Starševski čvek

pravniki prosim pomoč - predkupna pravica

Default avatar
S sosedo smo solastniki enega dela ceste ki pripelje do naše in njene hiše. Ker pa imamo namen hišo prodati, me zanima sledeče: ali sploh ima kot solastnica predkupno pravico za naš del ceste? Ali jaz lahko mirno prodam svojo hišo in bo novi lastnik pač namesto nas, solastnik ceste?

Vem da se soseda lahko odpove nakupu in je to to. V primeru pa da ima predkupno pravico in želi kupiti, mi mora potem dati soglasje da se novi lastnik lahko vozi po cesti, ane?
Tako je sedaj v naši ulici, da so vsi sosedje podpisali soglasje oz. služnost da se lahko vozimo mimo, ker je vsak lastnik enega dela ceste.
Default avatar
po zakonu velja predkupna pravica za kmetijska zemljišča, ne pa za vse nepremičnine po spisku.
in služnost se prenaša s parcelo vred, ni vezana na osebo.
Default avatar
Za predkupno pravico ne vem. Služnost se pa prenese s prodajo nepremičnine.
Default avatar
Če nimate nikjer izrecno napisane predkupne pravice, je nima, in za cesto bi bilo seveda normalno, da je nima in da se lastništvo prenaša na vsakokratnega lastnika.
Preveri edino predkupno pravico občine, pokličeš na oddelek za urejanje prostora in ti bodo takoj povedali, kako in kaj.
Default avatar
Hvala!

Če prav razumem potem ne rabim popolnoma nič urejati s sosedo in velja to SAMO za kmetijska zemljišča?
Skrbi me zato, ker imam rada vse zadeve pošlihtane kot morajo biti, pa tudi soseda je zelo pedantna in ni šans da stopiš s prstom na njeno parcelo, ali pa da kdo obrne avto ki se je zmotil. In enostavno nočem nagajanja.
Default avatar
Interesent za nakup kmetijskega zemljišča, gozda, travnika, pašnika ali kmetije, ki je objavljena, mora dati pisno izjavo o sprejemu ponudbe za prodajo kmetijskega zemljišča na upravni enoti jo lahko vloži tudi neposredno.