Med.Over.Net

Starševstvo in vzgoja

Katera gimnazija MB

Default avatar

Mama 007

Sin se odloča med 1. 2. in Škofijsko. Kakšna mnenja, izkušnje, prosim.
Default avatar

Queen

Če bi še enkrat živela, bi šla na 1. gimnazijo.
Default avatar

Roza Barbie

Na katerokoli samo na TRETJO nikar !!!
Default avatar

nanju

zakaj ne tretja?
Default avatar

GOSPOD

1 je bolj družboslovna, druga pa naravoslovna. Hčerka je hodila na 2, je zelo v redu, prfoksi živijo za učence, zelo se trudijo, čeprav je kar nekaj zelo dobrih profesorjev odšlo pred leti v pokoj. Skratka, naj sin pri sebi razmisli kaj ga bolj veseli, pa kaj namerava po zaključku šolanja. Moja je npr. dobila zelo dosti znanja pri matematiki, biologiji, kemiji, tako da ji zdaj na medicini zelo prav pride. Obedve pa dasta kar precej znanja za naprej. Sploh za drugo pravijo, da ti po zaključku šolanja, da ključ ki odpira vsa vrata, kar drži ampak le v primeru, če je otrok le pripravljen delat. Druga ima zelo dosti ob šolskih dejavnosti, ravnatelj Lorenčič bo naredil vse, da bi se učenci dobro počutili na šoli. Žal pa moram reči, da je škofijski zadnja leta renome oz. kvaliteta zelo padla.
Mogoče k lažji odločitvi vam bo pomagal obisk na šoli ob informativnem dnevu. Pa srečno pri odločitvi.
----------------------------------------

Novi štajerski pregovor: Kjer je dim, tam je tudi radar
Default avatar

Lenya55

Če se sin se ne more odločiti med temi tremi popolnoma različnimi gimnazijami, potem v resnici nima pojma, kaj si sploh želi in kam spada. Zelo sposobni in ambiciozni otroci v MB sploh ne pomislijo na drugo izbiro, kot 2. gimnazijo, saj je v resnici najboljša in nanjo se vpišejo najboljši.
Prva gimnazija pritegne bolj skulirane otroke z malo slabšim učnim uspehom, ki še niso jasno usmerjeni v svoje cilje.
Za škofijsko nimam podatkov, a po moje pritegne zelo specifične otroke, ali še boljše, njihove starše, ki tam vidijo neko kvazi varnost. Kako poteka tam pedagoško delo, ne vem, a neke normalne svobode tam ni, saj dijaki med odmori sploh ne smejo ven na zrak, kar se mi zdi zelo neprimerno in skoraj teror. Ne poznam otroka, ki bi se sam odločil za to gimnazijo, ker bi si to neizmerno želel.

Vsak normalni samokritični devetošolec v sebi natančno ve, kam spada. Če se starši v njegovo izbiro ne bi vmešavali, bi bilo mnogo več zadovoljnih otrok in mnogo manj učnih neuspehov in otrokovih osebnih stisk.
Default avatar

Irenaaa

nanju je napisal/a:
Na tretjo tudi jaz ne bi dala otroka. O tej šoli se govori in piše marsikaj. In marsikaj sem sama doživela s svojim sinom.
Učitelji zakompleksani, nesramni, škodoželjni, brez vsakega posluha in čuta za otroka. Vodstvo in socialna služba so pa tudi pesem zase. Ni za govorit. Delajo napake, ki jih niti nočejo priznati, tako pri ocenjevanju kot drugje. Vztrajajo pri svojem tudi po tem, ko že dobijo inšpekcijo za vrat, ki ugotovi nepravilnosti.
Tako da, če ste pametni, samo daleč stran od III. gimnazije.
Default avatar

Queen

Lenya55, ne bluzi. In ne povzdiguj druge gimnazije v oblake, konec koncev, it's just a high school, kot vse druge. Matr mi gre na k**** ta elitizem, ki se ga eni grete. Kot Kajuhova v Celju, kjer je ravnatelj že na informativnih povedal: "Vi ste elita, bodoča smetana slovenske družbe." Mrš, ti smetana plesniva!
Default avatar

polonak

Zelo pomebeno je, da se sam odloči. na vseh treh gimnazijah je program enak, razlikujejo se po obšolskih dejavnostih ( le teh je na drugi čez 30), izbirnih predmetih na maturi in tudi po sami infrastrukturi.

Na Drugo se vpisujejo večinoma odličnjaki, ki imajo večino predmetov zaključenih 5. Na prvi gimnaziji je običajno meja nekoliko nižja, na Škofoijski tudi, vzamejo tudi kakšnega pravdobrega učenca, kar pa ne pomeni, da je gimnazija kaj slabša.

Fama, da je Prva bolj družboslavna in Druga naravoslovno pa danes več ne drži.

Na vseh treh šolah se lahko počuti dobro ali slabo in pridobi dobro podalgo za nadaljni študij.

Srečno pri izbiri.
Default avatar

MAMI

Sama sem hodila na drugo in sin tudi. Že takrat je bila super šola, učitelji zelo dojemljivi za vse težavice in finte najstnikov in tudi sedaj imam tak občute. Sin pravi, da bi se odločil še enkrat isto.
Default avatar

Tonja2

No ja, ko se je moja hčerka odločala za srednjo šolo je tehntnico pri odločitvi proti prvi gimnaziji prevesilo dejstvo, da je njihov laboratorij - kemijski slabše opremljen, kot v naši OŠ. Ona pa je v prvi vrsti naravoslovka. Imajo tudi odličen gledališki klub, veliko več stvari, ki jih "potrebujejo" družboslovci, tudi klasični oddelek. Tako da ja, za družboslovce je 1. gimnazija šola 1a, druga nekoliko manj. Druga je sicer šola, ki ponuja ogromno, vendar niso vsi otroci takšni, da bi lahko šolo in njene možnosti izkoristili. Največ imajo od nje tisti, ki ne stanujejo predaleč in nimajo problemov s prevozi.
Default avatar

8

Tako je res je, da je II.gimnazija res težja, vendar so vse slovenske gimnazije tudi mariborske na isti ravni vse imajo enake pogoje, enak učni načrt,res pa je, da si na drugi gimnaziji številka. Po mojem mnenju glede na komentarje zgoraj ne branim nobene gimnazije, vendar pomojem dobi otrok na Škofijski gimnaziji veliko več manir kot na ostalih, veliko več profesorjev se ukvarja z otroci,če jim ne gre na 2 in 1 gimnaziji si pa le številka . Koliko narediš samo , to imaš!
Tako da na škofijski je režim res strog, rezultati so še vedno visoki glede na mature s tem da lahni je bilo na želeno fakulteto med 2 in škofijsko gimnazijo na Šg veliko boljše!
Tako da kar si pa otrok želi si pa sam želi. Še enkrat, škofijska gimnazija je čisto v redu tako kot ostale, vendar je pa strožja in je čisto prav. Rezultati pa so tudi cool.
Default avatar

Poldek

Tretja je eno samo S R A N J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Default avatar

prva je zakon-forever

vzdušje tukaj je fenomenalno.
"mogoče mal preveč pričakovala, kot dobila!" ampak gre

ljudje-učenci niso tako zafrustrirani kot na drugi se pa najdejo tudi "x" osebe.
NIHČE NI POPOLN!
Default avatar

Alexis

He he he, sama sem pred petimi leti končala Prvo Gimnazijo. Kolikor vem, vsaj v naši paralelki ni bilo niti enega, ki je prišel iz OŠ s prav dobrim uspehom. Vsi so prišli z odličnim. Vedno se je ponašala z lepim številom zlatih maturantov, večkrat celo z večimi kot Druga. Kot šola (beri: profesorji) mi je veliko dala in se mi je zdela kvalitetna, dobro je pripravila za maturo in študij. Z učenjem pa nisem imela težav.

Nekoliko drugačno se mi je zdelo socialno okolje (beri: dijaki). Če bi takrat vedela, kako katastrofalno, elitistično, snobovsko bo, se ne bi nikoli vpisala sem. Lahko rečem, da mi je uničila vsa tista mladostniška leta, ki bi morala biti sproščena in razigrana, saj sem bila osamljena. Amerikanistično naravnan folk je bil na žalost v večini (vem, da ga najdeš povsod, a tu ga je bilo precej), ki je dajal vrednost predvsem na to, kako polno rit ima kdo, kako bogato mamico in atija ima, v katere firme se oblači in kakšno korist (materialno, logistično) ima od koga, nikakor ni bil zame in posledično nisem našla nikogar, s katerim bi se res zares razumela in ohranila stike do danes. Itak pa si bil manjvreden za njih, če nisi ustrezal njihovim merilom.

Popolnoma drugače sem se kasneje počutila na fakulteti.

Skratka, res je fajn za tiste, ki jim ugaja družba materialistično, razvajenih, naravnanih ljudi, ki jih zanimajo samo gel nohti in dobri avti, brez smisla za umetnost, književnost in vse ostalo, s polno ritjo vsega in v zibko položeno službico, ki jim jo bo zrihtal očka.
Default avatar

Mamica4gimnazijcev

Če je otrok pripravljen delati in se učiti, mu bo šlo povsod, sicer pa nikjer.

Elitizem in povzdigovanje II. gimnazije je čista utopija, saj se po naših izkušnjah ni izkazala za nič boljšo od ostalih.

Hči je obiskovala III., bili smo zadovoljni vsi, tudi ona; kader prijazen, ustrežljiv, tudi svetovalna služba se je izkazala; lokacija lepa, šola z bogato zgodovino (patino).
Default avatar

hehehe

Mamica4gimnazijcev, a si ti mogoče zaposlena na III. gimnaziji? Zdaj si me pa nasmejala, resnično :-)))
Kader prijazen :-)))), o tem ti lahko napišem roman
(na kratko: nesramen, zloben, potuhnjen, zahrbten, brezsrčen, brez kančka posluha za otroka)

Svetovalna služba se je izkazala :-))))), kar glava me boli, ko se spomnim
(na kratko: soc. delavka sploh ni usposobljena za delo, ki ga opravlja, dela eno, govori drugo, dostikrat sploh ne ve kaj govori, primitivna, odsedi tam in vleče lepo plačo)

O šoli in njeni lepoti pa ne bi! Zgradba stara kot svet, lokacija slaba, avtobusne zveze neurejene, bogata zgodovina, ja, ta pa resnično dosti doprinese k odličnemu počutju otrok :-)))

Če se ne motim, spada pod III. gimnazijo tudi predšolska vzgoja, ki so jo vrgli v drugo stavbo, pozimi zakurjeno na 16 stopinj s prepovedjo, da bi si oblekli bunde.

Aja, še to. Ko so v isti stavbi, samo na drugem hodniku lani sprožili alarm, ker so dobili obvestilo, da je podtaknjena bomba, so vsi lahko zapustili zgradbo, le oddelek predšolske vzgoje ne!!! Naj povem, da je na drugem hodniku bila druga šola z drugim vodstvom, ki se zaveda, da se z otroškimi življenji NE igra
Vodstvo III gimnazije tega očitno NE ve ali pa ga ne zanima.

Toliko na kratko o III. gimnaziji, kdor je pameten, se je bo ognil v velikem loku!

Ti, mamica4gimnazijcev pa si v bodoče izmisli bolj verjetno zgodbico :-p
Default avatar

Mama gimnazijca

Mamica4gimnazijcev, tebi pa ne gre verjeti. Če je tvoja hčera bila takooo zelooo zadovoljna s šolo, še posebej z "ustrežljivim in prijaznim" kadrom, zakaj je potem sploh potrebovala socialno službo, da se je le-ta lahko "izkazala"? Se samo meni dozdeva ali tu nekaj ne štima?
Drugače pa, naše izkušnje so s 3. gimanzijo, slabe, da ne rečem katastrofalne. In se strinjam z zgornjim postom, na 3. gimnazijo nikoli več ne bi vpisala otroka.
Default avatar

Mamica4gimnazijcev

Pozdravljeni,
nisem zaposlena na tretji gimnaziji, v bistvu sploh ne delam v javni/državni službi. Povedala sem samo svoje izkušnje, ki pa so res drugačne od vaših. Toda če smo imeli mi s šolo korektne stike, ne razumem, zakaj tega ne bi smela povedati. Prav vsak ima pravico do svojega mnenja, saj zato pa forumi so, kajne?
Pri šolah nismo nikoli gledali na njeno notranjost (tudi pri OŠ), nam se pač zdi pomembneje, da prisluhnemo mnenju otrok, njihovim željam ipd. (to govorim za SŠ, za odločanje o OŠ so premladi, čeprav se tudi to že dogaja, kolikor slišim). Tekom šolanja res ni bilo nikakršnih težav s profesorji, tudi sodelovanje z razredničarko je bilo strokovno, korektno, toplo. Poglejte, drage mame, gotovo vaše izkušnje niso zavidanja vredne in so celo boleče, ampak tako je čisto pri vsaki šoli. Vedno se najdejo ljudje, ki so zadovoljni ali pa ne.
Moram povedati, da tudi nikoli nisem slišala, da bi koga v šoli zeblo, to o bombi pa tudi prvič slišim.
Kar zadeva avtobusne zveze, ne vem, kaj mislite s tem, ko pravite, da so slabe ... V mestu imajo otroci dostop do vseh številk mestnih in primestnih avtobusov. Šola je navsezadnje skoraj v strogem centru, zato ne razumem teh pomislekov. Tudi zveze na dravski-koroški konec grejo tik mimo šole.
Hočem povedati, da so mnenja pač deljena, tako je pač z vsako stvarjo v življenju.
Pa lep dan.