Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Nizek testosteron-androtop gel

Default avatar

mrož

POZDRAVLJENI !

Pri doktor Janezu Prežlju na endrokrinologiji so mi testirali hormone in ugotovili nizko vrednost testosterona 9,4 ter prosti testosteron 25,6 , PSA 0,77.Ugotovljena je bila tudi nizka vrednost vitamina D,ki je 27.Doktor mi je predpisal androtop gel 50mg na dva dni,če ni izboljšanja splošnega počutja(brez energije,utrujenost,...),pa vsak dan 50mg.Predpisal mi je tudi kapljice Plivit D3(10 kapljic dnevno prvi mesec,kasneje po 7dnevno)za nadomeščanje vitamina D.
Sedaj me pa zanima predvsem kako varna je uporaba androtop gela,predvsem,če gel uporabljaš več časa (leto ali več)glede PSA-ja oz.raka prostate.Prebral sem v navodilih kar nekaj stranskih učinkov,zato sem kar malo v strahu z začetkom njegove uporabe.Najprej sem mislil,da bi začel z uporabo Plivit D3 kapljic za kakšne 3-4mesece,potem pa bi šel na kontrolo testosterona.Če se nivo ne bi spremenil pa bi potem začel še z uporabo androtop gela+Plivit D3.Prosim za vaše mnenje in pomoč pri odločitvi.

Lep pozdrav!
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na to, da imate nizke vrednosti testosterona v serumu, je priporočljivo nadomestno zdravljenje s testosteronom. Lokalna aplikacija testosterona (Androtop gel) je dokaj varna. Vsekakor pa je potrebno tudi dodajanje D vitamina. Menim, da je najprimerneje, da pričnete z uporabo Androtop gela in Plivita D3, kakor vam je svetoval endokrinolog.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

mrož

Hvala vam za prvi del odgovora.Imam pa še eno vprašanje.Zakaj je pri meni tako nizek testosteron,oziroma kaj je temu vzrok.Kdo in kje,bi mi to lahko točno diagnosticiral.Moram vam povedati,da so mi nivo testosterona merili že trikrat,pa je bil vedno pod mejo.Zakaj je tako,oziroma kaj je temu vzrok,pa ne vem.Povem vam lahko,da se nizek testosteron izraža v moji utrujenosti,boleče noge,brez energije,hitra utrujenost,občasni strah in hitrejše bitje srca,bolečine v križu,mišicah.Ti simptomi včasih trajajo samo nekaj časa,pa se potem zopet vrnejo.To traja že kar nekaj let,star sem 37let.Z libidom zaenkrat nimam težav,tudi poraščenost je normalna.Prosim vas za vaše mnenje in pomoč.Hvala!
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Neustrezno izločanje testosterona lahko nastane zaradi neustreznega delovanja testisov (primarni hipogonadizem), kar je lahko posledica poškodb, obsevanja, vnetja, avtoimunskih bolezni, toksinov iz okolja..., ali pa gre za neustrezno izločanje FSH in LH v adenohipofizi, kar je posledica različnih bolezni in stanj (sekundarni hipogonadizem). Pogosteje gre za primarno obliko. Ustrezne teste za opredelitev bolezni opravi endokrinolog.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

mrož

POZDRAVLJENI !

Hvala za odgovor.Pri endrokrinologu imam pregled čez eno leto.Se pravi,da je najboljše,da do takrat jemljem kapljice D3 ter uporabljam androtop gel?Pri kontroli čez leto dni,pa prosim endrokrinologa,da opravi ustrezne teste za opredelitev bolezni.
Zanima me na kakšen način se najpogosteje odpravljajo težave za nizek testosteron?Kajti dodajanje testosterona z androtop gelom /na leta in leta/se mi vseeno ne zdi dokončna rešitev.
V primeru prenehanja nanašanja androtop gela,zato verjetno nivo testosterona zopet pade?Pa tudi za samo telo,verjetno to ni najboljše? Vem,da je najprej potrebno odkriti vzrok,zato sprašujem kako se najpogosteje odpravljajo te težave?
Poizkušajte mi odgovoriti na ta vprašanja,za kar vam bom zelo hvaležen.

Lp
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Ne glede na vzrok je pri dokazanem hipogonadizmu potrebno trajno dodajanje testosterona.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

mrož

POZDRAVLJENI !

Rad bi samo še dva odgovora.
1.Ali je lahko trajno dodajanje testosterona kakorkoli nevarno za organizem?
2.Ali je možno vzrok(ko je seveda znan) za nizek testosteron odpraviti z kakšno operacijo ali drugim zdravljenjem,ali je trajno dodajanje testosterona edina rešitev?

Hvala vam za vse odgovore in pojasnila.

Lp
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Trajno dodajanje testosterona v ustreznem odmerku ni nevarno za organizem. Vzroke za poanjkanje testosterona ni možno odpraviti, tako, da je navadno potrebno trajno nadomestno zdravljenje.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

mrož

Spoštovani !

V mesecu aprilu so mi pri endrokrinologu (dr.Janez Preželj) izmerili nizek testosteron 9,4nmol/L ter
prosti testosteron 25,6 in PSA 0,77.Ugotovljena je bila tudi nizka vrednost vitamina D.Endokrinolog
mi je predpisal androtop gel 50mg na dva dni in kapljice D3.Do sedaj sem jemal samo kapljice D3,androtop gela pa ne,ker sem imel v septembru pri urologu na Bledu še eno kontrolo testosterona,ki je bil do sedaj (že 3 krat) vedno prenizek.Sedaj pa sem dobil izvid z zadnjega testa,ki je 4,64ng/ml in dodaja,da je v normalnem območju in da so vrednosti za odrasle od
2.8-8.0ng/ml,ter da nadomestna terapija ni potrebna.Spodnja meja pri testosteronu pa je 12nmol/L,torej je tudi ta test potem pod mejo.Prosil bi vas za obrazložitev in pojasnilo tega drugega
testa,ter kako so lahko mejne vrednosti od 2.8-8.0,če povsod pravijo da je meja 12nmol/L.
Zanima me tudi ali naj sedaj uporabljam androtop gel (1x na dva dni) kot mi je svetoval endrokrinolog dr.Janez Preželj,ali ne.Pri njem imam namreč kontrolo drugo leto v juniju.

Hvala vam za pojasnila in odgovore.

Lp
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Različni laboratoriji imajo različne meje normale glede na metodo določevanja, ki jo uporabljajo. Glede na navedene izvide menim, da pričnite uportabljati Androtop gel in D3 vitamin, kakor vam je svetoval prof.Preželj.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P