Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Enega otroka za drugim, kaj je enim???

Default avatar
Vem, da se me ne tiče, ker se me res ne, brala sem vprašanja, ki jih ženske zastavljajo ginekologu, pa naletim na eno, ki ima tri otroke, tretji star dva meseca in že sprašuje, kdaj lahko zanosi z naslednjim. Res ne razumem, kaj je enim, kako lahko pri dva meseca starem dojenčku že razmišljaš o novem dojenčku, pa še plus toliko majhnih otrok že imaš. Poznam par primerov, enega za drugim, eden še iz plenic ni, je mama že v porodnišnici spet. Tudi eno poznam, ki ima tri v plenicah, od enega leta do pet, tudi petletni otrok še kaka v plenice, ker ko je bil čas za njegovo odvajanje, je bilo preveč dela z naslednjem. Je mama hotela še čertega in dobro, da je mož rekel odločno ne. Razumem željo po veliko otrokih, ampak mi ni razumljivo, dsa pri dvomesečnem dojenčku že fantaziraš o nasldnjem.
Default avatar
Če bi se brigala za sebe bi imela manj problemov in težav.

Naj se ljudje odločajo za otroke po svojih željah in zmožnostih.
Default avatar
Se ti vsaj ni treba matrati s hujšanjem.
Default avatar
Meni pa se zdi brez veze več kot 4 letna razlika med otrokoma in ne bi nikoli imela otrok s takšno razliko.
Default avatar
velikadružina je napisal/a:
Nobenemu nič nočem, ne pravim, da jih ne bi smeli imeti, samo ne razumem tega, da imaš v naročju dvomesečnika in že sanjaš o novem dojenčku. A ta, ki ga imaš v rokah, si ne zasluži tega, da bi rekla, joj, sem srečna, da te imam, popolnoma zadovoljna, ne, takoj hočem še, še, še!
Default avatar
Bravo, kar štepimo Slovenčke, potem pa socialni problemi in Tednik pa Iskrica in podobne zadeve. Saj je še najmanjši problem otroke delat, malo večji problem jih je rodit, še večji problem pa preživet, vzgojit in jih usmerjat za življenje. Če bi se ljudje odločali na osnovi svojih zmožnosti in ne samo želja, bi bilo v SLO malo manj socialnih problemov s kopico otrok, ki nimajo zagotovljenih (s strani staršev) niti osnovnih življenjskih standardov (WC, kopalnica, svoje postelje, itd). Pamet v glavo, ne pa med noge.
Default avatar
Vsak se odloči zase. Zdi se mi naporno imeti recimo enega otroka vsako leto. Predvsem za mamo, je pa tudi za ostale (še zelo majhne ) otroke . Nisem za velike razlike, a vsaj 2 leti!? Pa nisem pristaš velikih družin- tudi to je moje mnenje. Vsakdo ima lahko mnenje, kajne? V izogib napadom ;).
Default avatar
Meni niti narava ne bi dovolila tako majhne razlike. Menstruacijo sem pri 1. otroku dobila pri starosti 9 mesecev, pri drugem pa pri 13 mesecih.

Imam razliko 2 leti in par mesecev in se mi je v začetku mešalo ob 2 otrocih, šele ko je bil mlajši star okoli 1,5 leta, se je dalo normalno zadihat.
Default avatar
SIMMY je napisal/a:
Najbolje, da imamo vsi samo po enega otroka, največ dva. Za naše penzije pa bomo itak uvozli delovno silo.
Default avatar
samoenega je napisal/a:
ne vem kako lahko te stereotipe ponavljate kot papige-o uvoženi delovni sili. Še za te otroke, ki smo jih že do sedaj naštepali ni dela, ker ni delovnih mest, ti pa še o uvoženi delovni sili. En politik se nekaj butastega spomni, pa ponavljate za njim. V slo je sedaj 112.000 brezposelnih ljudi. Kapiš?
Default avatar
Ja vsak samo enega, pa še za tistega najprej vložit projšnjo in dokumente s katerimi boš dokazoval, da si finančno in psihično sposoben ga vzgojit in preživet.
Default avatar
Tudi, če menstruacije ni bilo, ne pomeni, da ne bi mogli imeti otrok. Izostanek menstruacije in dojenje ni kontracepcija.
ufafa je napisal/a:
Default avatar
Zakaj sosed kupi nov avto, če še staremu streha ne toči? Zakaj ženska rabi v omari preko 20 torbic, z najmanj isto pari ujemajočih se čevljev? Zakaj, zakaj, zakaj,...... Pa ne ubadajte se toliko z drugimi. A jih vozi k tebi v varstvo? Na hrano? Fehta denar okoli? Če ne, potem se tudi ti ne brigaj zanjo!
Vsak pač dela kakor mu odgovarja. Eni hočejo razliko 10 let, eni pač ne. Dol mi visi, me pa moti to, da se ene tukaj vpiknete v določene osebne zadeve ljudi, ki so zadovoljni sami s sabo, samo mogoče imajo eno vprašanje v zadevi, ki vam razdraži nos, da potem pihate na vse.
Ne glede kje živimo, imamo lahko svoj prag za čistit čisto dovolj. Če želimo, seveda!
Default avatar
ja tudi jaz ne razumem tega kako imajo eni lahko tako hitro po porodu zopet željo po še enemu otročku
tudi za telo je to čisto prevelik napor in ženske se res ne zavedajo tega, ko bodo pa starejše bo pa polno enih zdravstvenih težav in jok in stok

sama imam 13 mesečnika in želim si še enega otroka, vendar pred njegovim 2 letom ne mislim zanositi. Nimam nič proti velikim družinam ampak ena meja in razumnost pa mora obstajati
Default avatar
Ne kritizirajte tistih, ki imajo veliko otrok. Prosim vse, da jih imate čim več. Pri nas se je že druga hči vpisala na vzgojiteljsko šolo. Bomo rabili zaposlitev. Hvala.
Default avatar
Men pa ni jasno kako lahko eni vsak dan za kosilo delajo juho, zrezke, krompir, solato in še sladico? Kako imajo lahko eni doma po tri avtomobile če bi rabili največ dva ali celo samo enega? Kako lahko eni vsak dan čistijo stanovanje da je zglancan u nulo?

Ne sej u bistvu vem... Ker vsak dela tako kot mu paše in vsak nosi posledice svojih odločitev in zato je brezveze tako vtikavanje v druge...Raje sami sebe poglejmo....
Default avatar
Cicerika je napisal/a:
A to res lahko primerjaš?

Jaz si mislim, da si vsak otrok zasluži, da se mu ZARES RAZVESELIMO, njemu, ki je prišel, ne pa da že takoj, ko ga prinesemo domov, sanjamo o naslednjem, še naslednjem. Ker če je tako, ta otrok sploh ni pomemben, bolj naša fiks ideja o veliki družini.
Default avatar
No, jaz sem pa hotela imeti oba čim bolj skupaj. In sem to ginekologinji na pregledu 6 tednov po porodu tudi povedala. Mi je svetovala, da naj počakam vsaj 6 mesecev. Pa ni bilo treba, ker se mi je ciklus obnovil šele po 10 mesecih, pa še s partnerjem nisva pri najbolj plodnih, tako da se še vedno trudiva za naslednjega...
Midva sva se odločila, da bova imela 2 otroka. Meni se zdi majhna starostna razlika koristna za medsebojno razumevanje otrok, tako da bi bila pripravljena na 2letno res hudo obdobje. Itak pa ni tako ratalo. Vsak ima pač svoje ideje, kako je najboljše.
Default avatar
Cicerika je napisal/a:
Načeloma se zelo strinjam s tem, da se v druge ne vtikuje in da je normalno, da imamo različne poglede na svet, različne želje in pričakovanja.

Samo tule, v tem stavku: "Ker vsak dela tako kot mu paše in vsak nosi posledice svojih odločitev" pa žal nimaš prav, kar se tiče števila otrok v družini. Posedice napačnih odločitev nekaterih staršev, ki imajo "preveč" otrok nosijo otroci, država, okolica, družba nasploh. V našem kraju kar ni konca zbiranja pomoči za socialno šibke družene in nemoreš verjeti, po večini so to družine z več otroci. Kdo si danes lahko "privoči več kot 2 otroka, mora biti finančno precej močen. Žal je to kar resnica.

Zato je prav, da se na to opozarja.
Default avatar
jaz pa ne razumem, zakaj prhudiču berem Starševski čvek!

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic