Urologija

zdravljenje retrogradne ejakulacije

Default avatar
Partner je star 46 let in ima že 26 let sladkorno bolezen tip I. Kot pri mnogo sladkornih bolnikov je tudi pri njemu prišlo do retrogradne ejakulacije in sicer nima izliva že 14 let.
Že nekaj let se trudiva z umetno oploditvijo (6 postopkov) in očitno imam pri tem težave tudi jaz (čeprav ne vidijo vzroka). Njegovo seme so na kliniki dobili z elektroejakulacijo (ne vem zakaj metodo uporabljajo le na privat kliniki ne pa v LJ in MB, kjer opravljajo umetne oploditve) in je zamrznjeno.
Zanima me ali obstaja kakšna možnost, da se retrogradna ejakulacija "pozdravi", saj bi mi veliko pomenilo, da imam možnost poskusiti zanositi doma, vsak mesec, ne le takrat, ko grem na umetno oploditev.
Zanima me tudi, ali urin uniči seme, ki priteče v mehur.

Za odgovor se najlepše zahvaljujem.
Default avatar
Spoštovani!

S tem žal nimam izkušenj, zato bom odgovoril zgolj teoretično - pri nas se s problemi (tudi moškega dela) pri zanositvi ukvarjajo predvsem ginekologi, tudi zato je pogosto zdravljenje teh težav preprosto prevedeno na umetno oploditev, kar je škoda. Urologija je pač pri nas podcenjena stroka (nima klinike - zgolj oddelek (za razliko od ORL, ortopedije, urologije v vseh sosednjih državah...), nima katedre, predsednik "mora" na urološko operacijo v tujino...) - nekaj so krivi zgodovinski razlogi v postavitvi sedanje organizacije zdravstva okoli leta 1945, ko pač pri nas ni bilo pravega urologa, prave barve, seveda v kombinaciji z našo majhnostjo - za marsikakšno bolezen je 2 mio populacije pač premalo - ginekologi pa so študirali ginekologijo in ne urologije in se s tem ukvarjajo zgolj po sili razmer, lahko tudi iz zanimanja, vendar... - toliko na vaše vprašanje, zakaj na katerem od kliničnih oddelkov ne omogočajo tega...

Kisel urin vsekakor poškoduje/uniči semenčice. Zato, če gre za retrogradno ejakulacijo in se poskusi pridobiti spermo iz mehurja, se najprej urin nevtralizira (na primer tako, da se poje žlica sode bikarbone oziroma citratne raztopine - Eisenbergovo raztopino priravijo v vsaki lekarni), nato se v mehur vstavi kateter in prek njega vbrizga v mehur nekaj ohranitvene raztopine, nato se opravi spolni odnos ali samozadovoljevanje tako, da pride do izliva (retrogradnega), takoj nato pa se ponovno vstavi kateter ter izpere mehur. Semenčice se nato centrifugirajo in so prirpravljene za oploditev ali zamrznitev.

Ali ste imeli vi klasičen IVF ali ICSI ali intravaginalno inseminacijo...?

Seveda vse to zgolj, če gre res za retrogradno ejakulacijo, ne pa na primer za anejakulacijo. Če je semenčice res najti v urinu po spolnem vrhuncu (in je bilo to dokazano z analizo urina - to lahko opravijo v vsaki bolnišnici), se je potrebno najprej vprašati, da ne jemlje morda kakšnih zdravil, ki bi povzročala retrogradno ejakulacijo. Tipičen primer takaga zdravila je tamsulozin (Omnic, Tanyz...) - zdravilo za lažje uriniranje.

Poskuša naj seksati s polnim mehurjem (skoraj da ga malo sili na vodo, pa se zadržuje) - to naj bi povzročalo, da se vrat mehurja zapre.

Če gre res za retrogradno ejakulacijo pri diabetiku, priporočajo poskusiti z enim od treh skupin zdravil - antihistaminiki, dekongestivi ali tricikličnimi antidepresivi, katerih stranski učinek je lahko (če se posreči vzeti tako, da bo ravno pravi čas) zaprtje vratu mehurja - zato bi sperma lahko brizgnila ven. Od zdravil, ki jih priporočajo smernice evropskega urološkega združenja in so prosto dostopne na naslovu http://www.uroweb.org/gls/pdf/Male%20In ... 202010.pdf je težko če ne nemogoče (vsaj po mojem vedenju) dobiti pri nas - ne zato, ker jih pri nas še ne bi bilo, temveč zato, ker so to stara zdravila, ki so imela stranske učinke jih zato pri nas ni več (sedaj so dražja...).

Torej triciklični antidepresiv - preverite če ga lahko dobite pri nas v lekarni pod imenom Tofranil (Novartis), seveda je potrebne recept, primeren odmerek je teoretično 25-75 mg 3x dnevno, v praksi pa so ga v ta namen predpisali 25 mg 2x dnevno.
Ali bi učinkovalo podobno zdravilo Anafranil 25 mg 3 ure pred odnosom ne vem, verjetno pa je smiselno poskusiti.

Efedrin, psevdoefedrin sta zdravili, ki zmanjšujeta izcedek iz nosu, odpravljata občutek zamašenega dihanja, najdemo ju v pripravkih za zdravljenje prehlada ali kot pomoč pri senenem nahodu, ki se dobijo brez recepta. Odmerek, ki so ga uporabili v eni od raziskav, je znašal 120 mg 2 x dnevno. V Cafcoldu ali Aspirinkompleksu je npr. 30 mg psevdoefedrina, v Claritinecombo pa 120 mg!

Midodrin je na voljo v nemško govorečih državah (se pravi da skočite v Avstrijo v lekarno in vam ga skoraj gotovo lahko priskrbijo) kot Gutron. Predlagam, da najprej poskusite s kombinacijo psevdoefedrina in imipramina, uporaba midodrina (Gutrona) mora biti previdna, da ne bi prišlo do stranskih učinkov, še posebej pri sladkornem bolniku.

Uspeh zdravljenja pri diabetikih, ki so imeli popolno retrogradno ejakulacijo, je za posamezno zdravilo od 30 do 40%, kombinacija dveh zdravil - imipramina in psevdoefedrina pa naj bi pomagala v do 60% primerov - se pravi da ima možnosti cca. 50% da bi občasno prišlo do progradne ejakulacije - morda se splača poskusiti.

Predlagam torej razen nadalnjega iskanja urologa, ki bi imel s tem izkušnje (vsekakor tisti, ki je izvajal elektroejakulacijo - prosim napišite kje ste to opravili in pri kom - hvala!):

- nabavo Claritinecombo in jemanje 2x1 ter pri osebnem zdravniku ali urologu priskrbeti recept za Anafranil (če Tofranila - to poskusite najprej - ni mogoče dobiti) 25 mg in ga vzeti cca. 3 ure pred odnosom (poskusiti - najti pravi čas) in naj ima odnos tako, da bo imel ob vrhuncu poln mehur (ga bo malo tiščalo lulat).

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar
Najlepše se zavaljujem za vaš izčrpen odgovor, čeprav sem malo razočarana, da se na tem področju dela tako malo.
Zanimalo vas je, kakšen postopek umetne oploditve sem imela, šlo je za ICSI postopek. Elektroejakulacijo je izvedel najin ginekolog, dr. Reš, pri katerem izvajava postopke umetne oploditve. Gre za Center za oploditev z biomedicinsko pomočjo Postojna, kjer imajo baje edini v Sloveniji aparaturo za ta poseg - denar je zbralo društvo paraplegikov. Aparatura in sam postopek, čeprav se dela v narkozi, se mi ne zdita nič posebnega, zato me čudi, da postopka elektroejakulacije ne izvajajo tudi na drugih klinikah za umetno oploditev. Dr. Reš je povedal, da mora elektroejakulacijo pogosto izvajati pri paraplegikih in sladkornih bolnikih z retrogradno ejakulacijo. Po mojem mnenju je ta postopek pridobitve semena bolj human od ostalih, saj razen omotičnosti po narkozi, moški ne čuti nobenih bolečin ali kakršnihkoli posledic. Res pa je, da metoda ne obrodi vedno sadov, odvisno od okvare.

Partner nikoli ni jemal zdravil, katera ste navedli, da povzročajo retrogradno ejakulacijo.
Kaj svetujete, da se v zvezi z navedenimi zdravili partner oglasi pri svojem zdravniku ali raje obišče urologa. kakšen je kaj posluh urologo v zvezi s takimi težavami?

Hvala za vaš odgovor.
Default avatar
Spoštovani!

Hvala za zapis.

Možnosti uspešnega farmakološkega zdravljenja retrogradne ejakulacije so majhne. Predlagam, da najprej poskusite s psevdoefedrinom (npr. Claritinekombo) in šele kasneje (npr. po 2 tednih, če ni učinka) dodate še drugo.
Glede Tofranila ali Anafranila - za to je vsekakor bolj kvalificiran osebni zdravnik. Urologi podobna zdravila predpisujemo večinoma ob prezgodnjem izlivu, pa še to redko in navadno drug preparat.
Vsekakor pa je smiselno, da se posvetuje z različnimi urologi, gotovo bo kdo lahko svetoval še kaj.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar
Spoštovani!
Najprej bi se vam lepo zahvalil za tako obširno in koristno razlago retrogradne ejakulacije. Jaz sem poizkusil Claritinecombo. Rezultat je bil prvič (1h in 30 min po zaužitju) sicer nekoliko manjšega volumna, struktura pa nekoliko bolj redka. Vendar pod mikroskopom gibljivost po moji laični oceni nekje 80% in nekoliko slabša morfologija. Pri drugem poizkusu (5h in 30min po zaužitju) pa je bila količina presenetljivo "velika" (kot nekdaj ko nisem imel retrogradne e.). Vendar je bila pri drugem poizkusu semenska tekočina zelo gosta, lepljiva in grudasta.Pod mikroskopom pa je vse mirovalo. Zelo slab rezultat sem imel že pred nekaj leti ko sem dal seme zaradi bolezni oz. zdravljenja shraniti (25% gibljivost).
1.) Zanima me če mogoče veste kaj bi lahko vplivalo na tako razliko med prvim in drugim poizkusom? Je mogoče kako vplivati na strukturo semenske tekočine, da ne bi bila tako gosta in lepljiva?
2.) Koliko časa priporočate jemanje pseudoefedrina? Ali se telo lahko navadi in sčasoma učinek izostane?
Že vnaprej hvala za vaš odgovor.
Default avatar
Spoštovani!

Na vaše vprašanje vam ne znam dati jasnega odgovora. Dejstvo pa je, da so poročali, zlasti pri kombinaciji uporabe na primer pseudoefedrina z metilfenidatom, da je prišlo tako do srčnega infarkta kot do menda celo odvisnosti ali psihoze. Po drugi strani pa so vsaj 12 tedno zdravili večje skupine otrok s kroničnimi vnetji ušes...

Vsekakor je s prehrano, prehranskimi dodatki in časom med ejakulacijami mogoče precej vplivati na kvaliteto semenčic v izlivu. Najbolj tipični so npr. primeri, ko se partnerja zdravita ker ženska ne more zanositi, potem pa se ugotovi, da moški med tednom pije - ko z alkoholom preneha, je njegov spermiogram zelo kmalu bistveno boljši. Čas med izlivoma naj bo približno 1-2 dni, ne pa več.

Zdravljenje retrogradne ejakulacije je smiselno v sodelovanju z ginekologom v Lj, Mb ali Postojni, ki zdravi par zaradi neplodnosti. Ta pomaga paru ugotoviti, kdaj je čas, ko je možno, da ženska uspe zanositi. Lahko pa to ugotavlja tudi par sam, tako da nabavi npr. Persono (testni listiki, ki jih ženska polula prvi mesec 14 juter, nato pa 7x na mesec) in lahko pokažejo, kdaj je ovulacija (na voljo v vseh lekarnah v Avstriji). Moški naj ves čas jemlje Profertil kapsule, skrbi za zdravo prehranjevanje in primerno zdravo življenje (brez pretiravanj). Potem bi bilo smiselno, da uporabi zdravilo takrat, ko je to potrebno (ko ima ženska ovulacijo), ko odda spermo na pregled oziroma v zamrznitev v laboratorij za umetno oploditev ali pa npr. 3 tedne, nato pa vsekakor predlagam premor oziroma ne svetujem dolgotrajnega kroničnega jemanja psevdoefedrina.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar
Spoštovani,

na internetu sem prečital, da nekateri moški z namenom preprečitve izliva (kot neko obliko naravne kontracepcije) s prsti pritisnejo na presredek. Verjetno s tem stisnejo sečnico in tako preprečijo izliv sperme na prosto. Ali je ta "postopek" nevaren, morda za prostato, sečnico, mehur, kam potem gre ejakulat?

Hvala za vaše mnenje in lep pozdrav,

Matjaž
Default avatar
Spoštovani!

O tem govorijo, če prav razumem, tudi nekatere sedanje interpretacije starih seksoloških tekstov Indije. Predvsem pišejo, da naj bi moški na ta način "ohranjal" svojo "spolno moč". Menim, da to ne drži, čeprav je res, da se z manj ejakulacijami - izlivi - tudi zmanjša "proizvodnja".
Formalno bi interpretiral stvar tako, da del sperme ostane v kanalih (sečnica, semenski mešički, semenovod...), večji del pa se, kot pri retrogradni ejakulaciji (ki je posledica jemanja zdravil, nevroloških obolenj ali stanja po transuretralni resekciji prostate), izlije v mehur. Tisto, kar pride v sečnico in v mehur, se izloči pri prvem naslednjem uriniranju. Tisto, kar bi dejansko ostalo v semenskih mešičkih in semenovodu - kolikor bi bil ejakulat dejansko manjši - pa se absorbira, spermiji pa tako ali tako po nekaj dneh odmrejo in se njihovi razgradni produkti absorbirajo - naravni krog v organizmu.
Načeloma je ta postopek lahko škodljiv podobno, kot se lahko "priučimo" disfunkcionalnega uriniranja - torej lahko, če se bojimo umazanega stranišča (primeri malih otrok v šoli), dejansko ne gredo lulat, zadržujejo urin in lahko na ta način povzročijo poškodbo ledvic in je potrebno dolgotrajno zdravljenje, da lahko spet normalno lulajo. Torej ejakulacija - izliv semena je fiziološki proces, visoko koordiniran preplet usklajenega krčenja prečnoprogaste in gladke muskulature, ki mora ob ustreznih signalih živčnega sistema delovati ravno prav, da do izliva pride. Z "dovolj vaje" je vsaj dele živčnega sistema organizma in koordinacijo vsekakor mogoče "pokvariti". Torej nobenega zagotovila ni, da bo "mojster", ko bo, če bo dosegel, natreniral "retrogradni izliv", lahko nekoč, ko bo hotel izliv in hotel otroka, zadevo potem lahko brez težav spet uredil tako, da bo delovala. In nobenega sigurnega načina, da bi to popravili, potem ne bo...
Torej glede zadrževanja izliva in podaljšanja časa spolnega odnosa - prekinjati in zadrževati (tudi, če že hočete - pritisk kot bolečinski dražljaj, ki preusmeri pozornost in povzroči zmanjšanja vzburjenja in tako odloži vrhunec spolnega akta) je, če že, potrebno prej, preden se izliv - vrhunec že začne.

Vsekakor pa "pritisk s prsti na presredek" (tako kot prekinjen spolni odnos) nikakor ni metoda kontracepcije - precej spermijev je že v predizlivu...

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL