Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Koliko stari so vaši otroci prespali noč pri dedku in babici?

Default avatar
Zanima me, kdaj so vaši otroci prvič prespali pri dedku in babici čez noč, koliko so bili strari? Mi imamo poleti eno poroko prijateljev, pa nevem kako to urediti. Mama mi govori, naj pripeljem hčerko spati kar tja, pa nevem,če ni morda premala (ne bo imela takrat še niti dve leti), zato me zanimajo vaše izkušnje.

Hvala.
Lp
Default avatar
Ma kaj se hecaš? Ne veš, če bi k svoji materi dala za prespat svojega 2 letnega otroka?????
Smejte se vsaj pol ure na dan, da preženete vse bolezni stran! :))
Default avatar
sem mislila, da je vprašanje mesecev. Za 2-letnega otroka pa to res ne bi smel biti problem. Če ima seveda s starimi starši pogoste (in prisrčne) stike.
Default avatar
ni panike ,moj necak brez problema spi pri meni..
odvisno od otroka.
imam se enega necaka pa ga ne prepricamo da prespi ,
tko da probaj,se pred poroko
Default avatar
Pri nas sta šla dva otroka skupaj prvič prespat k babici in dedku ko sta imela malo manj kot dve in tri leta. Prej ni bilo potrebe. Ko sta prespala prvič, je to ratalo navada oziroma želja vseh vpletenih približno enkrat na mesec. ker se ne vidimo vsak dan, gresta pač včasih tja čez vikend. In vsi uživajo. Ti pa svetujem, da pred poroko to izvedeš vsaj enkrat...ker eni otroci res ne morejo zaspati brez staršev in je potem živčna vojna na vseh straneh. na splošno pa se gredo radi razvajat... Začnite že sedaj...pa ne bo nobene panike.
A sta otroka babica in dedek že kdaj prej kaj čuvala sama?
Default avatar
Pri nas imamo pet otrok, vsi spijo pri svojih babicah, dedkih in botrah od prvega legta naprej, vsak petek. Za vse je dobro, midva pa se imava sploh fajn
Default avatar
pri dveh letih-pri tašči.
Default avatar
Najin pri 3 mesecih, sicer sva bila tudi v hiši. Od takrat naprej redno, nekajkrat letno. Od leta in pol dalje tudi že sam.
Default avatar
Pri nas sta bili stari 1,5 let in 3 leta, ko sta bili sami cel teden, najprej nekaj dni pri mojih starših, potem še nekaj dni pri tastu, kjer sta se jima pridružili starejši sestrični. Prav lepo so uživali. Prej sta prespali pri mojih starših in pri eni prijateljici, brez problema.
Default avatar
14 dni! Je bil pa moj službeno odsoten (vojska), jaz pa morala na operacijo... pa smo kar preživeli mala pa tudi nima nobenih travm. Bolj je bilo meni težko, kot njej...
Default avatar
Hčerka je prvič prespala pri babici in dedku pri 5-ih mesecih, sin pa šele pri 16-ih mesecih.
Default avatar
Malo pred enim leto, ko sem ga nehala dojiti.Če bi prej nehala bi spal že prej. Sedaj imajo krasen odnos in prespi pri njih kar pogost.
Default avatar
Dve leti in pol je bil ko je prvič prespal celo noč pri starih starših,prej je le par ur,medtem ko smo bili mi na poroki,potem pa sem šla jaz tja spat. Ni bilo nobenega problema,kljub temu,da se doma še vedno kar veliko zbuja in me ponoči išče.
Default avatar
Naša je bila stara 2meseca, ker em šla jaz za pričo sestri.
Default avatar
Nekje okrog 8 mesecev oz. takoj, ko je bilo mozno, ker sem ju prej dojila, ce ne, bi to storila ze prej.
Storila pa sem to z namenom, da se navadi. Prej ko zacne, lazje je. Kasneje, ko sem bila v bolnici, pa tudi moz je bil veliko odsoten, je enostavno pobrala svoje stvari in sla spat k starim starsem, ker je bila ze navajena- nobenih tezav. Sicer spi pri njih zelo redko (tako ona kot stari starsi pravijo, da cisto preredko) ampak na vsake toliko casa, da ji ostane v navadi- nikoli se ne ve... Se pa sama odloci, kdaj bo prespala pri njih. Bratec enako, enkrat ali dvakrat sta zelela prespati oba, drugace pa enkrat eden, enkrat drugi, da je starsem lazje, glede na to, da sta se dokaj majhna.
Default avatar
Otroci so različni. Tavečji ima 4 leta pa mu ne smemo niti omeniti, da bi brez naju kjerkoli prespal-sam ni še nikoli, tamlajši pa brez prolema prespi od 6. meseca.Je pa res, da sva tudi midva imela strašne probleme z uspavanjem in zbujanjem tudi po 7x na noč, v bistvu se zbuja še sedaj...
Default avatar
prvič 1 leto (je bil pa veliki nespalec, ponoči še jedel itd), poznam par ki je svojega dal že pri 6 mesecih...
Default avatar
in je upravičena! raje kasneje kot prej, seveda odvisno do otroka. meni je ena terapevtka rekla, da raje ne pred tretjim letom, je pa seveda odvisno do tega, kakšen odnos imata z babico.
meni kot otroku je to bila trauma.
Default avatar
Hvala za vaše izkušnje.

Morda sem pozabila še eno pomembno informacijo- z dedkom in babico ne živimo v isti hiši ali istem kraju. Jih pa vidi včasih 1x, včasih večkrat na teden.

Ja, skrbi me zato, ker je zelo navezana name (ni v vrtcu, ker ga nismo dobili in je tako večino dni samo z mano tudi skoraj cel dan).
Bi jo pa vsekakor navajala že malo prej, ne prvič takrat..

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet