ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Nosečnost in HPV

Default avatar
Spoštovani,



trenutno sem v 8. tednu nosečnosti. Lani, junija, sem imela pregled, kjer je bil PAP test negativen (oziroma A, torej vse normalno), vendar so odkrili HPV visokorizični virus.

Ali je možno, da mi je v tem času okužba že izzvenela? Ali to vpliva na otroka? ALi imam zaradi tega lahko carski rez, da se otrok ne bi okužil?


Hvala za odgovor in
Lep pozdrav!
Default avatar
spoštovani,

takšna vprašanja se porajajo, če se testiramo na nekaj in pri tem nimamo najmanjše predstave, kaj bomo s pridobljenimi podatki počeli, če je sploh mogoče kaj ukreniti ipd.
1. možno je marsikaj, od tega, da je virus izginil do tega, da deluje in se bodo njegovi učinki pokazali v naslednjih mesecih ali letih. Možno bi bilo celo, da je bil test lažno pozitiven, saj je navsezadnje pokazal nekaj, kar nima kliničnih znakov.
2. Na plod okužba s HPV ne vpliva.
3. Zaradi ugotovljene okužbe brez vseh kliničnih znakov se ne dela CR. Če bi se zaradi tega delalo CR, bi ga iz takšnega ali podobnega razloga lahko delali polovici nosečnic, kar bi bil seveda strašen nesmisel in bi povzročilo nekaj desetkrat več škode kot bi prineslo koristi. Okužba otroka med porodom je sicer teoretičnoi možna, a je tako zelo redka, da zaradi tega ne uporabljamo invazivne kirurške metode, ki sama po sebi tudi prestavlja tveganje zapletov.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Pozdravljeni,


hvala za odgovor. Sedaj sem bila na prvem UZ, kjer so ugotovili, da imam dvojajčna dvojčka. En plodek je velik 8,17mm, drugi 7,75mm. Obema srček že bije. Opozorila me je, da lahko en plod odmre in me je s tem žal kar precej prestrašila. Lahko kaj naredim, da se to ne bi zgodilo?

Hvala in
Lep pozdrav...
Default avatar
kaj nekateri vse blebetajo kar tja v tri dni, brez vsake potrebe, je včasih res neverjetno. Seveda lahko plodek še odmre, lahko tudi oba, ampak tega ni potrebno posebej poudarjati niti pripovedovati. Nič vam ni treba niti ne morete storiti.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak E-posvet