Starševski čvek

črna gradnja

Default avatar
Kje se prijavi črno gradnjo? Sosed Mujo gradbenik je na črno povečal hišo za 100m2 - 40% prejšnje velikosti z namenom prodaje tega stanovanja. če bi rabil zase več prostora ne bi bilo sporno ampak za prodajo!!!??? Ni fer, no.
Default avatar
Gradbeni inšpektor(MOP).Pa pisno moraš prijavit, drugače ne morejo priti.

Ti pa predlagam nekaj iz sodobne gradbeniške prakse:
Reči raje Mujotu, naj te podkupi s 50 000€, da boš kot sosed tiho. Če ne bo s tem pač podkupil nekoga na Ministrstvu za okolje in prostor in ti bo prizidek stal pred nosom, ))))))pa še brez denarja boš))) Tako se danes dela !
Default avatar
Joj,joj kako si žleht.Še ti mal poštuki,če lahko.Verjamem ,da Mujota nebi nič motilo.Še pomagat bi ti prišel.
Default avatar
Dozidava k obstoječemu objekti NI ČRNA GRADNJA. Lahko se dograjuje do 50% !!!
Torej, tvoj sosed Mujo NI ČRNOGRADITELJ !!
KAJ pa bo delal z tistimi 50% pa niti tebe niti nobenga inšpektorja popolnoma nič ne zanima.
Default avatar
Mr.G. je napisal/a:
Seveda je črna gradnja! In če kdorkoli pokliče inšpektorja je naredil edino prav! Pa kaj mislite, da res lahko kar zidate, kakor vas piči. Hvala bogu, da je država tako obubožala, da bodo začeli preverjati objekte , če so skladni z GRADBENIMI DOVOLJENJI!!!
Default avatar
Mr.G. je napisal/a:
Večje neumnosti že dolgo ni bilo tukaj. Če hočeš graditi prizidek, moraš povprašati na občini, koliko % je lahko parcela pozidana. In za prizidek vložiti projekt in pridobiti gradbeno dovoljenje! In seveda SOGLASJE občine, elektra, komunale in sosedov!!! In plačati komunalni prispevek!
Default avatar
Če je objekt v tem primeru prizidek že zgrajen in nobenega ne moti boš z prijavo dosegel to, da bo plačal kazen, speljal gradbeno dovoljenje (legalizacija) skratka nekaj k€. In kaj boš ti imel od tega?! Hudobija, nevoščljivost, kaj je tvoja vrlina?!
Default avatar
Nelegalna gradnja-kar gradnja brez G.D. je, se poruši! Zahteva se vzpostavitev prejšnjega stanja.
Treba je spoštovati predpise...V nekaj letih bodo porušili vse črne gradnje, kar je edino prav!
Saj lahko pošljete anonimno prijavo! Inšpektor se mora odzvati!
Default avatar
vawwwa je napisal/a:
Kaj ma tukaj veze hudobija in nevoščljivost?
pravila naj veljajo za vse. Se nekdo nekaj spomni in kar naredi po svoje in je vse o.k.? Tistega, ki mu to ni o.k. se označi z vsemi možnimi grdimi oznakami, a tistega, ki je pravi krivec, kršitelj se povzdiguje v višave?
Sprevržena logika!
Default avatar
Mater vam...
Jaz sem moral plačat komunalni prispevek, pridobit soglasja: elektro, vo-ka, občine, 4 sosedov, direkcije za ceste, agencije za upravljanje z vodotoki(ne vem več kako se jim uradno reče), pa mnenje o geološki sestavi tal... In vse to zelo stane in država od tega nekaj ima, zato ker pa občine za črno graditelje ne dobi kumonalnega prispevka, rabi več od države in država vzame davkoplačevalcem, kdo bi si mislil, da na koncu "plačamo" ne le za lastno črno gradnjo ampak za vse črne gradnje.

Najlepše se je znajdet, pa namesto državi dat raje bajto povečat za xx m[sup]2[/sup], ki pa jih na koncu žena preklinja, ki mora pospravljat graščino, pa naj bo to Janez, Dino, Hans ali pa Mujo.

Vsakega doleti pravica, naj vam nabijejo kazni, ali pa porušijo, vaš ljubi domek, za 300m[sup]2[/sup] bajto mate za komunalni prispevek pa ne.
Default avatar
Pri nas že 15 let stoji črnogradnja mimo vseh predpisov - ful kazi naselje - nima fasade, okoli ciganija.

Nikome ništa.
Default avatar
clgk je napisal/a:
Nihče še ni pisal inšpektorju...Zato! Pridejo samo na pisni poziv...
Default avatar
V kakšni zablodi pa ti živiš?

Inšpektorji so bili na terenu že stokrat!
Default avatar
clgk je napisal/a:
Očitno res... Kakšen razlog kaj imajo, da ne ukrepajo? So to €určki ali zadostuje 1.l whiskeya Thaler?
Default avatar
Sigurno ni nobenih podkupnin, ker gre za reveže. Verjetno je to razlog.

In oprosti, v naši državi je podiranje črnih gradenj bolj izjema kot pravilo. Kakšen prizidek še mogoče podrejo kje, da bi podrli hišo, ki je edina nepremičnina določene družine in bi s tem vrgli družino na cesto, za tak primer pa še nisem slišala.

Samo ciganom včasih kaj podrejo. Pa takoj zgradijo na novo.
Default avatar
Črnja gradnja je vse, kar je narejeno mimo projekta.

Tudi če je izdano gradbeno dovoljenje za hišo, hiša pa je sicer iste velikosti, ampak drugačna, je potrebno spreminjati dokumentacijo in seveda plačevati.
Default avatar
Barca je napisal/a:
Tako je ! Razen, če si dobil G.D. nekje do julija 2o1o. (nekje od julija 2008), je bilo nekaj protislovij v zakonih, in ni bilo treba notranjih zidov, inštalacij in podobnega risat. :)))) Eni smo ujeli;))
Default avatar
Barca je napisal/a:
Črna gradnja je tudi luknjanje nosilnih sten v bloku brez gradbenega dovoljenja. In folk tega sploh ne ve!!! Grrrr.... Sosedi so ravno zluknjali en zid. Hrup onkraj vseh razumnih meja. Sem jim povedala, da je za tak poseg potrebno pridobiti GD, pa so trdili, da ne in da so se posvetovali z arhitektom in statikom. Samo sem tudi jaz iz foha in VEM, da bi rabili dokumentacijo in da je nimajo, saj bi sicer rabili tudi moje soglasje. Ko bo pa Veliki Ljubljanski Potres in bo vse skupaj padlo, bo pa jok in stok.
Default avatar
Sitna je napisal/a:
Uh, sosedi na vikendu na morju niso dobili uporabnega dovoljenja, ker so pri gradnji zaradi prestavitve notranje stene prestavili tudi okno.

Pa smo GD dobivali še v tistem času, ko zdaj ni potreben nadroben pregled cele izvedbe, ampak samo mere in fasade (napeljav in notranjih zidov pa ne).

Kakorkoli, ne razumem ljudi, ki gredo v take podvige (ki niso poceni) brez urejenih papirjev.
Default avatar
imam eno vprašanje: Pred leti sva s sestro podedovala zemljo na kateri stojita dve hiši, ena malo novejša (1980) in druga stara, ki pa se je že praktično sama skoraj do konca podrla. Sestra se je nato preselila v to novejšo hišo, jaz pa sem zdaj nameraval namesto podrte hiše postaviti novo. Problem je v tem, ker je hiša v kateri je sestra pravzaprav črna gradnja, sicer ima neke papirje in čisto nelegalna predvidevam ni, vendar pa na papirjih piše, da naj bi bila to samo garaža, kar pa ni. Zdaj pa me zanima, če bi jaz s tem ko bi želel dobiti gradbeno dovoljenje za gradnjo nove hiše in vse kar spada zraven, ogrozil sestro, oziroma ali bi s tem sprožil kakšno preiskavo za tisto hišo in bi ugotovili, da pravzaprav nima vseh potrebnih papirjev? Upam da razumete in najlepša hvala za odgovor.

LP