Med.Over.Net

Kronična bolečina - fibromialgija

Odgovarjajo: Društvo za fibromialgijo

Sindrom kronične utrujenosti (SKU), fibromialgija (FM) in življenje s kronično bolečino.

Društvo za fibromialgijo

Društvo za fibromialgijo

Fibromialgija

Default avatar

afnaraja

Dober dan.
Že kar nekaj časa imam znake, ki jih opisujete tule na forumu glede fibromialgije.
Tudi sama bi rada šla na pregled k nevrologu in revmatologu, in vidim, da vsi zdravniki ne priznavajo te bolezni, zato me zanima, če ima kdo izkušnje glede tega, katerega zdravnika bi mi predlagali da priznava bolezen kot fibromialgijo in jo kot tako tudi upošteva pri zdravljenju.

Hvala

Lep dan
Default avatar

Breda

To ni strokovno, temveč moje mnenje, ker sem(ali sem bila) samo bolnica s fibromialgijo. Trenutno se počutim zdravo.

Večina zdravnikov ve o bolezni bolj malo. Bolezni ne zdravijo, temveč blažijo simptome z antidepresivi, protibolečinskimi, ter morda še s kakšnimi zdravili. Mnenje zdravnikov je, da je bolezen neozdravljiva, ker je vzrok za njen nastanek neznan. Vsi bolniki naj bi obiskovali psihiatra, pa ne zato, ker bi bil vzrok za fibromialgijo v psihi, ampak zato, ker jim fibromialgija povzroča toliko težav, da potrebujejo pomoč psihiatra. Prej naj bi bila revmatološka bolezen, sedaj nevrološka, samo vsi nevrologi tega ne vedo.

Mislim, da diagnozo še vedno postavi revmatolog. Ko dobiš diagnozo si šele na začetku dolge poti. Zdravila, ki jih predpišejo zdravniki, blažijo simptome, mi se pa zdravimo. Sami! Največ o bolezni vedo bolniki sami in vse to je tukaj na forumu. Še dobro, da ga pišemo že 5 let in, da smo tako pridni.

Breda
Default avatar

bozic

Pozdravljena, bila sem na pregledu pri prof.dr. Janku Popoviču - ortopedu v Ljubljani, Peričeva 35. Po res temeljitem pregledu mi je diagnosticiral fibromialgijo. Tako kot vsi ostali sem tudi jaz že 20 let s tipičnimi znaki te bolezni, vendar so mi rekli, da ne vedo, kaj mi je, ker seveda krvne preiskave niso pokazale nič, ščitnica bp, borelioze ni ... , bolečine pa so. In s tem povezana nespečnost, zameglen vid, vrtoglavice ...
No, dobila sem inekcijo v kolk in recept za zdravilo Guaifenesin. Recept moram poslati v lekarno v Sevnico in ga dobim s plačilom po povzetju.
Zanima me, če morda kdo že jemlje to zdravilo in koliko stane. Hvala
Daniela
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Lepo pozdravljeni!

Vse izkušnje zdravljenja z Guaifenesinom boste našli tukaj:

Uspešno zdravljenje vam želim!

Veronika
Veronika

*** Zakaj bi si škodovali, če si lahko pomagamo ... ***
Default avatar

bozic

Rada bi sporočila, da sem dobila Guaifenesin in ga jemljen že en mesec. Zadovoljna sem, ker vsaj ponoči me bolečina v kolkih ne zbuja več. Bolečine so prisotne ampak so znosne. Upam, da bo še bolje po rednem jemanju kapsul. Cena tudi ni tako grozna. 35 eurov s poštnino za 120 kapsul. No , na žalost ne morem hoditi na fizioterapijo in na telovadbo pri fizioterapevtki, ker imam moža s hudo boleznijo. Dala sva skozi že 5 kemoterapij, vendar zaradi zapletov so jo prekinili in zdaj čakamo na CT da vidimo kako naprej. Tako, da na žalost se stresu ne morem izogniti in seveda se tudi to pozna pri moji fibromialgiji. Ma upajmo na boljše dni.
Daniela
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Hvala za sporočilo. Razumem vašo situacijo in vam želim vse dobro!

Prijazno vas pozdravljam!
Veronika

*** Zakaj bi si škodovali, če si lahko pomagamo ... ***
Default avatar

Sandra1

Pozdravljeni!
Hudo me skrbi moje zdravstveno stanje, ki je sedaj že na meji kritičnega, čeprav TUDI moj osebni zdravnik misli, da sem najbrž hipohonder. Že nekaj let me spremljajo bolečine, ki prehajajo iz enega dela telesa v drugega, najhujše pa so v vratnem delu. (le-ta me boli VEDNO ) Poleg tega me tudi že kar nekaj časa bolijo bezgavke (na dotik), imam kronično mrzle noge že kar pomnim... Še in še težav, ki so tako rekoč brez pravega vzroka. Sedaj sem v bolniški, ker me boli celo telo. Mišice nog, rok, vrat in rame, ne pomaga ležanje, ker se bolečina stopnjuje, zjutraj vstanem bolj utrujena, kot sem zvečer zaspala. Zdravnik mi je predpisal Naprosyn, pa ne vem, če bi ga sploh jedla, od vsega se mi že meša, pa nimam kaj pokazat. So tudi obdobja, ko bolečine niso tako intenzivne, vseeno pa se vsako jutro le s težavo poberem s postelje. V zadnjih 2h letih sem zamenjala 4 vzglavnike, ker sem mislila, da je to vzrok mojih težav, pa imam Dormeo, a NIČ bolje. Vročine nimam, oziroma zelo poredko, kar pripisujem kakšnim vnetnim obolenjem a-la angina, prehlad... So pa bolečine hujše po kakšnih naporih, ko se kar nekaj časa ne poberem. Še dobro, da sem odkrila Vaš forum in si malo prebrala o FMS, čeprav ni ravno nujno, da imam to tudi jaz, je pa ena od opcij, ki se jo splača preveriti pri kakšnemu specialistu, glede na to, da imajo mnogi podobne težave, kot jaz. Je pa grozno za človeka, da stvari, ki so mu bile prej samoumevne, da jih naredi, več ne zmore.
Imela sem celo težave pri sekljanju čebule, pa občutek, da se zatakne prst pri klikanju na miško...Zoprno, zares! Danes celo težko dvignem roki do tipkovnice, tako huda je bolečina. Pa nobenih zunanjih znakov, oteklin... Karkoli, da bi mi kdo verjel. Pred nekaj leti mi je celo sodelavec rekel (ob neljubem dogodku, ko me je mahnil čez hrbet, ne sicer močno, a zame je bilo tako boleče, da sem padla dol in komaj prišla do sape), da mi v službi nihče ne verjame, da me boli. Ampak kot sem lahko prebrala, nisem edina s takimi izkušnjami.
Tako depresivno vreme vse skupaj le še poslabša.
Upam, da Vam nisem pokvarila dneva s svojim jamranjem. Včasih pomaga, če se človek nekomu izlije...

LP, Sandra
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Spoštovana Sandra,

simptomi, ki jih opisujete, so nam zelo poznani. Vztrajajte pri tem, da se strokovno opredeli narava vaših zdravstvenih težav in proučijo možnosti zdravljenja.
Preglejte vsebine na spletni strani Društva za fibromialgijo: .
Svetujem pregled pri revmatologu.

Lepo pozdravljeni!
Veronika

*** Zakaj bi si škodovali, če si lahko pomagamo ... ***

Moderatorji

Društvo za fibromialgijo
Društvo za fibromialgijo