Med.Over.Net

Kako živeti z boleznijo ščitnice - Metuljčica

Imate težave, ki bi lahko pomenile ščitnično obolenje? Se zdravite zaradi motenj v delovanju ščitnice ali se soočate z diagnozo rak ščitnice? Bi želeli svoje izkušnje izmenjati z drugimi tovrstnimi bolniki, potrebujete spodbudno besedo in pogovor o bolezni? Svoje izkušnje z vami delijo člani društva Metuljčica.

euthyrox in povečanje telesne teže

Default avatar

bela1

Tisti, ki imate tablete euthyrox, ali ste se začeli rediti, ko ste začeli jemati omenjene tablete. Opažam, da mi zastaja voda v telesu? Kaj naj naredim? Obraz imam kot napihnjen balon in me to moti.

hvala!
Default avatar

Meta.Jurecic

S tem problemom se srečuje kar veliko bolnikov. Problem vidim tudi v tem, da zdravniki tega ne priznavajo. Veliko bolnikov se je že obrnilo na svoje tirologe oz. zdravnike, ki jim predpisujejo te tablete, pa enostavno nočejo verjeti da je to možno.

Že pred leti, ko je bil eltroksin še "vredu", smo se pogovarjali s predstavniki Mercka o razliki med eltroksinom in evtiroksom in le-ti so trdili, da ni popolnoma nobene razlike.
Resda je glavna sestavina - zdravilo- enaka, so pa malce različna t.im. "mašila", ki dokončno naredijo in stabilizirajo tableto in očitno ljudje na njih različno reagirajo.
Sicer sem laik, a morda gre tudi za različno absorbcijo ali pa dinamiko sproščanja sestavin ali karkoli podobnega... Dejstvo je, da so takrat bolniki zaradi takega počutja prehajali iz evtiroksa na eltroksin.

Sedaj v situaciji kot jo imamo z novim eltroksinom pa smo v nekakšni slepi ulici - eltroksin je nezanesljiv glede zdarvilne učinkovine, evtiroks pa marsikomu dela stranske učinke kot je zastajanje voode ali celo povečan apetit in rejenje.

In kaj nam je storiti? Kjre je rešitev ? Nimam pojma.. ??
Neke izbire pravzaprav nimamo ?
Meta Jurečič

Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice
www.metuljcica.si


Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Default avatar

Anuska

Pozdravljeni!
Tudi meni so predi dvema letoma odstranili ščitnico in sem na Euthyroxu. V tem času sem se zdredila za 8 kg. Ko sem to omenila tierologu na redni kontroli, mi je preprosto rekel, naj uživam manj hrane (toliko da mi ni rekel, naj manj žrem) in se več gibljem. Zastajanje vode v telesu in zabuhlost obraza ter prstov na roki pa sploh ni komentiral. Naj povem, da načeloma pazim na prehrano, se ne nažiram in tudi gibanja imam dovolj, torej ti kilogrami niso pridobljeni zaradi moje lenobe.
Sem razmišljala, da bi preklopila na Eltroxin, vendar sedaj po prebranem ne bom. Ali imamo res samo to na razpolago?
Lep pozdrav,
Anja
Default avatar

Meta.Jurecic

Zal ni druge izbire vsaj pri nas na recept menda ne. Nekateri si rihtajo nekaj iz tujine, vendar ne vem če je kaj bolje..
Na onkologiji obstaja za onkološke bolnike še Levaxin, ki pa obstaja le v dozi 100 mcg, lahko se ga lomi - izgleda pa, da ni prav nič boljši ?? Sama ga jemljem sedaj en teden, pri nespremenjeni prehrani zadržujem vodo in imam skoraj dve kili več (sem zelo nagnjena k zadrževanju vode v telesu in jo zadržujem tudi po dva litra...). Tudi mi razbija srce bolj kot prej (zgodaj zjutraj, pa tudi čez dan) in imam občasno vročo kožo in oblive - kot v menopavzi. Vsega tega pri Eltroxinu dejansko ni bilo pa naj je bil nov ali star.. (razen če sem imela dlje člasa previsoko dozo)....

Problem pri teh tabletah je v tem, da te rukne na dva konca - ne samo da je presnova drugačna, tudi bolj lačen si in je zelo težko manj jesti, četudi želiš. Težje se je zadržati in res je žalostno, da zdravniki tega ne doumejo.
Po drugi strani pa - kako pa nam lahko pomagajo? Izibire ni in če je po krvnih izvidih doza tablet pravilna, nam kaj več od tega ne morejo nudit - pa če nam verjamejo ali ne. Bi pa nam bilo zagotovo lažje ko bi nam verjeli - psihično.. Tudi tega, da novi eltroksin ni vredu zlepa niso verjeli .
Meta Jurečič

Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice
www.metuljcica.si


Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Default avatar

ivadar

Pozdravljena Meta,
tudi meni je zelo nihal TSH po jemanju Eltroxina in se onkolog odločil, da ga zamenjam z Eutiroxom. Jemljem ga že cca 4 mesece, zaenkrat nimam problemov. Opazila sem, da si se ti odločila za Levaxin. Kakšna je razlika, da si se odločila za njega in ne za Eutirox.

Lp
Dariva
Default avatar

Ancy404

Pozdravljeni,

tudi jaz sem se po jemanju Eutiroxa močno zredila in sicer v slabih treh mesecih za 12kg,kljub temu, da sem se prehranjevala normalno. Ko sem to omenila zdravniku je trdil, da tega ne morem pripisovati zdravilom. Ob ponovnem prebiranju navodil, ki so priložena Eutiroxu sem ugotovila, da je zdravilo potrebno vzeti vsaj 20min pred zajtrkom in se tega začela dosledno držati. V naslednjih treh mesecih so pridobljeni kg izginili. Ne morem zagotovo trditi, da je bil to vzork, vendar je pomagalo. tudi sedaj je moja teža normalna. Imam pa kot vsi ostali druge težave, utrujenost, brezvoljnost, ...

Lp,

Anja
Default avatar

Meta.Jurecic

ja.. euthyrox veliko bolnikov krivi za zadrževanje vode v telesu in povečanje apetita, kar posledično oboje redi. Seveda ne same tablete, pač pa to kar izhaja iz počutja po jemanju - povečan apetit in zadrževanje vode.
Moram povedat, da so to mnenja mnogih Metuljčic in da sama nisem euthya nikoli probala in ne morem govoriti iz svojih izkušenj. Ker pa sem jemala prvih 10 let po OP levaxin in sem se počutila super, in ker sem brala o izkušnjah z eutyem si enostavno nisem želela reskirat rejenja in zatekanja in sem onkologa prosila za levaxin... Čeprav ne vem - morda so tudi njega kaj spreminjali vsa ta leta (vmes sem bila 10 let na eltroxinu)...
Trenutno se mi zadeva s kilami in otekanjem malce umirja in morda je levaxin le vredu. ali pa res telo rabi, da se malo prilagodi na nove tablete. Farmacevti lepo povedo, da lahko menda (??) že sama debelina šrobnih zrnc (dodatek v tableti) vpliva na absorbcijo... Kdo bi vedel.... ??

To, da je treba tablete vzeti najmanj pol ure do ene ure pred prvim obrokom zjutraj pa je itak klasika - o tem sploh ni kaj debatirat. Mislim da vsi takio jemljejo in da tu ni vzroka za nihanja ali rejenje...
Meta Jurečič

Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice
www.metuljcica.si


Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Default avatar

jocar

leppozdrav! tudi jaz jemljem euthyrox 150. Meni je ščitnica prenehala delati.Kljub tabletam sem skoz utrujena, najrajši bi skoz spala, imam težave z ravnotežjem oz. imam občutek, da bom padla v nezavest. Zredila sem se iz 64kg na 103kg, potem shujšala na 79kg, sedaj se pa spet borim, ker sem prišla spet na 90kg. To se ti lahko zmeša,ko bi vsaj toliko pojedla pa pojem manj kot pa moji otroci. Kaj še sploh lahko naredim?
Default avatar

Meta.Jurecic

Ne morem ti strokovno svetovati, lahko pa ti napišem, kaj bi storila sama... šla bi na eltroxin, si redno (na 3 mesece ali po potrebi-počuitju) samoplačniško pregledovala kri (adrialab) zaradi doze, in jemala toliko tablet, da bi vzdrževala TSH na spodnji meji - vsaj na 2, če ne malo manj.
To je - povdarjam - nestrokovni, laični in čisto osebni predlog, za katerega pa ne prevzemam nobene odgovornosti :)))) !!!!

Seveda je treba prisluhniti tudi telesu - če ti začne razbijati srce ali dobiš aritmije, je doza prevelika... Vse take reči je treba delati z vednostjo osebnega zdravnika, če imaš seveda dovolj razumevajočega. Probaj se zmenit z njim/njo za gornji režim...
Meta Jurečič

Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice
www.metuljcica.si


Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Default avatar

tiinal

Evo, pa sem tudi jaz pristala tu...res ne vem, a je vse v glavi, a se mi to dejasnko dogaja...sedaj že 3 tedne jemljem Euthyrox (150 mg na dan) in počutim se katastrofalno...še nikoli tako, celo, ko je bila doza Eltroxina premajhna, mi ni bilo tako...brezvoljnost je na višku, v treh tednih sem se zredila za 5 kg in sploh ne vem od kje, ker ne jem nič več kot mesece nazaj, počutim se kot kakšna žaba:) - napihnjen trebuh, zatekanje nog, mravlinčenje...in to se mi dogaja kljub temu, da ( sicer mukoma) vztrajam pri teku in ostalem gibanju, popijem ogromno vode in čajev, ki naj bi vsaj malo omilili te tegobe...sedaj se sprašujem ali je možno, da imajo te tablete res take učinke ali je to lahko posledica česa drugega?! Sama sebi grem na živce, ker sem taka in si ne morem pomagati, da vam ne bi pojamrala :) Vem, da telo rabi določen čas, da se navadi in tut zaradi tega bom potrpela še kakšne 3 tedne... In sploh ne vem ali lahko zahtevam, da grem nazaj na Eltroxin- verjetno grem na lastno odgovornost...
@Meta- zanima me kako je z Levaxinom?

Lp,

Tina
Default avatar

JanjaD

Sporočam, da je Meta trenutno v bolnici in zato ne more odgovarjati na forumu. Predvidoma bo naslednji teden že doma. Če bi nekdo nujno želel odgovor, jo lahko kontaktira po telefonu. Informacije o njeni GSM št. lahko dobite na internetni strani društva.

Iz lastne prakse pa lahko povem, da jemljem tri tedne eutyrox in zaenkrat nimam takih težav. Na moje vprašanje zdravnici ali bi lahko dobila levaxin, so mi odgovorili, da ni za širšo javnost.
Default avatar

Spelca81

Pozdravljene!

Prvič danes berem vašo stran, ker je tudi mene doletelo jemanje tablet Euthyrox. Diagnoza, ki so mi jo postavili je namreč hipotiroza, odmerek pa je zaenkrat zelo nizek. Glede na vse to, kar ste na forumu že napisale na to temo, me je postalo strah sploh jemati te tablete. Preden jih začnem jemati si res želim izvedeti čim več o tem. Po drugi strani pa se sprašujem v kolikor imam sploh kakšne druge možnosti glede jemanja katerih drugih tablet kot Euthyrox?Kaj mi predlagate kot novinki, brez izkušenj, oz. kaj bi naredile na mojem mestu ob začetku jemanja takih zdravil, ki jih bom verjetno jemala celo življenje?

Hvala za odgovor in podporo.
Default avatar

lina76

Jaz sem tudi na 125mg Eutiroksa, še e n porod pa sem na zadni stopnički 150mg. Tudi moje izkušnje so take da zdr. ne priznavajo utrujenosti, rejenja... Jaz zaznam bistveno razliko ali je tsh na spodni ali zgornji meji.
Kg so pa itak nerešljivo poglavje, zdi se da suha več ne bom.
Default avatar

JanjaD

Draga Špelca81, ker imaš hipotirozo, v telesu manjka hormonov, zato sploh ni dvoma, da jih moraš jemati. Misliti na to, da jih ne bi jemala je neodgovorno do sebe in svojega zdravja.

Euthyrox nadomesti ščitnične hormone v organizmu. Stranski učinek, kot je pridobivanje teže in zastajanje vode, pa še to le pri nekaterih bolnicah, je zanemarljiv v primerjavi z življensko nevarnim pomanjkanjem ščitničnih hormonov.
Default avatar

JanjaD

Lina 76
Zgornja meja ni 150mg in je individualna. Vsak jemlje toliko ščitničnih hormonov kolikor jih telo potrebuje oz. mu določi zdravnik.
Default avatar

Meta.Jurecic

Pozdravljene, evo me nazaj :))
Mpje mnenje je nekako takole:

1. Glede ščitničnih hormomonov je takole: sploh ni dvoma,k ali jih jemlješ ali ne, če jih telo potrebuje, je jemanje nujno ne glede na ostale pomisleke o teži itd....

2. Stranski učinki izvirajo predvsem od individualnega sprejemanja zdravila - ljudje jih absorbiramo različno, zato imajo nekateri stranski učinek zadrževanja vode in posledično rejenja. Se pa je zadnje čase izkazalo, da je teh bolnikov manj kot je na začetku iztgledalo (oglašali so se pač predvsem taki s problemi) in da je velika večina kljub temu BREZ kakršnih koli stranskih učinkov in jim Euthyrox ne povzroča težav. Ker je jemanje nujno za zdravje on celotno presnovo telesa, ni za mislit, da jih zaradi tega ne bi jemali.

3. Vsem, ki imajo s tem težave, bi svetovala da skušajo priolagoditi dozo tablet tako, da imajo TSH 2 ali manj - seveda pod kontrolo in v soglasju svojega zdravnika. V društvu namreč opažamo, da se večina bolnikov dejansko bdobro počuti le pri nizki vrednosti TSH - ki je manj ali enako 2..
Poizkusite se dogovoriti z zdravnikom, da pod njegovim nadzorom primerno zvišate dozo vsaj za 3 mesece in opazuujte razliko.

4. Na žalost imamo na razpolago le Euthyrox in pa nekaj kombiniranih zdravbil (s T3) sli narvnimi hormoni, ki pa jih naši zdravniki načeloma ne predpisujejo (zelo težko jih je pravilno dozirati, ker vsebujejo že T3, ki g sicer telo PO POTERBI samo pretvarja iz T4) in kdor se za to odloči, se mora o tem zelo dobro poučiti, po nekatera je treba v tujino (če ne kar po vsa take vrste)... sklatka zadeva ni enostavna, saloh pa NI rečeno, da van bo kaj bolj odgovarjalo... O tem so svoje čase pisali nekateri v naši klepetalnici, sama o tem ne vem kaj dosti.

5. Kar se tiče Levaxina - res ga uporabljajo le na onkologioji za nekatere svoje paciente in ni za širšo uporabo, tudi na prpošnjio ga ne dobijo vsi onkološki pacienti. Sploh pa ga je še težje dozirati, ker imajo le tbl. po 100 mcg, ki se sicer lahko lomijo, a s prelomom dobiš šele (približno) 50 mcg in ni za mislit, da bi to lomil naprej, ker se vse zdrobi. Tako da doze 25 ne moreš dobiti drugače kot s kombiniranjem 100/150 v različnih dneh v tednu. Tako da na Levaxin lahko pozabite.

Torej ostane bolj kot ne EUTHYROX, ki izgleda sploh ni tako poln nekih stranskih učinkov kot smo v začetku pisali.. no ja, za nekatere pač res ni primeren, a tudi oni izbiore nimajo. Kot rečeno, bi sama ublažila stvar z zniževanjem TSH do dovoljene ustrezne mere.

Lina76, ne vem, zakaj bi bila 150 zadnja stopnička,. Sama sem dolgo (10 let) jemala 200, poznam ljudi, ki morajo vzeti 300, da se jim v telesu ustvari ustrezna količina T3 (iz T4 - kar prejmemo s tabletko). Pretvorba je individualna reč in morda je pri tebi ta pretvorba slabša. Verjetno lahklo povečaš dozo, če se še vedno slabo počutiš. Razen če imaš T4 že ful visok in ga tudi (znaki hiper)-

Toliko zaenkrat, upam da sem vsaj nekaj pametnega odgovorila, sicer še vprašajte.. :)
Meta Jurečič

Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice
www.metuljcica.si


Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Default avatar

blind strasse

Spoštovani,

jaz pa opažam ravno nasprotne učinke od zgornjih - po jemanju euthyroxa hujšam in vedno, ko pridem na normalen tsh, shujšam za par kilogramov, potem pa mi zdravnik predpiše nižjo dozo, takrat se ponovno zredim, vendar pa mi tsh pride nad normalno raven... Poleg tega opažam povečano potenje, neprestano žejo (ne zastajanje tekočine, ampak dehidracijo!) in povečan apetit.
Default avatar

Meta.Jurecic

Treba je tudi povedati, da ima domala vsak človek nek svoj TSH, pri katerem se dobro počuti, ne glede na meje... Moja prijateljica že celo življenje živi s TSH 0,1 oz.tam nekje in se počuti krasno...

Ne vem, nisem strokovnjak za te reči ampak mislim, da si tudi strokovnjaki niso povsem na jasnem kako je s tem, po izkušnjah sodeč mora vsak posameznik najti svoj TSH, pri katerem se idealno počuti brez stranskih učinkov - če je le mogoče.
Meta Jurečič

Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice
www.metuljcica.si


Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Default avatar

NevaM

Pozdravljene/i!

Dobro, da sem vas našla!

jaz se pa že 4 leta ukvarjam z tem, kako držati težo na vajetih. Seveda sem ves čas na euthiroxu in niti pomislila nisem, da bi to bilo krivo. Vodo zadržujem kot sod in edino brt mi je pomagala, ampak ker ne smem bankrotirat na teh brt, jih ne morem vedno obiskovat.

Kaj mi torej na kratko svetujete? kaj naj naredim? Zdravila moram imet. Ko bunka vode tudi ne morem hodit. Pri 300 kg pa se tudi ne morem ustavit. Kaj torej? Iz prakse...

Hvala vam!

Lp.
Default avatar

tiinal

No, do takih zaključkov kot jih podala Meta J. sem prišla tudi sama...meni se je stanje zdaj znormaliziralo in očitno sm preveč panično odreagirala, ker so tiste kile kar same letele gor :))) Voda mi ne zastaja več toliko, malo sicer še, ma to lahko zlahka dam na stran...sm pa KOKNRETNO spremenila prehrano in očitno mi tudi to pomaga, ker se trenutno res dobro počutim in upam, da tako tudi ostane. Nekako sem se tudi jaz sprijaznila, da tako suha kot sem bila pred petimi leti ne bom več, je pa tudi normalno, da se telo z leti spreminja in se drugače oddzove na nekatere dejavnike.
Kar se pa tiče količine tablet...jaz sem imela doze od 125 mg pa do 200 mg, tako da je to res individualno.

Meta J. dobrodošla nazaj in hvala za vse odgovore. :)

Lp,

Tina