Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

dojenje-dileme

Default avatar
Pozdravljeni!

Sem mamica 16d stare deklice, porodna teža 3880g, 55cm. Zaenkrat se polno dojiva, v porodnišnici je 2x dobila dodatek, jaz pa Tametil za povečanje količine mleka. Teža se ji je znižala na 3550g in ob odpustu je tehtala 3610g. Danes sem jo tehtala in ugotovila, da je pridobila v 14d točno 400g. To je verjetno v redu. Tudi pleničke so skoraj vedno pokakane (vsaj 3x na 24 ur), blato je gorčično rumeno in precej tekoče. Ker mi je patronažna pustila tehtnico, si beležim koliko poje na en podoj, da imam vpogled ali poje dovolj. Skrbi me namreč, da mi popoldne zmanjka mleka, ker bi se od 18 do 23 zvečer samo dojila, poje pa po 10, 20 ali 30, zaspi na dojki, ko jo odložim, takoj spet išče dojko in joka. Včeraj je dopoldne večinoma spala, na 3h pojedla 50, popoldne pa 80 in nato je bila vse do 23 priklopljena, potem je zaspala do 1, pojedla 50, spet spala do 3, pojedla 50, potem spet spala do 5 in pojedla 30...Zdi se mi,da je malo pomešala dan in noč, takšen ritem bi bil bolj primeren za dopoldne, ne pa za ponoči. Kaj lahko naredim, da bo ločila noč in dan? Je za to še prezgodaj? Običajno poje nekje med 550 in 600/24 h, včeraj pa komaj 470/24ur. Zdaj sem ze kar odvisna od tehtnice in ne vem kako bo funkcioniralo ko jo bom vrnila. Običajno imava med 13 in 15 podojev na 24 ur.
Razmišljala sem tudi, da ni pravilno pristavljena, ampak mi je zadnjič patronažna pokazala, kako še izboljšam pristavljanje. Dojenje me ne boli, porod je bil hiter (2uri), dobila samo oksitocin. Drugače je deklica videti zdrava, tudi ko je lačna to zelo glasno pove, zlatenična ni. Mogoče kompliciram po nepotrebnem, vendar sem pri prvem otroku pristala na flaški zaradi dolgo trajajoče zlatenice in dojenje ni steklo tudi zaradi nepravilnega pristavljanja. Ne bi rada, da se tudi sedaj dojenje zaključi tako kmalu, zato sem bolj previdna.

Hvala za odgovor
Default avatar
Zdravo.

Nenehno popoldansko dojenje je normalno. Dojenček že ogromno vidi, sliši, vse to mora predelati in dojenje je tista varnostna mreža kamor se zateče. Mleka NIKOLI ne zmanjka, to se tvori ves čas, tudi če je dojenček prisesan 5 ur in malo drema, malo pije, mleko vseskozi nastaja. Ni neke zgornje meje do katere bi se lahko tvorilo mleka (npr 1 liter na dan), ampak sledi povpraševanju. Mnoge matere dojijo 2 otroka naenkrat, pa oba normalno napredujeta.

Jaz ne bi tehtala koliko poje po vsakem podoju. Zelo lepo lula in kaka, jaz bi spremljala le tedenski (mogoče na 5 dni) napredek. Pri sinu sem približno 1x/teden ali na 10 dni stopila na tehtnico z njim in nato še sama, da sem videla ali teža narašča. Pa je tehtnica natančna na nekje pol kg. Glavno da gre gor. Je pa pridobil prvi mesec 1,2kg drugi pa 1,5kg (samo dojen). Samo da dosti lula in kaka, da je otroček na pogled zadovoljen (lepa koža, se redi na pogled- to vam bodo najlažje povedali tisti, ki je ne vidijo vsak dan).

Brez skrbi, dojenje je steklo, vidve se lepo cartlajta, pa bo šlo!
Default avatar
Pozdravljeni, onyx!

Vaša deklica je stara 17d, v porodnišnici ji je teža upadla za 330g, 2-krat je dobila dodatek, vi pa tabletke Tametil. V 2t je pridobila 440g, kar je zelo vredu, vsekakor! Minimalno naj bi dojenčki v tem obdobju pridobivali 110-115g na teden, mesečni minimum pa je 450g, merjeno od najnižje teže.

Super je, da deklico pogosto pristavljate, novorojenčki pogosto potrebujejo 10-12 ali tudi veliko več podojev v 24h, seveda ne vseh enaklo dolgih in intenzivnih.

"Tudi pleničke so skoraj vedno pokakane (vsaj 3x na 24 ur), blato je gorčično rumeno in precej tekoče."
***To kaže, da se deklica dobro doji, blato je, kot mora biti.

"Ker mi je patronažna pustila tehtnico, si beležim koliko poje na en podoj, da imam vpogled ali poje dovolj."
***Nikakor ni potrebno vedeti, koliko otrok poje na obrok, pri dojenju obroki ne obstajajo oz. je način, pri katerem otroka damo na urnik in sistem obrokov, največkrat glavni vzrok za slabo vzpostavljanje dojenja, za težave pri napredovanju otroka in prezgodnje dohranjevanje ali celo začetek konca dojenja. Merjenje podojev vam toplo odsvetujem. Ne le, da količina, ki jo mora pojesti otrok naenkrat, ne obstaja, saj so otroci zelo različni in ne vedno enako lačni. Nervozno boste seštevali mililitre, ki so nepomembni. Stres po porodu je lahko velik že brez nenehnega tehtanja. Veliko mamic pa je zaradi tehtanja v čedalje večji stiski, tehtnica postane kot giljotina, ki visi nad mamico.

Kot je napisala jtinca, tehntico lahko koristno uporabite za merjenje TEDENSKEGA napredovanja, lahko tehtate vsak dan v istem delu dneva, npr. vedno pri jutrajnem umivanju ali vedno pri večernem kopanju, pišite si, ali gre teža v pravi smeri, proti minimalnim 110-115g na tedenski ravni. Povprečje je okoli 140-170g na teden. Dnevno lahko tudi dobite nenavadna odstopanja, za katera se ne zmenite, to je normalno. Po nekaj dneh pa se verjetno že vidi trend.

Ostalo vam tako ali tako pokažejo znaki, predvsem pleničke! Če bo deklica naprej lulala in kakala kot doslej, torej vsaj 5 polulanih in vsaj 2 dobro pokakani plenički dnevno, imela dovolj podojev, lepo napeto kožo, potem je to najboljši znak, da dobiva dovolj mleka pri vas. To se da videti brez tehtnice. Kako mati ve, da njen dojenček dobiva dovolj mleka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4718681 (znaki – kratko)

Popoldne ne zmanjka mleka. Občutek praznosti je le zunanji videz, mleko se tvori nenehno, ves čas, brez prestanka in v globini vašega telesa, tako da ga večinoma ne čutite. Otrok tipično ne sesa enakomerno, menjajo se aktivna obdobja, ko sesa velikokrat zapored, kot opažate ob večerih, ko ima velik otrok kar serijo podojev s krajšimi pavzami za umiritev, nošenje, previjanje, dremež in spet nazaj na dojko. Temu bo sledilo mirnejše obdobje, verjetno bo otrok čez čas toliko zaspan, da bo trdno zaspal. Ta obdobja se menjajo in nenehno dojenje otroka več ur skupaj nikakor ni znak, da je kaj narobe s tvorbo mleka pri materi. Tipično dojenje novorojenčka je dojenje v skupkih/grozdih.

Deklica se zdrami, ko jo odložite, ker samo drema in takoj začuti, da ni več v varnem naročju, ne sliši več bitja srca in šumenja žil, vašega dihanja, vsega, kar je bila vajena v maternici. Ko jo odložite, se hitro prižge alarm in vam sporoči, da to še potrebuje. Vi seveda kot vsaka skrbna mamica pomislite, da je težava pri vas, v mleku, pa ni tako. Ko bo deklica bolj zaspana in bo imela fazo globokoega spanca, npr. 2-4-krat na dan, jo boste verjetno lahko odložili.
Zakaj se dojenček zbudi, ko ga odložimo:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4794487 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980469 (1m)
Dojenček spi čez dan, ponoči pa se nenehno doji:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4795263 (9d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6054458 (14d)

Dojenček nima posebnega ritma, ne loči dneva in noči, pravzaprav je ponoči običajno bolj aktiven, podnevi pa lahko več spi, saj je bilo tako tudi v maternici (veliko otrok v trebuhu začne brcati, ko mamica leže, ko se giba naokoli, pa se umirijo). Kar opisujete, je pričakovano in običajno. Vem, da je za vas stresno, sploh ker mnoge mamice pričakujemo, da se bo otrok najedel in zaspal, v to nas prepričujejo, pa tudi želimo si, ker smo zelo utrujene, realnost pa je povsem drugačna.

Priporočam vam, da deklico še naprej dojite na njeno pobudo, saj je doslej ta pobuda dala dober rezultat, kajne, punčka dobro pridobiva. Priporočam vam, da jo dobro opazujete, kako se bo zelo verjetno dojila v skupkih/grozdih. Del dneva ali noči bo intenzivneje, tedaj lahko tudi ležete, z njo skupaj dremate, ko se je ne bo dalo odložiti, ponoči pa čim manj vstajajte, če lahko, poskusite spati čim bliže skupaj (v isti postelji ali pa da je njena posteljica tik pob vaši), da ne boste veliko vstajali.

4kg otrok poje ponavadi 480-720ml v 24h, velik razpon kajne (120-180ml na kg telesne teže). Predlagam, da ves čas posvetite opazovanju deklice in ponujanju dojenja na njeno pobudo, tudi za žejo, tolažbo, umiritev, občutek varnosti, kajti t. i. neprehransko sesanje bistveno pripomore k dobremu napredovanju otroka. Urniki, tehtnice, dude, radikalno omejevanje časa podoja, dodajanje drugih tekočin pa se v dojenje vpletajo in ga ogrožajo.

"Razmišljala sem tudi, da ni pravilno pristavljena, ampak mi je zadnjič patronažna pokazala, kako še izboljšam pristavljanje. Dojenje me ne boli,"
***Če dojenje ne boli, deklica aktivno požira, lula, kaka in napreduje vsaj minimalno, je gotovo vse vredu z vajinim pristavljanjem.

"Dugače je deklica videti zdrava, tudi ko je lačna to zelo glasno pove."
***Super, toplo priporočam v branje še ta dva članka.
Kako se tvori materino mleko: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978042
Dojenje na otrokovo pobudo: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4366643

Poglejte morda še kaj tukaj, če bo čas. Nenehno dojenje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981405 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4065600 (14d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6054458 (14d, intenzivno nočno dojenje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4321643 (15d)

Prav je, da vprašate in ste bolj mirni, da je vse vredu. Vesela bom, če se boste še oglasili!
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Pozdravljeni!

Ponovno se oglašam, hvala za vzpodbudo. Pred dvema dnevoma sem dobila znake mastitisa (bolečine v levi dojki, rdečina na spodnji strani dojke, gripi podobni znaki, vročina). Takoj sem začela po navodilih iz ene od tem (vroči obkladki in vroč tuš, masiranje, iztiskanje) in naslednje jutro sem se zbudila brez vročine in bolečin v dojki (le rdečina je še malo prisotna). Punčka se je tisti dan neprestano dojila, spala je le mogoče popoldne 3h, nato do 24h nič in sem pomislila, da je nekaj narobe z mlekom (manjša količina) zato sem si ga iztisnila in ji ga dala po flaški. Nato je lepo zaspala. Zjutraj se je lepo dojila, večinoma je jedla in spala (očitno je nadoknadila prežurirano noč:)) zvečer pa se je vse ponovila, praktično bila je nenasitna in ker sem bila že precej uničena sem si mleko iztisnila (prej sva se podojili)- 80 ml in ji ga dala. Spala je 5h skupaj, tako da sem jo potem zbudila, jo podojila (110ml). Sedaj pa se že celo jutro želi dojiti, poje 10-20, včasih 40mL in zaspi nazaj za 20 min, potem ponovimo vajo. Ker sem mislila, da je mleka zmanjkalo zaradi mastitisa, sem spet začela tehtati pred in po podoju. Rada bi povečala zalogo mleka, zato si ga tudi iztiskam oz. sem ga mislila porabiti za zvečer, če bo spet tako nenastina. Ali se bo na ta način prehitro navadila na flaško? Moram povedati, da se kar namučim s to črpalko zato sem pomislila, da mleka ni dovolj. Pristavljena je sigurno pravilno, samo vleče nekaj časa, nato zaspi, kljub nenehnem bujenju (božanje po glavici, podplatih). Drugače pa je v 3t pridobila 560 g, kar je verjetno ok. Polulana je vsaj 6x na dan in vsaj 3x na dan pokakana. Skrbi me ker ni nobenega vzorca, vsak dan je drugačen...enkrat je dopoldne ves dan priklopljena, enkrat popoldne, potem spet enkrat zvečer...nisem navajena na tak tempo, ker pri sinu, ki je bil hranjen po flaški, je bil ritem na 3-4h in sva lahko šla v taki starosti že na sprehod, sedaj pa sem ves čas v stanovanju, če jo ne hranim, si črpam ali pa previjam...kdaj se dojenje vzpostavi v taki meri, da je nekako predvidljivo?
Hvala vam ker nam mamicam pomagate z vzpodbudnimi besedami
Default avatar
Zdravo.

Pri nas se je ritem dojenja (na nekje uro in pol) vzpostavil okrog 3. meseca. So pa vedno bili dnevi, ki so odstopali. Pa vzorce spanja (tako dnevne kot nočne) je spreminjal skoraj vsak mesec. Smo se ravno navadili, pa smo se spet na novo "učili". :)

Iztiskano mleko ji rajši ponudite po lončku, žlički ali brizgi, kaj hitro lahko pride do sesalne zmede.

Pri dojenju je ravno to super, da je vedno pri roki, vedno ravno prav topel obrok. Komot gresta na sprehod, če je lačna se usedeta na kakšno klopco in dojita. Naš je rojen januarja in sva bila vsak dan na sprehodu.Tudi če je bilo -5, ali pa je deževalo. Me je bolj groza dojenčka nesti ven poleti, ker se lahko hitro pregreje. Prvih par mesecev sem ga kr na rokah nesla ven. V torbo sem si pripravila stvari (dekico, ekstra tetra pleničko, da sva se malo pokrila in nisva bila vsem na ogled, kakšno staro brisačo, da sem se na njo vsedla, če je bilo zunaj mokro), pa sva šla.

Sej se bosta navadili druga na drugo in ujeli ritem, ki vama bo ustrezal, pa vaju ne bo nič ustavilo. ;)
Default avatar
Zelo dobro ste se odzvali pri vnetju dojke, onyx, da ni bilo treba reševati z zdravili, super! Da se je punčka neprestano dojila, vam je morda tudi pomagalo rešiti situacijo. Lahko pa, da je imela samo poskok v rasti, to je pogost pojav in tako vedenje dojenčka ni nič neobičajno in ni kazalec težav z mlekom. Že dan do dva kasneje bo običajno ritem spet drugačen. Zanimivo je, da skrbna mamica vedno najprej pomisli, da je tedaj mleka premalo, v resnici pa ga otrok zaradi intenzivnega sesanja tisti dan verjetno dobi še veliko več in še več maščob - zato ima poskok v rasti, ker ravno to potrebuje, s tem pa dodatno stimulira dojki, da se tvorba mleka v dnevu do dveh dvigne na višjo raven. Torej otrok zna sam poskrbeti za primerno količino, če dobro sesa in se lahko doji za svojo pobudo. Poskok v rasti:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4720236 (6t, 7t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4162878 (2m, bo treba dodajati?)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1525&t=1525 (3m)

Pogosto imajo dojenčki zvečer intenzivne ure, tudi zato, ker so lahko bolj utrujeni, nemirni, morda imajo kakšne prebavne težave, težko se umirijo, ker smo tudi mamice utrujene od dneva. To se dogaja lahko vsakih nekaj ur, intenzivna obdobja se menjajo z mirnejšimi. O tem smo pisali tukaj, priporočam v branje. Večerni »blues« - dolgotrajno večerno dojenje/uspavanje/jok:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4331240 (mnenje mamice)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979044
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=208&t=208
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=922&t=922

Mleka vam zagotovo ni zmanjkalo zaradi mastitisa. Če lula in kaka vredu, potem ne glede na povečan interes za dojenje dobiva mleko vredu. Ali pa prav zaradi tega.

"praktično bila je nenasitna"
***Ja, to je težko, sama dobro poznam te situacije, vem da vam ni lahko, lahko ste fizično in psihično utrujeni od tega. Deklica ni nujno sesala samo za lakoto, lahko da je potrebovala tudi telesni stik, morda je bolj čustven otroček, ki rabi veliko občutka varnosti, dojenje za tolažbo, umiritev, uspavanje. Lahko so tudi prebavne težave, zaradi katerih otrok sili nazaj na dojko, ker ga to umiri, sesanje mu zmanjšuje bolečino. Dojenje je nadomestna popkovina, zato nikakor ne gre samo za sitost/lakoto. Potrebe, ki jih novorojenček zadovoljuje z dojenjem:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4870120

Tehtanje podojev je v takem ritmu nemogoče in ne daje nobenih smiselnih informacij. Tehtanje je smiselno enkrat na dan za orientacijo, vedno isti del dneva, merodajno pa tedensko, ali gre proti najmanj 110-115g na teden, kolikor je spodnja meja.

"Rada bi povečala zalogo mleka, zato si ga tudi iztiskam oz. sem ga mislila porabiti za zvečer, če bo spet tako nenastina. Ali se bo na ta način prehitro navadila na flaško? "
***Da, žal je mogoče, da s tem povzročimo sesalno zmedo pri otroku. Vedno se za dan do dva nazaj vprašajte, kako kažejo znaki, torej število podojev, polulane in pokakane pleničke, najnižja, zadnja izmerjena teža, napeta koža, aktivnost sesanja pri deklici. Morda boste laže spremljali situacijo, če se boste zanesli kar na to, predvsem na pleničke, te nikoli ne lažejo. Veliko pokakanih pomeni, da otrok dobiva veliko mleka. Tehtanje je lahko ena velika zmeda, frustrirajoče, pogosto vidim to, pa so recimo znaki vredu in se otrok dobro doji.

"Moram povedati, da se kar namučim s to črpalko zato sem pomislila, da mleka ni dovolj."
***Črpanje je priučena veščina, ta test s črpalko ne velja, vem pa, da mnogi napačno rečejo in zmedejo mamice, naj na ta način preverijo, koliko je mleka. Ne drži! Mnoge mamice sploh ne načrpajo nič, niti kaplje, pa normalno dojijo brez težav.

"Pristavljena je sigurno pravilno, samo vleče nekaj časa, nato zaspi, kljub nenehnem bujenju (božanje po glavici, podplatih). Drugače pa je v 3t pridobila 560 g, kar je verjetno ok."
***Napredek je vredu, minimum je 450g v prvem mesecu, povprečje 680g.

"Polulana je vsaj 6x na dan in vsaj 3x na dan pokakana."
***KRASNO! Vse, kar ste napisali, je povsem normalno vedenje doječega se novorojenčka

"Skrbi me ker ni nobenega vzorca, vsak dan je drugačen...enkrat je dopoldne ves dan priklopljena, enkrat popoldne, potem spet enkrat zvečer...nisem navajena na tak tempo, ker pri sinu, ki je bil hranjen po flaški, je bil ritem na 3-4h in sva lahko šla v taki starosti že na sprehod, "
***Ja, to pa vas razumem, da je malce stresno. Večina mamic na tem forumu bi se, v to sem kar prepričana, podpisala pod tak vzorec, kot ga ima vaša deklica, redkejši so dojenčki, imajo in si tudi sami vzpostavijo nek reden ritem. Morda boste z opazovanjem ugotovili, da po napornem večkratnem dojenju vendarle trdno zaspi, da jo lahko odložite - to bi bil najboljši čas za sprehod. Je pa včasih v tej starosti še dokaj nemogoče predvideti, kdaj to bo.

Ni treba črpati, ni treba tehtati več kot enkrat, pred kopanjem recimo ali umivanjem. Zapisujte si pokakane in polulane pleničke, spremljajte težo in to bi bilo kar dovolj. Ostali čas posvetite sebi in otrokoma.

"kdaj se dojenje vzpostavi v taki meri, da je nekako predvidljivo?"
***Na to žal ne morem odgovoriti enoznačno, saj je zelo odvisno od otroka. Praviloma sorojenci nimajo enakih potreb, enakih vzorcev spanja, hranjenja, povedo mamice. Najteže je morda res, ko imate enega otroka, ki je bil točen kot urca, drugi pa je brez ritma. Sama sem imela prvega otroka popolnoma brez ritma in mi je odleglo, ko ga je drugi imel kar dosti več, tretji pa je bil še hujši kot prvi, vendar tedaj sem se na to že kar požvižgala. Veliko je odvisno od pričakovanj, želja, situacije, pa tudi od značaja otroka, koliko je prilagodljiv. Včasih lahko mamica malo vpliva na ritem otroka že ugodaj, včasih pa sploh ne in otrok sam določa, ali pa nastanejo težave. Pravil torej ni, je samo otrok in njegova notranja ura. Mnoge mamice pravijo, da je s takimi intenzivnimi dojenčki dosti laže po treh mesecih.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Lep pozdrav!

Imam 4,5 mesece starega fanta, pri katerem me je zadnje 3 tedne začelo skrbet, da mogoče moje mleko ni več dovolj za njega.
Rodil se je s težo 3330 g in višino 51 cm in prav tako je odšel iz bolnišnice. Po prvem mesecu je imel 4480 g in 55,5 cm. Drugi mesec je bilo 5670 g ter 60 cm, pri 3 mesecih je imel 6400 g in 63,5 cm.
Potem sva bila pa 2 dni nazaj na pregledu in je imel 6800 g in 64,5 cm. Do začetka tega meseca sva se izključno dojila in nič manj kot pred enem mesecu. Začetku meseca smo pa začeli uvajat GH, a se kljub temu dojiva čisto normalno in enako kot prej.
Sedaj pa ne vem ali je normalno, da se je tako malo poredil ali sem samo razvajena od prvih treh mesecev ko je teža tako lepo šla navzgor :) ?

Hvala lepa za odgovor že vnaprej

Lep pozdrav
Default avatar
Pozdravljeni, neži!

Vaš fantek je star 4,5m, odlično in nadpovprečno napreduje. Ker je bil ves ta čas polno dojen, pri vas tvorba mleka nikakor ne more biti problematična. Če bi bila laktacija problem, bi se to doslej zagotovo že pokazalo. Ne dogaja se, da bi pri mamicah, ki tako dobro vzpostavijo dojenje, nato na lepem mleka začelo primanjkovati.

Je fantek kaj spremenil način sesanja, dolžino podojev? Več spi, pije več vode, čaja, je morda več želel sesati dudo?

Morda ponudite dojenje pogosteje na vašo ponudo, če bi sprejel. Dodatka zagotovo ne potrebuje.

Po treh mesecih se napredovanje upočasni, minimum je 350g mesecčno, v prvem trimesečju pa najmanj 450g na mesec.

Ali je možno, da mati »izgubi mleko«:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981695
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5247562 (2m, zmanjkuje mleka?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5794910 (3m, utrujenost, napeto ozračje v družini)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Lep pozdrav!
Najprej hvala lepa za vaš odgovor. Sem pomirjena.

Zdaj pa da vam povem... imava 5 podojev čez dan, zvečer pa spiva. In res sta se dva podoja skrajšala. Tudi spi več, vsa 1-2 uri na dan, kar mi prve 3 mesece ni.
Dude pa nima kaj preveč rad tako da je bol za uspavanje.

In kako ti dejavniki vplivajo?

Hvala še enkrat za odgovor
Default avatar
pozdravljeni
tudi sama imam dileme glede dojenja svojega 26 dni starega sinčka.
dopoldne se doji na 2-4 ure, ko se zbudi oz. ko pokaže željo po dojenju, ga pristavim k prsim.
popoldansko in večerno dojenje (nekje med 17 in 21 uro) pa je grozno, dojil bi se vsako uro, tako da so prsi zvečer včasih že kar boleče. ali je to normalno?
drugo pa me skrbi kakanje - do treh tednov starosti je kakal večkrat dnevno, sedaj že 3 dni nič. koliko dni je še normalno, da dojenček ne kaka?
kako naj vem, če imam dovolj mleka - kaj je priporočljivo, da jem oz. pijem za večje količine mleka?
zaenkrat otroka samo dojim, vendar se bojim, da ne napreduje dovolj; zato so nekatera moja vprašanja mogoče malo ''čudna''
hvala za odgovore
Default avatar
Neži, če prav razumem, zaradi goste hrane otrok nima bistveno manjšega števila podojev. Glede na situacijo priporočam nadaljevanje z GH in vseeno dovolj podojev, po GH ponudite še dojenje. Ponudite lahko kak dodaten podoj, morda ima poskok v rasti, morda rabi več, pa z GH še ne more dobiti tega, ker je šele na začetku uvajanja.

Vsi omenjeni dejavniki lahko malo vplivajo na težo. Npr. veliko vode ali čaja zapolnjuje želodček s praznimi kalorijami in odmika lakoto. Torej za žejo dojenje in druge tekočine v manjši količini, npr. po GH, ko je kaj zelo gostega in bolj suhega, po sadju ali juhi pa večinoma sploh ne bi bilo potrebno. Morda ga uspavate z dojenjem, da bo tudi tedaj dobil dodatno mleko, seveda če to ne bo preveč oz. če bo želel. Krajši podoj pomeni, da otrok morda ne dobi toliko maščob, ki so ključne za napredovanje in razvoj. Torej bi ponudili večkrat, da mu olajšamo.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Pozdravljeni, buka!

Vaš fantek bo kmalu star mesec dni, skrbi vas popoldansko dojenje, ko gre za serijo podojev, ki se vrstijo en za drugim. Da, to je normalno, še več, to je tipičen vzorec dojenja novorjenčka in mlajšega dojenčka.

Razlog je v tem, da ima dojenček malo obdobjih globokega spanca, večino časa pa drema in se zbuja, ob tem pa potrebuje veliko telesne bližine in občutka varnosti, na dojki, ki mu pomeni nadomestno popkovino, pa to kar najlaže zadovoljuje. Novorojenček značilno menjuje aktivne in mirnejše ure. Praviloma se doji večkrat zapored v nekaj urah, na koncu, ko je zelo zaspan, se morda podoji samo na kratko in trdno zaspi. Tedaj ne bo čutil, če ga boste odložili. Če se bo dobro počutil, bo nekaj časa spal oz. ne bo rabil dojenja. Nato bodo verjetno spet sledile aktivne ure, lahko tudi 5 ali 6h. Podobno se dogaja podnevi in ponoči, tako da mnoge mamice opazijo, da je polovica noči vredu, polovica pa taka, da bi bil otrok nenehno prisesan na dojko. Podnevi taka obdobja zgledajo tako, da imate ves čas, več ur skupaj, delo z otrokom, doji se, podira kupček, spet doji, malo zadrema, ga odložite, se takoj zdrami, ker ni trdno spal in začuti, da ni več v varnem naročju, spet želi na dojko, da se umiri in uspava, spet zadrema, ne morete ga odložiti, morda naredite pavzo za previjanje in spet na dojko... To je včasih zelo naporno, sploh za mamice, ki seveda prvič takega vzorca ne pričakujemo. Priročniki so polni urnikov, kako bo otrok spal in kako se bo dojil na tri ure, denimo, praksa pa je nasprotna temu. Večji kot fizični je pogosto psihični pritisk, saj smo matere lahko hitro prepričane, da nekaj ne delamo prav in da je z nami, našim načinom, našim mlekom ali našim otrokom nekaj narobe. Pa ni. Tako ritem otroka je naraven, normalen in biološko smiseln, saj otrok, ki ne spi globoko, ki ni stran od matere, ki zbuja pozornost in se oklepa nadomestne popkovine, varneje diha, laže pride do mleka in laže preživi. To seveda nima nič skupnega s kulturnimi normami, ki so se v zadnjih nekaj desetletjih zgrnile nad moderne starše, češ kako bi moralo biti življenje (po meri odraslih) z dojenčkom čim prej urejeno.

Vzorec ob večerih ima celo ime, o tem smo veliko pisali in tudi mamice same so napisale nekaj zelo spodbudnih besed za pogum, samozavest in premagovanje težav in negotovosti v teh občutljivih in resnično napornih urah. Večerni »blues« - dolgotrajno večerno dojenje/uspavanje/jok:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4331240 (mnenje mamice)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979044
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=208&t=208
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=922&t=922

Morda vas bo zanimalo tudi to. Nenehno dojenje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981405 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4065600 (14d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6054458 (14d, intenzivno nočno dojenje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4321643 (15d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6314854 (1m, mama duda, zelo je naporno)

Ko boste imeli čas, priporočam v branje tudi članka tukaj.
Sodobni pogledi na spanje dojenčka in malčka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4476929
Umetnost dojenja v naši kulturi: http://med.over.net/forum5/read.php?11, ... msg-142069

Pri bolečinah menjajte stran, lahko ga malo dvignete, zazibate, umirjate. Morda poskusite v tem času imeti kopanje, če je otrok v kadi umiren. Morda lahko malo skrajšate poznopopoldanski spanec.

Kako se fantek doji, lahko napišete število podojev, čas aktivnega sesanja, najnižjo, porodno in zadnjo izmerjeno težo? Ima zadnje čas manj podojev? Ali je dobil kakšno (tudi manjšo) količino prilagojenega mleka morda, to lahko zapira? Ali rad sesa dudo? Dobiva čaj, vodo? Ali kdaj dolgo spi? Je zdrav, donošen, sta imela kakšne težave doslej? Vas dojenje boli tudi sicer, so bradavice kaj poškodovane, morda drugače sesa?

Praviloma bi v tem času kakal vsaj dvakrat dnevno, včasih je lahko vse vredu, ker je kaj prišlo vmes, npr. malo dodatka, ki zapisa. Včasih otrok nekaj dni slabo sesa in to tudi ni kritično, če je prej dobro napredoval. Pomembno je, da hitro ugotovimo.

Ključno za tvorbo mleka je otrokovo sesanje, torej število podojev, ponujajte vedno obe dojki in pogosto.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Lep večer.

Hvala lepa za odgovor.

Najprej vam povem, da po GH ne dobi veliko vode ali čaja, ker niti noče.
Rekli ste več podojev...kaj pa če ne pokaže zanimanja za to? in mu je 5 obrokov dovolj?

Sedaj imam pa še en problem... pri večernem dojenju imava že približno tri dni probleme. Če ga dam na levi bok je po 2 min jok (kar čez dan ni problema. lahko imava cel podoj na levi strani) in ga prestavim na desni bok. Nekaj minutk gre (malo bolje kot na levi strani) potem pa zopet jok in potem je tako: se krega pa hlasta za dojko, naredi dva požirka in zopet kreganje. Strah me je, da se ne bi dovolj najedel in bi ponoči se zbujal. Nočnega hranjenja pa že skoraj 2 meseca nimava več in ga ne bi rada zopet uvedla.

Dojiva se pa tako: okrog 5.30 , 9.00, 12.30 GH, 16.30 in 19.30
Ali je mogoče da je med zadnjima dvema podojema prekratek čas in ni tako lačen?
Sicer mi je zdaj dve noči vseeno vredu spal, danes se je pa še bolj kregal kot prej...in bom videla kako bo s spanjem.
Jezi me, ker ne vem kaj mu je in kako mu naj pomagam.

Upam, da boste znali pomagat!
Hvala lepa za odgovor že vnaprej
Default avatar
Fantek se doji nekje na 1-3 ure. ima približno 10 podojev na dan, dopoldan nekje na 2,5-3 ure; popoldan na 1-2 uri. Aktivno sesa nekje 10 minut, včasih po 10 minutah tudi konča sesanje, včasih sesa tudi 20 minut - malo sesa, malo počiva. najnižjo težo je imel 3830, porodna 4160, zadnja izmerjena teža pa je bila pri njegovi starosti 14 dni, teža je bila enaka porodni. posvetovalnico imava naslednji teden, ko bo star 36 dni. nima dude, jo vztrajno zavrača, prilagojenega mleka ni dobil in čaja tudi ne - zaenkrat se izključno dojiva, ima močno populalne pleničke skoraj vas podoj. do sedaj nisva imela težav, le nekaj krčev se pojavlja v popoldanskem času, kapljic zaenkrat nisva dajala (ne vem, kaj sploh naj). otrok je zdrav in donošen, rojen 4 dni čez rok. samo dojenje niti ni boleče, boli (kar močno) začetek, ko se priklopi, potem je bolje. bradavice so boleče na dotik. otrok spi veliko, kaj vem približno 2/3 dneva.
glede kakanja; ni kakal 4 dni, potem se je 1× močno, naslednji dan 3× manj, danes pa ponovno nič.

še eno vprašanje glede dojenje. če mu ponudim obe dojki vsak podoj - eno sprazne menj, na kateri začneva potem naslednji podoj?

hvala lepa za vse nasvete in uporabne linke.
Default avatar
neži, so otroci, ki se nočejo dojiti dodatno, torej se dojijo izključno tedaj, ko so zares lačni, ko so zaspani, ko njim ustreza. Nekateri otroci pa se dojijo na mamino pobudo, tudi če sami sicer ne pokažejo zanimanja. Kadar mamice skrbi za napredovanje na teži, priporočamo, da se nekaj časa otrok doji na mamino (ne na svojo) pobudo. So namreč otroci, ki ne javljajo dobro, da so že lačni, kar sesajo dudo, spijo, so mirni in ne jokajo.

Težko rečem, koliko podojev je dovolj, ker so otroci, ki so zadovoljni z malo, nekateri pa jih rabijo dosti več, da dobro napredujejo, odvisno tudi od učinkovitosti sesanja in drugih vplivov.

Zvečer je povsem vredu, če otroku dopustite, da se naje toliko kot zmore. Nočno zbujanje je v tej starosti redko povezano samo s potrebo po hrani. Glede na to, da se mnogi otroci začno zbujati, bolj kot se bližajo polovici leta, še posebej pa proti prvemu letu (ne pravi, da bo tudi pri vas nujno tako), to težko starši preprečimo z načinom hranjenja. Popolnoma vas razumem, da vam je zbujanje ponoči v veliko breme, sploh če otrok tega doslej ni prakticiral kaj dosti.

Poskušajte prek celega dneva uvesti čim več situacij za hranjenje, zvečer pa, kolikor bo pač možno. Včasih pomaga, če zvečer malo preuredimo rutino, pomešamo ure, dodamo kopanje ali skrajšamo popoldanski spanec, morda tudi razmaknete dojenje in date fantka kasneje spat, če bo to pomagalo. Pravila ni, poskušamo in ugotovimo, kaj našemu otroku bolj ustreza.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
buka, vaš fantek je po dveh tednih napredoval za 330g in pridobil nazaj porodno težo, kar je vredu. Sporočite, kako bo konec prvega meseca.

"če mu ponudim obe dojki vsak podoj - eno sprazne menj, na kateri začneva potem naslednji podoj?"
***POnudite polnejšo dojko naslednjič. Če sta obe enaki, ni zelo pomembno, ponudite eno in nato še drugo. Na prvi vztrajajte nekaj časa, da začne sesati in požirati le še redko, nato pa ponudite drugo, da ga nov tok mleka spodbudi k sesanju.

Kakanje se mi zdi malo nenavadno, da ne kaka vmes kakšen dan nič. Je še tako? Kakšne barve in konsistence je njegovo blato?
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
fantek je sedaj star dober mesec dni. trenutno lahko povem le toliko, da še vedno ne kaka vsak dan, ampak ko se pokaka, pa je tega blata količinsko ogromno, najprej kašasto, na koncu pa bolj redko. barva blata je rumena.
ali ga morda zapira banana (pojem vsak dan oz. vsak drug dan - manjšo banano), ali pa kakšen večer dobi malo (morda pol čajne žličke ali pa še toliko ne) kumininega sirupa. je mora v tem problem. ker ure pred tem, ko se takooo pokaka, je izredno siten in skoraj nič ne spi. potem je pa sila dobre volje. - MORDA kje vidite problem za takšno kakanje po tem, kar sem napisala?
težo pa vam sporočim v četrtek, ko prideva s pregleda, ampak po mojem (laično tehtanje, približno - danes zvečer po kakanju je imel cca. 5100g)
Default avatar
buka, vaša prehrana ne bi smela tako neposredno vplivati na njegovo kakanje; najlaže bi ugotovili, če denimo en teden ne bi jedli banan, če menite, da bi lahko šlo za povezavo. Običajno take povezave ne zaznamo, ni pa seveda nič nemogoče. Blato je tekoče, rumeno, torej ne gre za zaprtje, bolj za njegov ritem kakanja. Če ima okoli 5kg, je zelo vredu in je tak ritem kakanja povsem vredu, sploh ker je količinsko toliko več, kot se pokaka. Normalno je, da mu odleže. Morda bo kakal tudi na več dni, važno je, da lepo napreduje. Ko bo imel težave, pa bo verjetno potreboval nekaj več pomoči in tolažbe z vaše strani.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
da se ponovno oglasim, ko je bil star 5 tednov, je pridobil 880g od porodne teže oz. 1210 g od najnižje. dojim ga vedno samo na eni dojki, vendar včasih zahteva ( to je samo v popoldanskem oz. v večernem času) čez pol ure še, takrat mu pristavim drugo dojko. dojki vsak podoj menjam, pa če je med podoji pol ure ali pa 3 ure razmika. JE to dobro?
banane sem izključila iz svojega jedilnika, kakamo pa še vedno ne vsak dan, nekje na 2 dni. blato pa je tekoče, rumeno - kot mora biti. zato me razmik med kakanji toliko ne moti. bolj me moti njegovo vsakodnevno močno napenjanje in zvijanje. sedaj sem mu dala nekaj žličk čaja (kumina, janež, kamilica) - ali je dovoljeno? po njem je imel pogoste vetrove in nato se je pokakal in postal boljše volje in tudi mirno zaspal.
še vedno pa se na večer dojiva na pol-eno uro oz. če bi bilo po njegovo, bi bil ves čas priklopljen, vendar jaz ne zmorem zaradi bolečih dojk. dodatka oz. stekleničke mu zaenkrat ne želim dajat in mu mešat sesalni refleks, dude udi ne sprejme, tako, d ob zvijanju in ko je nemiren, pomagajo samo prsa, nošenje tudi ne preveč, včasih se pomiri v lupin ici, ke je v njej bolj ''zvit''. KAJ še lahko storim, da ga pomirim
Default avatar
vprašalabi vas še nekaj o podiranju kupčka - nam ga tudi ne uspe podreti, lahko ga vmes previjem, ga obračam, poležem in zopet dvignem in kupčka nikakor ne podre. če nam že uspe, potem ga dam spat na hrbet in zelo lepo in dolgo spi, na boku pa se ves čas zbuja; ampak to je edini položaj za spanje, če ne podira kupčka. KAJ LAHKO še narediva v tej smeri?
hvala

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar