Med.Over.Net

Rekreacija, oblikovanje telesa in zdrava prehrana

Odgovarjajo: Mito Šinkovec, prof. športne vzg. • Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano • Mario dr. FeelgoodMiloš Milošević, dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Pomoč pri izgubi kg

Default avatar

J.C.

Živjo,

tudi jaz bi prosila za pomoč pri izgubi kilogramov, tako da vsak nasvet bi bil dobrodošel.

Problem: imam 10 kg preveč, ki bi se jih rada znebila s pravilno prehrano in zadostnim gibanjem.
Namreč, do zdravstvenih težav, ki so se začele nekaj let nazaj nisem imela probleme s težo, niti ne z energijo, ker se tudi trenirala borilne veščine, ko pa se je zdravje začelo krhati, pa so nastali razni problemi in težave in največja mi je ostala, kako izgubiti pridelane kilograme.

Naj omenim, da me je kar se tiče "hitrih diet", raznih čajov in napitkov minilo poizkušati že nekaj časa nazaj, tako da sem začela poslušati svoje telo.
Mesa ne uživam veliko, ker mi ne paše sam vonj in okus, tako da si ga privoščim zelo redko.
Riža ne uživam, prav tako ne jedi iz bele moke in sladkorja.
Mleko uporabljam posneto, pri siru sicer ne kompliciram, riža ne jem, kruh in testenine pa so vedno polnozrnate (ali rženi kruh, ali razni crispiji).

Ampak ugotavljam, da ga nekje prav na veliko biksam, da se mi kilaža ne spremeni.
Namreč, zaradi takih in drugačnih zadev moram nujno zaužiti zajtrk in malico.
Pozkusila sem samo s sadjem, ki pa me je nasitil samo za obdobje 2 ur, po njem sem bila še bolj lačna. Kosilo imam ponavadi okoli 16.00 ure, večerje pa so zelo skromne (kakšen jogurt), ali pa sploh nič.
Sama sem tudi opazila, da mi očitno OH ne pašejo in pika. Čim pojem kak košček kruha ali testenine, pa tudi če do 18.00 ure, mi kilaža leze naprej, čeprav naj omenim, da me ravno ti OH nasitijo. Prav tako prevladuje na jedilniku kar pogosto krompir (pečen, kuhan), zelenjave pojem veliko, še več sadja (banane, hruške, mandarine, jabolka).

Kar pa se tiče gibanja, vem da ga je premalo, na dan prehodim do 10km in 3x tedensko izvajam borilne veščine, ali 1x tedensko.

Torej, prosila bi za kak nasvet, kako naj si sestavim jedilnik, ki me bo obenem nasitil in mi pomagal izgubiti težo, katere izdelke naj sploh uživam in kaj sploh delam narobe....
Default avatar

ABCDEF

Jaz se sicer s tako dieto ne ukvarjam, ker se je ne morem redno držati. Ketoza je drugače stanje v katerem namesto iz ogljikovih hidratov pridobivaš energijo iz maščob. Telo ti pa samo od sebe gradi dodatno mišično maso. Pospeši se tudi proizvodnja testosterona.....
Sama si poglej za kaj se gre, tko bo najboljši.

http://med.over.net/forum5/read.php?21,1055879

http://www.low-carb-diet-recipes.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Ketosis

http://lowcarbdiets.about.com/od/lowcar ... tarted.htm

Je pa s tem tako, da stanje ketoze zehteva od telesa, da je najprej nekaj časa brez ogkljikovih hidratov. Če se intenzivno ukvarjaš s športom to pomeni, da boš potrebovala cca 2-4 tedne, da se telo navadi. Nekje sem dobil tudi to študijo, vendar ne vem, kje je link. Po 2-4 tednih, približno se stanje normalizira, namesto ogljikovih hidratov moraš pa zaužiti večje količine maščob.
Ketoza je bila odkrita šele pri Inuitih v severni ameriki, ki so bili še zadnja neokrnjena lovska skupnost, ki se ni privadila na kmetijstvo. Predtem belo evropejski ljudstvo, ki se je prehranjevalo s pšenicoo ni vedelo veliko o ketozi. V modernih časih je še vedno v veliko primerov nutricionistov, ki so se učili, da je dolgotrajno stanje ketoze smrtonosno.

Gibanja imaš nadpovprečno dosti( 10 km dnevno ?!?!?!?! ). Svetoval bi ti le še to, da, če že ješ ogljikove hidrate jih ješ nekje 3-4 ure pred treningom. Predvsem je pa pomembno, da se ne sekiraš. Stres ti vrže telo v katabolično stanje. Izogibanje stresu in beljakovine te pa spravljajo v anabolično stanje.
Default avatar

Fajt

Prvi nasvet je, da se ne drzati nasveta, ki ti ga je dal ABCDEF. Naj fitnes guruji se tako skacejo po trepalnicah, ketonska dieta (a.k.a. Atkins dieta) dieta nikoli ni bila zdrava in nikoli ne bo, pa tudi cudezno mascobo-topilno oz. misicno-zascitno ni nikoli delovala ni in nikoli ne bo. Lahko gres na Twinkie diet, na Potato diet, na zeljna juha dieto, grnivka dieto, stradanje dieto etc. in efekt bo cisto isti. Tako na jo-jo efektu, kot na skodljivih posledicah za zdravje.

Ampak kot ABCDEF pravilno ugotavlja, gibanja imas res nadpovprecno dosti, torej enostavno prevec pojes, da bi lahko shujsala. Torej pojdi lepo na www.fitday.com in si ustvari profil. Programcek bo lepo izracunal priblizno koliko kalorij potrbujes glede na starost, tezo in aktivnost. Potem pa lepo nekaj casa belezi vse kar das v usta do zadnjega grizljaja. Poskusi biti par sto kcal v deficitu, pa bo slo pocasi in predvsem zdravo dol. Poleg samih kakorij je mogoce se bolj koristen graf RDA (recommended dietary allowance)/AI (adequate intake), kjer ti pokaze, ce dosegas priporocene dnevne doze mikro in makro hranil.

Jaz imam profil ze kar nekaj casa in mi je ful pomagal. Sicer nimam nekih problemov s tezo, ampak sem tako kot ti "psevdo-vege" in me je malo sekiralo, da ne dobim dovolj kalcija in B12.
Izkazalo se je, da sem dobila tega dvojega vec kot dovolj, deficit je bil pa drugje (npr. kolicina proteinov, vitamin A, niacin). Pocutje in zdravje je blo sicer vedno dobro, samo zdaj je se boljse. Koza in kvaliteta sportnega udejstvovanja pa je bistveno boljsa.

Saj to ni da, bi clovek to do konca zivljenja "picajzil" in vagal. Par tednov je dovolj, da clovek dobi tisti pravi obcutek, kaj dejansko nosi v usta. Ker tisto, kar velja za zdravo ni vedno optimalno, prevec zdravega na kupu pa je sploh nezdravo ;)

Srecno.
Default avatar

J.C.

Hvala obema za nasvete, si bom vzela čas in oboje malo preštudirala.
Fajt, mislim da je ABCDEF svetoval to dieto ravno zaradi tega, ker sem omenila, da se redim po OH-jih.

Kar se tiče gibanja, ne vem koliko šteje 10km povprečne hoje, sicer če je ne naredim vsak dan, pa jo prinesem notri čez vikend.

Če ima kdo še kak nasvet, bom hvaležna.
Default avatar

ABCDEF

10 km hoje je pribilžno 10 krat toliko kaloriji, kolikor tehtaš. To je približno eno običajno kosilo.
Zato mi tudi ni jasno, kako imaš ti lahko preveč kg. Poglej si koliko poješ za kosilo. Možno je, da je tisti obrok, ki ga čakaš do poznega popoldneva prevelik.


http://answers.yahoo.com/question/index ... 556AATCsM3
Default avatar

Mito

Veliko je študij, ki kažejo v prid tudi ketonski dijeti. Le navaditi se je treba kajne? 2 tedna? To je pa tisto, kar si lahko privoščijo samo tisti, ki imajo cel dan čas razmišljati kako bodo šli trenirat in kako bodo 7x na dan jedli. Če pa imaš službo, otroko in še kakšne opravke si tega prav gotovo ne želiš.
Hujšanje je počasen proces. Vseeno pa ti glede na moje izkušnje polagam na dušo. Loti se uravnotežene prehrane, ter ne šparaj se pri telesni aktivnosti.
Ljudje ponavadi začnejo hujšati tako da se poprimejo nekega nasveta: naprimer oreščki so zdravi, jasno je da se od kile orehov ali lešnikov zrediš. Ali pa po 6 uri se ne je in potem ob 17 59 pospravi še zadnji grižljaj torte. Bodimo pošteni do sebe in kar vnašamo v telo.
Ko pa je govora o telesni aktivnosti so hitro vsi zadovoljni s sprehodi. Aktivnost pri kateri se malo preznojiš pa je že skrajen domet. Tako enostavno ne gre.
Mito Šinkovec
http://www.telodrom.com Center Telodrom
http://www.mito.si Mito stran
https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok
Default avatar

ABCDEF

Danes še enkrat berem.....Krompirja nič ne omenjaš.
Krompir je biolj glikemičen kot sam čisti sladkor in če te ne nasiti drugega, kot ogljikovi hidrati je nevarno, da se vrtiš na tistem začaranem ciklu:
visok sladkor->visok inzulin->nizek sladkor->lakota
To lakoto pa nasitijo samo ogljikovi hidrati. Svetujem ti, da dobro pogledaš vse kar ješ. Mogoče je kak cornflakes zjutraj, ali kaj podobnega....
In seveda, če nimaš nekih posebnih problemov s koleni začni raje počasi teči. 10 km je približno ena ura prijetnega teka, ko si enkrat v formi.

Ja Mito, veliko je tistih ženskih biserčkov, ki se cele dneve nažirajo in lenarijo. Tudi jaz poznam kakšno tako, ki gre na dieto na tak način, da poleg običajnega nažiranja poje še par paketkov riževih tablic in verjetno si kot trener že pridobil kak siv las zaradi kakšne take stranke, ki je skrivljala resnico celega sveta, da je blo vse drugo krivo , ampak mislim, da tale biserček ni eden izmed teh.

Moderatorji

Mito Šinkovec , prof. športne vzg.
Mito
Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood
Mario dr. Feelgood
Mario Feelgood
Miloš Milošević , dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije
Miloš Milošević