Starševski čvek

Hišni zajček

Default avatar

aevitas

Odločamo se za nakup pritlikavega hišnega zajčka v bloku. Zanimajo me vaše izkušnje - kako se obnese, koliko je dela, smeti, skrbi,..Skratka ali se ga splača nabaviti kot hišnega ljubljenčka za sina.
Hvala za informacije, lp.
Default avatar

valerijana

Imeli belo puhasto kepico 11 let. Nežen, pameten in nezahteven. Mi smo mu kletko
s slamo čistili vsak dan. Drugega dela z njim ni bilo.
Default avatar

miš maš

Mi imamo mladičke tako da če želite ga lahko dobite tudi pri meni
Je pa beli (trenutno star 4dni) pasme levje grivar

l.p.
Default avatar

Peti84

Obnese se super. dela,vsako večer očistiš kletko v kotu ,daš svežo vodo...
Naša je zelo razvajena in če je ne crkljamo potem zanalašč zvečer razgraja v kletki da se jo še v spalnico sliši. Obvezno jo moramo pocrkljat zjutraj in zvečer ( nošenje na rokah,ona pa leži na hrbtu in uživa v čohanju ) .čez dan jo pa samo božamo tko na hitro,odpeljemo na sprehod pred blok da se razmiga.
Default avatar

Peti84

Aja ,pa najboljše s eobnesejo briketi. Vpijejo scalino in čisto nič ne smrdi.
Default avatar

njegov sonček

Jaz sem ga žal imela le kratek čas, ker se je napihnil in umrl, kar se zajčkom rado zgodi, če preveč ali premalo pijejo.
Delo je bilo, vsako jutro zamenjat steljo, počistit kletko, zamenjat vodo in hrano. Moj zajček je bil v kletko zaprt samo čez noč, čez dan je imel kletko odprto in se je svobodno gibal po zaprtem balkonu, najraje je ležal v košari od mucke, pa tudi crkljali smo ga.
Od hrane more imet obvezno na voljo suho! seno, zelenjavo(ne mokre!!), brikete v tem vrstnem redu.
Drugače pa razen tega, da vzamete raje malo starejšega zajčka, ki se je že vajen crkljat, da ne bo grizel, pazite, da v njegovem dosegu ni zanj neprimerne hrane, kakih žic in kablov, pa da otroku ne pade iz rok.
Jaz upam, da boste imeli več sreče kot jaz z zajčkom, je bil pa moj prvi hišni zajček in zaenkrat kaže da tudi zadnji.
Default avatar

aevitas

Miš maš, od kod pa ste? Ali so to pritlikavi in dolgodlaki/kratkodlaki, barva oči? Je možno dobiti kakšno slikco? Vzeli pa bi obvezno samico cca staro 2 meseca. Lp
Default avatar

enahijena

Mi smo pred tremi meseci nabavili pritlikavega kunčka in je to res eno tako luštkano cartkasto bitje, da si ne predstavljam več, da bi bili brez njega. V roku tedna dni se je navadil hoditi kakat izključno na njegovo stranišče (brez da bi ga bi karkoli učili), tako da imam samo za zvečer očistit stranišče, poskrbet da ima za jest in za pit in to je to. Pa seveda ko se le da ga pocarkljamo. Vonja skorajda ni (v stranišču imam neke brikete z vonjem po citrusih in urina sploh ni vonjat). Edino kar mi zadnje čase malo kravžlja živčke je to, da nam je začel skakat na posteljo in jo je očitno zamenjal za svoje stranišče in hodi kakat gor. :/ Ampak ga bomo že odvadili. :) Toplo priporočam nakup.
Default avatar

miš maš

smo iz okolice kamnika
spola še ne vemo saj so premajhni

lahko pustiš kontakt in ti javim
l.p.
Default avatar

glodalček

Kable zaščiti obvezno! Ravno tako pazi na vsa oblačila, knjige, torbe..., katere želiš ohraniti nepoglodane.
Default avatar

Tasmanski vrag - nepr.

V tej temi je napisanih kar nekaj zmot, ki so zelo razširjene in resno škodijo kvaliteti življenja kuncev, zato bom na hitro napisala nekaj zadev, upam da to kdo prebere, kdo, ki kunca že ima

Kunci niso glodavci, zato jih ne smemo hraniti, kot da so. Primerna hrana za kunce: seno v neomejenih količinah (s tem si kunci pravilno "obrabijo" zobe, ki jim ves čas rastejo), listnata zelenjava (radič, regrat, zelenje korenja, zelišča itd.), sadje in korenje samo kot priboljška. Ne hranite kuncev s semenskimi mešanicami, saj jim ogljikovi hidrati škodujejo, temveč s kvalitetnimi briketi za kunce.

Kunci potrebujejo mnogo več kot življenje v kletki in malo čohanja zvečer. Kunec potrebuje vsaj 4 ure gibanja izven kletke dnevno. To je za kunca minimum. Kunci so zelo družabne živali, zato je idealno imeti dva kunca skupaj, kunce z drugimi živalmi (seveda pod nadzorom) ali pa jim namenjati veliko pozornosti in družbe.

Večina kletk, ki jih za kunce prodajajo, je premajhnih. Primerno velika kletka ima vsaj trikratno dolžino popolnoma iztegnjenega odraslega kunca, kunec mora imeti v kletki tudi dovolj prostora, da se v njej postavi na zadnje noge.

Kunce je potrebno redno negovati. Striči jim je potrebno kremplje in jih krtačiti, predvsem v obdobju menjave dlake, saj se jim sicer lahko v prebavilih tvorijo kepe dlake, zaradi katerih lahko tudi poginejo (kunci ne morejo bruhati, tako da zaužite dlake ne morejo izbljuvati, kot to lahko storijo mačke).

Priporočljiva je sterilizacija / kastracija pri specialistu za kunce (ne pri kateremkoli veterinarju!). S tem se ognemo razvoju spolnega vedenja, pri samicah v kasnejših letih pogosto pride do težav z rodili.
Default avatar

Tasmanski vrag - nepr.

Pa še nekaj. Večina kuncev ne mara dvigovanja, pri dvigovanju s površine se znajo počutiti zelo ogrožene. Zato je pri tem potrebna previdnost, saj se lahko kunec prestraši in se izvije iz rok (kunca vedno dvigujemo tako, da ima podprt prsni koš in zadnji del).

Majhnim otrokom ne dovolimo dvigovanja kuncev (s kuncem naj se ukvarjajo na tleh), saj jim kuncev zlahka pade / skoči iz rok in se pri tem resno poškoduje. Kunci so namreč zelo krhke živali.
Default avatar

mojhišniljubljenček44

ŽIVJO,
LAHKO TI POSREDUJEM MOJE IZKUŠNJE ( imamo doma hišnega zajčka ) :
KOT PRVO MORA IMETI VELIKO KLETKO, NA VOLJO VSAK DAN SVEŽO VODO IN SENO, KLETKO MU JE TREBA ČISTITI SPOTOMA, KO OPRAVI POTREBO. POTREBUJE VELIKO POZORNOSTI.
VSAKO JUTRO IN ZVEČER MU DAŠ HRANO V POSODICO, ČEZ DAN PA IMA SENO. SPUŠČATI GA MORAŠ TUDI IZ KLETKE, DA SE RAZGIBA. SO ZELO PRIJAZNI IN IGRIVI. NABAVITI MU MORAŠ TUDI KRTAČO ( če ima dolgo dlako ), SOLNI KAMEN ( za brusenje zob ) IN PA ŠKARJE ZA STRIŽENJE KREMPLJEV. KOPANJE ODSVETUJEM. LAHKO MU KUPIŠ TUDI PRIBOLJŠKE ( moj zajček ima rad take z oksom korenčka ).
UPAM, DA SO TI TE INFORMACIJE KAJ POMAGALE!
LP