Hujšanje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

zakaj pri meni Atkins ne deluje?

Default avatar
Po brebiranju raznoraznih diet in prehranskih režimov sem se odločila za Atkinsa. Prvih 14 dni izgubila 3.8 kg. Zdelo se mi je malo, pa sem si rekla, da je vseeno bolje kot nič. V naslednjih 14 dneh sem pridobila 0.5 kg in to je to.

Raszmišljam, kje sem naredila napako ... je nisem. Lističev za testiranje ketoze nisem kupila, mi je prevelik strošek. :/ Lačna skoraj nisem bila. Imela sem željo po kakšnih palačinkah in podobnem, ampak je ostalo pri želji, dejansko nisem prekršila diete.

Če ima kdo kaj izkušenj ... Prosim za kakršenkoli nasvet!!

Za Atkinsa sem se odločila, ker sem želela relativno hitro izgubiti relativno veliko, potem bi presedlala na Montignaca ... postopoma uvajala manjše količine polnozrnatih OH ... in tako naprej. Izgubiti bi morala 1/3 svoje teže, to je zelo veliko.

Čakam na kakšen odgovor, hvala vnaprej!
Default avatar
helena4 je napisal/a:
Torej iz tvojega sporočila je razvidno, da želiš izgubiti čimveč, čimprej, kar pa ne gre.
Kljub atkinsu oz ketonski dieti, je potrebno uravnavat kalorije temu primerno in se nikakor ne spuščat pod 1200-1500kcal dnevno. Če ti ne uspe hujšat z 1500kcal, moraš dodat še dodatno vrsto aktivnosti, da ustvariš deficit. Dobro bi bilo, če bi povedala tudi kaj si jedla te dni. Bodi zelo natančna, ker nekdo mimogrede poje dve banane pa se niti ne zaveda, da je to hitro čez 50g OH.
Druga stvar je pa sama dieta. Po nekem času začne telo zadrževat vodo, kar pomeni, da celo pridobiš včasih kako kilo. Rešitev je v tem, da vneseš po koncu tedna hidrate, da prekineš ketozo in telo izpusti vodo izpod kože in oz. ne izgleda vodeno, s tem pa tudi izgubiš na tehtnici nekaj kg in vidiš realno sliko.

Lp
Default avatar
Deluje pri večini, ampak ne pri vseh.
Sama sem jo poskusila in ni delovala niti za 100 gramov ne, medtem ko je prijateljica v istem času in teži izgubila 3 kile, nakar sem ugotovila, da imam pač takšen tip telesa, ki mu hrana z visoko vsebnostjo maščob ne prija in je izguba teže možna ob večji količini OH in pri manj maščob.

Poleg tega pa se nekateri prehitro navadijo na manjšo količino ogljikovih hidratov, zato telo tega ne prepozna kot ''pomanjkanje'' in deluje normalno - NE porablja maščob.
Mogoče bi bilo bolje če bi že zdaj zamenjali s katero drugo dieto, da vidite kaj vam ustreza.
Default avatar
Najprej naj odgvorim na tisto o količini OH. V tem času nisem jedla NOBENEGA sadja, pojedla sem zeleno solato, kislo zelje, surove kumare. Vse stehtano. Pazila sem celo pri žvečilnih (čeprav so brez sladkorja, vsebujejo OH) in dejansko nisem nikoli presegla 20g OH na dan.

Kalorično sem po moje pojedla preveč. Kalorij nisem nikoli štela, jedla sem različno, ampak recimo takole bi lahko zgledal en dan:

zajtrk: hemendegs (popečena šunka, jajca na oko), kava
kosilo: pečena piščančja krila (do sitega, nisem se nazaj držala), zelena solata - odmerjena, stehtana količina (do sitega, nisem se nazaj držala)
večerja: kuhana govedina

vmes sem si privoščila kavo z dvema žlicama stepene smetane (pazila, da ne presežem celodnevne vsote OH), včasih konzervo tune, včasih še kak košček mesa ... v bistvu vedno kaj, ampak po pravilih te diete.

@nonimus, hvala, ker deliš svojo izkušnjo. žal mi je, da tudi pri tebi diet ni delovala, ker sama vidim, da je kar težko biti res dosleden - potem pa še rezultata ni. :(

@GoranP, o t.i. loadingu sem čitala in razmišljala, da bi mi bilo mogoče to pametno. Ne vem. Vem, da takrat obrneš razmerje beljakovine - OH - maščobe ... Moram prečitati bolj natančno, ker najbrž ni tako enostavno, da se lahko v nedeljo recimo naješ za zajtrk toplih žemljic, za kosilo pire krompirja, za večerjo pa pice ... :)
Default avatar
helena4 je napisal/a:
Torej tu je tvoja napaka. Ketonska deluje tako, da porablja maščobe za primarni vir energije, v tvojem jedilniku pa ne duha ne sluha o maščobah :)

Kako bi naj zgledal jedilnik v tvojem primeru...

zajtrk: hemendegs (popečena šunka, jajca na oko), kava + 3g omega3 + vitamini
malica: oreščki + skuta
kosilo: pečena piščančja krila (do sitega, nisem se nazaj držala), zelena solata - odmerjena, stehtana količina (do sitega, nisem se nazaj držala) + 20g olivnega olja
večerja: (kuhana govedina+20g olivnega olja / 2-4 cela jajca) + 3g omega3

Lp
Default avatar
@GoranP, hvala za trud.
Ob prebranem sem ugotovila, da sem POZABILA napisati, da sem jemala Omega3, 2 kapsuli na dan (priporočen odmerek, piše na škatli), vitamine in minerale.

Na solato sem dala bučno olje, ker mi je pač dobro, olivnega ne prenesem.

Skuto sem jedla občasno, naredila sem si "sladico": zmiksala skuto, dodala malo sladke smetane, par kapljic sladila in cimet. Seveda tehtala in pazila na količino OH.

Oreščkov pa dejansko nisem jedla. KOlikor sem brala na embalažah, je bilo vse preveč OH in sem se raje odpovedala.

Mogoče bi morala biti res bolj pozorna pri maščobah, bom razmislila. Hvala!
Default avatar
helena4 je napisal/a:
Na ketozi se opazi enostaven cuker in ti iz tega razloga ne priporočam nobenih mixov sladke smetane ali karkoli v tem stilu. Mišljeno je da z hidrati nizkega GI prideš do največ 50g dnevno, torej zelenjava, predvsem zelena solata.

Lp
Default avatar
Helena,
definitivno imaš premajhen vnos maščob.Ne vidim kakšne količine mesa si pojedla. Tudi tu je lahko vzrok da ne hujšaš več. Pri pretiranem vnosu beljakovin se lahko zgodi, da padeš iz ketoze in hujšanje se ustavi. Namreč iz določenih aminokislin lahko telo proizvaja glukozo v taki meri, da lahko padeš iz ketoze. Tudi meni se je to zgodilo na začetku.Torej jej malo povečane porcije mesa, ne pa kilo mesa na dan.
Kje so siri v tvojem jedilniku, tudi te lahko ješ, seveda polnomastne.
Ne obupaj, nadaljuj z dieto saj je res dobra. Jaz sem sicer potegnila nekaj skupnih imenovalcev Low carb diet in se držim neke svoje verzije, ki pa je samo sfriziran Atkins. Do sedaj sem izgubila 30 kg v 1 letu in dosegla normalen ITM.
Dodajaj maščobe, lahko tudi majonezo, maslo, kislo in sladko smetano, hladno stiskana olja, ocvirki, svinjska mast. Pa ne zdaj mislit da mora vse plavati v maščobi, samo normalno kuhaj in se ne boj pojesti normalno zabeljeno hrano ker brez vnosa maščob ne boš hujšala.
Veliko uspeha!
Default avatar
fočka je napisal/a:
Če nočeš kasneje obolet od srčnožilnih bolezni, ti zgoraj omenjenega nikakor ne svetujem.
Jej zdrave maščobe. Tebi fočka pa priporočam pregled krvi na biokemijskih preiskavah, da preveriš, če še vse štima.

Lp
Default avatar
Oh Goran,
najlepša hvala za skrb, testiram se vsake 3 meseca, rezultati super vključno z jetrnimi testi.
Vsekakor pa to ni dieta za reklamiranje fitnes centrov,kjer izkazujejo trenerji z zaključenim tečajem za fitnes ogromno znanje in poznavanje od medicine do kemije, v tem se strinjava.
Ja, in imaš prav, res ne mislim diskutirati s tabo in se čuditi tvojim interpretacijam metabolizma.
Default avatar
@fočka, kaj mi lahko prosim napišeš, kako izgleda tvoj tipični jedilnik? Prosim!

Ker zdaj vidim, da sem ga precej lomila, čeprav sem mislila, da ga ne. Ajoj! :( Pa je šel mesec dni odrekanja ... :(
Default avatar
Helena, na začetku poskusi jesti 5 obrokov na dan, če ti le uspe. Torej zajtrk,malica, kosilo, malica, večerja. Malica pomeni samo nekaj grižljajev nečesa, kar lahko poješ tudi med službo.Npr, košček sira,ali 2 žlici skute, ali pol paprike če si za zajtrk jedla sir. Kmalu bo vse polno zelenjave in jedilnik se bo razširil. Sira se lahko poje cca 100g dnevno, meni skuta povzroči zastoj v hujšanju, veliki večini pa ne, zato poskusi da vidiš.Sir lahko jem brez problema. S skuto lahko ogromno kombiniraš in je idealna za malice.
Za zajtrk pojem 2 ocvrta jajca, včasih tudi s 2 rezinama slanine,ali sataraš, ali pa salamo, sir, kumarice, če nimam časa samo košček sira un pol paprike.
Kosilo: vedno neka juha, ponavadi pasirana zelenjavna z malo smetane,ali gobova ali goveja.
Potem še meso, večji zrezek,, največkrat jem zrezek iz piščančjih prsi in solato, včasih ribo z blitvo, kislo zelje in pečenico, kisla repa.....
Za večerjo ponavadi ostanke od kosila ali pa solato s popečenim piščancem, kalčki,kumaro, .....
Večerjo ješ 2 uri preden greš spat.
Obvezno si kupi neke kompleksne vitamine in omega 3, to res moraš jesti.Popiti moraš vsaj 2 litra vode. Kava s smetano je dovoljena, ne pa z mlekom, saj veš , mleko ima več OH.V družbi lahko popiješ kozarec ali dva suhega belega ali rdečega vina.
Torej, ješ normalno pripravljeno hrano kot ostala družina le da ne ješ nič prilog. Kuhaš z normalnimi količinami maščob, tu le glej da so olja nerafinirana, če ne ješ sira si dodaj maščobo kje drugje.
Potrebe po hrani se bodo manjšale, dalj ko si na dieti, manj hrane potrebuješ tako da je iz meseca v mesec lažje. Zastoji v hujšanju se dogajajo, meni je enkrat trajal 40 dni, tako da ne obupaj, po takem zastoju potem hitro shujšaš za vse nazaj.Predvsem se pa izmeri, kljub zastojem gredo cm dol.
Pred menstruacijo grejo kile vedno malo gor, zadnji dan mens. pa si nejlažja. Jaz sem si vedno delala mesečno bilanco hujšanja takrat, vmes nam malo nagajajo hormoni.
Torej, če je mesec diete za tabo si iz najhujšega in ne obupaj prosim, definitivno boš shujšala.
Zaradi nizkega vnosa OH se najbolj topi maščoba na trebuhu,tako da boš zelo hitro videla rezultate.
Default avatar
@fočka, iskrena hvala za napisano! In seveda čestitke za izgubljene kilograme!! Si mi prav vzor in motivacija, da morda pa vseeno nadaljujejm v tej smeri.

Delam analizo sama pri sebi in razmišljam, kje sem ga polomila. Po moje sem jedla preveč, saj sem nekje prebrala, da naj bi po Atkinsu jedel, kolikor ti paše - seveda dovoljene hrane. In jaz sem dejansko delala tako, pojedla mesa do sitega, na količino nisem gledala. Najbrž bi morala?

Sir sem jedla, največkrat res kot prigrizek mimogrede, ko sem šla mimo hladilnika. Sem pa res zelo pazila, da nisem presegla količino 20g OH na dan, tu sem seštevala tudi OH iz sira (prebrala podatke iz embalaže)

Drugače sem kuhala tako, kot si napisala ti - normalno, kot bi sicer, ampak zelo pazila na OH. V kislo zelje (segedin) recimo nisem dala nobene moke za zgostitev, kar bi sicer jo dala itd.

Centimetri so isti, vidim po hlačah. :( Ko bi vsaj tu bila razlika .. pa nič. Berem, da si ti imela zastoj 40 dni!?=!?! Meni bi se zmešalo! Ne vem, če bi zmogla tako dolgo vztrajati ... Vsaka čast!! Lepo je brati tudi to, da hodiš na kontrole k zdravniku, se mi zdi zelo pametno! Tudi jaz sem bila pred kratkim, so mi naredili krvno sliko in je vse ok.

Samo moje počutje pa nikakvo! :( O tem še nisem pisala. Počutila sem se slabotno, čisto mehko v nogah, nobene energije, nič. Malo sem poskušala z neko hitro hojo, ampak nisem zmogla prav dosti. Kar utrujena pa nobene moči nikjer, prav bedno počutje, res. :(Brala sem nekaj po netu, da so punce na tej dieti še bolj polne enrgije, ampak jaz pa čisto brez.

Vode sem spila dovolj. Ker jo pijem tudi sicer, mi ti sploh ni predstavljalo nobenih težav. Pa omega 3 sem jemala in vitamine in minerale.

Ta dieta se mi je zdela tako super, ker sem brala o dobrih rezultatih in ker je obljubljala, da ni lakote, da se lahko naješ mesa po mili volji. Zdaj pa ne vem, zbiram voljo za še kakih 14 dni, pa če ne bo spet nič efekta, potem pač preneham s tem. Bom bolj pazila na količino in dodala več maščob, mogoče jih je bilo res premalo.

Še eno vprašanje glede zelenjave: fočka, a ti ješ vso zelenjavo, tukaj ne paziš na količino OH? (Jaz sem ostala pri solati, zelju, svežih kumarah. Bi zelo jedla zelenjavno juho, a to bi bilo hitro preveč OH...)
Default avatar
Sedaj vidim, kako težko je takole vse napisati. Pozabila sem ti napisati da pojej pest oreščkov na dan, najboljše za eno malico, da je dobro jesti tuno v olivnem olju.
Glede juhe imaš veliko izbiro zelenjave z malo OH, jaz kar kombiniram..... cvetačo, brokuli, stebelna zelena, sveže zelje.por,bučke,karkoli. Skuham v vodi, vzamem 1/3 zelenjave ven, dodam kislo smetano, zmiksam s paličnim in dam celo zelenjavo nazaj v lonec. Dodaš začimbe in malo masla na koncu, juhe so super! In kar izračunaj, ne bo preveč OH.
Čudno je res, da ne hujšaš.Za mano so začele hujšati po tej dieti še 3 prijateljice in vse so do sedaj izgubile nekje 20 kil v 7-8 mesecih.
Default avatar
Helena, ne vem zakaj se slabo počutiš. Upam, da ni vzrok kje drugje. Lahko se na začetku, ko padeš v ketozo pojavi glavobol, ki traja dan ali dva, vendar pomaga že en panadon. Telovadba na začetku diete ni priporočljiva, potem pa imaš vedno več energije, telo se navadi na dieto in fizični napori nisoveč problem.
Preveč hrane je tudi lahko vzrok, da ne hujšaš, posebno prevelik vnos beljakovin. Ampak za to bi morala res pretiravati.Res bi bilo dobro, da si kupiš keto diastix trakce, da vidiš če si v ketozi. Prehajanje iz in v ketozo lahko povzroči slabo počutje in tako boš zelo hitro videla, če imaš prevelik vnos OH. Kar pogumno naprej, rezultat bo viden slej ko prej!
Default avatar
@fočka, iskrena hvala za tvoje prispevke! Se pa 100% strinjam s tabo, da je težko takole vse napisati, ker tudi sama pol spustim oz. pozabim napisati.

Zdaj se počutim že, da te gnjavim, ampak bom vseeno vprašal glede oreščkov: katere??? Sama sem v trgovini že držala v rokah neko verzijo mešanih oreščkov, a sem prebrala deklaracijo in se mi je zdelo preveč OH. Je pa res, da sem se tu hkrati bala, da se ne bom zmogla ustaviti pri eni pesti. sem namreč kot alkoholik: lažje mi je jesti nič kot samo malo.

Vzpodbudno mi je prebrati o uspehu tvojih prijateljic. Mi daje dodatno motivacijo!

In super glede ideje za juho. Meni so šli po glavi korenčki, grah, krompir ... to pa seveda presega dovoljeno količino OH. Ne vem, kako da nisem pomislial dlje od svojega nosu! :)
Default avatar
Za ketozo je zgoraj napisano pravi polom. Nažalost si delate več muke kot koristi od tega. Mešate med enim in drugim. Hujšate že zaradi deficita ampak daleč od tega, da bi vam atkins tu kaj več pomagal.
V začetku se priporoča celo sol, ker zadržuje to vodo v telesu in preprečuje dehidracijo. Ko pade količina OH pod 50g se voda avtomatsko izloči in se slabo počutiš, zato je treba dosti pit.
Glede mešanja hidratov v ketonski pa povzroči nihanje v počutju, ker telo vedno šokirate, preklaplja malo sem malo tja.
Po treh tednih bi moralo telo optimalno izkoriščat maščobe kot primani vir energije, potem pa lahko imate tudi do 50g OH v hrani.

Lp
Default avatar
Helena čisto nič me ne gnjaviš, zdajle je zatišje v službi tako da ti lahko odgovorim.
Torej od oreščkov jaz pretežno jem mandlje(4.3g OH) in lešnike (6g OH). Oreh in arašidi imajo 8g OH. Ne kupuj trgovinskega mixa oreščkov, tam imaš namešano vse živo. Sploh se nauči čitati deklaracije na izdelkih, pri salamah še posebej vidiš, da čim imajo več kot 1g OH, tak izdelek ni za kupiti,ker ima vsebuje cel kup različnih e-jev, ojačevalce okusov in sladkor. Poskusi dobiti domače izdelke, ki vsebujejo res samo meso, sol in začimbe in nimajo skritih hidratov.
Skratka, vse kar kupiš obrni in poglej deklaracijo.Tudi različne smetane in maslo velikih tujih blagovnih znamk vsebujejo več OH zaradi dodatkov.
Moj današnji jedilnik:
Z: kava z žl. smetane, sveza paprika, košček sira maasdam,malo domače salame
M. pest mandljev, kava
K: pečeno piščančje bedro, brokuli s dresingom iz kisle smetane, naribane k, kumarice, malo zenfa,sol, poper in solata
M: ne vem če bom lačna
V:pol pišč. prsi, pečena bučka
Upam, da sem ti vsaj malo pomagala.
Default avatar
Fočka, vidim, da imaš vse vnulo naštudirano. Pohvalno.
Če smem vprašati (če ne, preskoči;): ali je prehrana ali medicina tudi tvoje delovno/študijsko področje?
Default avatar
@fočka, hvala za današnji jedilnik. Zelo zelo pomaga!

Trudim se predvsem razumeti vse skupaj ... Vidim razlike med Atkinsom in ketonsko dieto, brala sem nek hrvaški forum, kjer punce tudi napišejo, kaj so jedle. Dosti smetane uživajo, se mi zdi, tako sladke kot kisle.
Brala sem tudi neke naše forume, kjer pa v glavnem fantje govorijo o ketonski dieti. Opazila sem, da se ukvarjajo z oblikovanjem telesa, fitnesom ...

Če gledam površno, ni dosti odstopanj, če pa sem bolj natančna, so pa ogromne razlike! Moram sama neko pot odkrit, ki bo zame delovala.

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic