Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

fiksirani jajčniki

Default avatar

Ema83

Spoštovani dr. Pušenjak!

Pri starosti 10 let (1993) sem bila zdravljena zaradi Hodgkinovega limfoma (sedaj sem stara 28 let). Takrat je bila opravljena staging laparotomija s splenektomijo, kemoterapija in obsevanje vratu desno. Sem na letni onkološki kontroli in ni ponovitve bolezni.
Ščitnica kljub nekaterim nodusom deluje OK. Ciklusi so redni, vendar včasih različno dolgi (od 25 do 31 dni), vsak mesec si lahko izmerim dvig estrogena in LH, prav tako dvig BT, menstruacije so posledično redne.

UZ rodil je bil vedno brez posebnosti, bris OK. Izvid HSG je bil sledeči:
Nekaj metalnih postoperacijskih sponk v projekciji male medenice.
Sinistropozicija uterusa.
Nakazana arquatus oblika gladkorobega cavum uteri.
Obe tubi sta primerno široki in za kontrastno sredstvo prehodni.
Kontrast zateka med diskretne pariampularne adhezije obojestransko.

Težava so še rjavi izcedki, ki se pojavljajo od 5 do 2 dni pred menstruacijo (ponavadi se pojavijo okrog 10 do 11 dni po izmerejnem dvigu LH) kar kaže na krajšo lutealno fazo.

Ker je spermiogram v mejah normale in tudi moji izvidi niso porazni je osebna ginekologinja predlaga, da si pridobim še dokumentacijo o staging laparotomiji opravljeni l. 1993. V operacijskem zapisniku je med drugim navedeno:
"Z dvema šivoma fiksiram oba na videz normalna jajčnika v medialni liniji za uterusum in s po eno sponko označim lateralna dela jajčnikov."
Tako smo verjetno prišli do bistva težave saj so jajčniki preveč oddaljeni od jajcevodov zato zanositev po naravni poti ne bo možna. Ker poskušava zanositi že dobro leto sva aprila 2011 naročena na prvi pregled za OBMP. Verjetno bo opravljeni IVF postopek brez predhodne sprostitve prišitih jajčnikov.

Ob vsem tem se mi pojavljata dve vprašanji s katerimi ne morem čakati do aprila:
1. Ali bo taka lega jajčnikov kakorkoli ovirala punkcijo oziroma kako drugače motila postopek IVF?

2. Kako se obnašajo "fiksirani" jajčniki med nosečnostjo, ko se maternica razteza (v mojem primeru niti ni točno navedeno kam oz. kako so fiksirani)? Ali ostajajo "normalni" neprišiti jajčniki med nosečnostjo na svojem mestu?

Že v naprej hvala za odgovore! Vaše delo je neprecenljivo!

Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

hm...z omenjeno situacijo nimam tako rekoč nobenih izkušenj, zdrav razum pa mi pravi, da bi bilo najbolje, če bi se naredilo laparoskopijo in ponovno ustvarilo čim bolj naravnim podobne pogoje, torej bi se jajčnika sprostil izza maternice. Tam sicer ne bi ovirala punkcije, saj povečani jajčniki ob postopku IVF tudi sami od sebe "padejo" na najnižjo točko v trebušni votlini, torej za maternico in s tem blizu stene nožnice in so tam najprikladnejši za punkcijo, hkrati pa se z rastjo maternice, zlasti v drugi polovici nosečnosti dvigajo in če bodo vaši priraščeni v mali medenici, to utegne povzročati težave, če drugega ne bolečine in diagnostične probleme z ločevanjem težav od znakov prezgodnjega poroda. No, sicer imamo tudi primere, kjer se IVF uporabi za zdravljenje povsem zaraščene male medenice in takšne ženske kljub skoraj popolni fiksaciji rodil v medenici vseeno uspešno donosijo in rodijo, vendar bi vseeno sam najprej storil vse, da kakršenkoli nepotreben problem v nosečnosti preprečim, raje kot da ga rešujem, ko bo že povsem razvit.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak