Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

endometrioza in tablete visanne

Default avatar

ina7

Spoštovani,

Stara sem 29 let in že eno leto se z možem trudiva, da bi zanosila. Pred kratkim sem bila na pregledu pri osebnem ginekologu, pregledal me je in opravil vaginalni ultrazvok. Rekel mi je, da sumi, da imam endometriozo, saj je na obeh jajčnikih opazil čokoladne ciste.
Že dobri dve leti imam občasno tudi močne bolečine v spodnjem delu trebuha (včasih med menstruacijo včasih tudi sredi ciklusa). Ciklusi so se mi skrajšali iz približno 30 dni na 26 dni. In že nekje 19.-20. dan se mi začnejo rjavi izcedki. Povedal mi je, da da so to vse lahko znaki endometrioze.
Povedal mi je, da so ravno zdaj prišle na trg nove tablete za zdravljenje endometrioze (visanne) in da naj poizkusim tri mesece z njimi. O njih mi ni vedel veliko povedati, ker so nove in nima veliko izkušenj z njimi. Tudi v lekarni mi niso vedeli nič povedat. Zdaj jih jemljem že 14 dni in imam vsak dan rjave izcedke. V navodili sicer piše, da te tablete ne pomenijo kontracepcije, vendar jaz mislim, da ta ciklus nisem imela ovulacije. V časopisu sem prebrala članek na temo endometrioze, kjer dr. Martina Ribič Pucelj pravi, da "Za dolgotrajno zdravljenje se je doslej kot primerno izkazalo zdravilo dienogest oziroma vissan, vendar le v primerih, ko ženska sploh ne namerava zanositi."
Kakšno je veše menje to teh tebletah? Menite, da je smiselno, da jih jemljem, če želim zanositi?
Kaj sploh je funkcija teh tablet? Je možnost, da čokoladne ciste na jajčnikih izginejo ali tablete samo lajšajo znake te bolezni?

Najlepša hvala za vaš čas.
Lep pozdrav
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

Vissane je res bil razvit prav za zdravljenje oziroma proti ponavljanju endometrioze, vendar le peritonealne in na jajčniku, ne pa globoke, kar endometriomi vsekakor so. Predpogoj za pravilno in smiselno indikacijo zdravljenja z Vissane je torej najprej laparoskopija, natančna diagnoza, odstranitev vseh žarišče morebitne globoke in ovarijske endometrioze ter tudi površinske, šele potem je indiciarano zdravljenje z Vissane! To tudi omenjena kolegica jasno pove na vsakem sestanku, kjer se razpravlja o tem zdravilu. glede na vašo zgodbo bi upal torej reči, da je bilo zdravljenje uvedeno napačno in zlasti preuranjeno! Sum na endometriozo nikakor ni dovolj za zdravljenje, pa tudi ne brez predhodne odstranitve morebiti že prisotnih žarišč! Čokoladne ciste pod vplivom nobenih zdravil ne izginejo, če slučajno izginejo, pa niso čokoladne (endometriomi).
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

soncemoje

Lepo pozdravljeni,
letos konec maja sem imela operacijo laparascopije. Odstranili so mi žarišča endometrioze in predpisali terapijo z tabletami Visanne za 3 mesece. V mesecu juliju sploh nisem dobila menstruacije, ali je to posledica jemanja tablet visanne???
Prosila bi vas za razlago izvida laparoskopije:
Zgornji abdenom, kjer so vidne zrastline colona ascendens na sprednjo trebušno steno. V mali medenici uterus slabo premakljiv, sinistroponiran, normalno velik. Na pliki veziko uterini in rutundume prisotna žarišča endometrioze. Obe tubi in jajčnika so brez posebnosti. V mali medenici na levem ligamentu sakrouterinem prisotna žarišča endometrioze.

Zanima me ali je možno iz izvida prebrati za kakšno stopnjo endometrioze gre v mojem primeru. Ali je možno, da se bo edometrioza ponovila?

Hvala za vaš čas in odgovor!
Default avatar

Stanko Pušenjak

da, odsotna M je posledica uporabe Visanne. Vsaka endometrioza se lahko ponovi, dokler obstaja ciklus. Ednini naravni stanji, ko endometrioza ne napreduje sta nosečnost in čas dojenja. Umetno lahko endometriozo odstranimo le z operacijo, njeno minimalno aktivnost ali odsotnost pa lahko vzdržujemo s spolnimi hormoni. Vašo endometriozo bi lahko ocenil le kot obsežno, kar pa ni dovolj. Glede na to, da je Visanne registriran zgolj za uporabo površinske endometrioze, bi lahko posredno sklepal, da imate le površinsko in ne tudi globoko endometriozo.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

kvinder

Spoštovani!

