Med.Over.Net

Zdravila in zakonodaja - arhiv

Originalna in generična zdravila. Kaj določa in predpisuje zakonodaja? Forum na voljo samo za branje.

menstrualne bolečine

Default avatar

barbara1983

Pozdravljeni!

Med menstruacijo imam zelo hude bolečine. Zanima me ali je spasmex pravo zdravilo za lajšanje bolečin? Meni ne pomaga čisto nič..Prej sem imela DicloJet, ki so mi pomagale ali pa po eno tableto na dan Nalgesina prvi in drugi dan menstruacije, prav tako je bolečina prenehala. Zadnje tri mesece pa se je bolečina razširila še v želodec(krči, da mi postane na vsake toliko časa slabo). Bolečine v želodcu pa niso povezane z Nalgesinom ali DicloJet, ker sem zadnje dva meseca počakala na bolečine brez da bi prej vzela tableto...Bolel pa me je poleg trebuha tudi želodec, ki pa je neznosna bolečina. Kako agresivno zdravilo za želodec je DicloJet oz Nalgesin?
Pa če lahko svetujete katero izmed zdravil je zelo učinkovito pri menstrualnih bolečinah in ne draži toliko želodca.

Lepo pozdravljeni!
Default avatar

Nada-Irgolič

Pozdravljena!
Problem, s katerim se soočate, presega moje vedenje v smislu kompetentne pomoči.
Morda vam lahko samo malo pomagam.
Bolečine, ki nastajajo ob krčenju maternice ob menstruaciji (dismenoreja) so stanje, ki ga imenujemo primarna dismenoreja, pri katerem ne najdemo vzroka zanjo. Lahko pa gre za ginekološko obolenje, pri katerem imenujemo tako stanje z menstrualnimi bolečinami sekundarna dismenoreja. Zato lahko stanje presodi in oceni samo ginekolog.
Zdravilo Spasmex je indicirano za preprečevanje krčev gladkih mišic. Med vsemi indikacijami, ki jih je kar nekaj, so navedene tudi bolečine ob menstruaciji. Verjamem pa, da je možno, da pri vas to zdravilo ne zmanjša krčev. Pa ne zato, ker zdravilo ne bi bilo dobro, temveč zato, ker so odzivi na določena zdravila pri različnih bolnikih lahko iz več vzrokov različni.
Zdravili Nalgesin in DicloJet pa sodita med nesteroidne antirevmatike (NSAR). Mnogi priporočajo jemanje teh zdravil za lajšanje menstrualnih bolečin, vendar jih je potrebno vzeti že dva dni pred pričetkom menstruacije in še dan ali dva po začetku. Slaba stran teh zdravil pa je povzročanje mikroskopskih krvavitev v prebavilih, ki lahko privedejo do obsežnejših krvavitev in bolečin v želodcu. Še posebej se ta zdravila ne smejo kombinirati - da bi vzeli po dve različni zdravili iste farmakološke skupine sočasno. Tveganje za bolečine v prebavilih bi bilo v tem primeru še večje.
Drugi pa zopet priporočajo zdravilo, ki vsebuje paracetamol ali acetilsalicilno kislino (aspirin), počitek v postelji in tople obloge. To ste verjetno že sami preizkušali.
Vsekakor pa vam svetujem, da se pogovorite s svojim ginekologom. Morda se bo odločil za drug način zdravljenja, na primer s hormonskimi tabletami za določen čas in spremljal uspeh vašega zdravljenja. Najbolj sigurni in varni boste.
Želim vam, da bi uspeli in vas lepo pozdravljam!
Default avatar

zdravje1

Za menstrualne bolečine obstajajo tudi naravne obike pomoči - kombinacija zelišč ipd. in ni nujno uživati "kemije".
Default avatar

obupana135

Pozdravljeni. Zanima me ali je taksen PMS se normalen ali gre za kaksno drugo zdravstveno stanje. Naj najprej omenim da do sedaj se nisem imela taksnih tezav zacelo se je 4 menstrualne cikluse nazaj. Nekje priblizno 1 teden pred menstruacijo zacutim bolecine v spodjem delu trebuha torej - krce, potem se zacne nenormalno huda bolecina kot zbadanje z nozem v zelodcu, naslednja bolecina ki me caka je v rebrih oz zgornje misice kot da bi se prevec naprezala prejsnji dan ter zbadanje v prsih, otezeno dihanje kot da imam na prsih omaro! Ter prsi otekle, bolece na dotik,.. pri vsem tem me boli se glava, obcutljiva sem na svetlobo in hrup, napihnjenost, bolec hrbet tako da komaj vstanem zjutraj.. opazila sem tudi da mi natekajo gleznji ter roke..GROZNO sem depresivna, zaspana brez volje nikakor se ne morem skoncentrirati, pozabljam stvari,.. naj omenim se da jemljem 10dni pred menstruacijo gvarano ter ne uzivam sladkarij, sladkih pijac, ne zdrave prehrane torej veliko sadja zelenjave,.. sem redno aktivna (5x tedensko) uzivam tudi magnezij sumece tablete vsak 2. Dan.,.. krce imam ponavadi tako mocne da pristanem na urgenci vendar jih sedaj ze 2. Mesec uspesno nadzorujem z gvarano.
Zaradi delovnih obveznosti moram ostati zbrana in opravljati delo kot da je normalen dan zato vas prosim, da mi svetujete kako naj nadzorujem tako imenovani PMS! Ali je mogoce v ozadju kaksna druga zdravstvena tezava.
Default avatar

Nada-Irgolič

Pozdravljeni!
Vaše težave bi lahko bile PMS, vendar se na daljavo tega ne da oceniti. Tudi zdravnik ginekolog, ki je edini pristojen, bi vas najprej pregledal, šele potem bi postavil diagnozo. V kolikor bi ocenil, da ne gre za PMS, bi vas napotil k drugemu zdravniku.
Zato vam svetujem, da se o vaših težavah pogovorite s svojim ginekologom ali pa s svojim splošnim zdravnikom.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Default avatar

J15

Pozdravljene! Imam eno kratko vprašanje. Stara sem 15 let in menstruacijo imam že 2 leti. Po približno 1 letu so se začeli pojavljati močnejši krči. Najprej me kakšno uro mučijo tile potem pa od bolečin bruham in sem okej. Ko sem imela krče nazadnje pa so me mučili cel dan kljub tabletam bruhala pa sem nekje 6-krat ceprav nisem nič pojedla. Kaj naj naredim, saj si med šolo tega ne morem privoščiti.
Hvala za odgovor že v naprej in lp
Default avatar

Nada-Irgolič

Pozdravljeni!
Vprašanje je res kratko, problem pa je kar velik, vendar rešljiv. Pri 15. letih ste ravno v dobi, ko se povečuje raven spolnih hormonov, kar spodbuja dozorevanje, ko iz mladostnice postajate ženska. S tem pa so povezane tudi določene težave.
Nekatere težave, ki so povezane z menstruacijo, imenujemo predmenstruacijski sindrom (PMS), bolečine med menstruacijo pa dismenoreja, ki je lahko primarna, kot posledica spolnega dozorevanja, ali pa sekundarna, kot posledica določenih bolezenskih stanj. Predmenstruacijski sindrom ima še več simptomov, kot so razdražljivost, glavobol, bruhanje in še bi jih lahko nešteli. To stanje je povezano z nihanjem ravni spolnih hormonov, kar je lahko še posebej izrazito pri odraščajočih deklicah.
Bolečine med in pred menstruacijo ima več kot 50 odstotkov žensk in če gre za obliko, ki jo imenujemo primarna desmenoreja in za katero ni mogoče najti vzroka, mine kmalu. Navadno nastopa le v najstniških letih. V teh primerih bolečino omilimo z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili. Primerno je tudi v tem času počivati.
Le v redkih primerih sekundarne dismenoreje so lahko bolečine med menstruacijo posledica drugih vzrokov, ki zahtevajo zdravljenje pod nadzorom zdravnika.
V vašem primeru sem prepričana, da gre za motnje, ki so posledica razvoja in bodo same po sebi minile. Kljub temu pa bi vam zaradi lajšanja težav svetovala obisk pri svojem zdravniku in pogovor z njim. Tudi nesteroidna protivnetna zdravila niso brez neželenih učinkov in prav je, da jih pri tako mladi osebi najprej predpiše zdravnik, če oceni, da jih potrebujete.
Želim vam vse dobro in vas lepo pozdravljam!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.