kar se zdravi z manjšim operativnim posegom v inflitracijski anesteziji.
Sicer pa je primerjava hemoroidov in krčnih žil pravzaprav neustrezna, omenila sem jo bolj kot plastičen prikaz dogajanja. Krčne žile so namreč vene, hemoroidalni vozli pa so arterio-venski pleteži, tako da je krvavitev iz njih arterijska. Za laika morda nepomembno, v praksi pa to pomeni povsem drugačno patofiziologijo in različen pristop k zdravljenju.
Default avatar
Moj nasvet: bila sem na treh ligaturah, po njih imam gozne bolečine, že dve leti in jih komaj prenašam, trajajao cele dneve. Moje mnenje je, da zadnji poseg ni bil dobro opravljen, saj so se takrat začele te grozne težave. Zdravnica, ki mi je delala ligature, pa pravi da bi še malo oprerirala tam okrog in je tudi bila užaljena, ko sem ji rekla da imam take težave po zadnjem posegu. torej,DOBRO PREMISLITE preden se odločite za ligaturo.