Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Palpitacije

Default avatar

TamaraT

Spoštovani,

Stara sem 30 let in imam že od 26. leta včasih bolj, včasih manj pogosto, neredne utripe srca. Baje gre za ekstrasistole, imela pa sem tudi napade supraventrikularne tahikardije, zaradi česar sem jemala Propranolol - bila nanj alergična in prenehala z jemanjem. Ker pa težave niso bile zelo hude, nisem jemala več nikakršnih zdravil - po posvetu z zdravnico. Se mi je pa skoraj redno dogajalo, da sem imela palpitacije 2 dni pred menstruacijo. Tudi med menstruacijo ni bilo čisto vredu. Je to zgolj slučaj ali je to kako povezano in se da kako pomagat? sedaj imam 2 mesečnega sinčka, med nosečnostjo je bilo s srcem večinoma vse vredu. Mesec po porodu sem imela tudi nekaj dni težave, vendar komaj zaznavne.
Opažam, da se mi kake lažje težave pojavijo tudi pri nekaterih športih - npr. bowling. ter včasih na začetku katerekoli športne aktivnosti. Sicer pa se mi ekstrasistole pojavljajo večinoma ob mirovanju.

Imate mogoče kak nasvet in ali take težave, ko se enkrat pojavijo trajajo vse življenje? UZ srca je pokazal tole: blaga mitralna regurgitacija, ki jo ob normalnem srcu štejemo za kozmetsko.

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.

Lep pozdrav.
Default avatar

Boris Cibic

Glede na vsebino vašega dopisa bi najprej mislil na verjetnost, da so prezgodnji srčni utripi (ekstrasistole) posledica funkcionalnih motenj (vpliv stresnih stanj ali menstrualnega ciklusa?).Če nastopajo motnje razmeroma poredkoma, bi jih verjetno obvladali že z blagimi pomirjevali. V nasprotnem primeru bi bilo smiselno zdravljenje (omejeno obdobje) z zdravili "na zdravniški recept".
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

lukaač

Tudi jaz imam občasne ekstrasistole. Opažam pa tudi hitro bitj srca po obilnem obroku, včasih po alkoholu (če imam mačka), dogaja pa se tudi, da se mi utrip kar hitro dvigne ob neki aktivnosti, včasih ob aktivnosti opazim tudi ekstrasistolo, tudi npr ko grem na vleiko potrebo ... ali je to kaj nevarnega? Namreč glede na to da bom kmalu rodila me skrbi kako bo med porodom, ko je napor ... bodo zagotovo ekstrasistole.
Default avatar

Boris Cibic

Izgleda, da imate zdravo srce pri katerem se ponavljajo ekstrasistole ob določenih pozicijah telesa, ob polnem želodcu, ob psihičnih obremenitvah, itd. Ne pričakujem zapletov pri porodu. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Lukaac

Pred nekaj casa so mi na uz ugotovili hemodinamsko nepomembno malo luknjico. A to lahko vpliva na ekstrasistole? Imam zaradi tega kaj vec možnosti za poporodno kardiomiopatijo?
Default avatar

Boris Cibic

Ekstrasistole so zelo pogosta motnja srčnega ritma, ki nastopa pri zdravih in bolnih srcih. Njihovo nastopanje zaviramo z raznimi zdravili in z zdravim načinom življenja. V neobvladljivih primerih s konzervativnim zdravljenjem pristopamo z invazivnimi posegi. Poporodna kardiomiopatija ni povezana s prisotnostjo prirojene srčne napake. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

ZelenaReka

Pozdravljeni,
tudi sama že nekaj let opažam preskakovanje srca, po prebranem bi rekla da gre prav tako za ekstrasistole. Stara sem 28 let, pokojni oče je bil srčni bolnik, drugih težav nimam, razen nekoliko nizkega pritiska in utripa (nazadnje 117/71, utrip 51)
Me pa zanima ali je možno da ekstrasistole povzročijo izključno hormoni v času pred menstruacijo? Namreč pri meni se preskakovanje prične do kakšen teden pred začetkom menzesa, traja nekje do dneva pred menstruacijo, potem se umiri. Je pa precej nadležno, čutim ga tako med spanjem kot v budnosti. Že dolgo nazaj sem opazila tudi da se mi pojavi pri ležanju na levem boku.
Bi me moralo to bolj skrbeti glede na očetovo bolezen?

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Moderatorji

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog
Boris Cibic