Znašla sem se pred dilemo in zato potrebujem vaše strokovno mnenje.

Tudi meni so predpisali zgoraj omenjeno zdravilo. Moja situacija je slednja.
Stara sem 30 let, nekadilka, kontracepcija so kondomi. Pred 3 leti sem imela "adneksalno levo nekoliko povečan ovarij, v njem vidna ruptura folikla", zaradi močnih bolečin sem se znašla na urgenci.
Imam endometriozo - zelo veliko cisto (ok. 11 cm), polno krvi (če sem prav razumela, to na forumu imenujete čokoladna cista?). Trenutno čakam, da pridem na vrsto za operacijo, kot so mi poslali odgovor, šele drugo leto. Zdravnica, ki me bo operirala se je spomnila, da mi lahko za ta čas predpiše Visanne, kar bi mi morda pomagalo zmanjšat cisto, do operacije. Tako naj bi bila tudi njena odstranitev lažja.
Po branju te teme pa sem postala skeptična, če ima to očitno novo zdravilo sploh lahko kakšne pozitivne učinke na mojo situacijo. Med stranskimi učinki je tudi navedeno, da se lahko pojavijo ciste v jajčnikih. Pa še druga stvar, ki me skrbi: ena babica je imela raka na prsih (pri 80ih), druga pa je umrla za možgansko kapjo (pri 50ih, torej ne ravno v mladih letih, kot je omenjeno v navodilih). V stranskih učinkih je navedeno, da v kolikor imaš bližnjo sorodnico, ki je imela raka na prsih, bi morala biti posebaj previdna.

Nevem, če sem navedla dovolj stvari, da bi mi lahko odgovorili, zato me prosim kar vprašajte kaj je še nujnega, da vam povem.

Prosim svetujte mi, preden vzamem zdravilo po nepotrebnem ali si naredim kakšno škodo, kajti neprijetnih stranskih učinkov je ogromno.

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

sicer je endometriom res benigna sprememba na jajčnikih, po drugi strani pa je endometrioza kot splošna bolezen dovolj resno stanje, da tolikšnega odloga z operacijo ne razumem. V ginekologiji vsaj do zdaj ni bilo daljših čakalnih dob in dalj kot 3 mesece v vašem stanju ni več razumna čakalna doba. Visanne bi morda zaustavil nastajanje novih in slabšanje trenutnih endometriotičnih sprememb, po drugi strani pa je osnovni princip zdravljenja operacija in nato farmakološko zdravljenje in ne obratno ali sekvenčno. Rak na prsih pri 80 letih ni več posledica genetike ampak je naravna bolezen starostnikov, kap enega sorodnika, povrh še ne v prvem kolenu pa tudi ni primerna za izračun tveganja za zaplete. Visanne tudi po moji oceni ni nevaren, če je to najustreznejši pristop zdravljenja pred operacijo, pa sem skeptičen tudi sam. Navsezadnje stane omot za 28 dni 42 EUR in če vas z zelo omejenim uspehom zdravijo 6 mesecev, 250 EUR ni več zanemarljiva vsota, katera pokrije že vsaj tretjino stroškov operacije.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

kvinder

Spoštovani,

najlepša hvala za odgovor. Pozabila sem vprašati še nekaj vprašanj:

- Vem, da boste na to vprašanje težko odgovorili kar na daljavo, morda pa vseeno. Na forumu sem prebrala, da se pri endometriozi lahko pojavijo ciste povsod po telesu. Lani sem opazila tudi spremembe na prsih, kar se je pri punkciji izkazalo za bistro nenevarno tekočino, ki se je letos ponovno napolnila, na istem mestu, pojavilo pa se je še nekaj drugih. Bi torej v mojem primeru lahko šlo zgolj za ciste, ki nastanejo pri endometriozi ali bi morala biti še naprej pozorna na vse na novo nastale zatrdline na prsih?
- ali je možno, da so se mi zaradi endometrioze pojavile migrene brez avre, kot je rekel specialist, čeprav jih prej nikoli nisem imela? Pojavile so se pa pol leta po tem, ko sem imela težave zaradi ciste, ki so pa potem nekako izginile (zelo boleče in močnejše menstruacije, boleče ovulacije. Ostala je le še vedno večja bula nad maternico, zelo boleč mehur ter prepogosto odvajanje, zaradi pritiska na mehur, ter bolečine po spolnih odnosih, za kar je osebna G menila, da so pač posledica sprememb po porodu (3 leta po porodu!) in naravnega delovanja maternice po odnosu - krčenje. Tako me je brez pregleda odpravila prvič).
- pred operacijo bi morala tudi k splošnemu zdravniku po napotnico za odvzem krvi pred operacijo, tablete pa lahko krvno sliko popačijo. V kolikšni meri?
- v službi dvigujem bremena od 2-5 kg. Ali bi morala biti na bolniški? Zdravnica, ki me bo operirala, je rekla, da ni potrebe, ker če do sedaj ni bilo težav, lahko še naprej normalno delam vse, razen, če bi me kaj bolelo.

Zdravila so torej nepotrebna in jih raje vrnem, da bodo bolje služile komu drugemu?

Hvala za ponoven odgovor. Res nam zelo pomagate s svojimi odgovori, ker pri pregledih velikokrat ni dovolj časa, da bi ti vse razložili, pa tudi ni časa, da bi vse predelal, da bi lahko vprašal vprašanja, ki se pojavijo po tem, ko predelaš vse kar izveš na pregledih.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

endometrioza se sicer lahko pojavlja povsod po telesu, čeprav v manj kot 1% primerih zapusti področje rodil in neposredne okolice, vendar to s "cistami" nima nič opraviti. V vašem kontekstu torej med cistami drugje in endometriozo ni nobene zveze. Tudi z migrenami je podobno. Z veliko filozofije bi morda lahko bila kakšna zveza med menstruacijo, endometriozo in migrenami, če se ob M sprošča velika količina citokinov, posebnih snovi, ki se v krvi pojavljajo ob propadanju tkiva. Težave v predelu male medenice bi lahko bile v zvezi z endometriozo, če jo seveda imate. Tablete Visanne krvne slike ne bodo nič "popačile", zato odločitev okrog uporabe s krvno sliko nima nobene zveze s tem. Tudi dvigovanje bremen je nepomembno.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

srecka

Spoštovani.

Tudi jaz imam najhujšo stopnjo endometrioze, razširjeno po jajčnikih, jajcevodih (oba neprehodna, enega so pri zadnji operaciji odstranili), maternico imam "prilepljeno" na mehur, črevo, endometrioza se je pojavila tudi na ledvici. Pred ponovno operacijo sem opravila tudi endoskopski Uz črevesja, ki je pokazal, da je endometrioza tudi v črevesju, zato grem sedaj na ponovno laparoskopijo z resekcijo črevesja.

Ali pri meni te tablete sploh pridejo v poštev? Glede na stopnjo endometrioze in željo po zanositvi. Takoj po operaciji grem spet v IVF postopek (5 po vrsti, nikoli noseča). Kdaj po operaciji grem lahko v postopek? Ali bi bilo v mojem primeru sploh smiselno jemati te tablete ali pa KT (neprekinjeno), glede na to, da bi rada čimprej štartala s postopkom?

Hvala in lep dan.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

čeprav Visanne niso registrirane kot kontracepcija, pa imajo vseeno tak učinek, zato verjetno pri vas z željo po čimprejšnji zanositvi ne pridejo v poštev. Sicer pa je za zdaj uporaba Visanne zelo omejena na le nekatere oblike endometrioze in bo glede tega za daljšo prihodnost najbolje vprašati najbolj kompetentne, to so strokovnjaki, ki vas bodo operirali.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

okaidi

Pozdravljeni,
zanima me, kdaj je menstrualni ciklus po prenehanju jemanja omenjenih tablet spet vzpostavljen, da ne bi bila zaskrbljena. Jemala sem jih pol leta, prej imela odstranjena endometrioma.
Hvala in lp
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

načeloma je zgodba podobna oziroma enaka kot po prenehanju s KT, torej se lahko ciklus vzpostavi takoj oziroma do največ 3 mesece po prenehanju.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

aurora7

Spoštovani,

stara sem 27 let in imam ovarijsko endometriozo. Laparoskopijo sem imela septembra 2010 in junija 2011. Obakrat mi je bil odstranjen endometriom nekaj čez 5 cm premera. S partnerjem se že več kot 4 leta trudiva na otročku, a žal brez uspeha. Tako sem šla septembra 2011 prvič na IVF. Ker je bil ta seveda neuspešen, je sledila kontrola pri specialistu za neplodnost, kjer sem dobila nadaljna navodila za zdravljenje. Ker na UZ ni bilo opaziti ponovnega pojava endometrioma in ker mi se sicer endometrioza zelo hitro razvija, mi je predpisal tablete Visanne in rekel, naj grem čimprej na IVF. To v bistvu pomeni, da jih moram jemati vsaj en mesec, odvisno od tega kdaj pridem na vrsto za IVF. Problem je v tem, da se mi je pojavilo kar nekaj stranskih učinkov. Prvih par dni sem imela drisko, nato pa sem vse bolj postajala negativno razpoložena, tako da se zadnje, od kar jih jemljem, samo še jočem. Te tablete me spravljajo v zelo depresivno razpoloženje in sploh nimam volje do česarkoli. Še partner mi je rekel, da to ni normalno in da naj neham z jemanjem. Se mi je pa v preteklosti podobno, a ne v tako hudi obliki, dogajalo pri kontracepcijskih tabletkah Diane 35. Poleg depresivnega razpoloženja me muči še nespečnost in bolečine v nogah. Prosila bi vas za nasvet.

Najlepša hvala za pomoč!
LP
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

nekateri pacienti ste res problematični, kadar se bolezen sama razvija nenadzorovano in hitro, znana zdravila pa imajo hude stranske učinke. Morda bi bilo pri vas treba razmišljati širše in bi bilo bolje uporabljati klasično kontracepcijo druge generacije, na osnovi levonorgestrela in etinilestradiola, ki nima tako povdarjene progstagenske in antiandrogene funkcije? Za endometriozo je najpmembneje, da se zavre ciklus, podobno kot sta doba nosečnosti in dojenja, za kateri vemo, da endometriozo zavirata, čeravno ne povsem, akr pa je pri endometriozi itak zelo težko doseči.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

symphony

Spoštovani.
Iskala sem po forumih in zasledila, da med jemanjem tablet Vissane izostane menstruacija. V prvem mesecu jemanja je bilo tudi pri meni tako, sedaj ko sem pojedla skoraj prvo celo škatlico, pa se mi je pojavila menstruacija. Ker v navodilih nič ne piše o izostajanju ali neizostajanju menstruacije, bi vas lepo prosila za odgovor, če je to normalno, da enkrat menstruacija je, drugič spet ne. Večinoma berem, da ženske, ki jemljejo te tablete ves čas jemanja nimajo menstruacije.
Hvala lepa za odgovor.
Lep pozdrav.
Symphony
Default avatar

Stanko Pušenjak

v medicini ni nič 100% gotovo in tudi uporabnice Visanne imajo lahko M ali pa ne, pa tudi občasne vmesne krvavitve so možne.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

ela23

Pozdravljeni,

oktobra lani sem bila na laparaskopski operaciji zaradi primarne neplodnosti. Diagnosticirana mi je bila endometrioza pelvičnega peritoneja. Posamezna endom. žarišča so mi odstranili v mali medenici, na ligamentih in na levem ovariju. Zgodba se je končala srečno, saj sem takoj po operaciji zanosila in pred dvema mesecema rodila zdravega sina. S partnerjem si želiva vsaj še kakšnega otroka. Telesu sicer želim dati čas, da si odpočije, hkrati pa ne želim, da bi se mi endometrioza ponovila. Koliko časa priporočate, da se počaka pred ponovno zanositvijo? Poleg tega me zanima, če mi v tem obdobju svetujete hormonsko kontracepcijo ali tablete visanne. Tabletke sem jemala od 16. - 19. leta (Rigevidon), vendar sem z njimi prenehala zaradi nihanj razpoloženja, jokavosti. Sama bi najraje uporabila t.i. metodo "pazi", vendar me je strah, da bi se mi bolezen z ovulacijami ponovila. Omenim naj še, da menstruacije po porodu še nisem dobila in da je otrok polno dojen. Stara sem 25 let.

Mimogrede, brskanje po Vašem forumu mi je pomagalo pri marsikaterem vprašanju v času nosečnosti. :)

Lep pozdrav, E.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

glede na vaše želje in načrte predlagam, da samo lepo dojite, dokler gre in ko nehate dojiti, lahko tudi spet zanosite. Recimo čez kakšnega pol leta do 10 mesecev? Dojenje prav tako zavira endometriozo in čeprav boste ob dojenju dobili ciklus (ni nujno, da bodo tudi ovulacije) bo dojenje še vedno precej zaviralo tudi endometriozo.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

Majch

Pozdravljeni.

Pred dvemi leti sem bila operirana laparoskopsko zaradi Endometrioze in dobila terapijo Visanne za 3 mesece. Sedaj jih jemljem že dve leti, saj mi je moja ginekologinja dejala, naj jih kar jemljem, dokler ne bom imela namena zanositi. Malo dolgo obdobje se mi zdi to, ali pa me je morda samo strah pred dolgotrajnim jemanjem teh tablet. Zanositi nimam namena še nekaj časa... Torej zanima me, kako dolgo je priporočljivo jemanje Visanne?

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav,
M
Default avatar

Stanko Pušenjak

hm?...takšne terapije na dolgi rok Visanna pa ne poznam in tudi ne vem, če je ustrezno. Vem, da se ga načeloma po operaciji endometrioze predpisuje za nekje pol leta. Zelo podobne, zavirajoče učinke imajo tudi progestagensko poudarjene kombinirane kontracepcijeke tabletke.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak