Potovanja.Over.Net

Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Razprave o popotniških destinacijah, mnenja glede izbora lokacij za počitnice in ideje za popolni dopust.

Potovanja.Over.Net

Potovanja.Over.Net

Z avtodomom po BIH in Črni Gori

Default avatar

Potepanje

Zanimajo me vaše izkušnje potepanja z avtodomom po zgoraj omenjenih državah. Predvsem me zanima notranjost Črne gore.
Načrtujemo pot tako, da vstopimo iz BIH v Črno Goro pri Ščepan Polje, nadaljujemo pot do Piva Jezera. Potem pa proti Nikšiču in potem nazaj čez Šavnik do Žabljaka. Zanima me ali se je kdo peljal z avtodomom in kakšna je cesta. Na zemljevidu vidim, da sta vrisani dve, ena višje že takoj kmalu po Piva Jezero in druga potem nižje. Potem me zanima kakšna je cesta iz Djurdjevića tare do Mojkovaca in naprej proti Podgorici. Pa kakšna je cesta iz Budve do Cetinj. Tu razmišljamo, da bi potem vzeli taksi in se z njim zapeljali na Lovčen in potem z avtodomom po isti poti nazaj na Budvo in naprej proti Hrvaški. Kako pa je se peljati iz Cetinj na Lovčen in potem na Kotor. Kakšna je cesta, širina, možnost srečanja?
Če se primerjajo te ceste med sabo, zgoraj po Durmitorju, ob reki Tari in ta na Lovčen.

Prosim, koga, ki je vse to prevozil, za čim bolj podroben opis. Avtodom je pa ta velik, 7,5 m D in 2,5 m Š.
Default avatar

dps

jaz bi priporočala poleg vsega v bosni še slap Kravica - čisto blizu međugorja. ful dobro za videt, možnost kampiranja in kopanja, vendar je zelo slabo označeno.
Default avatar

mi smo šli

Mi smo šli pred par leti z avtodomom (tavelikim, za 6 oseb) po Črni Gori, Albaniji in Makedoniji. Držite se ceste, ki pelje proti Žabljaku ob reki Tari, ta je mnogo boljša od zahodne ceste. Mi smo šli po tej cesti čez Nikšić gor, pa ni bilo ravno najbolj prijetno. Cesta je zelo ozka, z avtodomom se zelo težko s kom srečaš, sem in tja je bil celo makadam, tako da je bila do Žabljaka kar dolga in mučna pot. Nazaj smo se vračali krožno, čez Mojkovac do Podgorice. Ta cesta je pa neprimerljivo boljša, tako da smo se samo za glavo držali, po kakšnih vukojebinah smo pripeljali do gor. Vsekakor vam svetujem, da se držite reke Tare. Pa pripravite se na nekoliko nižje temperature, ko smo bili mi sredi poletja, je bilo na Žabljaku ponoči le par stopinj nad ničlo.
Na Lovčenu in Kotorju je cesta popolnoma ok, malo bolj ovinkasta, vendar ni preozka. Z avtodomom boste šli itak malo bolj počasi, pa ne bo nobene panike.
Sicer je pa cela Črna gora zelo lepa, tako da sem prepričana, da boste uživali.

Če imaš še kakšna vprašanja, sem ti z veseljem na voljo.
lp
Default avatar

Mojcej

Mi smo približno tako pot lani prevozili z avtom.
Najslabši del ceste je bil od Foče do Ščepan Polja. So jo ravno obnavljali in dvomim, da je že končana. Zelo ozka je bila verjetno že prej, sedaj je na nekaterih delih razrita, nezavarovana in še zožana, dva avtodoma se na nekaterih delih težko srečata.
Peljali smo se skozi kanjon Pive (krasno), preko Durmitorja, kar za avtodom odsvetujem, je pa zelo, zelo lepo, do Žabljaka. Od tu smo se spustili do Djurdević Tare in naprej ob Tari do Mojkovca, Kolašina in naprej do Podgorice. Cesta ves čas v redu, lepa, dovolj široka. Kanjon Morače je super. V Podgorici smo hoteli zaviti v Cetinje, vendar zaradi pomanjkanja cestnih oznak pristali na Skadarskem jezeru. Ustavili smo se v Sv. Štefanu, krasno morje, čisto, ni bilo gužve, s prelepim pogledom na staro mesto. Od tu do Kotorja sama gužva (sredina avgusta), na plažah je bilo videti dežnik pri dežniku.... Iz Kotorja smo se povzpeli na Lovčen. Ej, po tej cesti pa nikakor ne bi šla z avtodomom. Gor pa sploh ne. Smo kar nekajkrat vozili vzratno tudi po 100 metrov, da smo se umikali avtodomom in kombijem, ki so se spuščali. Lepša cesta je iz Cetinja, kar vsekakor priporočam. Dovolj široka.

Nas je Črna Gora zelo navdušila, vendar celina, reke in hribi. Obala pa ne. Ljudje prijazni, delovni in podjetni. Cene so kar visoke, primerljive z nami. Vendar za to tudi nekaj nudijo.

Tudi mi smo najprej hoteli na pot z avtodomom (bi najeli). Vendar nam ni žal, da smo potovali z avtom. Takoj iz Ščepan Polja levo ob Tari je ob vodi nekaj kampov, ki ti poleg oskrbe nudijo tudi raftanje. Narava super. Do tega dela ČG z avtodomom ne moreš. V veliki večini smo na celi poti najemali bungalove v kampih, tudi šotorili. Po ČG so znana Etno Sela z bungalovčki. Najvišja cena je bila 60 EUR za popolnoma novo hišico z dvema spalnicama. Spali smo pa tudi v bungalovu za samo 25 EUR.

Srečno pot.
Default avatar

hla

Mojcej,

ali ste bungalove in počitniške hišice najemali sproti, ali ste jih v naprej rezervirali? Lahko daš kakšen kontakt?

Hvala!
Default avatar

Potepanje

Hvala vsem, ki ste mi opisali svoje izkušnje.

Torej ker nas je malce več družinskih članov, smo najeli ta velik avtodom, pa še ugodno smo ga dobili.

Lani smo šli na potepanje po bivši Jugoslaviji in smo naredili en velik krog (Beograd - Skopje - Ohrid - Sv. Naum - Prizren - Uljcinj - potem ob obali do Dubrovnika - Sarajevo - Jajce in domov, 18 dni). Ker smo si 5 dni vzeli tudi za morje nam je zmanjkalo časa za notranjost Črne Gore in Bosne. Zato gremo letos samo po teh dveh državah. V Bosni imamo namen si ogladati NP Sutjeska in potem preko Foče vstopiti v Črno Goro pri Ščepan polje. Upam, da so ceste že uredili. Od morja do Žabljaka naj bi uredili cestno povezavo. Potem se bomo peljali do Nikšiča in šli na Žabljak. Upam, da bo cesta ok. Najbolj me je strah ozkih nezavarovanih cest, kjer je spodaj prepad. Je pa zanimivo na zemljevidu je cesta od Ščepan polja do Nikšiča označena z rdečo, potem do Žabljaka oranžno in od Djurdjeviča Tare do Mojkovca rumeno. Tu pa pišete, da je v bistvu ta cesta označena z rumeno čisto ok.
Do Cetinj bomo sigurno šli iz Podgorice. Ne vem pa ali naj potem tu pustimo avtodom in najamemo rentacar, se peljemo do Njegošev in čez lovčen ter do Kotorja (rada bi videla to cesto, ker pravijo, da je čudovit razgled, ko se spuščaš proti kotorju)? Ali naj se peljemo z avtodomom iz Cetinj proti Budvi, ta cesta menda naj ne bi bila tako zelo ozka?
Ker smo najbolj južni del obale Črne gore si ogledali lansko leto, bi bili letos nekje v bližini Kotorja. je tu kakšen primeren kamp tudi za avtodome. Ne iščemo razkošja, le prostor za prenočitev. Lansko leto smo se peljali tu kar skozi, ker je bila strašna gužva, še parkirati nismo mogli, da bi se sprehodili po Kotorju. Pa po tistem "polotoku" - Tivat smo se okrog in okrog peljali, zelo ozka cesta, kampi pa z neprimernim dostopom za večji avtodom.

Hvala za vaše izkušnje. Dopust se nam bliža, zato še iščem dodatne informacije.
Default avatar

fredi6

Kje se da ugodno najeti avtodom, saj imajo večinoma vsi enako ceno?
Default avatar

Potepanje

preko službe
Default avatar

Mojcej

"hla"

Bungalove smo najemali na licu mesta, smo pa imeli za vsak slučaj s sabo šotor. V Sarajevu v kampu nismo dobili hišice in smo šotorili. Največ težav smo imeli ob črnogorski obali, zato smo se odločili, da gremo še isti dan na Lovčen in smo dobili bungalov v etno selu. Na Tjentištu smo spali celo v hotelu, PP za 3 osebe 60 EUR.

"Potepanje"

Dolina Sutjeske je čudovita. Mi smo na Žabljak prišli preko Trse, kar za avtodom odsvetujem. Je pa bila ta pot preko Durmitorja eden najlepših delov poti. Iz Nikšiča gor poti ne poznam. Kot sem že napisala, je bila pot z Žabljaka dol proti Djurdevič Tari in proti Mojkovcu v redu in brez posebnosti. V bistvu je bila malo dolgočasna saj smo pričakovali več, glede na to, da se ves čas voziš ob prelepi Tari. Ne glede na barve, cesta je v redu in kar pogumno.
Iz Cetinja proti Lovčenu je cesta v redu tudi za avtodome. Lahko ga parkiraš pred samim vzponom in ostanek poti greš peš. Z avtodomom ne bi rinila prav na vrh, saj je parkirišče majhno in se zna zgoditi, da bodo težave pri obračanu, če bo parkirišiče polno. Drugače gredo pa tudi z avtobusi prav na vrh. Težko svetujem. Mi smo bili na Lovčenu okrog 19. ure in je bilo parkirišče skoraj prazno. Z Lovčena proti Kotorju je cesta resnično ozka, vendar razgledi so pa čudoviti.
Kotor je lepo mesto, vredno ogleda. Parkirišča so tudi malo naprej iz mesta proti zalivu. Kotorski zaliv pa me je popolnoma razočaral. Umazano morje, neurejeno... skratka ni nam bilo všeč. Glede kampov ne vem. Kot se spomnim, jih je bilo bolj malo tukaj.

Srečno pot.
Default avatar

Potepanje

Se kar navezujem na lanskoletno temo.
Lanko leto nismo prišli do Črne Gore. Je bilo v Bih toliko zanimivih in lepih stvari, potem pa še 2x po dva dni morja in je bilo konec dopusta.

Imamo pa Črno Goro v planu letos in to z avtom, zato, da se bomo lahko vozili tudi po ožjih cestah. Še pred vstopom v Črno Goro se bomo za dva dni ustavili na Sutjeski, ker se lansko leto z avtodomom nismo mogli nikamor zapeljati, da malo hodimo.
Tudi mi se imamo namen peljati iz Plužin do Žabljaka preko Durmitorja. Do Trse naj bi bila cesta čisto ok in asvaltna, tako mi je zagotovil lastnik Etno sela, kjer imam namen rezervirati nočitev za dva dni.

Potem iz Mojkovca imamo namen zaviti proti Cetinjam. Na obalo sploh ne bomo šli. Iz Cetinj bomo šli preko Nikšiča v BIH Trebinje in tam najeli apartma za nekaj dni poležavanja. Tu je vse zelo poceni, do morja je pa 20 minut z avtom.

Če ima kdo še kakšno zanimivo informacijo, se priporočam.
Default avatar

Potepanje

Samo na kratko, da opišem naše počitnice oziroma potepanje po Črni Gori.
Vanjo smo vstopili na mejnem prehodu z BIH Ščepan polje. Cesta od Foče do mejnega prehoda je precej slabe. Takoj za mejo pa je ok. Vozili smo se v smeri proti Plužinam in zavili proti Trsi. Na začetku, ko se pričneš vzpenjati je precej ovinkov in 11 tunelov, potem se pa kar zravna. Bili smo v majhni vasici Nedajno cca 1400 in še nekaj n.m. Je še prav tista avtentična vasica, pozimi tu ne živi noben, poleti pa se ljudje vrnejo, večinoma starejši. Skratka naravi, mir, ni turistično razvito...zelo lepo. Prijazni ljudje. Tu smo ostali 4 dni. En dan smo si vzeli za vožnjo okrog Durmitorja - durmitorski prstan. Ena dan pa smo se zapeljali do Plužin in še malo naprej do Piva manastirja.
Potem smo po nadaljevali preko Žabljaka mimo Đurđeviča Tare naprej proti nacionalnem parku Biogradska gora, kjer smo prenočili v bungalovih poleg Biogrdskega jezera. Naslednji dan smo odšli naprej, preko Kolašina, Podgorice in Cetinj do Njegošev, kjer smo prenočili. V bistvu smo naredili krog od Cetinj, preko Njegošev na Lovčen, vmes po poti je zelo lep razgled na kotorski zaliv, je pa ta cesta od Njegošev do Lovčena (od odcepa, kjer se zavije na Lovčen) res zelo ozka in ne preveč primerna za avtodome. Nazaj iz Lovčena pa smo šli v smeri Cetinj, ta cesta je pa dovolj široka in čisto ok. Povzpeli smo se tudi na Lovčen.
Naslednji dan smo se vračali v smeri Podgorice, vmes smo si pogledali še Rijeko Crnojevića in potem preko Nikšiča na mejni prehod z BIH in v Trebinje.
Osebno mi je bil najbolj všeč Durmitor in tja se imam še namen vrniti, ko otroci malce zrastejo, da se bomo lahko tudi peš podali nanj.

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net