Forum.Over.Net

Starševski čvek

Malo delo!!! Spet :)

Default avatar

A je to res?

Ker sem že vedno neodločena :) glede referenduma me naj prosim kdo prepriča, da se motim pri naslednjem:

Ali je to res, če bi bil referendum sprejet, da bi lahko malo delo opravljali praktično csi?? Študentje, brezposelni ter upokojenci????? Ker, če je to res sem absolutno PROTI, saj menim, da bi se namesto sedaj neumnega študentskega sistema VSE SKUPAJ ŠE BOLJ POSLABŠALO...Praktično, če prav razumem bi potem lahko vsi delali preko malega dela?? Tudi upokojenci????

Tukaj resnično ne vidim nobene prednosti razen, da bodo brezposelni oz. za tiste, ki imajo sedaj pogodbe za določen čas, samo ŠE NA SLABŠEM KOT SO SEDAJ?!?!?!?! ALI SE MOTIM??????

Ostali bodo brez malice, brez regresa, brez bolniške, brez ...


Ali drži tudi letni limit 5100 neto??? Kaj to pomeni?? ALI BO MAX. MESEČNA PLAČA POTEM 425€ NETO?? WTF????
Default avatar

nea ga seri!

Daj, naredi sebi in drugim uslugo in se vzdrži glasovanja na referendumu, ker nimaš pojma o pojmu ali pa načrtno serješ paniko po forumu.
Default avatar

A je to res?

Res nimam pojma!! Zato pa sprašujem :))

No odgovori oz. obrazloži mi potem kar sem vprašala....saj sem iz včerajšne brošure to razbrala!!
Default avatar

april v Parizu

Kolikor vem, brezposelnim, študentom in upokojencem že zdaj nihče ne plača bolniške, regresa in malice.

Popravite me, če se morda motim.
Default avatar

vse to je res

Vse to je res.

Pa tudi tisti, ki imajo pogodbe za nedoločen čas, lahko ostanemo brez službe, in kaj hitro se lahko zgodi, da ne bomo več drugače zaposleni kot preko pogodbe za malo delo.

Premislite!
Default avatar

Morag

nea ga seri! je napisal/a:

Česa pa ni prav napisala?
Default avatar

A je to res?

Ehh...to itak, da jim ne plačajo :)

Zanima me...ali bodo potem lahko upokojenci, ko bodo u pokoju opravljali malo delo?? Vprašanje mislim, da ni težko :) DA/NE?

Saj potem menim, da poleg večnih študentov, da bodo še upokojenci odžirali delovna mesta???


Z novim zakonom bi potem še tisti, ki imajo pogodbe za določen čas (njim trenutno pripada malica, regres, ...) ostali še brez teh dodatkov?!?! Se motim????
Default avatar

vse to je res

odgovor je DA, tudi upokojenci bodo LAHKO delali preko malega dela.
Vprašanje pa je, če bo ta zakon sprejet, ali ne bodo tudi MORALI delati, da bodo lahko sploh preživeli.

Malo delo pomeni tudi manjše dohodke v pokojninsko blagajno, zato se bodo pokojnine z leti zniževali, in če bomo , kot naslednji upokojenci, preživeti, bomo MORALI delati. Če nas bo kdo sploh hotel ja.
Default avatar

Ni res

NITI SLUČAJNO NE BODO MOGLI TAKO DELATI VSI!
Preberite si predlog zakona in ne verjet manipulacijam. Verjemite, da razlog za antipropagando ni v tem, ker bi njeni protagonisti želeli dobro ljudem, ampak, ker bodo ob velike zaslužke.

Torej, še enkrat: obstajale bodo KVOTE. Delodajalec bo lahko imel samo 1/3 zaposlenih kot "male delavce", od katerih bo vsak lahko delal le 60 ur mesečno. Kje je potem logika, da bodo pa naenkrat kar vsi delali na tak način? Ravno nasprotno, sprostila se bodo delovna mesta za redne zaposlitve (določen ali nedoločen čas).
Default avatar

april v Parizu

A je to res? je napisal/a:
Ne, to pa ni res. Delavci na pogodbah za določen čas bodo imeli pravice kot do sedaj.
Default avatar

Ni res

...in sicer delovna mesta, ki so sedaj zasedena na podlagi študentskih napotnic.
Default avatar

????!!

A je to res? je napisal/a:
Ne razumem te, kako si zdaj povezala tiste, ki imajo pogodbe o zaposlitvi, s tistimi, ki bodo opravljali malo delo? Zaposlenih delavcev se ta zakon NE TIČE. Ostanejo jim POPOLNOMA ENAKE PRAVICE; KI JIH IMAJO DO SEDAJ. Gre se samo za tisti del populacije, ki bo opravljala malo delo (KI PA BO ZA RAZLIKO OD SEDANJEGA ŠTUDENTSKEGA DELA OMEJENO, ZATO BO PROSTORA ZA MANJ ZLORAB). S sedanjim študentskim delom (ki je delo, za katero delodajalcu ni treba plačevati prispevkov, malice, bolniških, dopustov, prevoza,...) lahko delodajalci popolnoma nadomestijo redno zaposlenega za polni delovni čas, kar z zakonom o malem delu več ne bo mogoče!!! Zaradi kvot in omejenega št. ur, bo imel delodajalec lahko manj zaposlenih izven rednega delovnega razmerja, kot doslej.
Default avatar

razmišljaj s svojo glavo

že res, da ljudem , ki imajo pogodbe za določen ali nedoločen čas, ostanejo DANES iste pravice iz tega naslova!

AMPAK:
Danes imaš pogodob za dol/nedol.čas.
Čez pet let npr. izgubiš službo, si starejša, težje zaposljiva, dela za nedol./ dol. čas ne bo, in boš lahko samo še zaposlena za malo delo! Kaj pa potem?

A mislite, da če imaš DANES pogodbo za nedoločen čas, da je to kar za VEDNO?

Pa tisti, ki imajo pogodbe za določena čas, kje pa piše, da mora biti tudi po preteku te pogodbe, zaposlen še naprej za določen ali celo nedoločen čas? Definitivno sledi malo delo!

Je res tako težko razmišljat s svojo glavo?
Default avatar

Jaz bom proti

Kot jaz to vidim so se za prosto delovno mesto prej potegovali brezposelni in pa študentje.
Sedaj se bodo za delovno mesto potegovali brezposleni, študentje in pa upokojenci.

Res je, da ne bodo imeli plačanih bolniških, prevoza in pa malice (da o prispevkih sploh ne govorimo) in da zaposleni za določen/nedoločen čas to imajo.

In ne govorite, da se zaposlenih to ne tiče - še kako se jih tiče, saj lahko hitro pridejo med brezposlene in so potem super kandidat za malo delo.

Če ste vi tako sigurni v varnost vaše službe pa pomislite vsaj na vaše otroke/nečake/itd

Prepričana sem, da bo marsikdo namesto da bi delavca, ki mu je potekla pogodba za določen čas, zaposlil ali mu podaljšal pogodbo, prešel na malo delo.

In da, ure so omejene - ampak že pri študetnskih napotnicah se je dogajalo, da so imeli študetnsko napotnico deponirano pri delodajalcu, nanjo so napisali 100 ur, 50 ur pa je dobil študetn plačanih na roko.

Kdo lahko garantira, da se to ne bo dogajalo tudi z malim delom?
Kako boš dokazal, da človek ne dela že 200-to uro ta mesec, če bosta delavec in delodajalec trdila, da dela samo 3 ure dnevno?

Jaz bom vsekakor proti, ker mislim, da bodo delodajalci to malo delo na veliko zlorabljali - prej so zlorabljali samo študente, sedaj pa bodo skupaj s študenti v tem šmornu še brezposleni in pa upokojenci.

Kar se mene tiče naj obdržijo študentske napotnice ampak naj dajo na nje prispevke itd. in izdaja jih naj zavod ne pa študentski servis.

Za delavce pa naj uvedejo ukrepe, ki bodo spodbujali zaposlitve če že ne za nedoločen čas pa vsaj za določen čas daljši od 6m.
Default avatar

Malo vs staro

razmišljaj s svojo glavo je napisal/a:
Danes zaposlena, jutri odpuščena.

Če bo malo delo: si boš do naslednje redne zaposlitve pomagal z občasnimi deli v okviru Malega dela, ni pa to trajna rešitev (in tudi ni mišljena kot trajna rešitev, na kar kažejo že KVOTE).

Če bo delo teklo po starem: boš čepela mesece DOM in /ali leta priklopljena na zavod za zaposlovanje z neko (začasno) mizerijo od pomoči, pa še to samo, če si bila odpuščena po 'pravih' regelcih. Pri rednih zaposlitvah te bodo 'prehitevali' cenejši študentje, katerih delo ne bo šteto v delovno dobo, upokojenci pa bodo konkretno delali dlje in nezaposlenim spet 'jemali' potencialna delovna mesta, malo zato, ker se bo podaljševala delovna doba, in malo zato, da si bodo popravili pokojnine, ki bodo tako in tako iz leta v leto manjše, ker se malha prazni.
Default avatar

študenti

Ampak študentsko delo je bilo sedaj izkoriščano. Delali ali pa ' nedelali' so tudi več kot redno zaposleni. Po novem zakonu to ne bo več mogoče, saj bo napr. Mercator za eno delovno mesto potreboval tri izvajalce malega dela.

In Mercator zato že napoveduje nove zaposlitve.

Zakaj se nihče ne razburja, koliko dela in delovnih mest sedaj odžirajo študentje?! Ki naj bi študirali, tako pa delajo, študija pa ne dokončajo.
Default avatar

Odlično

trslj je napisal/a:
... mater, res stalno nekaj zavajajo. Tudi če imam še vedno kakšen pomislek, se mi zdi, da bom kar ZA. Tehtnico bo prevagalo prav to, da se vsi ti (našteti) buzeranti norca delajo iz inteligence ljudi.
Default avatar

bbccm

Preberite si sami zakon, ki smo ga vsi prejeli na dom brez sloganov.
Bodite pozorni koliko denarja namenja Študentska organizacija za agresivno kampanijo. Vam to ni čudno, ali so tej študenstki tajkuni kaj drugega kot gospodarski, kadar dobesedno legalno kradejo davkoplačevalski denar in ga niti pod razno ne dajejo študentom, katerim je slednji namenjen. Samo za to gre. Ne bodite dvolični. Proti tajkunom se bije medijska vojna praktično nekaj let, tukaj pa celo sindikati (sprevrženo) podpirajo te tajkune. Poleg tega študentom lažete, čeprav bo njim kvečjemu bolje, nikakor slabše kot je zdaj. Delodajalec namreč sam izbira koga bo zaposlil, če je govora o upokojencih. Poleg tega je varovalka v količini malega dela za podjetja po velikosti le tega, tako da pumpati ljudi da bodo tisti za določen čas potisnjeni v malo delo je navadna debela laž. Sicer pa, kdor se želi poglobiti, se bo, ostali pa bodo verjeli nekomu na besedo.
Default avatar

lkfdjo

Zakaj sejete paniko glede upokojencev?

UPOKOJENCI DELAJO ŽE SEDAJ!!!

Osebno jih poznam kar nekaj. Delajo vzgojiteljice, šoferji, zidarji. Z možnostjo malega dela bodo mogoče celo delali legalno in ne na črno. Samo plus torej.

Kot drugo - kaj bo imel delodajalec od tega, da bo odpustil delavca za nedoločen čas in najel par delavcev za malo delo?

Mali delavec bo dražji od študenta, zato ne vem kakšne koristi delodajalec od tega ne bo imel. Tako da je manj manevrskega prostora za manipulacije.

Malo delo je omejeno po:

- zaslužku
- tipu delavca (brezposelni, študentje, upokojenci)
- % malih delavcev, ki jih podjetje lahko najame.

Govoriti, da bomo vsi mali delavci, JE ABSURD IN HUDO ZAVAJANJE!!!!