Forum.Over.Net

Življenje, ah to življenje

Raziskava: Moški varajo zaradi seksa, ženske pa zaradi ljubezni in osamljenosti

Default avatar

enaa...

Raziskava: Moški varajo zaradi seksa, ženske pa zaradi ljubezni in osamljenosti
Zdravje - četrtek, 21.04.2011 16:54Zakaj varajo moški in zakaj ženske? S tem vprašanjem se je nekoliko poigral ugledni ameriški terapevt Ian Kerner, njegova raziskava, ki jo je objavil na CNN-ovem blogu, pa je pokazala, da je glavni motiv za varanje pri moških seks, medtem ko ženske iščejo ljubimce takrat, ko so nesrečne in nezadovoljne.

Moške za skok čez plot motivira želja po aktivnejšem spolnem življenju, po različnih vrstah seksa, v odnos se spustijo iz spolne radovednosti, potrditve lastne seksualnosti, krepitve ega, vpliva in pritiska okolice, pa tudi zaradi odvisnosti od seksa.

Ženske pa se v nezvestobo spuščajo zaradi potrebe za čustveno zvezo, nezadovoljstva s trenutnim partnerjem, zvezo ali zakonom, iskanja moške pozornosti, želje po tem, da se ponovno počutijo zaželene, doživijo romanco ali začutijo strast, da se počutijo posebne, ker jim je dolgčas ali so osamljene.

"Moški varajo zaradi seksa samega, ženske pa zaradi ljubezni. Oni zlahka ločijo seks od čustev, ženske pa za seks čustva in čustveno povezanost potrebujejo," trdi Ian Kerner.
Default avatar

joži*

Po mojih izkušnjah se tudi moški pri seksu, ki preseže eno noč, še kako zelo čustveno vpletejo.
Po drugi strani pa je tudi dosti žensk, ki se v varanje spusti predvsem zaradi pomanjkanja seksa doma.

Tako da pomoje gre zgoraj bolj za stereotipično razmišljanje ali pa morda za racionaliziranje prešuštva, pri čemer je običajno, da ženske iščejo razloge v "duši", moški pa v "telesu".

Pri meni in mojem ljubimcu je bil npr. razlog za skok čez plot ravno obraten kot zgoraj - pri meni zgolj seks, pri njemu pa bolj za čustveno osamljenost. Čez nekaj časa pa sva se itak oba čustveno in seksualno zelo zapletla, drugače pomoje niti ne gre pri kakršni koli daljši zvezi, ne pri moških ne pri ženskah.
Default avatar

Lockness

da se počutijo posebne, ker jim je dolgčas

Tale del bo kar držal, ja.
Default avatar

matjazko

joži* je napisal/a:
Ja, tak pogled tudi mene moti, kot da so ženske po defaultu bolj čustvene, moški pa smo "bukova polena". Spol res ne definira širine našega čustvenega spektra.To je kulturno pogojeno, kjer bi moški s čustvi hitro obveljal za poženščenega "mehkužca", ženskam pa je dovoljeno oz. celo željeno, da izraža čustva, npr. skozi jok, žalost...
Mojega hudiča sem prodal svoji duši.
Default avatar

ja no

Če bi to držalo ne bi bilo niti ene ljubice niti ljubimca, ker bi moški enostavno šli in plačali za "samo" sex, ljubimci pa sploh ne bi zmogli biti taki nečustveni..., ker kot taki ženski ne bi imeli kaj ponudit

nekak se morajo potolažit tisti ki tako življenje prakticirajo a globoko v sebi vedo kako in kaj

Bližina, dotik je ena izmed osnovnih človekovih potreb tako da....
Default avatar

Janis

enaa... je napisal/a:
Škoda, da tale Ian ne zna brati niti za sabo :)

V naši kulturi je za moškega edino sprejemljivo pojasnilo, da vara, ker hoče športno seksat. Moški, ki se zaljubijo, so "mevže". Za žensko pa, da vara, ker si želi ljubezni in pozornosti. Ženske, ki varajo zaradi seksa, so "kurbe". Bla bla bla. Vzrokov za varanje je toliko, kolikor je ljudi, v grobem pa jih lahko razdelimo na tri skupine: kronične varalice, varalice zaradi metuljčkov in varalice zaradi zaljubljenosti. Prvim ni pomoči. Drugi morajo odrasti. Tretji pa morajo nehati lagati sebi in uradnemu partnerju. Tako moški kot ženske spadajo v vse tri kategorije, seveda pa večina ni neumna, da bi se izpostavila zmerljivki "mevža" ali "******". Tudi v raziskavah ne.
Default avatar

joži*

Janis je napisal/a:

Mislim, da česa tako modrega o prešuštvu še nisem prebrala. Kapo dol.
Default avatar

neuk

Zakaj gdo vara?
Ne vem odgovora, vem pa nekaj kar ni v skladu z nekaterimi mišlenji na tem forumu.
Sam sem v vezi že sestindvajset let
Ali se v tem času bil prevaran? Nevem. mogoče toda česar ne vem ni bilo.
Ali sem varal? Kaj je varanje? Ali je varanje če si skregan in greš narazen in si v tem času najdeš drugo partnerko? Ja potem sem varal.
Ali je varanje ko si od doma v tujini 7000 km od doma odsoten štiri pet mesecev? Ja potem sem varal.
Zakaj sem storil to?
Osamljenost, želja imet nekoga ob sebi se mu zaupati, se z njim pogovarjati, se nasloniti na njegovo rame. V obeh primerih sem povedal novemu dekjetu v čem je problem. Po koncu sem v obeh primereih zaupal vse tud sedanji partnerki in v odnosu se ni spremenilo nič. vsaj jaz nisem zaznal sorememb.
Iz moje iskušnje izhaja da je varanje lahko tudi posledica nekih dogotkov in ne gola želja po sex. seveda pa je potrebno o tem vedno govoriti odkrito in prevzeti tudi morebitne posledice.
Default avatar

Jaka

To je stereotip.

Obojni varajo zato, ker ne morejo zakriti svoje prave narave, ki je precej kruta: človek ni monogamno bitje, kakšna vloga mu je umetno vsiljena.
Default avatar

Yo_

Jaka je napisal/a:
Kje točno je potrditev te trditve. Zakaj varanje non-stop opravičujete/jo z nekim bla bla bla, kakšen človek je ali ni? OK, če nismo monogamni, me zanima, na kakšen način in kdo je to dokazal. Če pa morda smo (saj to niti pri živalih ni tako redek pojav), me pša spet zanima, zakaj se imamo za toliko več - naj bi imeli razum, bili inteligentni itd.
Torej?
Default avatar

joži*

Yo_ je napisal/a:

Zanimivo, a zate sta razum in inteligenca vezana samo na zvestobo? Ti resno misliš, da človeka od živali ločuje samo sposobnost biti zvest?

A je res važno, če so bili Galilei, Kopernik, Einstein in drugi geniji zvesti svojim ženam? So bili manj inteligentni, če niso bili? So zato slabše uporabljali svoj razum?

Dajte no, saj menda ste sposobni gledati vsaj malo širše.
Default avatar

matjazko

Jaka je napisal/a:
Ja in ne, odvisno od človeka do človeka, imaš vse mogoče variacije. Amapk tudi če ni monogamno bitje, če se ravna zgolj po bioloških nagonih kot žival, v čem smo potem boljši od živali? Namreč čisto okvirno, ne vem, kako bi gledal na očeta, če bi bil recimo premožen musliman, ki bi imel otroke s številnimi ženskami. Te ženske so zagotovo izjemno ljubosumne druga na drugo, na njihove otroke... Ali pa da ima mati več moških, kako bi zgledala takšna družina, si enostavno ne predstavljam....
Mojega hudiča sem prodal svoji duši.
Default avatar

dejstva

Zakaj varajo?
Predvsem zato, ker imajo zato vse pogoje :
1. si to želijo oz hočejo
2. partnerje, ki jim do dovoljujejo,
3. družino in družbo, ki to tolerira in tako to podpira
4. osebe, ki jih v ta namen zlahka zlorabijo

Vsi, ki varajo, moški ali ženske, zlorabljajo najlepšo stvar na svetu - ljubezen in zaupanje.
So čustveni invalidi oz.kriminalci.
Taki niso vredni da na svetu zrak mešajo.
Default avatar

muslimani

matjazko je napisal/a:
Muslimani to dejstvo sprejemajo kot normalno. Prva žena ima itak pravico veta na izbiro druge in tkao dalje. Samo ustrezno premožen moški pa ima lahko več žensk (ne samo žene temveč tudi ljubice), vendar mora jasno zelo zelo dobro skrbeti za vse ženske in tudi vse otroke, torej to ni ravno v skladu z načeli slovenskega skakanja čez plot ali zapuščanja družin zaradi ljubic. Žene ponavadi niso popolnoma nič ljubosumne druga na drugo temveč sodelujejo (jasno pa je stpnja simpatije odvisna od vključenih karakterjev...)

No družin kjer ima mati več mož pa na svetu žal ne poznamo, čeprav bi bilo to morda ekonomsko zelo učinkovito - več dohodkov bi pravzarpav podpiralo en sam samcat dom, ženska pa tako ali tako praktično ne more roditi več kot enega otroka letno.
Default avatar

matjazko

muslimani je napisal/a:
Da niso žene nič ljubosumne, to ne verjamem, če je njihov moški "inštalater" še drugim :-), ker vsaj za kanček ljubosumja mora biti vedno prisoten, če imaš rad človeka, pa ga moraš deliti še z drugimi. Je pa to kulturno pogojeno, da se tolerira, ker to utemeljuje z "božjo voljo" po Koranu. Seveda gre za izključen (egoističen) privilegij moških.

Poznam tudi par primerov, ko ima moški otroke celo s tremi ženskami različnih starosti.
Skratka, če bi bil sin takšnega očeta, težko gojim neko spoštovanje do njega, enako za mater, če bi bila "mahjena" na "spolno pestrost".... To, ko so ločene in razbite družine, polbratje, polsestre, to za moje pojme ne priča v korist poligamiji oz. poliandriji. Družina je tista osnovna družbena celica, ki se pač z nezvestobo ne vzdržuje in ohranja zdrava.

Seveda so lahko vzroki za nezvestobo tudi nekako delno opravičljivi, odvisno pač od kvalitete partnerske zveze, namreč slabša kvaliteta odnosov vsekakor daje povode za varanje. Ampak se mi zdi to spet moralno sporno, če ima tisti, ki je nezvest, nezaščitene spolne odnose in ogroža partnerja z morebitnimi nalezljivimi spolnimi boleznimi.
Mojega hudiča sem prodal svoji duši.
Default avatar

Janis

Jaka je napisal/a:
V razvitem zahodnem svetu niso tako tabuizirani odprti zakoni in poliamorične skupnosti pri tistih, ki res po naravi niso monogamni. Seveda je pa jasno, da povprečen Slovenček s tem, ko zagovarja tezo, da monogamija ni naravna, misli predvsem na to, kako bi bilo fajn, če bi se on lahko prosto gonil okoli, ko si je pa treba v isti situaciji predstavljat svojo ženo, ga pa zvije v želodcu in je vse "naravnosti" in "liberalnosti" hitro konec. V najslabšem primeru pa nastopi še odkiti seksizem in hinavščina v slogu "jaz lahko, ker sem moški in je zame fukeraj dedna pravica, ona pa ne sme, ker je ženska in ker ji mora biti moj krhki ogroženi ego na prvem mestu". In evo, ravnokar smo izločili 98% zagovornikov "naravne nemonogamnosti".

Če misliš, da po naravi nisi monogamen in spadaš med 2% preostalih resničnih poliamorikov, si pač poišči partnerko z enako naravo. A ti kdo preprečuje?
Default avatar

muslimani

matjazko je napisal/a:
Nekatere so ljubosumne ampak imajo pravico, da ekskluzivo obelodanijo v poročni pogodbi. Prijatlajica - mislimanka - ki se je poročila lani je to dala v pogodbo in če moža zaloti ob varanju bo le-ta ob gromozanski kuuup denarja. Poanta je v tem, da gre pri vezi za pogodben odnos, ki temelji na mesebojnem zavestnem dogovoru partnerjev (ne pa zabedastočo o neki zaljubljenosti in ljubezni kot to smatramo v današnjem času na zahodu - domnevam, da zaradi želje moških po zastonjskem fukeraju, kot to piše Janis, saj vsako žensko z enakimi nagnjenji vedno proglasijo za k::..). In tudi, če tega ni v pogodbi mora musliman ob naslednji poroki vedno pridobiti soglasje prve žene - torej se mora ta strinjati. Ker pa je kultura tam takšna kot je in so na to "navajeni" in jim je to povsem normalno in si otroci "takšnega očeta" nič posebnega ne mislijo o vseh naslendjih. Je pa tudi hierarhija otrok zelo jasna, saj so otroci iz prvega zakona vredni drugače kot tisti iz naslednjih. Kakšen bo status njenih otrok pa ve tudi vsaka naslednja žena...saj pravim, za naše razmere in pojmovanje malo nenavadno, vendar tam vlada zalo jasen red in pravila, ki se jih več ali manj držijo in zagotavljajo psihično varnost in dobro počutje vseh vpletenih. Tudi jaz sem imela skrivljeno prepričanje o položaju žensk a arabskih državah vse do večjega vpogleda v njihovo žilvjenje in pravila igre (jasno pa mi noben musliman kot nerojeni muslimanki ne bi nikoli dal takih pravic in privilegijev kot jih imajo njihove ženske, nevernice nismo vredne nič...)

Na zahodu pa (bravo Janis za fenomenalne komentarje v tej temi) moškeci bi enako sam brez pravil in brez tošla, saj kot vidimo je v muslimanskem svetu življenje v partnerstvu z žensko predvsem pogojeno z ustrezno materialno podlago. Tisti, ki je nimajo nimajo niti ene žene kamoli več!

PS: Ne verjamem, da bi se slabo počutil kot sin takšnega očeta, saj bi bil to zate iz otroštva popolnoma normalen vzorec družine. Takšnih otrok je čedalje več in vsi ti skrivljeno družinsko podobo širijo dalje. Moja prijatlejica se je poročila s takšnim otrokom očeta, ki se je po 35 letu kakšnih 10 let veselo gonil naokoli in pridelal še 2 nezakonska otroka z različnimi ženskami; njegova mama je bila slabička obsedena s fasado in se ni ločila, foter pa se je potem "vrnil k njej" ko je postal star in betežen (mogoče impotenten?)...No in kaj se je zgodilo v zakonu moje prijatlejice, ki je bila s tem fantom od 15 leta dalje, poročila sta se pri 21tih..ja pri 35tih se je tudi on začel gonit naokoli, prijateljica si je prizadevala za rešitev zakona in ker ni šlo je pač vložila tožbo za ločitev...in si ne morete misliti kakšno metanje polen pod noge je zaradi tega doživela - morala je dobesedno pobegniti iz skupenga doma praktično gola in bosa, pa še skrbništvo nad najstnico si je tip uspel priboriti, ker jo je pač podkupoval in manipuliral z njo prav tako tašča, saj ji je fasada podeželjske dobre družione pomenila več kot dobro lastne vnukinje!!!! Prijaljica pa je zdravila psihične rane nastale ob prevari in ni bila zmožna podkupovati hčerke; Vse samo za to ker se ni podredila njegovi ustaljeni predstavi, da ima on pravico do fukeraja od 35 - 45 leta kot se je naučil od očeta - ja tip se je res počutil izjemno slabo, ker se drugi niso obnašali v skladu s priučenimi vzorci iz domače družine..in ti predrznica, pra**ca žena, ki se je ločila in s tem umazala njihovo družinsko ime!
Default avatar

matjazko

Potem pa je to birokratska pogodba in seveda ne neka pristna ljubezen, ker mnogoženstvo tudi ni za moje pojme.
Saj to ravno, ampak odnos ni pogodba, ker odnos naj bi bil nekaj živega, spreminjajočega, pogodba pa je fiksna.

Bedastoča je zame to, ko si moški iščejo privilegije, da lahko "drajsa" več žensk hkrati in dobi še "zegen" iz Korana.
Da bi moj oče imel recimo več žensk hkrati, pa kaki "foter" bi bil to, kakšen odnos bi imel potem do moje matere?
Nikakršen, ker iz tega ne more izhajati spoštovanje...


Kako pa to "prebavijo" otroci iz takšnih razbitih družin, pa je spet seveda drugo vprašnje.
Nekatere ženske so bolj neumne kot takšni "čičfiriči", ki nič ne razmišljajo, ko imajo okrog vse polno otrok, da se sploh zapletajo z njimi.
Mojega hudiča sem prodal svoji duši.
Default avatar

Muslimani

Matjaž, ti očitno ne štekaš čist dobro odnosov. Pri muslimanih je to tako kot je, tam večinoma sklepajo zakone na podalgi všečnosti, sexajo pred poroko ne, je pa osnova vsake poroke sklepanje pogodbe. Take navade pač... Ne podpiram mnogoženstva, nikakor ne, ampak glede na vse fukljanje naokoli kot se to dogaja pri nas ugotavljam,d a je tam zadeva vsaj institucionalizirana, pravice ženske so jasne - absolutno zagovtavljanje materialne varnosti - pravice moških pa tudi - če ni kinte ni fuka - enostavno. Sliši se brutalno ampak...pri nas stanje ni nič drugačno, samo ****** je zastonj.

Glede spodnjega primera pa: lej fant je to težko repbavljal in je zelo trpel, se je zato tudi tako zgodaj (še nepolnoleten) praktično resno zavezal dekletu, ki je bila še 4 leta mlajša od njega. Ker doma ni dobil ljubezni (od koga neki, odnaokrogjebajočega fotra ali od matere, ki je hladno stala za svojo fasado popolne familije?) si jo je iskreno želel pridobiti v dekletu. Ona sploh ni neumna, je najstarejši otrok v ljubeči družini in se je pač malo hitreje osamosvojila, ker so imeli starši polno opravka z mlajšimi otroci...takrat (20 let nazaj) pa spolh ni bilo tako nenavadno ,da si se poročil do 25 leta, rpej je bilo slabo če se nisi... Imela sta drug drugega in sta bila srečna in zelo predana drug drugemu vse dotlej, ko je on prišel v "taprava" leta in začel stopati po očetovih stopinjah..po stopinjah tistega očetam, ki ga je pravzaprav preziral in je seveda pobesnel, mker je njegova jasno prizadeta žena reagirala drugače kot njegova hinavska brehrbtenična mati in je zaradi tašnega nespoštovanja vložila tožbo za ločitev. Ljubice seveda ni pustil, je pa besnel, še bolj pa nejgova mati zaradi kao stramote, ki jim jo je prirpavila prevarana in maščevanje užaljenih veličin se je začelo.... Tko da ne vam na kakšno žensko neumnost ciljaš, meni se tale prijateljica ne zdi prav nič neumna, njegove ljubice pa so pristašice nekih sekt in živijo v bolj svobodnih zakonih kolikor je preijateljica uspela ugotoviti, itak pa nobena ni imela otroka z njim (to je bilo le pri fotru, ko očitno kontracepcija še ni bila v modi in uporabi al kako?)
Default avatar

Paco Moralles

enaa... je napisal/a:
Bedarija! na koncu so vsi ki varajo posexani in to je to!
Čisto vseeno je ali temu praviš ljubezan ali sex!
NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!