Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Turčija z avtom?

Default avatar

metuljčica

Živjo!

Letos imava s fantom namen it v Turčijo z avtom za 3 tedne. Šla bi preko Bolgarije.

Nekaj sem že brala na raznih forumih glede potovanja z avtom do Turčije, pa bi vseeno rada imela malo bolj sveže podatke (tisti so bili iz leta 2005 in 2008).

- Kako je z varnostjo avtomobila v Bolgariji?[/b] tam bi namreč ostala nekaj dni pred odhodom v Turčijo in odhodom domov proti Ljubljani.

- Kolikor sem uspela razbrati iz forumov, velja redno zavarovanje, imeti moraš zeleno karto, poleg tega pa moraš imeti še zavarovanje za Turčijo, ki spada že pod Azijski del?
kaj pa če je avto že kar dosti star (12 let) in nima kasko zavarovanja?

Hvala za vse informacije,
lp
Default avatar

abs

Turčija!!
bili tam pred 2 leti, vendar s prikolico, vse do sirske meje.
3 tedne je vsejkor malo, saj je že vožnje do tam skoraj 2 dni, vmesni postanki pa pot še podaljšajo. Kam ste pa nameravali?
Istambulu se je dobro izogniti ali pa vsaj po mestu potovati z janim prevozom. Ceste so zelo lepe, avtoceste poceni, bencin pa najdražji v Evropi ( Aziji).
Dodatnih zavarovanj nismo imeli, imeli manjšo nezgodo in jo je zavarovalnica brez ugovorov povrnila.
Stranske ceste so sicer široke, turški način asfaltiramnja, popravila cest pa je nekaj posebnega, kamnenčki v velikosti lešnika lahko frčijo ob srečevanju ali prehitevanju, zato bodite pripravljeni na manjše praske.
Bolgarijo smo prevozili brez postankov, razen za nakup vinjete.
Vsekakor pa kar na pot, le poti čas prilagodite, ljudje zeloo prijazni!

ABS
Default avatar

kebr

Pozdravljena
Z ženo sva bila v v Turčiji Oktobra 2011. Pot poteka po avtocesti do Niša v Srbiji. Potem cca 80 km do Sofije ni avtoceste. Na meji (50 metrov po meji) kupi vinjeto. Je poceni - cca 5 do 7 € za tedensko vinjeto. Čez Sofijo priporočam, da greš čez center, ker se obvoznica kar nekam vleče. Po Sofiji pa se začne avtocesta, ki traja skoraj do meje s Turčijo (po spominu je ni cca 70 km). Avtocesta ima sicer malo slabši asfalt, vendar še vedno dovolj dobr (ni panike). Potem pa pozor! V Turčiji kmalu za mejo na avtocesti kupi elektronsko plačilno kartico (to je novost letošnjega leta) in jo kar tam naloži z dovolj denarja (do Istanbula in nazaj cca 20 €), ker na cestninskih kotrolah ni možno naložiti denarja (vsaj v Istanbulu ne). Pa še tam v Istambulu ti bodo mešetarji poiskusili prodati prehod čez cestnino, če ne boš imela naložene cestnine na elektronski kartici. Predlagam, da prodajalcu cestnine poveš do kam bi rada šla po avtocesti in naložiš zadosten znesek (upoštevaj da kdaj malo skreneš z poti). Pripravi se na Istanbul . Gužva, kot jo na cesti še nisi doživela (vsaj jaz jo še nisem do takrat). Istanbul ima 15 M ljudi. Turčija ima super avtoceste (veliko boljše kot v Bolgariji). V Bolgariji sva takoj za mejo, ko sva se vračala padla na radar, pa naju je policaj izpustil samo z opozorilom. Gorivo je v Turčiji že jeseni 2010 doseglo 1,5 za liter diesla. Sicer pa ni nobene panike za pot v Turčijo. Le precej mej je potrebno prečkati. Sploh vstop v Turčijo zgleda bolj na nivoju Fernetičev iz leta ¸1980. Te kar dobro pregledajo. Imej urejeno zeleno karto in ostale dokumente. Pa ne pozabi si naložiti karte Turčije na Garmina. Mi2 sva kupila Garmina s karto Turčije za 120 € v Mercatorju in nama je super navigiral (le v Bolgariji ni kazal cestnih omejitev)
Veliko užitkov na poti in na cilju.
Blaž
Default avatar

ona

ZELO LEPO NAPISANO

TAKE INFO. SO ZELO DOBRODOŠLE

HVALA
Default avatar

kebr

Pardon
Oktobra 2010
Blaž
Default avatar

metuljčica

hvala za vse odgovore!

ali je dovolj le zelena karta? ker nekje berem, da je za azijski del Turčije potrebno še več ...

lp
Default avatar

abs

Jaz bi na tvojem mestu povprašal svojo zavarovalnico, na forumu ima pač vsak svoje mnenje.

LP
Default avatar

gb

Zdravo,
letos poleti nameravamo z avtom družinsko "narediti" turški krog (Niš,Istanbul,Kapadokija,Konya,Pamukkale,Efes,Dardanele in čez Bolgarijo spet nazaj), vse oz.maksimalno v kampih oz. če ne bo šlo, potem hostel.
V glavnem mi je vse bolj ali manj jasno, velika neznanka pa Istanbul, najbližji kamp je na Črnem morju, varianta so pa potem hostli v samem mestu vendar se mi z avtom ne hodi, baje, da ni priporočljivo.
Ali lahko kdo posreduje kakšne uporabne info ?Krog je nekako podoben potopisu, ki je objavljen ne tej strani in so ga lani naredili z avtodomom, vendar nekako ne znam priti do avtorja.
Hvala vnaprej, g
Default avatar

abs

Ja Istanbul, mi smo ga pustili za povratek, in resnici na ljubo smo se dogovorili, da bo to druga zgodba, .
Istanbul se ponuja z avionom za tri ali pet dni / ali z avtom za prvomajske, predlagam, pa da obiščete namesto tega Burso,Efes in Edirne( lep camp)
na vsak način pa bi predlagal bolj umirjeno pot najprej čez Dardanjele in nazaj čez Istanbul. Prometa boste bolj navajeni in šoping bo prijetnejši, saj je praviloma vse ceneje kot v Istanbulu.
Drugače pa Istanbul priporočam brez avta, izhodišče je kamp London na zahodu, cca 60-80 km.
Kampi so povsod dobri v rangu HR cena do 10 €, s pogajanji obvezno.
Na poti dol priporočam kamp pri Pirotu cca 8 km dalje -označeno Vlečna služba, restavracija in gostoljubje odlično.
Prav tako na povratku Zemun pri Beogradu ( cesta proti Novem Sadu).
Turčija:
kamp na Evropski strani Dardanjel, kamp v Efesu.
Pamukale-kamp Motel s pogledom na bombažni grad.
Koniya -v samem centru ob glavni cesti povprašajte na črpalki za kamp-je zastonj s WC, vodo in elektriko, brez tuša, z čuvaji 24 ur.
kapadokija -čudovit kamp Belvue-z razgledom, obvezno si tam rezervirajte 3 dni od tega je balon nepozaben-cena neverjetnih 100 €.
Hrana odlična, prav tako pivo.
Bencin drag,ceste-avtoceste niso drage, stranske ceste pa pazite na leteče kamenje pri srečevanju.
še kaj???
Mi3 s prikolicami gremo spet, nepozabno doživetje!!!!

Lp

ABS
Default avatar

gb

hvala, abs
za Istanbul smo zdaj našli varianto s hostlom, ki je zelo blizu avtoceste in hkrati skoraj na tramvajski progi.Kampi okrog mesta se ful spreminjajo in kolikor mi je znano sta ta trenutek samo 2, eden cca. 70 km pred Istanbulom (mogoče je to celo isti, pa se mu zdaj drugače reče), eden pa v Kayseli na Črnem morju.Iz obeh je pa projekt priti v center mesta, ker nikjer ne obstaja direktna linija ampak je povsod treba prestopat in kombinirat, cenovno prideš že skoraj na ceno hostla, časovno pa ni primerjave.
Tale kamp v Pirotu mi je nekaj novega, ga v nobenem vodniku ne nejdem, prej je bil plan postanek v Nišu, Zemun nazaj grede pa je že označen.
Nov mi je prav tako kamp v Konyi, ga tudi nisem nikjer našel, drugače pa vidim, da smo si označili iste postanke, Efes, Edirne, Dardanele, ...
Cena za balon ? je to za cel balon ali na osebo? tega vidim da je sicer tam kar veliko, ampak da je treba rezervacijo ?
kako pa je z jezikom? istanbul bo najbrž šlo z angleščino, pa turistični kraji najbrž tudi, kaj pa ostalo ?
za smer bomo pa najbrž vseeno ostali pri začrtani, ker so najhujše etape na začetku, krajše pa potem na obali, tudi če nam ostaja časa, potem lahko kakšen dan dalj ostanemo na morju,... Promet bomo pa že, najbolj me skrbi Istanbul, če to preživimo bomo tudi ostalo ;)...
Default avatar

abs

Od Izmita do Istanbula smo vozili med šleperji cca 3 ure, zato bodite spočiti, drugje gre lažje.
Kapadokija je fantastična, zato si rezervirajte balon prvi dan, par dni naprej vse zasedeno po sebej v sezoni, lahko poskušate še preko neta, cene na trgu pred 3 leti so bile 160 do 100 €-kupili so nas v kampu Belvue-PO OSEBI, je pa fantastično leteti in doživeti sončni vzhod med stožci in piti turški jabolčnik ob pristanku. Ponujajo tudi dopoldanske lete, ki pa so nesigurni v vročini, saj smo že v jutranjih urah porabili zalogo plina 4 jeklenk po 40 kg, zato!?

Kamp pri Pirotu cca 8 km dalje proti BG je na črno, uradno je šlep služba je pa prostora za cca 20 -30 šotorjev in lepo urejeno, tudi spečejo na žaru po naročilu, lepo sprejeti Slovenci. Cena cca 10 € par. Po spominu na gugl earth je to Belo polje
22,40,23,03
43,04,11,51 in

Kampa v Nišu ni, je le Motel Nais, ki pa ima zapuščen kamp, kjer na prostem spijo turki, vse ostalo na tem področju, pred 2 leti preiskušeno 0%.je mogoče letos kaj novega??
JEZIK:
če obvladate del angleščine ali nemško bo šlo.
Če pa znate srbsko ste doma:
Fasulj
pileči but
kukuruz
kebab
čorba
čaj
jogurt
baklava itd
v restavracijah imajo surovine-meso zelenjavo v hladilnih vitrinah in naročali smo vse po izbiri, kar so pač imeli svežega.


... škoda da si nisem zapisal vseh turških besed, ki jih znamo.
Prosim še kaj???
Še opomin, bodite previdni s sladicami, ki niso pečene, jaz osebno imam slabe izkušnje iz
Konyie.
Lp

Srečno pot i
Default avatar

abs

PS
Še sarma
in
čoba (čoban -ovčar)
Default avatar

gb

Prima, hvala lepa.
V NIšu je bil predviden postanek v enem od hostlov, tale kamp v Pirotu je pa še boljša ideja, ker je še malo naprej.Če te prav razumem bo to 8 km PRED Pirotom ko bomo šli dol ?
A pa je to ziher varianta in bo kamp tam, a ste imeli občutek, da je to tam že dalj časa in ni samo kratkotrajni pojav ? A je to pri tem akumulacijskem jezeru ? Ne bi rad prišel v dobri veri zvečer na eno lokacijo potem pa tam nič ne bo, ker potem bo pa nastal problem ... nam najbrž ostane samo prespat nekje zunaj (kar pa rajš ne bi) al pa terati dalje preko Bolgarije ...
lp
g
Default avatar

abs

Pirot, Belo polje.
To je kakih 8 km za Pirotom proti Bolgariji. Kamp je sicer odličen za tamkajšnje razmere, urejen, mali muzej na prostem, odlična dobrodošlica slivovke in marmelada ob slovesu, prav tako hrana, ne morem pa garantirati kako bo letos, oba gazda in gospodinja, kuharica zelo prijazni. Bom nekje poiskal še telefonsko, da preverite bo bolj sigurno.Je pa veliko tujcev gostov, tako, da je bolj znan drugje.Zjutraj smo kruh kupili v bližnji pekarni, se je treba pripraviti na morebitno gnečo pri meji z Bolgarijo.
Šli tja grede preko centra (gužva, ampak videli strogi center mesta Bukarešte), nazaj po obvoznici- luknje na cesti. Oboje časovno ni preveč prijetno,

Lp

ABS
Default avatar

gb

abs, hvala za info.
z bukarešto si najbrž mislil Sofijo ?
a se mogoče spomniš koliko ste plačevali za kampe, skoraj nikjer nimajo objavljenih cen, a to tudi deluje na podlagi barantanja ?
kako ste se prehranjevali ? z nabavo po trgovinah al so cene v gostilnah/lokalih take da se ne splača kuhat?
Default avatar

abs

Ja - Bukarešta je v Romuniji, tam še nismo bili.
Če veliko potuješ, ni časa za nabavo hrane, cene v restavracijah pa so do 3-4 evre -dobro kosilo, lahko pa tudi več, če se prej ne dogovorite za plačilo.
Na morju v Kasu -Antalija( izhodišče za obisk krajev vse do Kemerja) smo kupovali ribe in jih pekli sami (v kampu je kuhinja, štedilnik in hl.skrinja), odlična izbira na tržnicah v določenih dnevih tedna-vse od kravjih zvoncev do zlata, drugje pa pozno popoldne ne bo izbire mesa,ki bi teknil, tržnice pa ne bo več.
Za plačilo v kampih potrebno barantanje, vsak bi rad več in če poveš, da si do sedaj plačeval veliko manj so z dogovorjeno ceno zadovoljni. Plačevali pa vedno manj kot 10 € na prikolico z elektriko, pod 5 pa se verjetno ne da. Lastniki bodo na kak način vedno nagradili vaš obisk, že prodajalec na bencinski nam ja dal nekaj malega, pa čeprav smo tam kupili le štruco kruha,
veliko veselja pri pogajanjih in srečno pot!
Default avatar

gb

še tole, potem pa upam, da bom dal mir ;) (vsaj nekaj časa)
kako je s plačevanjem - a so kartice normalno operatvine (predvsem za bencin pa kampe) al je boljš imet gotovino?nekako se mi ne nosi preveč denarja fizično s sabo naokrog
Default avatar

abs

Plačuje se z lirami, v glavnem na črpalkah kartice, v manjših krajih na črpalkah pa samo keš. Kampi po spominu gotovina, v večjih krajih pa ni problema.
Vzeti je treba nekaj rezerve gotovine, nikoli ne veš, pa tako daleč je.
LP
Default avatar

mar

Mi planiramo proti koncu naslednjega meseca z avtom v Turčijo.
Je še kdo tukaj, ki se odpravlja v ta konec? :)

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net