Starševski čvek

dobra zeljna solata

Default avatar
Dobre kuharice, kako naj pripravim zeljno solato, da zelje mhko, okusno? Hvala vam za vaše nasvete.
Default avatar
jaz čisto na drobno narežem zelje, dam gor kuhan krompir ali fižol...njami
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Don't cry, just say "f°ck you" and smile
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺
Default avatar
Na drobno narežeš zelje, ga nasoliš, močno z rokami premečkaš ter pustiš vsaj nekaj minut (še bolje vsaj kake pol ure). Šele potem dodaš ostale stvari po želji.
Default avatar
Jaz imam vedno problem na drobno narezat zelje; nikakor mi ne rata natanko. Kako režete zelje, daje res na tanko; saj to je bistvo dobre zeljnate solate?
Default avatar
Barca je napisal/a:
Tudi jaz pripravljam zelje na isti način in je vedno odlično mehko.
Default avatar
Za me je najboljša zeljna solata bolj na debelo narezana (če je na drobno, jo ne jem), še posebno "sredica". Mmmm.

Potem pa le dobro posolim in dodam precej olivnega olja.

Zadnje čase jo jem praktično vsak dan.

Včasih jo popestrim tako, da ji dodam avokado. Njamsi.
Default avatar
zeljkaa je napisal/a:
Glavo prerežem na pol, potem pa še na rezine, ki jih potem spustim skozi multipraktik, nastavljena plošča za tanko rezanje rezin.
Vsaj jaz imam tak (že star) multipraktik, ki ima dve dodatni plošči, ena za debelejše rezine oz.kontra obrnjena za strganje, druga za tanjše rezine oz.strganje.
Default avatar
ker sprašuješ o zeljni solati in ne poveš za katero vrsto zelja te zanima ti napišem 2, ki sta meni najboljši:

kitajsko zelje na rezine + por na rezine + lonček leče (vseeno ali zelena ali oranžna) + jajček + peteršilj + olivno olje + kis

kislo zelje + veliko česna + peteršilj + olivno olje
Default avatar
pri nas je napisal/a:
Poskusi kislo zelje s česnom in bučnim oljem :))
To bi lahko jedla vsak dan..
Default avatar
Barca je napisal/a:
uh to mi pa še ni prišlo na misel, bom pa definitivno probala :)
Default avatar
Glavo razdeli na posamezne liste, potem izreži ta trdi del (rebro) in liste zrolaj ter jih nato nareži čim bloj na tanko. tako jaz včasih delam, če se mi da.
Default avatar
V zelje dodam kuhan krompir, olje, kis, sol, pa še malo vode, ker krompir vpije ful tekočine. Pa fajn je, da mal odleži. Se pravi, da solato pripraviš kake pol ure pred kosilom.
Default avatar
pa rdece zelje s pomaranco in orehi je tudi njami...
pa zelje z naribanim korenjem...

pa seveda kislo zelje s cesnom in oljem.. joj, kako ga imam rada...
Default avatar
jaz zelje na drobno naribam ali kar narežem na strojček, solim, olje, kis, poper, kumino, malo vode, pustim nekaj časa v hladilniku, odlijem odvečno tekočino, dodam žlico kisle smetane in v skledi ne ostane niti košček zelja...
Default avatar
slaba kuharica je napisal/a:
Tudi jaz sem imela težave s tem zeljem, ampak včasih je enostavno zelje zanič, pretrdo in ga ne moreš zmehčat niti s soljo. Pa tudi sredico oz. trši del izreži ven, reži samo mehkejši del listov.

Sem si pa kupila pred časom en zelooooo dober ribežn, prodajajo jih v Merkurju, stane okoli 20 €, proizvajalec je neka firma iz Metlike, reže kot nor, vse: zelje, kumarice, .... tudi suho salamo, čeprav je mi ne jemo.... in ti povem odkar ga imam, večkrat jemo zeljno solato, ker prej nisem imela živcev rezat z nožem tolk koliko bi midva pojedla...

Ko ga naribam, ga solim in pustim stati, potem dodam oljčno olje, zeliščno sol, limonin sok, poper, bučno olje in vodo. Pa dober tek.

LP
Default avatar
Ko gre že zima paroti koncu, je tole kupljeno sveže zelje zelo slabe kvalitete in hrenasto, trdo. Običajno so glave čito bele. Jaz kupim, če dobim, že taa novega, ki ima zelene galve. Je mehek.

Ostalo pa tako kot ste napisale. Naribam na ribežen (Lifeheit), posolim, pustim. Pripravim (brez česna), pa še pustim, ker kis naredi svoje. Njami, pa še poceni solata.
Default avatar
pri nas je napisal/a:
Kislo zelje jaz kombiniram z rdečo papriko in fižolom. Super kombinacija.
Živi in pusti živeti
Default avatar
Pri zelju je najbolj važna sorta. Ne vem imen sort, ampak tisto zeleno, trdo zelje, ki ima debele liste in težke, okrogle, zbite glave, boš bolj težko na tanko narezala tako, da bi bilo mehko. Če dodaš topel krompir, se bo seveda zmehčalo, ampak še vedno to ni to. Nekatere vrste, ki jih kupimo v hipermarketih, imajo celo nekakšen grenkast okus - ali pa malo kiselkast. Tako zelje za presno solato ni tako okusno, je pa bolj obstojno in se ga več pridela (tudi težje je), zato ga sadijo za široko potrošnjo.

Za dobro zeljno solato pojdi na tržnico k branjevki ali kmetu. Tam imajo bele (zeljne, da ne bo pomote) glave, take bolj ploščate. Že na prvi pogled je drugačno od zgoraj opisanega. Tudi če ni tako na tanko narezano, je za jesti mehkejše in prijetnega okusa. Je pa malo dražje (no, kar precej).

Dober tek!
Default avatar
OHROVT

če boš narezala na drobno ohrovt, dala gor fižol ali kuhan krompir, bučno alo olivno olje, ne bo treba nič prej soliti in mečkati, ker ohrovt je tako mehhhhheeeeeeekkkkkkkkkkkk...........