Starševski čvek

kako lahko BDP raste brez inflacije-ekonomisti?

Default avatar
Mi lahko kdo odgovori:

Kako lahko BDP raste brez inflacije?

Hvala
Default avatar
mislim, da ne more. deflacija je ponavadi povezana z recesijo, v času konjunkture je vedno prisotna tudi inflacija.
Default avatar
Hvala...
Default avatar
Madonca ste brihtne ....
Kaj pa če se poveča produktivnost' ali to ne pomeni, da če v nekem letu izdelaš več stvari pa enaki ceni kot leto poprej se potem BDP dvigne.
Tako kot če proizvedeš manj stvari, pa se cene zaradi inflacije dvignejo pa je zato nominalno BDP navidez višji kot leto poprej.

Inflacija je povezana s količino denarja, ki ga plasira narodna banka oziroma vlada. Zato v bližnji prihodnosti pričakujte povečano inflacijo v celotnem euro območju, ker so zaradi krize/recesije vse evropske vlade injicirale več denarja v obtok, da pospešijo gospodarstvo.
Default avatar
BDP je napisal/a:
Rast je zelo tesno povezana z inflacijo, samo tolk, in ekonomisti imajo resne razprave o tem, ali je rast brez inflacije sploh možna ... Zgleda, da rabijo samo eno tako mesijo, kot si ti, da jim v par vrsticah predoči dejstva, pa jim bo končno jasno.
Default avatar
BDP lahko zerase če je tudi poraba večja. Ker pa raste bolj kot potrebe se poraba futra z neumnostmi (od tamagočija naprej). Torej raste BDP zaradi proizvodnje odpadkov (v katerih se bomo zadušili). Vsakemu normalno-razmišljujočemu je jasno, da gospodarstvo ne more rasti vsako leto in to leto za letom. Dolgoročno vzdržen je edino model ničelne rasti.

http://www.zeitgeist.si/projekt-venus
Default avatar
BDP je napisal/a:
sam ti pa si brihta ja....
Default avatar
http://sl.wikipedia.org/wiki/Bruto_doma%C4%8Di_proizvod

Najprej si razjasnite, kaj je sploh BDP!

BDP je tržna vrednost vseh končnih proizvodov in storitev, ki jih je ustvarilo gospodarstvo neke države v enem letu

Torej sem štejejo tudi "tamagočiji" in vse nepotrebne stvari. Če se zaradi presežka denarja na trgu cene dvignejo (inflacija) potem bo temu sorazmerno tudi zrasel BDP.

Toliko o tem!
Default avatar
brihta in pol je napisal/a:

No "brihta in pol" pa povej kaj sem narobe povedal?????
Default avatar
Papageno je napisal/a:
A lahko svoje mnenje potrdiš tudi s konkretnimi dokazi in ne z neko kavazi propagando nekega obskurnega ideologa??
Default avatar
BDP je napisal/a:
inflacija se lahko samo kontrolira s količino denarja v obtoku, generira pa jo tudi gospodarska rast. gospodarske rasti v obdobju deflacije večinoma ni, oziroma je to hudo redek pojav, kar ti lahko pove, da je eno in drugo nepogrešljivo povezano.
Visoke stopnje inflacije so nezaželjene, ravno tako, kot je nezaželjena deflacija - ta je večinoma povezana z globokimi gospodarskimi krizami.
Default avatar
BDP je napisal/a:
Nekam hitro diskvalificiraš v svoji večvrednosti. No ja...

Dokazi? Poskusi z zdravo pametjo. Če gospodarstvo raste enako kot inflacija, potem to ni rast. To mislim, da je jasno. Sedaj pa naprej. Če je rast recimo 2% na leto (kar se ne sliši veliko, je to v 30 letih 80%. Je možno, da v neki razviti državi gospodinjstvo porabi 80% več? Oz. bodo res zaradi tega živeli 80% bolje ali bodo le več zapravili za "tamagočije", kajti take rasti pač ne rabimo oz. je celo škodljiva.
Tudi v "Splošno priznanih" virih piše, da je rast gospodarstva le do neke mere povezana s kvaliteto življenja, potem ji pa lahko celo škoduje. Recimo tule: http://www.pnas.org/content/106/8/2483.long. To je publikacija National Academy of Sciences (http://www.nasonline.org/site/PageServe ... _main_page). Upam, da zate to ni obskurno.
Default avatar
brihta in pol je napisal/a:
No pa pojasni, kaj se zgodi, če "zamrzneš" količino denarja v obtoku?
Začuda se bo tudi nominalna vrednost BDP-ja zamrznila, pa čeprav bodo podjetja ustvarila več dobrin. Kajti vrednost vsega proizvedenega blaga/dobrin je vedno enaka količini denarja v obtoku.

Primarni razlog inflacije je vedno plasma dodatnega denarja v obtok. Posledica tega pa je tudi nominalen dvig gospodarske rasti. Ravno zato pa vlade plasirajo denar v času kriz, da "spodbodejo" rast.
V bivši Jugi smo imeli v takratnih dinarjih enormno gospodarsko rast, ki pa je bila v resnici malenkostna, ko smo jo izrazili v trdnih valutah ($, DM, ATS, ...).
Zato še enkrat: tiskanje dodatnega denarja je inflacija. Poglej bivšo jugo, pa zimbabve, pa latino-ameriške ekonomije v času visokih infalcij, pa nemčijo pred hitlerjem, pa .....


PS: v obdobju deflacije padajo nominalne vrednosti tržnih cen, zato je posledično tudi BDP manjši.
Default avatar
BDP je napisal/a:
če je to res, zakaj imajo evropske države v evro območju različne stopnje inflacije, čeprav imajo enotno denarno politiko ? inflacija še zdaleč ni samo rezultat količine denarja v obtoku.

hiperinflacija ni predmet te teme, govorimo o normalni inflaciji do 3%, ki je nujna za gospodarsko rast.

in ko je govora o rasti BDP, je ta ponavadi v realnih cenah, kar pomeni, da je že v osnovi očiščen inflacijskih vplivov. Vse ekonomske analize se vedno (!) izvajajo z realnimi številkami, ne inflacioniranimi ali deflacioniranimi.
Default avatar
V razmerah nepopolne zaposlenosti resursov je možno dobiti dodatne resurse po isti ceni kot tiste, ki so v proizvodnjo že vključeni. (primer: če je na trgu veliko brezposlenih, ki si resnično želijo delati, potem boš lahko zaposlil še deset delavcev za isto plačo, kot jo imajo sedanji zaposleni, če pa je na trgu delovne sile malo delavoljnih kadrov, boš moral pa ponuditi kar lepo plačo, da jih boš dobil še 10 novih). In če to velja za vse faktorje (delo, kapital,...), potem je morda možno, da proizvajaš več, brez da bi nujno moral dvigniti ceno proizvodov.

Če pa je gospodarstvo blizu polne zaposlenosti, bo pa povečanje BDP zagotovo vodilo k vsaj nekemu povečanju cen.

Bolj natančno razalgo te razlage pa bo treba poiskati v kakšnem učbeniku.
Default avatar
Papageno je napisal/a:
No pa poskusiva z "zdravo pametjo".
Tvoja razlaga je žal enostranska, ker pozabljaš na prirast prebivalstva, ki ima tudi svoje potrebe in s svojo produktivnostjo doprinesejo k gospodarski rasti.
torej če fse ostale faktorje, ki vplivajo na rast (produktivnost, potrošnja, ....) zamrzneva, bo rast BDP sledila rasti prebivalstva. Torej "ničelna gospodarska rast" pomeni nazadovanje.

Če gospodarstvo raste enako kot inflacija, potem to ni rast.
Še tole: V tem primeru imamo tudi nominalno rast, saj po definiciji BDP z inflacijskim faktorjem rastejo tudi tržne cene. Se pa strinjam, da v tem primeru ni življenski standard nič zrasel in ljudje živijo enako kvalitetno kot prej (samo "višje" plače imajo).


Zeitgeist in fantazija z imenom "venus project" so obskurni.
Default avatar
BDP je napisal/a:
in kje je ta enormna gospodarska rast med leti 1984 in 1990?

http://med.over.net/forum5/read.php?151 ... te=1#REPLY
Default avatar
BDP je napisal/a:
joj, kaj ko bi ti nehal-a razlagati ekonomijo? :)))

ker pišeš take budalaštine, da glava peče. rast BDPja se vedno gleda pri BDP per capita, kar pomeni, da je prirast prebivalstva že itak upoštevana....
Default avatar
BDP je napisal/a:
zato pa koncept sustainable development niti slučajno ni obskuren, pa praktično propagira iste cilje.