Med.Over.Net

Rekreacija, oblikovanje telesa in zdrava prehrana

Odgovarjajo: Mito Šinkovec, prof. športne vzg. • Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano • Mario dr. FeelgoodMiloš Milošević, dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

S preudarno prehrano in pravilno vadbo do zdravja, dobrega počutja in osebnega telesnega zadovoljstva. Forum za vse, ki se radi razgibavate, sproščate, ukvarjate s športom in imate kakšen konjiček.

Mito Šinkovec , prof. športne vzg.

Mito

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Mario dr. Feelgood

Mario Feelgood

Mario Sambolec je specializiran strokovnjak za prehrano in predavatelj Fitnes Zveze Slovenije. S svojo unikatno filozofijo Feelgood ruši stereotip klasičnega pristopa »fitnesa in diet« in utira nove smernice zdravemu odnosu do lastnega telesa ter uči o pomenu primerne vadbe ter prehrane za posameznika in njegov specifičen cilj. Kot trener za osnovno/specifično pripravo in svetovalec za športno prehrano ter uporabo prehranskih dopolnil vam svetuje na forumu Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa.

Miloš Milošević , dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Miloš Milošević

Fitnes - hujšanje - prehrana?

Default avatar

Nestrpna :)

Pozdravljeni!

Od novembra redno hodim na fitnes, s trenerjem delava kombinacijo kardio treninga in treninga z utežmi, cca 5x na teden po uro, uro pa pol. Počutim se sicer ok, polna energije, na fitnes rada hodim, me pa "moti" ker se nič ne dogaja. No, vsaj meni se zdi da se ne. Trebuh imam še vedno tak kot je bil, še več, zdi se mi da je še večji, kavbojke si dam še težje gor/dol, nasploh imam občutek, da sem nekako napihnjena, razširjena. Tudi na tehtnici sem pridobila nekaj kg, čeprav vem, mišice so težje. (pri cca 120kg namreč, ne pri 50 ali 60... : / )

Trenerju si nekako ne upam izraziti teh misli, saj me velikokrat vpraša, če sem že kaj opazila, jaz pa opažam le to, da se širim. : /

Mislim, da je problem v prehrani, ker prehranjujem se še vedno tako kot sem se prej, se pravi neredno in enolično. Nimam odmora za malico, v službi sem cel dan, od 9 - 18 in brez možnosti gretja, kuhanja.. Ne vem, imate mogoče kak nasvet zame? Glede prehrane mogoče? Ali pa je ta faza skozi katero grem sedaj nekaj normalnega in moram samo vztrajati?

Hvala!
Default avatar

Nestrpna :)

Hvala Mito, saj se mi je kar zdelo da je nekaj na tem. Kaj pa občutek, da lezem narazen, da se redim? Je to le v moji glavi, je to del procesa? Kot recimo, ko si puščamo iz kratkih dolge lase in je vmesna faza neznosna? :) Je to pri meni vmesna faza? Ker, gibljem se fuuul več, jem pa enako - načeloma bi moralo ostati vsaj na istem, hm?
Default avatar

Mito

Lep pozdrav JKLP


Me veseli, da so ti moji članki všeč, vendar jih ne smeš kar tako lepiti na svojo stran, brez moje vednosti in podpisa. Naprimer tale je že moj:
http://dzezy.site88.net/Podstrani/Posko ... 0teku.html
Čigavi so pa ostali?

Če želiš kar koli pomagati potem svoje nasvete objavi tukaj gor, koristen nasevet je namreč najboljša reklama.

Sploh ne morem verejti kako se vsake toliko časa najde kakšen 'strokovnjak', ki ima kar čez noč napisanih ogromno enih člankov, ki naj bi bilo dokaz njegove strokovnosti in suverenosti. Brez kančka slabe vesti, pa vse te tekste kratko malo pokradejo.

Zelo me namreč zanima kaj si mislijo ostali bralci o tej kraji intelektualne lastnine. Razumem, da nekdo bere članke na internetu in da se mu morda kakšna besedna zveza vtisne in jo nato uporabi v članku ne vede kje je to prebral. NE moreš pa kopirati celega članka ali odstavkov.
Članek je bil objavljen tukaj na 31 strani. http://www.osebnitrener.com/images/stor ... ca%20I.pdf
Mito Šinkovec
http://www.telodrom.com Center Telodrom
http://www.mito.si Mito stran
https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok
Default avatar

Mito

Na te stvari sem zelo alergičen. Ne mine teden, ko najdem na netu spet kašen svoj članek ali tekst iz strani. Nekateri so predelani in reciklirani nekateri pa kar enaki.

Tako se jezim in sitnarim kot en Kalimero vsem po interentu. Zakaj? Naj vam pojasnim zakaj sem tako tečen. Trening in prehrana sta me začela zanimati že zelo zgodaj. Pri 13 letih sem nehal jesti meso, pa sem veliko bral o temu ker sem hotel priti stvari do dna. Od malega sem se ukvarjal s športom, veliko rehabilitacije naštudiral ob svojih poškodbah. Kupoval in prebiral sem knjige, naredil fakulteto za šport hodil na izobraževanje v tujino. Do vsega sem se moral dokopati sam, niso mi starši kupili fitnesa, ali pa mi v upravljanje dali upeljan posel. Edino kar imam je ideja, navihan um, občutek, kako bi nekaj povedal... No, pa še to mi potem nekdo ukrade!

In ko sem tako nekega dne stresal gnev na nekega fitnes intuziasta, ki je moje članke in tekste lepil na svojo stran, mi je e-mail poslal Grega - človek, ki ga neizmerno cenim (urednik portala cenim.se). S približno enako vsebino kot moj prejšnji post! Jaz naj bi njegove članke objavljal pod svojim imenom. S čisto vestjo sem mu nazaj napisal, da gre za očitno napako, saj jaz se tisti prvi, ki se proti temu bori. Ko pa sem preveril linke, ki mi jih je pripel zraven sem presenečen ugotovil, da se me je en šaljivec lepo privoščil. Na nekem javnem blogu je napisal 'Sem Mito Šinkovec in ker nimam časa nareditit svojo internet stran bom kar tukaj dal nekaj SVOJIH člankov.' Članki pa so bili od različnih avtorjev in nekaj mojih. Pod vsemi pa sem bil podpisan jaz!!!

Vidiš, tega šaljivca bi res rad spoznal, od takrat pa sem na takšne kot si ti še posebaj alergičen.
Mito Šinkovec
http://www.telodrom.com Center Telodrom
http://www.mito.si Mito stran
https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok
Default avatar

Nestrpna :)

Mito je napisal/a:
Jaz mislim, da prav posebaj ne bi smela 'lezti narazen'. Sta z trenerjem opravila kakšne meritve? Povsem logično je da od začetka treninga pridobiš kilo mogoče 2, saj je to posledica boljše hidriranosti tkiv, glikogenskih rezerv. Kakšne treninge pa izvajaš?
Mnja, saj baje je to le v moji glavi, pa baje se določene mišice "dvignejo" in je zgolj občutek tak... Pač, hlače si dejansko težje zaprem, na mečih prav čutim kako imam širša/večja/bolj nabita, ko si recimo slečem kavbojke... tehtala sem se sam enkrat, pa sem šla gor 3 kile, zdej ne vem kako je, si niti ne upam, da ne bi izgubila volje.

Treningi: 3x na teden uteži - roke, noge, hrbet, počepi z utežmi in/ali brez. (ponavadi 3-4x po cca 10-15 ponovitev, ene 40-45min "čistega" dela)
Kardio: 2x na teden, ura kolesa/orbitreka

Včasih zamenjava in je 3x kardio, 2x uteži, včasih so uteži le enkrat, kot nama časovno znese.

Meritev pa nisva imela nobenih, pravi pa da se razlika "vidi"... : /

Glede kraje intelektualne lastnine pa tole... vprašanje koliko je še tega po netu, po možnosti še prevedenega in ja, totalno nezaščiteni ste. Tudi sama kdaj kaj napišem, pa potem z začudenjem najdem moje besede, mogoče vsaj malo obrnjene nekje na eni x strani. Pri vas je pa še bolj zoprna zadeva, ker dejansko ste oseba, ki ji ljudje zaupajo, verjamejo in to lahko kdo zlahka izkoristi. Je pa tudi res, da se za dobrim konjem vedno kadi... :)

Upam, da bo takih pripetljajev čim manj, kakorkoli že... :)
Default avatar

Mito

Draga Nestrpna

Nočem biti 'najbolj pameten' vendar sumim da gre tukaj pri tebi za zelo pogost scenarij. Ta scenarij namreč vse preveč pogosto vidim. Gre pa takole:
Fant se pri 17 letih pogleda v ogledalo in si reče nekako v tem smislu: ' Pa saj nimam nič mišic, kateri bom pa všeč?' Odloči se in se odpravi v fitnes. Tam spozna tiste, ki so si to rekli pred kakšnim letom ali dvemi in ravna se po njihovih navodilih. V ponedeljek ima prsa, v sredo noge in tako naprej. Vse o prehrani se nauči na forumih, tako je zvečer solato, skuto in piščanca, čez dan pa tuno. Po parih mesecih ima že pri lokalnem prodajalcu proteinov že kar konkreten popust. Tako se v kakšnem letu mišice konkretno povečajo, poveča pa se mu tudi samozavest. In tako si nekega dne reče: ' Jaz vem ogromno o fitnesu, jaz bi lahko bil osebni trener.'
Takšnih osebnih trenerjev je pri nas večina. Kdor koli pa k takšnemu trenerju pride pa se lahko nadeja natanko takšne poti kot jo je opravil sam. Ljudje imajo ponavadi težave ker jih boli križ, bi radi shujšali, bi radi mišice, bi se radi okrepili ali bili samo v formi in če dobijo takšnega trenerja je njihov trening približno enak. V ponedeljek prsa, v sredo noge, solata, skuta, tuna, piščančja prsa, popust na proteine, uteži, 12-14 ponovitev, 4 serije, na koncu kardio...

Nevem sicer, če je tako v tvojem primeru, vendar, če je potem do cilja ne boš prišla ravno hitro.
Mito Šinkovec
http://www.telodrom.com Center Telodrom
http://www.mito.si Mito stran
https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok
Default avatar

jazzz

Mito je napisal/a:
Na te stvari sem zelo alergičen. Ne mine teden, ko najdem na netu spet kašen svoj članek ali tekst iz strani. Nekateri so predelani in reciklirani nekateri pa kar enaki.

Tako se jezim in sitnarim kot en Kalimero vsem po interentu. Zakaj? Naj vam pojasnim zakaj sem tako tečen. .
In zakaj se TI opravičuješ? Saj nisi TI tisti, ki je kradel članke.
Se povsem strinjam s tabo, a jaz bi bila še strožja. Treba je jasno in glasno povedati, da je to kraja.
Default avatar

Sanja Pahernik

Nestrpna, živjo...

Upam, da ni narobe, če se vmešam v temo in dodam še svoje mnenje.

Prav gotovo ni v redu, da opažaš na sebi negativne spremembe; poleg višjih kilogramov, ki včasih niti niso pravi pokazatelj, praviš, da teže na sebe spraviš tudi obleke. To je že malce bolj zaskrbljujoče. Verjetno ne gre le za rekacijo po treningu, ko mišične celice vase vežejo več vode zavoljo boljše regeneracije.. Torej nekaj bo treba spremeniti.

Me je pa malce zmotilo, ko si napisala, da o svojih težavah ne upaš govoriti s svojim trenerjem. Zaupanje in iskrenost med stranko in trenerjem je ODLOČILNEGA pomena za doseganje želenih rezultatov. Če s trenerjem ne opravljata nobenih meritev (kar sicer res ne bi škodilo), se lahko on ravna le po tvojem feedback-u... In ti molčiš. Hmm...

Jaz vse svoje stranke prosim, naj so z mano iskrene tudi trakrat, ko svtari ne gredo po načrtu. Takrat je povratna informacija še toliko bolj pomembna. Dober trener bo na podlagi takšnih informacij znal prilagoditi program vadbe in jedilnik tako, da se bodo spremembe spet obrnile v pravo smer. Zato ti svetujem, da se odprto pogovoriš z njim in vidiš, kakšen bo njegov naslednji korak. Dejstvo je, da pri vseh ljudeh ne "palijo" vsi pristopi in pravega morata poiskati skupaj.

Želim ti veliko uspeha na tvoji poti. Lp,

Sanja
Default avatar

jozze

MITO vse lepo in prav, ampak lahko bi dal pa tudi kakšen nasvet, ne !
Vse skupaj pa napeljuješ tako, da bi iskalec nasveta le tega ne dobil, se obrnil na tebe osebno in ti plačal za tvojo uslugo.Jaz to popolnoma razumem, ampak kakšen nasvet pa le daj od sebe, ne samo nakladat.Jaz sicer nisem trener-daleč od tega-, ampak toliko sem pa prebral, da bi lahko na kratko tejle punci, ki ima težave s kg svetoval, naj dela najprej na tem, da bo izgubila špeh.Špeh pa se iugubi tako, da se hitro hodi, ali počasi teče-pač s takim tempom, da lahko vdihujemo skozi nos in izdihnemo skozi usta.Pri tem nam ne sme zmanjkati zraka-kisika, kar se pokaže tako, da pri vdihu odpremo usta in hlastamo po zraku...torej tečemo, hitro hodimo s takšnim tempom, da lahko vdihujemo skozi nos, ali pa če tečemo v družbi, da tečemo s takšnim tempom, da se lahko brez "večjih" težav pogovarjamo in pri pogovoru ne hlastamo za zrakom.Tak tempo KURI MAŠČOBE, če tečemo prehitro, se utrip preveč poveča, kar se kaže v pospešenem dihanju, to pa za kurjenje maščob ni dobro.V tem primeru pridobivamo mišice, maščobe pa ostajajo in potem se normalno NESTRPNA širi, ker pridobiva na mišični masi plus od prej maščoba- pa je vse skupaj eno sranje....NESTRPNA, jaz bi tega tvojega trenerja brcnil v rit takoj po enem mesecu, torej že v decembru.Koliko enih STROKOVJAKOV je povsod, to ne moreš verjet.
Default avatar

irena 25

Pozdravljena,

dobre nasvete sem našla na novi strani www.suha.si
Poglej, mogoče ti kej prav pride :)

Irena
Default avatar

Sanja Pahernik

Jozze, mogoče pa Mito ne da konkretnejšega nasveta zato, ker dejansko na takšno vprašanje ni enostavnega in univerzalnega odgovora. Tudi ta, ki ga ponujaš ti, je daleč od popolnega. Preprosto je tu v igri preveč dejavnikov, da bi lahko človeku svetoval na daljavo, ne da bi ga prej videl, se podrobneje pogovoril z njim, opravil par treningov, preizkusil par različnih prostopov... Ni vse črno in belo in tudi nizkointenzivni kardio, ki ga opisuješ, ni vedno najbolj optimalen pristop.

Lp,

Sanja
Default avatar

jozze

Sanja, prosim če popraviš moj odgovor tako, da bo smiselno strokovem, ne da bi videla-srečala NESTRPNO.
Default avatar

Fajt

@ jozze
Bom jaz odgovorila namesto Sanje. Lepo, da poskusas pomagati, vendar je tvoja pomoc neuporabna, ker je en cisto navaden jajc, kot se lepo slengovsko rece.

1) Tisto o nizkointenzivnem treningu je jajc zato, ker moras gledati vedno gledati koncno kolicino porabljene energije. In pri sprehodu je ta minimalna. Pri hitrem tempu res kuris vec glikogena kot mascob ampak na koncu je za dejansko hujsanje vedno pomembna samo bilanca t.i. callories in Vs callories out. BTW, po tvojih merilih je najbolj ucinkovit nacin hujsanja spanje, ker takrat se kuri skoraj izkljucno mascoba.

2) Tisto o sirjenju zaradi vec misic je tudi totalen jajc, ker ce bi se speh enostavno nadomescal z misicami, bi se punca kljub enaki tezi krcila. Misice so namrec bistveno bolj goste od speha, zato zasedajo bistveno manjsi volumen.

itd.

Po mojem punca prevec poje, oz. poje se vec kot prej. Ampak o tem se res mora res pomeniti osebno z nekom na stiri oci.
Default avatar

jozze

no bravo !!!!!
Fajt to pa je pomoč , sicer sem jaz v začetku napisal da nism noben stručko, samo me je pojezilo, ko npr.Mito vsak odgovor ki ga da sploh ni odgovor ampak voda na njegov mlin.Tko da reklamo si gre lahko tud kam drugam delat, če ne misli malo zastonj pomagat.
FAJT, sory še enkrat, ampak boljš je bil moj odgovor, kot od Mita.Jaz sem na sebi sprobal ko sem imel špeh okrog vampa (zdaj ga nimam več) in ko sem tekel nisem uporabljal nobene ure, nobenega merjenja pulza....samo na dihanje sem se kontroliral-VDIH SKOZI NOS-IZDIH SKOZI USTA, ko sem začel lovit sapo (beri sem moral tudi vdihnit skozi usta) sem zmanjšal tempo..špeh mi je kar kopnel...seveda ob zmerni hrani.
To kar si napisala, da bi po moje bilo boljše spati -no tega pa sigurno nisem imel v mislih.
Lahko pa še bolj nastančno napišeš, bom zelo vesel in tudi za tole kar si napisal -ISKRENA HVALA !!!
Default avatar

Sanja Pahernik

Telo ves čas pridobiva energijo iz različnih virov, od intenzivnosti telesne aktivnosti (in s tem srčnim utripom) pa je odvisno, kakšen % energije se bo kuril iz maščobe in kakšen iz glukoze v krvi. Četudi je ODSTOTEK energije iz maščobe pri nizko intenzivni aerobni vadbi višji v primerjavi z % energije pridobljene iz glukoze, je KOLIČINA porabljene energije iz maščobe pri visoko intenzivnem kardiu večja kot pri nizko intenzivnem (kljub temu, da je odstotek energije iz M : OH manjši).
Pravtako je pomembno razmerje dnevnega vnosa in porabe kalorij, kot pravi Fajt. Ustvarjati je potrebno deficit (vnos < porabe), paziti na pravi timing hranil, izbrati pravilen trening oz. stimulus... Lahko bi razpredala še naprej, ampak o tem so napisane cele knjige, ki jih mi, osebni trenerji, študiramo in prav zato odgovora ni mogoče zajeti v par preprostih stavkih, žal.
Default avatar

Mito

Dragi jozze zelo mi je zal, da se ti zdijo moji odgovori neuporabni, ampak verjemi mi neznam drugače. Predstavljaj si, da bi napisal trening za hujšanje, ki bi bil nekako takšen, 10x sunk, 40 sklec, 30 zgibov, 500 m teka. Kdo misliš, da bi to zmogel. Za večino bi bilo to neuporabno.
Takšnih odgovorov nočem dati, ker mi gredo še posebej na organ tisti, ki pišejo v časopise univerzalne vadbene programe za smučat, tek, bolečine v hrbtenici... Univerzalnih programov ni!!!
Potrebno je ugotoviti vzrok. Univerzalne programe ponavadi pišejo tisti, ki imajo o vsem površno znanje in sklepajo, da če je to koristilo njim bo pa verjetno tudi vsem drugim.
Mito Šinkovec
http://www.telodrom.com Center Telodrom
http://www.mito.si Mito stran
https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok
Default avatar

jozze

Sanja Pahernik, kje deluješ-kraj, morda pridem po konkretne nasvete...imam občutek, da zadevo res obvladaš.Imaš fitnes klub, ali kaj podobnega?

Moderatorji

Mito Šinkovec , prof. športne vzg.
Mito
Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood
Mario dr. Feelgood
Mario Feelgood
Miloš Milošević , dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije
Miloš Milošević