Starševski čvek

Downov sindrom in otroci

Default avatar
A pozna kdo primer, da bi se kdo s Downovim sindromom poročil in imel zdrave, normalne otroke?
Default avatar
Poroči se mogoče res lahko, ampak otrok pa verjetno ne more imeti zaradi napake v kromosomih. Trisomija 21 je namreč takšna motnja, da onemogoča, da bi nastale normalne semenčice ali jajčeca... Ko nastane semenčica ali jajčece, se celica deli, tako da ostane le ena garnitura kromosomov (kromosomi ostanejo brez para), v 50 % tako nastalih celic pa sta po 2 21. kromosoma... Ne vem, če takšne jajčne ali semenčične celice sploh preživijo.
Default avatar
Kolikor vem, so fantje z Downom praviloma neplodni, se pa iz tujine spomnim debate, ali sme neka varovnka doma z Downom zanositi...torej najbrž lahko?
Default avatar
Tole pravi Wikipedia:
There is infertility among both males and females with Down syndrome; males are usually unable to father children, while females demonstrate significantly lower rates of conception relative to unaffected individuals. Women with DS are less fertile and often have difficulties with miscarriage, premature birth, and difficult labor. Without preimplantation genetic diagnosis, approximately half of the offspring of someone with Down syndrome also have the syndrome themselves. Men with DS are almost uniformly infertile, exhibiting defects in spermatogenesis. There have been only three recorded instances of males with Down syndrome fathering children.

Moški so torej vsi po vrsti neplodni. Ženske so zgolj manj plodne, se pa pojavlja cela vrsta drugih zapletov v sami nosečnosti. Približno polovica otrok ima prav tako Downov sindrom.
Default avatar
Z znanjem in tehnikami današnje medicine se lahko doseže tudi, da se rodi otrok z normalnimi kromosomi tudi staršu z downom. Če se dela IVF s PGD. Seveda pa to ni možno, če gre za popolno odsotnost semenčic pri moških, takrat ni možno delati selekcije zarodkov.

Sicer pa v citiranem odstavku iz wikipedije piše, da so doslej znani trije primeri, ko so moški z downovim sindormom postali oečtje, tako da prevod, da so vsi po vrsti neplodni, ni točen.
Default avatar
"april v Parizu", v medicini so vedno izjeme. Edino pravilo, ki res velja, je, da nikoli ne reci nikoli. Če so le trije znani primeru, da so moški z Downovim sindromom zaplodili otroka, to pomeni, da so praktično vsi po vrsti neplodni. Besedo "praktično" sem dodala, da se ne boš spet oglašala s temi tremi primeri.
Me pa vseeno zanima, ali bi komisija odobrila IVF s PGD nekomu, ki ima Downov sindrom. Najbrž bi moral dokazati, da je sposoben skrbeti tako zase kota za potencialnega otroka. Ker nimam izkušenj z umetnimi oploditvami in manipulacijami zarodkov, bi prosila za mnenje koga, ki je prestal tovrstno obravnavo. Kako strogi so pri tem?
Default avatar
Laura40 je napisal/a:
saj pa ni nujno, da je človek duševno prizadet, če ima downow sindrom - je lahko popolnoma sposoben skrbet zase, tako, kot ti ali jaz.
Default avatar
A sem rekla, da je človek z Downovim sindromom nujno tudi duševno prizadet? Ne vidim, kje bi to napisala. Prosim, pokaži mi.
Default avatar
Tudi v naši državi se da iti v IVF brez odobritve komisije. Da o postopkih v tujini sploh ne govorimo.
Default avatar
Govorili smo o IVF s PGD. Ali ne obravnava tega komisija? Sprašujem za Slovenijo, ne za kakšno Turčijo, kjer lahko z dovolj debelo denarnico kupiš tudi novo ledvico.
Default avatar
Laura40 je napisal/a:
in zakaj bi potem moral komurkoli dokazovat, kako je zmožen skrbet zase in za svoje otroke?
kaj to zahtevajo od vsakega interesenta?
Default avatar
Ker sama diagnoza v večini primerov vključuje tudi duševno prizadetost.
Default avatar
Laura40 je napisal/a:
Kolikor vem, je komisija za IVF postopke le na GK Ljubljana, za postojnski center je kolikor vem ni. Ne vem pa, kako je v Mariboru ali pa kako je s PGD v Postojni (če jih sploh delajo).

A kakorkoli že, komisija vlogo za IVF lahko zavrne le z nekimi tehtnimi razlogi, ne le zato, ker bi se tistim zdravnikom, ki tam sedijo, zdelo, da ljudje z downovim sindromom nimajo pravice postati starši. Kolikor pa mi je znano, pa mi v zakonodaji nikjer nimamo zapisano, da bi ljudje z downom imeli prepoved starševstva. Ali pa morda kje to vendarle piše???
Default avatar
Na videz poznam žensko z Downovim sindromom, poročeno in z otrokom. Otrok, ki to ni več, je povsem zdrav.
Default avatar
Pojma nimam! Vem le, da po zavodih, kjer imajo duševno prizadete, ženskam (zanesljivo) dajejo kontracepcijske tablete. To morajo sicer odobriti starši, vendar vse nekako pripravijo do tega, da podpišejo, da se s tem strinjajo. To vem le zato, ker se mi je v službi potožila snažilka, ki ima v takšnem zavodu hčerko.
Default avatar
Laura40 je napisal/a:
Grdo! A ne moreš napisati, da ti je to povedala sodelavka, znanka, prijateljica, nima-veze-kdo?
Default avatar
grdo! je napisal/a:
In kaj je tu grdega? Da je nekdo snazilka?
Default avatar
halo? je napisal/a:
Ne, pač pa da se nekoga izpostavlja. V Sloveniji namreč ni 100.000 snažilk, ki bi imele takega otroka.
Najbolje, da drugič kar ime in priimek napišete.

Zakaj imate tako potrebo po tem, da človeka natančno opišete? Za point bi bilo dovolj, da bi napisala, da je informacije dobila od nekoga, ki ima takega otroka. Jasno?
Default avatar
Laura40 je napisal/a:
pa saj to je normalno. kdo bo pa skrbel za dojenčka? kruto ali ne, duševno prizadeti težko (če sploh lahko) samostojno skrbijo za otroka.
Default avatar
Se opravičujem, ker sem se žaljivo izrazila o prijazni gospe v srednjih letih, ki je v naših delovnih prostorih ključnega pomena za čistočo in higieno. Nisem pomislila, da je izraz "snažilka" lahko ponižujoč. A če bi rekla, da se mi je potožila šefica, bi bilo bolje? Res ne razumem, kako se nekateri sramujete svojih služb! Vedno sem bila mnenja, da je vsak poklic lep, če ga oseba dobro in z veseljem opravlja.