Abdominalna kirurgija

Odgovarjajo: mag. Mark Mušič, dr. med., spec. splošne kirurgije

Žolčni kamen

Default avatar
Spoštovani!

Že od nekdaj imam težave z želodcem (povečana kislina, razjede na želodčni sluznici...). Ker je moje težave zadnje čase spremljalo tudi tiščanje, bolečina pod desnim rebrnim lokom, napenjanje...sem bila februarja napotena na UZ trebuha, kjer se odkrilo da imam žolčni kamen premera cca 1cm in zamaščenost jeter. Svetovano mi je bilo da moram shujšati (75kg pri 162 cm). Zdravnik ki mi je opravil UZ, je dejal da je moj kamen že tako velik da ne predstavlja nevarnosti za zamišitev žolčevoda in da mi operacije ne svetuje (čim manj posegov v telo).
Glede na to da sem stara že 36 let z možem v bližnji prihodnosti načrtujeva še enega otročka (imava 16 mes. starega sinčka) me zanima še vaše mnenje, glede operacije. Kakšne težave lahko povzroči kamen v nosečnosti?
Če se držim diete nimam nobenih težav in tudi shujšala sem že za 8kg.

Hvala in lep pozdrav!

Polona
Default avatar
Spoštovana,
prepričan sem, da je del vaših težav povezan tudi z kamnom. V nosečnosti je lahko žolčni napad velik problem, saj je včasih potrebna tudi urgentna operacija (možen vpliv na plod).
Z moje strani se zdi operacija pred nosečnostjo smiselna, lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar
Polona 36, tudi jaz sem imela žolčne kamne. Ko sem zanosila, še nisem vedela zanje - sem bila brez težav, že v prvih tednih nosečnosti pa sem dobila zelo hud napad. Celo nosečnost sem se morala držati žolčne diete. Dvakrat sem se pregrešila, enkrat s koščkom solate, drugič z grižljajem svinjskega zrezka, obakrat je to sprožilo ponoven napad.
Eno leto po porodu sem šla na op in zdaj je vse ok.

Pa še vprašanje za zdravnika: Ob omenjeni nosečnosti (tretji po vrsti) sem dobila za lešnik veliko popokovno kilo. Sanirali so jo hkrati z odstranitvijo žolnih kamnov. Mislite, da je zdaj, po 2,5 letih od operacije, kak zadržek glede ponovne zanositve?
Default avatar
Spoštovana,
za ponovno zanositev 2,5 l po operaciji ni zadržkov, lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar
Pred kratkim so mi odkrili z 1,2 cm žolčni kamen. Težav sicer nimam, vsaj ne takih , ki bi bile posledica kamna. Torej odkrit je bil po naključju. Glede na velikost, me zanima ali sem že s tem
dejstvom primeren kandidat za operacijo ?
Default avatar
Spoštovani,
najbolje je da greste na pregled k abdominalnemu kirurgu in se po pogovoru odločite kako naprej.
V Ljubljani kirurški sanatorij ali bolnica petra držaja, lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar
Pozdravljeni!

Prijateljica, 60 let, z dobro vodeno celiakijo, samo eno ledvico, je bila po tromesečnem srbenju kože i n na koncu rumenih očeh operirana za žolčne kamne. Vendar se verjetno ta obvod ne vzpostavi, kot je treba in se neka tekočina (žolčna?) nabira nekje, ne vem kje , v trebušni votlini, se pravi prihaja do vnetja, s tem tudi povišane temperature. Zaplete rešujejo tako, da so jo v enem mesecu operirali že petkrat, vsakič (najbrž?!) z narkozo. Zelo me skrbi zanjo, kakšni so obeti, izkušnje s podobnim, kaj lahko mogoče storimo zanjo, kakšne bodo posledice, tudi zaradi tolikih narkoz, saj tako pač ne more iti v nedogled, da je operirana vsakih nekaj dni.
Lep pozdrav in hvala za vaša mnenje.
Default avatar
spoštovani,
glede na to, da je šlo za dalj časa trajajočo zlatenico, kot pišete, so bili kamni verjetno že v žolčevodih, kar predstavlja dodaten problem saj je potrebno odstraniti tudi te kamne, bodisi z endoskopskimi metodami ali pa operativno, tudi z ponovnimi operacijami. Pri teh operacijah se ponavadi vstavljajo tudi cevke v žolčevode za nekaj tednov. Vsekakor pa gre za zapleten primer pri katerem, kot pravite, rešujejo tudi vnetje in čistijo trebušno votlino, lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

Moderatorji

mag. Mark Mušič , dr. med., spec. splošne kirurgije
Mark Music