Starševski čvek

CEPLJENJE ROTAVIRUS

Default avatar
Pozdrav vsem.

Sem novopečena mamica, 3 mesečnika. Jutri nas čaka prvo cepljenje. Ker mi mali navihanec vzame veliko časa - živim sama in ne najdem trenutka, da bi se o cepljenju bolj poučila, vas prosim za kako uzkušnjo, napotek, nasvet...
Predvsem me zanima, če ste cepili otroke poleg obveznih stvari še za rotavirus? Ne bi ga rada obremenjevala z nepotrebnim cepljenjem, hkrati pa ne bi rada tvegala kake hujše bolezni.
Torej kakšne so vaše izkušnje, kaj svetujete?
Naj še omenim, da gre sinček, ko preneham s porodniško v vrtec - če ga le dobiva.
Katere stvari naj si pripravim za reakcijo po cepljenju in kako to zgleda?
Tega me je kar groza!
Default avatar
Če bo šel otrok v jasli, se ga vsekakor splača cepiti proti rotavirusu. Glede reakcij po cepljenju se ne bi vznemirjala, saj so povečini blage in povsem nepomembne (rdečina na mestu vboda). Moj je sicer tisti dan po cepljenju sitnaril sto na uro, a to je pač njegov odziv na injekcijo. Edino, o čemer razmisli, je cena dodatnega cepljenja. Rotateq cepivo se daje v treh odmerkih, vsak pa me je stal 58,27 evra. OK, resda gre za zdravje otroka, a za marsikoga bi to znal biti kar konkreten finančni zalogaj.
Default avatar
bodi brez skrbi je napisal/a:
Ne govori neumnosti. Cepivo proti rotavirusu ne gre v misico, ampak v usta. Ga mora pogoltnit.

Glede originalnega posta pa, smo cepili in se uspesno ognili okuzbi. Obe hceri sta virus imeli v skupini, a ga nista dobili. Cepili bomo tudi tretjo hcero.

In ja, cena ni nizka, odtehta pa vsako bivanje na Infekcijski kliniki, kamor gredo tisti, ki jih rota mocno prizadane.

Za vec odgovorov pa uporabi iskanje na tem forumu, na forumu pediatrija in cepljenja.
Default avatar
Le kdo je govoril, da se proti rotavirusu cepi z injekcijo?! Avtorica je spraševala o cepljenju in njegovih zapletih na splošno, posebej pa še o rotavirusu. Da si bomo sedaj na jasnem: kombinirano cepivo se daje intramuskularno, proti rotavirusu pa peroralno.
Default avatar
Hvala vsem.

Samo nekaj mi ni jasno. Če je recimo večina otrok cepljenih proti rotavirusu, kako potem pride do množičnih izbuhov tega virusa v vrtcih??? Ali so bolj redki tisti, ki so cepljeni?
Mislim, da k prvemu cepljenju poleg standardnih cepiv - di.te.per, pride poleg rotavirusa cepljenje še za nekaj drugega -- kot neka influenca ali nekaj podobnega, sem slišala. Mi lahko kdo razloži?
Torej bolje, da imam kar denarnico napolnjeno. ;) (PONAVAD MAM GLIH 10E NOT) :)
Default avatar
Kombinirano cepivo vsebuje cepiva proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi in Haemophilusu influenzae tipa b. Ta bakterija povzroča predvsem vnetja spodnjih dihal (pljučnico), lahko pa tudi bakterijski meningitis in nekaj drugih redkejših okužb (osteomielitis, otitis). V deželah, kjer proti njej še ne cepijo, je eden glavnih povzročiteljev pljučnic pri dojenčkih in majhnih otrocih. Skratka, zelo dobro, da so naši otroci zaščiteni.
Za rotavirus imaš izbiro med Rotarix in Rotateq. Prvi ščiti proti trem sevom rotavirusov, drugi proti petim. Sama sem se seveda odločila za slednjega. Malo razlike pa je v ceni in številu odmerkov. Rotarix se daje v dveh odmerkih, mislim, da eden stane okoli 75 evrov. Rotateq se daje v treh odmerkih, jaz sem za vsakega dala 58,27 evra.
Nisem sicer seznanjena o precepljenosti otrok proti rotavirusu, a nimam ravno vtisa, da bi bila večina cepljenih. Zdi se mi, da se šele v zadnjem času promovira to cepljenje. Pediatri si sicer prizadevajo, da bi ga vključili med obvezna cepljenja, a vse se kajpada ustavi pri denarju.
Ja, denarnice pa nikar ne pozabi doma. In tokrat mora biti v njej res nekaj več gotovine. Srečno!
Default avatar
Poznam tudi primere, ko so otroke cepili in so dobili Rotavirus...hja cepivo ne pobije vseh virusov, nekateri tudi mutirajo. To je kot pri gripi, pravijo..ne vem nisem strokovnjak.
Default avatar
Cepivo ne pobija virusov! Namen cepiva je, da brez hujše škode, ki jo sicer povzroči bolezen, nauči imunski sistem, kako povzročitelj izgleda in kako se proti njemu boriti. Ko se telo nato sreča s povzročiteljem, je že v celotni bojni opravi in je zato lahko v vojni toliko bolj uspešno.
Žal se pri vsakem cepljenju najdejo takšni, ki se na cepivo ne odzovejo. Ker pa se vsi napori usmerjajo k temu, da je cepljena večina populacije, so zaščiteni tudi oni. Kajti če večina populacije ne more zboleti, bolezen tudi neodzivnih ne more ogroziti.
Ravno zato pa so tako škodljivi pozivi proti cepljenju! Saj bi človek še dovolil, da se lahkomiselneži ne cepijo, a na ta način postanejo tisti, ki se na cepivo ne odzovejo, ponovno ogroženi.
Default avatar
hVALA, HVALA. Sedaj mi je res malo lažje. Ja mnenja o cepljenju so bila od vedno deljena in ker populacija ne zaupa več stroki nastanejo trenja. Na splošno sem mnenja, da se laik nikoli ne more pravilno odločiti kaj e škodljivo in kaj ne.
Default avatar
ANDREJA P. je napisal/a:

Zato ker običajno kar vsak izbruh virusnih diarej označijo kar za rota virus, čeprav je takih epidemij malo morje (adenoviroze, entero viroze ipd....) in ker cepivo nekako deluje do 2 leta starosti, potem ne več ter ker še zdaleč ni cepljenih večina otrok.
Default avatar
za to nisem nobenega otroka cepila.Secmiczdi brezveze
Default avatar
Strinjam se z Zato, da pediatri vsak izbruh driske kar povprek označijo za rotavirusno okužbo. Tega ne bi verjela, če ne bi doživela.
Lansko leto so na poletnem oddihu za drisko zboleli svakinja, njen mož in starejša otroka (4 leta in 6 let), 2-letnik pa jo je odnesel brez bolezni. Pediatrinja jim je rekla, da so zboleli za rotavirusom. Kot sem jaz seznanjena, odrasli z zdravim imunskim sistemom za rotavirusom ne obolevajo. Po eni strani, ker so te okužbe že preboleli in so nanje imuni, po drugi, ker je njihov imunski sistem premočen. Čudno mi je bilo tudi, da je bil ravno najmlajši, torej tisti, ki je bil najbolj ogrožen, zdrav. Pa sem jih podrobneje izprašala. En dan pred nastopom bolezni so bili na pikniku, kjer so jedli čevapčiče in drugo hrano z žara. Najmlajši je kajpada jedel nekaj drugega, kar so prinesli s seboj. Za meso z žara je značilno, da je dostikrat še vedno surovo (tudi če je zunaj zapečeno), v surovem mesu pa prav lepo preživi salmonela. Skratka, družina je kar lepo preživela okužbo s salmonela, ne pa z rotavirusom!
Default avatar
Seveda za rotavirusno okužbo zbolijo tudi odrasli z beokrnjenim imunksim sistemom. Pa še kako!
Default avatar
Hvala. Sem se naučila nekaj novega. A potem je ta družina prebolela rotavirus?
Default avatar
Ob vsakem izbruhu driske v vrtcu, sem jasno malo potipala vzgojiteljiecv, pa so mi do sedaj se vedno rekle, ja , razsaja rota virus ...vsakič. Na vprašanje, a prav rota? Odg: Ja, no, driska pač.
In 2x so mi v bolnici testirali otroke in nobenkrat ni bil rota virus, temveč adenovirus, enkrat mi je punca končala zaradi njega celo na infuziji. 2x pa je čez dva tedna v vrtcu potem viselo obvestilo, da razusaja, mislim da enterovirus ali nekaj drugega, pač. Uradnega obvestila o rzsajanju rota virusa jaz v 4 letih še nisem zasledila, pa gre za vrtec z 10 oddelki. Poznam pa tudi le eno družino, ki je zbolela za rota virusom (potrjenim).

Odrasli seveda za rotavirusom lahko zbolijo in glede resnosti tudi ni pravila. Eni so pač bolj nagnjeni k črevesnim okužbam in jih težje "prenesejo". Če rota virus z vzorcem ni dokazan, je škoda sploh uporabljat ta izraz. In le redko zares tudi je.
Default avatar
Koliko hujša pa je bolezen, če jo povzroči rotavirus? Če vzamemo za primerjavo druge črevesne infekcije - adenovirus ipd.?
Zakaj cepiti ravno za rotavirus?
Pri zdravnikih je pač tako, da imajo tudi oni deljena mnenja. Eni so za, drugi spet strogo proti. Ko sem pediatrinjo vprašala (malo v šali), če je cepila svoje otroke za rotavirus je ostala tiho... Že res, da mi ni dolžna odgovarjat, ampak kdor molči, devetim odgovori. To me sedaj malo žre.

Lahko preberem tisoč člankov, pa se ne bom nič lažje odločila, ker je to pač - se mi zdi - politika in biznis. Odločila bi se lahko samo, če bi bila strokovno na nivoju zdravnikov, z njihovim znanjem.
Prav zato sem pisala na tale forum in nisem hotela mnenja zdravnikov.
Hvala vam vsem in če ima kdo še kako domačo izkušnjo, ki bi jo rad delil z drugimi...

Hvala, držite pesti, da bo moj mišek dobro prenesel cepljenje.
Default avatar
Katere so slabe strani cepljenja?
Default avatar
Šele danes sem šla preverjat, ali odrasli z neokrnjenim imunskim sistemom res lahko zbolijo za rotavirusom. Odgovor: zelo redko. Kot sem sama predpostavila, so preveč odporni, pa še v preteklosti so te okužbe že preboleli in so sedaj imuni. Res pa je, da v medicini nikoli ne moreš reči, da nekaj ne obstaja, ker boš prav gotovo naletel na bolnika, ki ti bo dokazal nasprotno. Odrasli torej lahko zbolijo za rotavirusom, vendar je verjetnost tega dogodka zelo zelo majhna.
MIMIKAA: če te zanimajo zapleti cepljenja v detajle, postavi vprašanje na forumu cepljenja ali prebrskaj google. Na tvoje vprašanje je težko odgovoriti tudi zato, ker nisi vprašala po določenem cepljenju, ampak kar nasplošno. Načeloma je tako, da lahko preboliš bolezen v blažji obliki. Sama sem pri cepljenju proti gripi tisti večer dobila bolečine v mišicah in sklepih in vročino 38,5 st. C. Do naslednjega jutra je vse minilo. Če se cepivo aplicira intramuskularno, je na mestu vboda lahko rdečina. Seveda so reakcije vedno lahko tudi hude (kot sem že rekla, v medicini nikoli ne reci nikoli), vendar je to na srečo silno redko. Še vedno je bolje se cepiti, kot pa tvegati bolezen!
Default avatar
"Bodi brez skrbi" rada prebiram tvoje odgovore, pa me zanima še - kot sem že zgoraj vprašala:
Koliko hujša pa je bolezen, če jo povzroči rotavirus? Če vzamemo za primerjavo druge črevesne infekcije - adenovirus ipd.?
Zakaj cepiti ravno za rotavirus?

Sicer smo bili danes na cepljenju, tukaj sploh nimajo cepiva za 5 sevov rotavirusa, ampak samo za 3 in stane 75 e en odmerek. Baje je za 5 sevov cepivo samo v Ljubljani!!!
Danes se nismo odločili za cepljenje proti rotavirusu, ker imamo čas to storiti še naslednji mesec (glede na to, da sta 2 odmerka, dobiti pa jih mora do 6. meseca). Sem pa dobila občutek,d a dokaj neradi cepijo za rotavirus, tako da je beseda dala besedo, pa malo obrazne mimike s strani osebja, ... pa sem bila spet v dilemi. Ne vem, če se bom do drugega meseca lahko kaj bolje odločila.

Hvala in lep pozdrav.