Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Oče ne vrne otroka

Default avatar

Da.

O.K. stvar je taka...

Moja sestra,ki ima 2 otroka... ena 8 drugi 4.... ločena- živi z menoj.
Z očetom njenih otrok sta trenutno v postopku urejanja stikov in jih še nimata urejenih...To se pravi so trenutni stiki po dogovoru.
V ponedeljek je oče vzel tamalega za 2 uri kot sta se dogovorila (starejša ni hotela biti z njim) in ga ni vrnil kot sta bila domenjena!! Po telefonu je tudi rekel,da ga ne bo vrnil !?!
Danes je četrtek!!! Niti ga ne pelje v vrtec!!! Sestra je klicala socialno na kateri so ji rekli,da ne morejo urigirat,ker je njena socialna delavka na bolniški (se ne zajebavam) !!
Kaj storiti??? To ni bilo prvič,človek se nikakor ne drži dogovorov ...enkrat 15 min pozneje enkrat 3h nikoli takrat kot mora... Prosim za kakeršnokoli mnenje!!

LP,Da.
Default avatar

katarina73

je šla na policijo? predvidevam, da bi ji rekli, da se v družinske zadeve ne bodo vpletali, pa vendar ... bi šla še tja mogoče? ko se je meni to zgodilo je policist rekel, da ne more pomagati, da je to družinska zadeva - stiki še niso bili določeni. sem le nemčno čakala da se ej oče sam odločil da ima dost.

v zakonu sicer piše o omejevanju stikov, mogoče bi pogledali še v kazenskega. nekaj se prav gotovo da naredit, kar tako se oče ne more odločit, da mati ne bo več videla otorka. pazi, da ne pade v paničen brezup. čuvaj jo, miri jo, nekaj se zagotovo da naredit. glede csd pa .... brez komentarja.
Default avatar

fak*

Glede na to, da skrbništvo in stiki še niso urejeni se prav veliko ne da naredit. Ker, konec koncev, je oče enako upravičen do enake količine stikov kot mati in je treba presekat s miselnostjo, da mati avtomatično dobi skrbništvo in da je oče odvisen od njene dobre/slabe volje.
Ni prav da otroka kar odpelje in niti ne javi, a sem prepričana, da zgodba ni tako enostranska kot se zgoraj bere. Bi bilo potrebno slišat še očetovo zgodbo in šele potem poskušat dat en pameten nasvet.
Default avatar

Oče

očitno še nekdo, ki je ugotovil, da se pohopsati otroka, dokler institucije ne zmeljejo, kar morajo zmleti, splača, ker to odloča o končnem rezultatu.

Pa naj se ne bere to, da to podpiram v katerokoli smer.

Predlagam, da se jutri spoka k odvteniku in, da zahteva, da vloži začasno odredbo ta provizorično ureditev varstva in vzgoje ter stikov do konca sodnega postopka. Pan naj odvetniku razloži situacijo.
Default avatar

Da.

Hvala vsem za komentarje!!

Ne,zaenkrat še ni šla na policijo,ker se boji,da bi naredili sceno in s tem posledično šli v še večjo škodo otroku,ki je že tako ves raztresen zaradi ločitve.

Naj povem,da ima oče oba otroka zelo rad samo kar je skrajno neodgovoren in nima nobenega spoštovanja do matere-kar je tudi vzrok razpada njune zveze ter tega sranja ki se dogaja!

Ob ločitvi sta se OBA strinjala da otroci ostanejo z njo,na sodišču sedaj tudi sklepata,da bi naj obiski pri očetu bili vsake 14 dni en vikend in 2x po dve uri na teden...to pa zato,ker je tavečja prišla v obdobje uporništva in že tako ima probleme s koncentracijo...zato rabi več časa za učenje in delanje nalog.Tega pri očetu NI!

Ona se je tega dogovora vedno držala ,ker se zaveda,da imata otroka očeta rada in je prav da se vidijo kolikor se le da četudi niso več skupaj kot družina!
Res je ne glede na vse hudobije ostala "dobra duša".

Vprašanje je samo eno...zakaj ji nagaja na vse možne načine in kaj skuša s tem doseči?
Kaj lahko ona stori?
Otroci postajajo prave živčne razvaline pred našimi očmi razpeti med očetom in materjo!!
Vprašanje je ali bo sploh prišel na razpravo ali se bo odločbe držal....
Očitno res lahko samo nemočno čaka... kaj se bo odločil oče narediti (grozno)!

LP
Default avatar

trobenti

A je mogoče že šla na policijo? Ker bi on 100% šel, če bi mu ona to storila.

Meni je policist rekel, da dokler nimamo sodno urejenih stikov, mama oz. tisti pri katerem je otrok določa, kdaj bodo stiki.

Mogoče policija res ne bo nič naredila, bo pa verjetno to upoštevalo sodišče, ko se bodo urejali stiki, ker otroka ne moreš kar tako odpeljati in nato nič javljati. To je neodgovornost starša!
Default avatar

licorice

Ob živce jo poskuša spravit, to počne ta bivši. Pomagaj ji, da bo čimbolj brez panike preživela to, naj ostane mirna in skulirana. Po tednu dni brez mamice bo tamali tako siten, da ga bo oče verjetno sam pripeljal nazaj, če ga ni uturil svoji materi-babici. Verjetno bo tudi opazil, da kot eden zgoraj eden piše "pohopsanje" otrok prinese tudi veliko dela in stroškov. Ko ga pripelje, naj mu mirno pove, da se o bivanju otrok medsebojno dogovarjata in da se ni držal dogovora in da je prijavila dogodek na csd. Nič krega, nič panike. To bo mrzel tuš za bivšega. Samo mirne živce in naj poskusi zdržati.

Bi pa s pomočjo CSD zabeležila dogodek, da imaš potem dokaze na sodišču, kako se oče obnaša.
Default avatar

neugodna

Lahko pa, da še sam ne ve, kaj točno hoče s tem doseči, da je čisto iz sebe, ker se to dogaja, in se obnaša kot "norc".
Vseeno pa je dobro, da sestra dogajanje prijavi na CSD - vztraja naj, naj dogodek zabeležijo, da bo črno na belem nekje.
Default avatar

SIMMY

Zelo hudo, samo res naj ohrani mirne živce, ker morda bi rad naredil iz nje živčno razvalino, ki potem po njegovem ne bo sposobna mati. Dogodek pa prijaviti, vendar ohraniti mirne živce.
Default avatar

reka

Se strinjam z Očetom zgoraj: naj gre takoj k odvetniku, da spiše zahtevo za začasno skrbništvo. Odvetnik bo že napisal tako, da bo sodišče zadevo vzelo kot prioriteto oz. kot nujno, tako da se ne bo tako dolgo vleklo.

Meni je bivši vzel 3-letnega otroka 20. oktobra, v začetku novembra istega leta pa smo že imeli obravnavo za začasno skrbništvo.

Policija tukaj nima kaj. Oni rečejo, da če skrbništvo še ni urejeno, ima oče enako pravico imeti otroka pri sebi kot mati.
Default avatar

NoNi

Adijo pamet.. in nikomu nista, ker je gospa pristojna za urejanje zadev na bolniski. Nadomesca pa jo ocitno - nihce. To pomeni, ce bo gospa na bolniski nekaj mesecev, bodo taksne in se hujse zadeve morale lepo pocakati. Otroku pa se dela skoda. Ce bo vmes prislo do kaksnega tragicnega razpleta, bo seveda kriv kot vedno, nihce, no, na vsak nacin noben pristojen organ.

Ne glede na to kdo je kriv za locitev in kdo ne, je taksno ravnanje bodisi oceta ali matere - ne drzati se dogovorov, ne izvajati dogovorjenih stikov, ne javit niti kako otroku gre, otroka ne vozit v vrtec in ga popolnoma izolirat iz njegovega vsakdanjika, skodljivo za otroka - popolnoma mimo in psihopatsko!
Naj ga pa vkrade mati nazaj, alo, ti si njen brat, torej otrokov stric, poberi se kaksnega pubeca in pojdite vkrast otroka. Pocakajte da bo kje zunaj, ga pohopsajte in gremo. Ocitno se res z tem osebnim pravom hitreje in ugodneje resi. In do nadaljnjega oce otroka ne bo vec videl. Sam kriv. In ubogi otrok, ki ima taksno neodogovno bitje za oceta, ki gre prek trupel zaradi svoje riti. Da je druzinska politika v k..u, so dokaz taksni in drugacni primeri, ki jih pa resnicno ni malo.
Default avatar

*fak*

NoNi je napisal/a:
Bravo,bravissimo...ženske dejte se držat tega nasveta...saj počutje in stanje otroka itak ni pomembno, pomemben je le ego ženske...
Default avatar

anonimna30

Čist na kratko...če prav razumem ni niti podpisanega dogovora..niti pri notarju overjenega dogovora o določitvi stikov ali kje na CSDju napisan dogovor??
Če taga ni..imata žal oba starša enake pravice do otroka-to pomeni da lahko ali mati ali oče preživi z otrokom kolikor časa želi(gledano na podlagi zakonov!)...drugo je,če sta starša sposobna se držati dogovorov,ki jih skleneta izven sodno(pred ločitvijo ali po ločitvi)
V tem primeru pa sta dogovorjena-vendar se oče tega ne drži..žal je res zakon na strani očeta..vendar ima lahko ravno zaradi tega vaša sestra sedaj tudi lahko da rečem na podlagi njegovih dejanj pozitivne zadeve.
Omenili ste,da otroka(mlajšega)ne vodi v vrtec,med tem časom,ko je pri njemu.Naj gre vaša sestra v vrtec in naj dobi potrdilo o izostanku otroka v vrtecu(kar ji bo kasneje še kako prav prišlo)..Na CSD naj še enkrat ali desetkrat pokliče in naj vztraja,da jo prevzame druga socialna delavka,to je dolžnost centra,saj gre za urgentno zadevo(a se temu največkrat spretno izmikajo)..Policija pri tem za enkrat nima nič-ker ni še sodne odločbe...Te zadeve naj opravi takoj v ponedeljek,naj ne čaka..z vsemi temi zadevami,še prej pa lahko sestavi "predlog o urgentni začasni dodelitvi otrok v vzgojo,varstvo in preživljanje"..razlog pa naj navede sedanji dogodek,priloži naj potrdilo vrteca ter zapisnik iz csdja,ter to vse v teh izvodih pošlje na pristojno sodišče..naj počaka kak dan ali dva in naj na sodišče pokliče-ali so prejeli to pa to...in naj bo pozorna na rok plačilo takse(žal brez tega ne gre)ko dobi odgovor da so prejeli..lahko samo čaka..ponavadi taka zadeva traja največ mesec pa pol(vsaj kolikor je meni znano)..pa srečno pri urejanju zadev naprej :))
Včasih lahko majhen korak-štejemo za velikega
Default avatar

NoNi

[quote="anonimna30"]Če taga ni..imata žal oba starša enake pravice do otroka-to pomeni da lahko ali mati ali oče preživi z otrokom kolikor časa želi(gledano na podlagi zakonov!)...[quote]

Anonimna, kaj to v praksi pol pomeni, da dokler stiki niso urejeni, lahko tudi mati v celoti prepreci stike z ocetom in ji nihce nic ne more? Hja - vse v dobro otroka. Saj pa se stiki ja morajo takoj ob prijavljeni locitvi na csd uredit s strani csd in se dolocit, ne kapiram kako to da se stiki in prezivnina urejeta na koncu. Ni za to pristojen csd, ki v dveh ali treh sestankih doloci pri kom bo otrok in kako bodo stiki potekali?
Default avatar

anonimna30

NoNi je napisal/a:
NoNi ne, ne pomeni tega,da lahko mati v celoti prepreči stike..ampak da je sobivanje otrok in staršev v sorazmerju enako,kot je bilo,dokler sta živela pod isto streho..da si naloge še vedno enako delita in seveda obveznosti pri tem..ker ni predhodnega dogovora,ki bi bil "uraden" in ima nadomestno veljavo za popolno ureditev zadev.(a to je pač zakonsko gledano-kot zakon narekuje..ker sta še vedno poročena in uradno dodelitve ni-še vedno sta oba enakopravna)..žal je tako in proti temu ni niti ene sam luknje,ki bi jo lahko uporabil in to znajo eni krepko izkoriščati:
Skratka..ko daš vlogo na sodišče za razvezo zakonske zveze-moraš ponavadi napisati tudi predlog o dodelitvi,vzgoji,varstvu in preživljanju otrok-ki pa mora biti sestavljen ali pri notarju..ali pa ga lahko tudi sam,vendar je dobro,da se da podpise overiti in se en izvod tega hrani doma,da kasneje ne pride do takih težav,kot jih ima ta gospa.Ko sodišče sprejme vlogo,ponavadi traja nekje do tri tedne,da pošlje na CSD dopis,da opravi razgovor z staršema in "oceni" kdo je primernejši za skrbništvo otrok in na podlagi tega posreduje sodišču mnenje..sedaj je tako..ponavadi od prejetega dopisa z strani sodišča do povabila nekje ponovno traja najmanj 14 dni..in nato za izdelavo "mnenja"(ki je ponavadi običen dogovor med staršema,ki ga je potrebno samo prepisati in poslati sodišču)traja novih 14 dni...nato pa nekje do pol leta,da sodišče,na podlagi vseh dokazov,razpiše prvo glavno obravnavo.Skratka sam ločitveni postopek,če je vse okej in vsi dogovori so narejeni brez krega,traja najman 8 mesecev.In teh 8 mesecev sta starša enakopravna(če ni overjenega dogovora med njima)...Me sedaj kaj bolj razumeš?
Skratka moj nasvet vsem,.ki ste v takem stanju obvezno pojdite k notaju..ali sami napišite predloge in jih overite na občini-saj ti veljajo uradno-do pravnomočne izdaje sklepa o ločitvi,dodelitvi skrbništva,vzgoje in varstva ter preživljanjein tako si prihranite marsikatero skrb.....
Včasih lahko majhen korak-štejemo za velikega
Default avatar

kolotek

Da. je napisal/a:
Moje mnenje je, da te je treba spametovati, torej nehaj lajati kot psica, ker je oče starš tega otroka do polovice in za 15min zamude te je treba batinati,da boš doumela, da starševstvo ne zavisi od 15min, nisi vredna naziva matere...
Default avatar

NevaM

Da samo še svojo pripomnim...mi imamo vse urejeno na sodišču. Torej stike, skrbništvo, vse. Pa oče VEDNO zamuja, ali pa sploh ne pripelje otroka kak dan ali dva več, kot ga ima po odločbi. Sem bila na policiji, pa se nič ne zgodi. Sem bila pri odvetnici, pa še grunta kaj je za naredit, da bo zaleglo. Takim dedcem dol visi zakon in ovadbe, ker gledajo izključno na svojo RIT in na to, kako bodo zaj..bav..i matere. Za namenček pa je meni moj mali povedal, da je zadnjič, ko ga oče ni hotel vrnit, jokal ker je hotel domov, pa ga je babi skregala in ga poslala spat (popoldan)- očeta pa itak ni bilo doma, ker je bil v službi. In kaj naredi policija?! NIČ. Popolnoma nič. Na CSD mi je pa socialna rekla, da to ni njena stvar in da naj grem kar na policijo vse to urejat. Pa mimogrede, sem jo že prijavila direktorici in zahtevala menjavo socialne.

Tak da..neverending story....
Default avatar

deklicapika

Madoniš, a se res ne morete usest pa pogovort pa magari zboksat med sabo??!!Mu pa ti še ne daj otroka takrat ko je čas, malo zavlačuj, če se že gresta to igro- samo ta igra ni dobra za tamalega!!

Daj nehajte se zajebavati preko otroko, no!! Vidva se pomenta med sabo, tamalega pa pustita naj normalno živi, pa povej tvojem dedcu to, da če še hoče maščevat naj se osebno tebi, ne pa preko tamalega. Take "dedce" pa res črtim, ko se hočejo maščevati in nimajo jajc za nič drugega, kot pa preko otroka. (klinc jih gleda)
Default avatar

anonimna30

NevaM je napisal/a:
Policija je DOLŽNA ukrepati,ko gre za več kot 12urno zakasnitev vrnitve otroka!Dolžna je,da gre na dom tistega ki ima otroka v času zakasnitve in je dolžna napraviti zapisnik,tako enega starša kot drugega.Kajti policija,lahko predpostavi,kadar gre za tako velikost zakasnitve,da gre mogoče za ugrabitev inn podobne zadeve,zato me čudi v tvojem primeru,da ni reagirala ali karkoli storila :))Sicer ne vem,ali si šla na policijo v času dogodka ali kasneje ko je otrok že bil doma...Kakorkoli povem pa,da je ja policija dolžna ukrepati-je pa res,da se vas bo kaj kmalu rešila z tem,mi tu ne moremo nič-ampak to je zgolj njihova stalna fraza.Vztrajati je potrebno,da to je njihova zadeva,saj se to delno šteje že kot ugrabitev otroka in posledično obstaja možnost odvedbe otroka v tujo državo...
Punce moje,vidim da vas marsikatera ustanova vodi za nos,da je kar groza,kar se niti ne čudim,saj so zakonske luknje tako zelo skrite,da jih ne moreš spoznati,dokler jih ne doživiš ali reskiraš z nečim na blef :).Pa ne jemljite me za slabo ali da vas skušam žaliti,ker ni to-vas popolnoma razumem,da dejansko ostanete brez vseh orožij,saj same ustanove resnično delajo samo na tem,da nas vlečejo za nos.
Kar se tiče CSDja bi te morala nujno sprejeti,da podaš izjavo in da se te zadeve zapišejo-res pa je,da kot CSD v času dogodka,ne more ukrepati..lahko pa na podlagi izjave,center ukrepa(če je v času dogodka)da pokliče PP in posreduje zadeve njim...Sicer ne vem,kako pogosto se vse te zadeve dogajajo a vendar si pomislila na to,da bi podala predlog sodišču za začasen(recimo 3 mesece) odvzem roditeljskih pravic-ne ker bi želela očetu vzeti otroka ali obratno..ampak za to-da se med časom zave,kako je,če nima stikov z otrokom in se mora tega držati?..Ne vem,to je zgolj razmislek v tej smeri,kaj bi ga mogoče spametovalo in bi mogoče končno dojel,da se je potrebno dogovor držati:..Kakorkoli upam,da boš vse zadeve uredila,tako da bo prav pa lep pozdrav :)))
Včasih lahko majhen korak-štejemo za velikega
Default avatar

Klaky

kolotek je napisal/a:
Ko pa nekaj takega preberem, pa me zmrazi do kosti. Pa nisem na nikogaršnji strani, sem pa na strani otrok in zagovornik nenasilja. Še vedno sem mnenja, da nasilje rodi nasilje.
Kolotek, lahko bi bolj kulturno podal sovje mnenje.

Jaz sem nekdo, ki ne gleda na minute, sem nekdo, ki ne gleda kaj jedo, kako so oblečeni, kam gredo, ko so pri očetu. Sem nekdo, ki spoštuje individualnost drugega. Za zahvalo sem dobivala lažne ovadbe (dokazana laž na sodišču). In v takšnem tonu govori moj bivši. Nisem vredna, da me otroci kličejo mama.
Vse se vrne. Slabo s slabim, dobro z dobrim.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic