Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

čudno počutje,vrtoglavice

Default avatar
nekaj me zanima. že od nedelje se počutim kot da bi bila zaspana in vsake nekaj minut se mi rahlo zvrti,drugače pa se dobro počutim. jem in pijem, se gibljem, imam menstuacijo in začelo se je ravno na dan, ko sem jo dobila, sicer ni močna tako da ne vem kaj bi bil vzrok, jemljem že kontracepcijske tablete, res je da sem pretežka,...... bi se obrnila na osebn zdravnico pa se moram naročiti in traja tudi do 1 meseca, da pridem do nje!!!!
je lahko to nevarno?je kaj resnega?malce sem že v skrbeh, ker to toliko časa traja in ne preneha. poskusila sem s kavo, sladko vodo, več jesti in bolj raznoliko hrano,....
bojim se, da ne bi se mi preveč zvrtelo, saj sem večinoma sama doma z otroci!!!!!

vsak nasvet je dobrodošel. hvala
Default avatar
Še ena izmed "nespecifičnih" težav, kakšnih nevarnih podatkov v napisanem nisem zasledil, upam, da so težave med čakanjem na odgovor že minile. Vrtoglavice in omotice so pogosta težava, k sreči večinoma nenevarne..... V zdravljenje s kavo in sladkorjem pa ne verjamem preveč
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
vem, da je takole povedati težko in da je premalo podatkov. lahko vam povem kaj sem še ugotovila:
omotičnost, težka zbranost (tudi pri delu),občutek zaspanosti in utrujenosti, rahla vrtoglavica, rahel pritisk v glavi in zraven rahel glavobol, zamašena nosnica, enkrat rahla slabost, prehrana prebava normalno, včasih premalo uriniranje, tekočina je srednje(odvisno), shujšala 3,5 kg, zdaj si že tri dni merim pritisk:
9:30 117/76/66,
12:16 116/77/75

8:35 103/68/72
15:37 115/69/80
20:30 122/76/72

danes
8:05 109/71/72

upam, da vam bo kaj bolje pomagalo
Default avatar
Pritisk je normalen a na nižji strani, nekaj problemov bi lahko povzročal torej ta. Zamašena nosnica ni nek podatek, tiščanje v glavi je prepogosta zadeva, da bi ravno pri vašem opisu našel kaj, kar izrazito odstopa od ostalih. Zbranost, zaspanost, utrujenost so lahko povezana en z drugi, skupaj lahko predstavljajo tudi delec simptomov depresije (ok, ni vam všeč). Tudi slabokrvnost bi lahko imela kaj z vašimi težavami......pa še kaj
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
tudi sama sem pomislla na depresijo, samo to se je vse začelo dogajati čez noč, da enostavno nisem vedela s čim naj povežem.najlepša hvala za pomoč. če bo predolgo trajalo bom šla k zdravniku, ker me ta občutek in pomankanje energije zelooo moti, saj sem človek, ki ne zna biti pri miru.
Default avatar
a to mine ali potrebujem strokovno pomoč??????
Default avatar
Tudi če ima namen miniti samo (kar ni nemogoče), ne vidim razloga, da bi prav dolgo čakali. Predlagam, da poiščete pomoč.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
ker vse skupaj ni minilo, sem šla k zdravniku, pritisk je bil normalen, kri v redu, dala mi je tablete za vrtolavico, in ker po enem tednu ni bilo bolje, grem še na pregled za ščitnico, in ker ne hodim veliko na vodo še pregled, če ledvice pravilno delujejo, moram tudi k okulistu,ker vidim pikice in pritisk v glavi je še stalen od katerega me boli glava, moram pa tudi k nevrologu. zanima pa me, če je z osnovnim pregledom že izključen rak ali tumor, ker ga imamo v družini po obeh straneh?
je lahko za vrtoglavice možen stres ali strdek?
zdaj telovadim, pa ni nič bolje in zjutraj tudi potelovadim z rokami preden vstanem iz postelje. mi priporočate še kaj za vrtoglavice? bi bilo kaj resnega ali kri dovolj pove?

vsak nasvet je dobrodošel ker je že zelo moteče!!!!!
Default avatar
Z osnovnim pregledom sicer ni izključen ne rak ne strdek, se mi pa glede na opis težav to ne zdita ravno zelo verjetni možnosti. Stres je veliko višje na tej lestvici. Osnovne preiskave krvi tudi tu ne povedo veliko, a kot rečeno, verjetno se bo izkazalo, da je veliko bolj neprijetno, kot pa nevarno.
LEp pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
hvala za odgovor. tudi sama upam, da ne bo kaj resnega in da je bolj zaradi stresa, saj smo se pred enim mesecem preselili, pa finance pa otroci pa tko se veliko dogaja tako da resnično upam, da bo vse ok. danes se mi ne vrti se bolje počutim samo je prisoten strah zaradi vsega kar se dogaja oziroma ker ne vem kaj se dogaja in kaj so vzroki.
Default avatar
še en podatek vamlahko posredujem, če potem kaj zoža možne vzroke. danes sem bila cel dan v redu razen se mi je zdelo na momente da sem brez vole oziroma energije. pred desetimi minutami me je pa rahlo zabolela glava in začel se je pritisk v glavi spredaj in zadaj ter v ušesih, kar spremlja rahel glavobol in takrat se pojavijo vrtoglavice in pikice(sneg) pri vidu.

mi lahko zdaj kaj več poveste ali je mogoče kaj z možgani ali je mogoče od dolgotrajnih odprtih oknih in so to neke vrste migrene ali kaj ali je povezano s kontracepcijskimi tabletkami ali je resno kaj narobe z mano?????
Default avatar
Za tipično migreno so težave v nekoliko napačnem vrstnem redu, vseeno neki tumorji po verjetnosti niso na kakšnem višjem mestu. Najbrž pa tesnobnost pričenja biti vaša največja težava.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Nisem zdravnica, sem pa v zadnjih 4 mesecih prebrala že veliko na temo vrtoglavic in občutku nestabilnosti, ker sama trpim za istimi težavami. Enako kot pri letty, se meni pred pravo vrtoglavico, torej vertigom, poveča pritisk v glavi, slika postane malce drugačna, mogoče celo malce dvodimenzionalna in potem v cca miunuti nastopi vrtoglavica. Po njej se pojavi občutek majavosti in ta lahko ostane stalno prisoten ali v valovih. Pritisk imam nizek, vendar v normali. Nos imam pa tudi stalno zamasen. Glede na normalne izvide vseh testov, ki sem jih opravila, sem s procesom eliminacije posumila na t.i. migrensko vrtoglavico, oziroma z migreno povezano vrtoglavico. (migraine associated vertigo, migraine associated vestibulopathy), imenujejo jo tudi bazilarna migrena. Pikic, kot jih opisujes, trenutno nimam, sem jih pa imela leta nazaj, ko so mi postavili diagnozo migrene z avro (glavobol se ni nikoli razvil v polno, bil je le občutek nezbranosti, pritiska v glavi). Trenutno sem na t.i. migrenski dieti, torej se izogibam klasicnim prozilcem migrenskega mehanizma (kava, čokolada, močni siri, itd. - najdes na internetu), ker je to pac edino, kar lahko sama uravnavam. Kontracepcijske tablete znajo taksne napade tudi sprozati ( trenutno jih sicer ne jem, sem pa jih morala menjati, ker so mi takrat zvisale pogostost napadov). Stres je se en mocan prozilec, se posebej, ko ne ves, kaj je narobe, in potem pades v zacaran krog. Depresija enako, čeprav se mi zdi, da je sekundarna, pač zaradi nemoči, skrbi, nezmoznosti nadzora nad samim sabo. Betasercu, kar zdravniki radi predpisejo za vrtoglavice, bi se raje izognila, saj zna oslabiti kompenzacijo. Priporocam, da malcek razisces in prides k zdravniku "oborozena" z vprasanji, sicer te vsi radi kar prehitro odpisejo s kaksnimi tabletami ali pa da je vse samo v tvoji glavi...Upam, da ti bo kaj v pomoč. V glavnem je treba razmisljat pozitivno in ze to zna malo pomagati. Ker je verjetno do tega stanja tvoje telo potrebovalo kar nekaj korakov, bo nazaj do normale zahtevalo enako takih, če ne več - instant rešitev ni:)
Default avatar
najlepša hvala za ta odgovor. enostavno ne vem kaj naj jih vprašam, prebrala sem si že vse mogoče. od raka(ker ga imamo po obeh straneh) do slabokrvnosti,ščitnice,ledvic,..... vse je bilo izključeno za raka ni bilo posebej oziroma bolj poglobljeno. tudi pri okulistu ni bilo posebnosti,čaka me sicer še test z lučkami in pa nevrolog ampak tako kot pravite,vsake toliko časa imam napad panike, da ni kaj resnega,hudega. počutje je normalno, pritiska trenutno nimam v glavi se pa pojavi in najbolj ga čutim v ušesih,kar pride do rahlega glavobola včasih pa tudi do malce hujšega, a je še dokaj znosen. vrtoglavice pa so najbolj prisotne ko sem utrujena,vmes je še kaka rahla a sem na tabletih betaserc,od torka naprej bom pa brez in bom videla kaj bo. poskusila bom vse mogoče imam tudi ginekološki pregled in tam bom vprašala glede kontracepcijskih,čeprav imam enake kot preden sem drugič zanosila.sploh ne vem kam naj se obrnem vsi mi pravijo da je že psiha in da naj se skuliram,lahko pa tudi utrujenost saj sem mamica dveh otrok,skoraj vedno v pogonu(imam kak dan ko se mi ne da in sem doma)drugače pa zunaj pa letanje sem ter tja,pa selitev pa vsega je dovolj na kupu.sicer ne vem ali ima to kakšne veze ampak začel se je pa par dni po tistem ko sem partnerju pokvarila načrte glede zaroke tko da ne vem začelo pa se je čez noč.upam sam da ni kaj resnega. sicer me ta vrtoglavica kateri je prisotna tudi omotica potem,me že rahlo nervira ker enostavno ne vem več kaj naj si mislim in aj bi lahko bilo.
Default avatar
Predvsem se mi ne zdi smiselno streljati na slepo naokrog, mal enih, mal drugih preiskav brez neke jasne ideje, kaj bi radi našli.....preiskav je enostavno preveč, da bi prišli do konca in tudi smisla nima naročati vse povprek. imate praktično bora dva dokaj izolirana "simptoma" in pač iz njih ne morete sklepati hkrati na ščitnico, slabokrvnost, raka, kontracepcijske tablete, okulistične težave, ginekološke težave..... najbrž se bo izkazalo, da je dobršen del problemov psihičnega porekla, kaj bi bilo treba za pojasnitev opraviti od preiskav, prepustite svojemu zdravniku brez prišepetovanja.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
saj vas razumem. za vse do zdajšnje preiskave me je naročila sama zdravnica na podlagi vrtoglavic in pikic,ki so prisotne pri vidu!!!!!!!!!! vse ostalo pa upam, da bomo ugotovili pri nevrologu,se pa strinjam da je čisto možno, da je psihičnega izvora, le ne vem kako se naj tega otresem. drugače se mi pa ne da več ukvarjati s temi uprašanji in raziskovati na lastno pest,ker ne vem kje začeti in kako to ustaviti. upam,da se bo razkrilo in vsaj samo prenehalo.

hvala pa vseeno za nasvete.
Default avatar
Če v naprej ne odklanjate psihične možnosti, je precej lažje. Po pregledu pri nevrologu se pogovorite s svojim zdravnikom. Kako se taka stanja zdravi, mora vedeti on, ne vi.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni,
Tudi moj problem je podoben ostalim na tem forumu... Že več kot eno leto imam v glavi občutek povečanega pritiska. Sprva se je to pojavljajo občasno, najpogosteje zjutraj, čez dan je večinoma minilo. Zadnja dva meseca pa pritisk sploh ne popušča več, občutek imam, da je glava povsem mravljinčasta. Tudi težave s koncentracijo postajajo hudo moteče, saj se v službi težko zberem, ne sledim razgovorom, imam občutek, kot da sploh nisem prisotna, da so možgani odklopljeni, v spominu je čedalje več lukenj... - skratka, glede na to, kako hitro se situacija slabša, se bojim, da v kratkem času ne bom več sposobna normalno opravljati svojega dela. Pred dobre pol leta sem dobila očala za branje (+1), ki pa tudi kmalu ne bodo več zadoščala, saj se mi vid na bližino hitro slabša. Osebnemu zdravniku sem pred časom o teh težavah že potožila, a jim ni posvečal kakšne pozornosti.
Delo, ki ga opravljam, je pisarniško in povprečno stresno, razmere doma urejene. Kri, voda, pritisk, ščitnica = vse OK.Precej se ukvarjam s športom (tek, kolo, hribi), stara sem 48 let.
Ne izključujem možnosti, da so težave psihičnega izvora, ali da izhajajo iz vratne hrbtenice, s katero imam tudi težave (mravljinčenje v roki, boleč vrat), bojim pa se tudi kakšnega tumorja ali kaj podobnega. V družini je bil namreč rak prisoten po očetu in mami, pa tudi sama sem ga že imela (tumor na ledvici).
Prosim za vaše mnenje in nasvet, pa lepa hvala vnaprej za odgovor!
Taja
Default avatar
Pozdravljeni!
Tudi meni se zdi povsem možno, da so težave psihičnega izvira, predvsem je to veliko bolj možno od kakšnih tumorjev in podobnega. Mislim, da je dioptrija tu ločena težava in zakaj se slabša tako "hitro" ne vem, posamezne težave bi bile lahko povezano tudi z vratno hrbtenico, kot ugotavljate že sami. V glavnem, težave niso take, da bi bili tumorji med prav verjetnimi možnostmi.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj