Med.Over.Net

Neplodnost

Odgovarjajo: Branka Žegura, dr. med., spec. ginekologije in porodništva

Pogovori, izmenjava izkušenj in informiranje o neplodnosti.

Branka Žegura , dr. med., spec. ginekologije in porodništva

Branka Žegura

huda endometrioza

Default avatar

srecka

Vem, da obstajajo že teme o endometriozi, ampak mene zanima res globoka endometrioza. Ko je vse deformirano, maternica, jajcevodi in jajčniki, prilepljeni na črevo. Maternica obrnjena okrog, ker jo veže endometrioza.... takšne stvari.

Koliko vas je takšnih punc, ki se spopadate s tem?
Je sploh katera zanosila?
Default avatar

čakajoča

Ja, Srečka, vem kaj je huda endometrioza. Imela sem jo sama. Problem je bil v tem, da nikoli nisem imela nobenih ginekoloških problemov, zato mi tudi nikoli niso naredili preventivnega ultrazvoka. In ko so mi ga pri mojih triintridesetih letih naredili - ŠOK. Huda endometrioza pete stopnje, takoj na operacijo.

Glede zanositve? Mene so tolažili, da imam 50 % možnosti, da zanosim spontano. Pa kaj še! Ne samo, da ni šlo spontano, niti po desetih!!! postopkih umetne oploditve ni nič. Jajčniki po operaciji endometrioze enostavno niso sposobni pridelat zdravega jajčeca, zato sedaj razmišljava o darovanem jajčecu.

Vem, da moje besede niso spodbudne. Svetujem ti, čim prej v postopek! Leta tečejo, tolažilne besede kot: saj bo, upati je treba in tako dalje... en drek zaležejo, ko si enkrat star 39 kot sedaj jaz, pa še vedno brez otrok.
Default avatar

samanta 2

Jaz sem tudi ena izmed tistih s hudo obliko endometrioze, ki mi je bila odkrita pred 5-imi leti. Danes imam 34 let in prezgodnjo menopavzo kot posledico operativnih posegov. Imela sem že 3 transferje z darovano jajčno celico, pa še vedno nič.

Meni je tudi operater govoril, da splooooh ni problemov, da ne bi imela otrok. Halo!! S 3/4 preostalega levega jajčnika, od desnega itak ni ostalo nič, z enim odstranjenim jajcevodom in enim popolnoma neprehodnim, ki ga med operacijo sploh pogledali niso. Na HSG so me poslali šele 1 leto kasneje, ko sem menjala ginekologa. Midva sva se tudi namučila, ker baje naj bi imela toooliko možnosti spontane zanositve. Razen menopavze nisva dočakala popolnoma nič drugega.

Upam, da se javi kakšna z bolj spodbudno zgodbo.

Lp
Default avatar

srecka

Včeraj sem bila itak preveč šokirana, da bi napisala kaj drugega kot to kar sem.

Za mano je HSG (neprehodni jajcevodi), laparoskopija in histeroskopija (pregrada, huda endometrioza, vse priraščeno med seboj) in 4 postopki IVF/ICSI. Reagiram lepo (od 6-11 zrelih celic), oplodi se jih ravno polovica, do 3/5 dne pridejo pa vedno samo 2. Rezultat vedno negativen.

Po 4 postopku sem se odločila, da hočem ponovno laparo (od zdravnikov ni tega noben niti omenil). Sem šla na UZ k Ribičevi, ki je rekla, da bi se par stvari še dalo izboljšati, vendar, da je vseeno porazno. Isto mi je rekla Gavričeva v MBju. Sedaj čakam na ponovno laparo pri dr. Ribičevi, ki naj bi bila edina v Slo, ki bi mi to lahko operirala (odstranila maternico, jajčnike, jajcevode z debelega črevesa).

Zanimivo je, da mi nihče ni predlagal ponovne operacije (nekateri so celo rekli, da nima smisla). Ne vem ali zato, ker ne bo nič boljše ali kaj?? Moti me, da mi nihče konkretno ne pove, koliko možnosti sploh imava za zanositev. Pravijo mi samo, da me "rešuje" moja starost (pod 30). Ali to potem pomeni, da bomo hodili iz postopka v postopek, dokler se ne naveličava, čeprav mogoče ni veliko šans?

Skratka, v letošnjem letu bova opravila genetske preiskave (ker se oplodi le polovica celic) in pa ponovno laparo, nato greva v naslednji postopek.
Default avatar

samanta 2

Srečka,

verjetno si se pri tem naštevanju malo zatipkala???:

"Sedaj čakam na ponovno laparo pri dr. Ribičevi, ki naj bi bila edina v Slo, ki bi mi to lahko operirala (odstranila maternico, jajčnike, jajcevode z debelega črevesa)".

Drugače sem pa tudi jaz verjela, da mi bo 3. laparoskopija pred 1. postopkom v Pragi koristila. Zdravniki so bili sicer mnenja, da vsaka dodatna laparoskopija pusti tudi svoje posledice (beri zarastline), pa sem vseeno vztrajala. Pa so kljub laparoskopiji bili vsi 3 transferji z zelo dobrimi zarodki negativni. Meni so v MB obrazložili, da je z laparoskopom najtežje odstanjevati zarastline, ki so zraščene na maternico, ker se kaj hitro lahko zgodi poškodba le-te.

Sicer naj bi bila pa dr. Ribičeva strokovnjakinja, zato verjamem, da si v dobrih rokah.

Veliko sreče.

Lp
Default avatar

srecka

Malo sem se nerodno izrazila, ampak predvsem mi mora ločit maternico, jajčnike in jajcevode stran od debelega črevesja (vse skupaj je zraščeno).
Default avatar

Čakajoča

Samanta, praviš, da si imela že tri transferje z darovanim jajčecem, pa nič???

Meni je Reš vedno govoril, da pri meni postopki IVF niso uspešni zato, ker so moja jajčeca slaba in se enostavno ne delijo, kot bi se morala. Če ba dobiš zdravo darovano jajčece, potem pa ni problema, nosečnost je takorekoč zagotovljena! Vsaj tako sem razumela in to me je vedno držalo gor. Zdaj pa preberem ta tvoj stavek. Kap me je skoraj. Kje pa si imela posege? Pri nas ali v tujini? Na Češkem je cena enega posega okoli 4.000 EUR. Očitno bom morala zadeti na lotu, če bom hotelka otroka, saj v Sloveniji glede na dolgo čakalno dobo itak ne bom nikoli na vrsti.

Srecka, glede na to, da reagiraš lepo, ne izgubi upanja! Najvažneje je, da ti jajčniki delajo, ni vrag da vam ne rata en dober jajček, ki ti bo pokazal tako zelo željeni plusek. To, da ti ne povejo koliko imaš možnosti za zanositev je pa zato, ker nimajo pojma. Njihova statistika zame nima popolnoma nobenega pomena, saj med sabo primerjajo jabolka in hruške. Kako lahko primerjaš med sabo ženske, ki grejo v postopek IVF, imajo pa popolnoma različne težave??? Ko sem prišla prvič k Rešu mi je povedal, koliko procentov ženski pri njemu zanosi. A res? A imajo vse popolnoma iste težave kot jaz???? Kot slišim ene pridelajo tudi po dvajset jajčecev, jaz sem bila srečna, če sem pridelala enega. Koga potem on primerja med sabo?
Default avatar

samanta 2

Čakajoča,

Ja, 3 transferje pa še nič. Vse skupaj je stalo cca. 7.000 EUR. Od tega je ZZZS prispeval 2.100 EUR.

Naslednji mesec začnemo znova... Nova darovalka, nov strošek.

To, da je pri darovanem jajčecu uspeh "takorekoč zagotovljen", je zgolj veliko posploševanje. Pri vsakem transferju imaš 50% možnosti za uspeh. Takšna je namreč statistika. Jaz sem na žalost pristala med tisto polovico, ki ji ni uspelo.

Malo pokukaj pod temo "Darovana jajčna celica", nas je že kar nekaj tam zbranih.

Postopki so bili opravljeni na Češkem. Preden bom v Sloveniji prišla na vrsto, mi bo verjetno prej še zadnji las osivel...

Srečka, ti pa res nikoli ne odnehaj. Vse dokler imaš celice, je možnost za uspeh. Pa ni hudič, da nam enkrat ne uspe!!!!

Lp
Default avatar

miš1

Čakajoča, če imaš možnost se odpravi v MB, še preden pokuriš pri Rešu vse "zastonj" postopke. Reš je samo za tiste, ki so po jusu, ki ne odstopajo od nekih normativov. Jaz sem pri njemu zapravila 3 postopke, in nikoli prišla do ET, nato mi je rekel, da svojih celic in otrok nikoli ne bom imela, da naj se čim prej prijavim v Prago. Pa smo se k sreči preselili in dobila sem svoje celice in dobila sem svojega otroka.

MOja endometrioza na jajčnikih in maternici je hvalabogu bila vedno manjše stopnje (nikoli preveč zaraščena na črevesje), so jo 2x odstranili, se je vedno ponavljala. Imam tudi manjši endometriom v levem jajčniku, ki pa velikokrat zna motiti cikel in postopek. Sem pa imela zelo hudo obliko v črevesju (4-5cm debelo bulo in odstranili so mi del črevesja)... zdaj sem med postopki in poskusi zanositve vedno na KT, niti enega meseca več ne vržem vstran brez KT. Pa večkrat na leto grem na limfno drenažo. Sem naletela na par novih ugibanj (tudi pri Pušenjaku), zakaj prihaja do tega in kako še pomagat, da se ne ponavlja. Pač poskušam vse mogoče in še vedno več ali manj na KT, razen tisti mesec, ko grem v postopek, saj si več ne smem privoščit niti enga cm odrezanega črevesja.

Pri meni so odkrili tudi povezanost med endometriozo, ščitnico in protitelesi. Endometrioza povleče nase še veliko druhih bolezni-vzrokov, težav.... Več o tem tu http://www.sharedjourney.com/define/aoa.html
Povečini res lahko samo moti cikel, ženkse težje reagirajo na hormonsko terapijo, se ne odzivajo.... zato z darovanimi celicami uspe, se pa lahko zgodi tudi ravno to, kar je na drugem linku, v tem primeru tudi darovane celice nimajo koristi. Pa to je najbrž le kaplja v morje kaj vse lahko povzroča zahrbtna endometrioza:-(
Default avatar

Pana

miš1 - samo eno vprašanje imam zate, glede na tvoj post, ki si ga napisala.

Sem pri dr. Rešu in sem bila sedaj pri njem v 1. postopku. Tudi jaz nisem pridelala nič in tudi nisem prišla do ET. Misliš, da bolje naredim, če pri njem prekinem in grem ne vem mogoče na GKLJ. Maribor je malo predaleč zame. Samo informativno sprašujem.
Že kar sem brala druge forume se mi zdi zanimivo, ker so si postopki tako različni. Na GKLJ imajo dolge in kratke postopke, tukaj on ima samo tega kot ga ima ali pač ne (moj je bil 2. dan menst. sem pričela s špikami - Diphereline in Puregon). No mogoče je pač odvisno od žensk.
Malo se zmedena glede vsega skupaj. Skušam ostati na realnih tleh, pa vendar mi ne uspeva najbolje. Je res, da sem ravno sinoči rekla dragemu, da če grem še k Rešu v jeseni še v 3. postopek (če drug ne bo uspešen), ada prekinem pri njem in grem drugam, če še tretji ne bo. Škoda mi je postopkov, da bi jih zapravila nekje, kjer je res tako kot si napisala (da si narejen po jusu - problem je samo v tem, da tudi pri njem nisi po jusu, če bi bil, potem ne bi bil v tem postopku, kajne ;) ). Da ima tip svoje muhe to že vemo vse, ki smo pri njem. Mislim da ni dekleta, ki je ne bi vsaj enkrat užalil. Ampak na splošno pa mislim, da človek ve, kaj dela. Razlikujemo se pač ženske. Pa ne me narobe razumet, da ga zagovarjam, saj sem bila tudi jaz kar malo jezna nanj v prvem postopku. Ampak končalo se je tako kot se je. Saj si nič ne očitam, saj si nimam kaj. Življenje pač ubira svojo pot.
Gremo naprej v boj.

Hvala miš1 za tvoj odgovor oz. katera koli mi bo kaj napisala


lp dan vsem skupaj
Default avatar

miš1

Tole z jusom sem mislila v smislu, da so ženske ki ne morejo zanosit in jim v roku 3 postopkov rata, pač imajo neke vrste težav, ki se jih da rešit z tem kar počne, se pravi dovolj jim je da spodbudi jajčnike, da dobijo dodatne hormone, da dobijo določeno stimulacijo, kak aspirinček (karikirano) in že so noseče. In so ženske, ki jim vse to ni dovolj, ki imajo težave, npr ščitnica, endometrioza, protitelesa, tekočino v jajcevodih, težave z krvjo-pregosta, preveč testosterona, AMH......stvari za katere te ponavadi sploh ne testirajo, za katere sploh ne vemo, za katere te testirajo le npr v MB, za katere eksperimentirajo šele v 5-10 postopku na tvojo pobudo.... No za te ženske sem mislila, da niso po jusu. Pa še tiste, za katere itak nikoli ne ugotovijo vzroka.

To da prvič ne uspe, ni še nič takega. Je lahko le slab cikel, je lahko le slaba kombinacija zdravil, je lahko le.... in bo v drugem postopku ful boljši rezultat in celo nosečnost. Prvi postopek ne pove veliko. Vsaki priporočam, da čim prej pozabi na prvi neuspeh in z pozitivnim mišljenjem gre v drugega. Če jo preveč skrbi lahko še vedno veliko naredi zase, za svojo dušo, lahko spremeni prehrano, lahko gre na reflekso masažo, pije krvomočnico..... karkoli kar te bo držalo pokonci. Ampak ne to počet z nekim strahom, z pesimizmom, z odporom... Gre se samo za to, da lažje prideš skozi naslednji postopek. Če pa bo rezultat v drugo in tretje isto, pa gasa vstran. oz Če že čutiš, da moraš vstran, da maš občutek, da je nekaj narobe lahko že takoj greš. Ampak nikoli ne pozabi, da ena lastovka še ne prinese pomladi- prvi postopek še nič ne pove in da MB ni nek čudežni center. In kokr vem, tudi v MB ne bodo delali vseh preiskav, če bodo videli, da ti samo 1x ni uspelo. Zmigajo se kasnej oz sproti raziskujejo.

Sem bila 3x pri Rešu in me ni nikoli užalil, v bistvu imam same pozitivne izkušnje kar se tiče obnašanja...ostalo pa brez komentarja
Default avatar

srecka

Ampak ali ni tako, da endometrioza sama po sebi "preprečuje" vgnezditev zarodka? Da sicer pomaga npr. darovana celica, če so lastne celice slabe, ampak še vseeno je manjša možnost?

Pri meni je npr. tako, da se nama vedno oplodi le polovica celic, pa še to po ICSI, čeprav je spermiogram ok. Zdej so naju dali na genetiko in ne vem kaj sploh lahko pričakujem??
Default avatar

Pana

miš1 -

saj to vem, da nič takega, če ti ne uspe v prvo. Saj po pravici nisem niti pričakovala, da bo kaj boljši rezultat kot je bil. Vem mogoče je moja psiha delala po svoje in je bil rezultat tak kot je bil. Saj pričakujem, da se bo stanje v naslednjem postopku obrnil na boljše, saj sem pozitivna oseba. Včasih pač pride vsega polna glava.

Eno vprašanje, kako ste ve zvedele za znake endometioze. Kje so vam to pavedali?
Saj vem mogoče se čudno sliši, ker sprašujem nekaj takega.
Default avatar

srecka

Pana, pri nama je bilo isto v prvem postopku - od 7 celic, samo 2 oplojene, nobena ni prišla do ETja. V drugem postopku so nama spremenili postopek iz IVF na ICSI in je bilo takoj boljše.
Default avatar

miš1

Jaz sem veliko tudi spraševala pušenjaka o tej endometriozi (najbrž se še najde kaj v arhivu), pa mi je vedno odgovoril (tudi ostali ginekologi), da nima funkcije pri vgnezditvi. Niti mi ni logično, zakaj bi darovano celico sprejela, tvoje pa ne. Zarodek se vgnezdi, če so za to idelani pogoji, nima pa veze ali je tvoj ali od druge ženske. To je moja kmečka logika, lahk se precej motim.
Druga stvar, ki me veže na tole kmečko logiko. Poznam žensko, ki ima zaradi endometrioze čist scefrane jejčnike, stimulacije ji nočejo dat, ker bi baje "eksplodirali" in ker tale stimulacija še pospešuje endometriozo. Postopke v slo je imela vedno v psontanem ciklusu, vsaj ene 10 x je bila na punkciji (1-2 celici). Pa je zato šla na koncu še v prago po darovano celico. Dobila je darovalko in šla 3x na ET in nikoli ni uspelo. Moja teta je sicer imela jajčnike, maternico in jajcevode v odličnem stanju, je pa vse bilo in je še vedno zaraščeno na črevesje- na laparoskopijo (imela jo je že 3x) so vedno poklicali še kirurga za črevesje. Ona je zanosila otroka brez kakršnih koli problemov. 2 x zanosila v prvo.
Itak je uganka, noben specialist ti ne zna povedat točno zakaj, kako....(meni je ribičeva na prvi laparo rekla, da bo tisti ki bo zvedel kaj več o endometriozi dobil nobelovo nagrado).... kaj šele me, eno samo ugibanje in pisanje izkušenj, ki pa se zelo razlikujejo od ženske do ženske.
Default avatar

Čakajoča

Jaz sem za endometriozo zvedela, ko so mi naredili ultrazvok. Sploh nisem imela nobenih težav, po ultrazvoku pa cela katastrofa in življenje se ti obrne na glavo.

Srečka, praviš, da endometrioza preprečuje vgnezditev zarodka? Jaz si predstavljam, da je endometrioza zunaj maternice in okoli nje, ne pa v njej. Je pa res, da je endometrioza še zelo neraziskana in sploh ne vemo/ne vejo, kakšne težave vse povzroča. Meni se je dvakrat zgodilo, ko sem bila v postopku in na merjenju folikolov, da je šele pri punkciji ugotovil, da sploh ni šlo za folikl, ampak za endometriozo. Torej, v veselem pričakovanju, koliko jajčnih celic bom pridelala, je spunktiral le grozno črnorjavo kavno usedlino!!!???? Kaj vse človek doživi! Knjigo bi lahko napisala.

Miš1 tudi jaz sem slišala same pohvale za MB, mi je sdaj malo žal, da nisem tudi tam poskušala, vendar glede na to, da sploh več ne pridelam jajčne celice, če pa jo, se ne oplodi, sploh ne vem, če ima še kak smisel poskušat!? Daj mi povej prosim, kaj je bilo v MB drugače? Si dobila drugačno stimulacijo, da ti je ratalo, so ti naredili še kakšne dodatne preiskave? Ali pa je šlo zgolj za naključje? Razmišljam, da bi pred Prago probala še MB z lastnimi celicami! Ampak stara sem že 38! Pri kom si bila v MB?
Default avatar

Pana

Srečka - no pri meni ni bilo nobene celice na punkciji, kar je bilo vsaj tisti dan zame tak čustven pretres, da težko povem. Iz sebe sem zlila skoraj vso bolečino, tako me je bolelo. Vsaka taka stvar je po svoje huda. Pa naj bodo celice, ki se ne razvijejo naprej ali pa tak primer, kot sem bila jaz. Ah težko je, pa vendar kaj lahko storimo. Vso energijo bom posvetila postopku, ki me čaka v maju. Kolikor se spomnim, mi je rekel Reš, da bomo dozo zdravil podvojili, potem pa bomo videli, kaj se bo izcimilo.

Miš1 - tudi jaz sem si že rekla, da bom Pušenjaku poslala izvid od laparoskopije, da mi bo malo bolj razložil, kaj piše tam.
Default avatar

miš1

Jaz nisem bila v MB, pišem samo kar mi druge punce pravijo. Nas je pot odnesla v tujino (ne v evropi) in sem se potem tam zdravila naprej za neplodnost. Prve 3 postopke sem dala skozi pri rešu.
1. postopek 4 celice, več ali manj nezrele, 2 dan vse propadle- brez ET
2. postope nobene celice
3. postopek 3 celice, spet zanič in brez ET (malo mam že meglo v glavi, pa je lahko 1 in 3 postopek glih kontra)
v tujini
1. postopek (spet megla, pa se mi ne da gledat papirjev) več kot 15 celic , od tega le cca 3 ali 4 zrele, končno ET
2. postopek več kot 20 celic, od tega spet zrečlih le cca 8, zarodkov cca 6, ET in 2x zamrznjenčki vsi že 3 dan-
3. postopek cca 13 celic, od tega 8 zrelih, 6 blasticist, plusek

Kaj naj rečem, po slovenskih napovedih res katastrofa, bi res šel v prago. Pa nič kaj večjih doz ali druge stimulacije- kar se tiče stimulacije je isto. V zadnjem postopku sem dobila celo minimalno dozo puregona. Le zdravili so me z zdravili, ki jih tu nočejo uporabit (prednisolone, rastni hormon, dhea....), spodbujali in tudi zahtevali od mene, da spremenim prehrano, stroga dieta (pa ne za hujšat, ker sem še presuha), poslali so me v homeopatsko bolnico, ker so me še tam zdravili (akupunktura, čajčki oz njihova zelišča...), testirali na vse mogoče.

Zdaj mi punce pravijo, da se tudi v MB tako posvetijo, primerjamo malo preiskave in je to to več ali manj, predpisujejo medrol.....Zato pišem o MB. Res pa je, da vse te punce so dale skozi vsaj 8 neuspešnih postopkov, nekatere celo 12.

Endometrioze meni niso nikoli videli. Prvič so me poslali na laparo, ker pač vsako pošljejo, če ne zanosi in če želi v postopek. Pa so jo odkrili na maternici in jajčnikih. Na UZ so mi šele v tujini povedali, da je endometriom v jajčniku. Reš tega ni opazil, pa že takrat je levi jajčnik vedno spal in se ni odzival. Za črevesje pa so mi odkrili čist po slučaju, ker sme fasala vnetje črevesja. Takrat so me operirali in še našli spet na maternici in jajčnikih.
Default avatar

miš1

Pa še to, vedno sem imela tudi povišan prolaktin, Reš je odmahnil z roko, češ da ni hudega in nič ne rabim zdravil. drOBNIČ MOJ OSEBNI GINEKOLOG je bil istega mnenja. V tujini sem takoj dobil azdravila. Nič niso hoteli pustit naključju.
Potem tu so me testirali za ščitnico- samo hormone, vse v mejah normale. V tujini so mi pa še testirali ščitniška protitelesa, ki so bila pa zelo povišana. Spet niso pustili naključju in mi predpisali zdravila. Tu v slo pa spet vsak zamahne z roko, češ da nima vpliva. Zdaj smo v Slo in sem k sreči naletela na tirologa, ki se pa nekako strinja, da bi lahko tudi to bil vzrok (povečini ni vzrok, tistih par procentov pa je lahko in če je le 1% šans, zakaj pa ne) in mi predpsiše zdravila preden hočem zanosit oz grem v postopek.
V tujini naletiš tudi n astimulacijo v obliki rastnega hormona. Sem vprašala drobniča zakaj...(saj me je bilo strah, prvič slišala), pa mi reče, da so tudi v sloveniji včasih to uporabljali, ampak ker ni vsem pomagal, so ga zaradi prevelikih stroškov ukinili. A uboge tiste par žensk, ki bi jim pa lahko pomagal.... morajo ist skozi več postopkov, ker škrtarijo.
To je ena taka razlika, ki je lahko za nekoga zelo velika, za tisto žensko, ki nima tipičnih vzrokov neplodnosti- za tisto, ki mora zato dati skozi po 10 postopkov.
Default avatar

Pana

miš1

kako pa je s plačili v tujini (zavarovalnica ne šteje tega v tujini ali pač) in kje si bila če ni skrivnost. Samo sprašujem, saj veš več informacij pride v poštev nekoč. Ne razumi narobe, če boš odgovorila boš, če ne tudi ne bo nič narobe :)

Hvala ti za vse info ki si mi jih napisala

Moderatorji

Branka Žegura , dr. med., spec. ginekologije in porodništva
Branka Žegura