Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

odtegnitveni sindrom cipralex

Default avatar

articoka6

Pozdravljeni,
1 leto sem jemala cipralex zaradi psihofizičnega sesutja kot posledice zelo slabega delovanja ščitnice, predvsem mi je bil cipralex predpisan zaradi anksioznosti.

Pred nekaj meseci sem dozo znižala iz 1 na 1/2 tablete. Pred 10 dnevi sem se odločila s tabletami prenehati, saj se že ves čas počutim odlično. Po enem tednu se mi je sedaj ponovno pojavila anksioznost in nepojasnjena nervoza, nespečnost, razbijanje srca, nočne more. Sklepam oziroma upam da gre zgolj za odtegnitveni sindrom. Po nekja prebranih objavah na forumu tudi vidim, da bi morala ukinitev speljati postopoma, jaz pa sem iz 1/2 prešla kar na nič.

Prosim za obrazložitev, ali je sedaj bolje, da pustim tako kot je, ali naj sedaj še vzamem sem in tja po četrt, čeprav je minilo že 10 dni? Prav tako prosim za obrzložitev, koliko časa ponavadi traja takšen odtegnitveni sindrom.

Hvala za odgovor in lep dan želim.
Default avatar

Temza

Pozdravljeni!

Cipralex je zelo dober antidepresiv. Če ne gre za prvo depresivno epizodo, je običajno čas zdravljenja med 1 - 2 letoma. Ukine se ga lahko takoj, vendar pa pri približno 25% zdravljencev nastopijo odtegnitveni simptomi, kot ste jih opisali. Pri vas pa obstaja možnost, da se je ponovila depresivna epizoda, ker so se težave pojavile po enem tednu od prekinitve.
V obeh primerih je umestno ponovno jemanje Cipralexa 10 mg 1 na dan.
Če želite prekiniti, potem raztegnite postopno zmanjševanje na vsaj en mesec. Pričnite s polovičko na dan, nato s četrtinko, nato s četrtinko vsak drug dan in nato šele povsem prekinite.
Če se bodo v tem obdobju zmanjševanja pojavile depresivnost, anksioznost, nočne more,.., potem zvišajte nazaj na 1 tableto dnevno, ker gre za poslabšanje bolezni. Priporočam vam tudi, da se posvetujete s svojim psihiatrom.
Dragomira Ahlin dr. med. spec. psih.

TEMZA d.o.o.
Dunajska 198,
1000 Ljubljana
[email protected]
www.temza.si
Default avatar

535

Mene pa zanima, zakaj se Cipralex uporablja pri zdravljenju psihoz, če je to antidepresiv, torej zdravilo za depresijo?
Default avatar

Temza

Pozdravljeni
Vzrokov je lahko več: prvi je ta, da ima lahko tudi depresija psihotični potek, torej gre za psihotično obliko depresije.Drugi je ta, da se depresija lahko pojavi v sklopu manično depresivne psihoze. Tretji vzrok je lahko, da se shizofreniji, paranoji ali kaki drugi psihozi priključi še depresija, kar ni tako redko. V vseh teh primerih se pri zdravljenju uporablja kombinacija antidepresiva in antipsihotika.
Dragomira Ahlin dr. med. spec. psih.

TEMZA d.o.o.
Dunajska 198,
1000 Ljubljana
[email protected]
www.temza.si
Default avatar

strahopetka

Pozdravljeni.
Mene zanima kaj se dogaja z mano.
Lani poleti so mi odkrili anksioznost,panični napadi vsak drugi dan in komaj po pol leta se mi stanje izboljšalo.Jedla sem cipralex 1tableto na dan in kventiax pol tablete na dan.Kar nekaj časa sem imela zelo težko glavo.Sedaj sem postopno prenehala z jemanjem tablet in še vedno je taka glava.Ne morem mislit,delat,se vozit,iti kamor koli in v službi so muke,ker komaj živim in imam občutek,da bom padla in izgubila zavest.Ali je možno,da so te tablete premočne bile zame in so sedaj še odtegnitveni simptomi,da se mi to dogaja?Psihiater pa mi noče zamenjati tablet in sedaj sam rekel,da naj preneham z jemanjem vseh tablet.

Jaz bom res zbolela na živcih,če se mi stanje ne izboljša.Kaj naj naredim?
Hvala za odgovor in pomoč.
Default avatar

Bombastic

Pozdravljeni!

Cipralex sem začel jemati pred enim letom, kot vzrok je bila navedena depresija. Psihiatrinja mi je priporočila, da po enem letu prekinem z jemanjem zdravila. Rekla je tudi, da naj zadnji teden jemljem samo po polovico tablete, vsaj tako se spomnim. Sedaj pa na spletu opažam, da naj bi s terapijo prenehal veliko počasneje. Hotel sem vprašati psihiatrinjo, vendar z njo nimam več stika, pa me samo zanima, koliko časa in s kakšno količino je svetovano prenehati?

Hvala za pomoč :)
Peter
Default avatar

BarbaraSaric

Lepo pozdravljeni!

Moje mnenje je, da je dovolj časa preteklo, da prenehate z zdravilom, če je vaše počutje dobro. Vsaj pol leta je dobro jemati takšno zdravilo, zaradi možnosti ponovitve epizode depresije. Ne vem kakšno količino ste jemali, okrog tega bo najbolje, da se posvetujete s psihiatrinjo, ki vaš primer pozna. Vsekakor mora biti postopno zmanjševanje zdravila. Morda bi bil za vas na tem prehodu dober tudi kakšen obisk psihoterapije, če vas je strah, da bi se vam depresija ponovila. Lahko vam dam tudi svoj kontakt.

Lep pozdrav,

Barbara Sarić, psihoterapevtka
Barbara Sarić, BA pth.; specializantka psihoanalize
https://barbarapsihoterapija.si/
[email protected]
https://barbarapsihoterapija.si/
Svetovanje na 090 6886
Naročanje na 041 535 555
Default avatar

Miran. Š

Spoštovana !

Po približno treh mesecih jemanja Tegratola 200 in 400 sem postal depresiven ( vsaj tako je ocenil moj osebni zdravnik ) Predpisal mi je Cipralex.Doma sem ugotovil, ( iz navodil v škatlici ) da, če imaš epilepsijo, ga ne priporočajo. Zdravnik vseeno ustraja in mi svetuje jemanje tega zdravila. Kaj Vi menite ? Zanima me Vaše mišljenje ? Hvala za odgovor. Lepo Vas pozdravljam.
Default avatar

BarbaraSaric

Lepo pozdravljeni!

Ne vem kako močno depresijo imaste. Težko svetujem, saj ne poznam vašega primera. Če imaste blažjo obliko vam bi prej priporočala naravno aminokislino L-tirozin http://holistic.si/?s=l-tirozin&x=19&y=8 ter psihoterapijo.

Lep pozdrav,

Barbara Sarić, psihoterapevtka
Barbara Sarić, BA pth.; specializantka psihoanalize
https://barbarapsihoterapija.si/
[email protected]
https://barbarapsihoterapija.si/
Svetovanje na 090 6886
Naročanje na 041 535 555

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket