Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Zolrix

Default avatar

Zaskrbljena mama

Odraslega sina sem zaradi dvomesečne hude krize peljala ki psihiatru, ki je ugotovil da se mu je ponovila depresivna epizoda in mu je sedaj predpisal tablete druge tablete kot pred leti -Zolrix (včasih je jemal Asentro).Sin ima tudi misli na smrt, kar me zelo plaši. Meni je psihiater rekel da ima občutek da sin išče izhode iz krize in da nekako ni tako hudo.Vendar mene zelo skrbi kadar obupuje in govori da je vse en velik šit in da živeti nima smisla. Pa tudi na pogled je večino časa žalosten, zamaknjen, včasih tudi slabo razume kar se pogovarjamo ali če govori več ljudi istočasno. Ima motne oči in ne zanima ga skoraj nič, le glasbo včasih posluša, niti ga ne zanima več toliko družba vrstnikov. Rad pa gre na sprehode.

Mislim da je na obvestilu zdravniku pisala diagnoza F33.2. Torej vas prosim za obrazložitev te diagnoze in opis zdravila Zolrix. Hvala.

Zaskrbljena mama.
Default avatar

Temza

Pozdravljeni!
Diagnoze so navadno orientacija za zdravnika, niso pa nekaj na čemur bi brez sence dvoma slonel nek bolezenski proces. Posebno na začetku pojavljanja neke motnje je težko z gotovostjo zatrditi, da gre točno za tako in nobeno drugo bolezen. Simptomi psihičnih motenj se pogosto tudi prekrivajo, večkrat pa si jih skušamo razložiti s kakim življenskim dogodkom.
Diagnoza F32.2 je iz ene od večih klasifikacij za psihične motenje in pomeni hudo depresivno epizodo. Zolrix je atipični antipsihotik, ki ima širok spekter delovanja. V kombinaciji z antidepresivom, kot je npr. Asentra, se uporablja tudi pri hudih oblikah depresije.
Dragomira Ahlin dr. med. spec. psih.

TEMZA d.o.o.
Dunajska 198,
1000 Ljubljana
[email protected]
www.temza.si
Default avatar

zvezdica2106

živjo

zanima me koliko se zrediš po jemanju zolrix 5mg 1 na dan
Default avatar

Daniela_Fiket

Spoštovana zvezdica2106,

Čeprav je pridobitev na teži zelo pogost stranski učinek olanzapina (Zolrixa itp.), je nemogoče napovedati koliko se boste zredila in ali se boste sploh zredila.

Če si porasta teže nikakor ne želite, vam priporočam da prve mesece jemanja zdravila, težo bolj pogosto spremljate in poskusite preprečiti porast z redno telesno aktivnostjo in pravilnim prehranjevanjem. To je običajno zadosten ukrep. V primeru da vam teže ne bi uspelo nadzorovati, je zamenjava zdravila naslednji logični korak, kar vam bo zelo verjetno predlagal tudi vaš lečeči psihiater.

Lep pozdrav,

Daniela Fiket,dr.med.
Specializantka psihiatrije in transakcijski analitik-svetovalec

Individualna psihoterapija, skupinska terapija za razpoloženjske in anksiozne motnje, specijalni programi zdravljenja odvisnosti od iger na srečo in odvisnosti od psihoaktivnih supstanc....
Naročanje na:
Tel: 070/544096
Mail: [email protected]
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

ANA888

Pozdravljeni
imam neko "čudno" bolezen. Izgleda nekako takole: Počutim se normalno, odlično ko mi kar naenkrat v levem ušesu prične šumeti, kot bi pihal veter nato ta šum naslednji dan preide v visoko piskanje, nato nastane nekakšen pritisk v ušesu ( kot bi mi ga nekdo stisnil skupaj) piskanje poneha, začne pa se vrtoglavica z bruhanjem, ki traja do dve uri. Nato vse poneha in počutim se o.k. do nasednjega napada ,ki se ponovi čez par ur ali dni. Najmočnejši napadi pa so 6-7 dan 14 dan in 27 dan ciklusa - takrat ko so hormonse spremembe.
(nevrolog, otorinolaringolog,psihiater, os zdravnik-nihče ne ve zakaj se mi to dogaja)Bila sem tudi na slikanju glaveMRI.
Šla sem do psihiatra ki mi je predpisal alventra -antidepresiv.Po njej mi je bilo še huje napadi so se vrstili eden za drugim. Potem mi je predpisal Zolrix 5 mg enkrat na dan, ta mi je pomagal. Po dveh- do treh mesecih nisem imela več napadov.
Sedaj jih jem že dve leti pa mi v ušesu - spet samo v levem postopoma spet nstaja pritisk tako samo spet čakam kdaj se bo vse ponovilo.
Povrh tega pa sem po teh tabletah postala strašno pozabljiva, zaspana in vsega sem se začela bati- vedno me je nečesa strah pa še sama ne vem kaj. Takih težav pred tabletami niti približno nisem imela. Prebrala sem da olanzapin zatira nastajanje dopamina zato sem najbrš postala brezvoljna brez energije in vedno slabe volje.
Morda veste ali obstaja zame zdravilo da bi mi pomagalo pri teh težavah pa da nebi imelo takšnih groznih stranskih učinkov- postajam namreč takšna kot piše na tabletah kar zdravijo.
Osebni zdravnik pravi da se mi v ušesu dogaja to zaradi psihičnih motenj, moj psihiater pa pravi da je vzrok v mojem levem ušesu in da je to delo za otorinolaringologa, ta pa tudi nič ne ve.
Tako rada bi bila spet jaz, pa si ne upam nehati jemati zolrixa saj se bojim napadov.
Morda obstaja še kaj da mi nebi uničevalo dopamina ali pa je morda na žalost prav dopamin kriv za moje napade.

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

Težko rečem, na osnovi vašega opisa, kaj vam je. Pregledalo vas je več zdravnikov in so ugotovili, da gre verjetno za psihološke težave. Osebno ne maram nejasnih situacij in zato bi vam predlagala, da po 3 letih ponovite pregled pri ORL, nevrologu in se nato, ponovno posvetujete z vašim psihiatrog glede terapije. Preko spleta, vam več kot toliko ne morem pomagati.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket