Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Bolečine v glavi

Default avatar
Pozdravljeni

Sem moški star 34 let nekadilec in športno aktiven. Pred približno enim letom sem imel prvič v življenju občasen glavobol in na podlagi štiriindvajset urnega merjenja krvnega tlaka mi je moj osebni zdravnik ugotovil povečan krvni tlak. (tudi oba starša se zdravita za visok krvni tlak) Predpisal mi je tablete Tritazide 2,5 mg eno polovičko na dan. Po nekaj dnevnem uživanju tablet so bolečine izginile. Pojavile so se spet kakšnih deset dni nazaj. Bolečine so blage in občasne, boli me pa predvsem v zadnjem delu glave malo nad vratom (pri nekakšni buli). Domače meritve krvnega tlaka so približno 150-95 včasih malo več ali manj. Naj omenim, da morebitno pitje kave bolečine še poveča in jo ne pijem več. Ker me zaradi teh občasnih bolečin vendar vsakodnevnih v glavi zelo skrbi me zanima ali je možno, da je krivec ponovno visok krvni tlak, ali moram vzrok za bolečine iskat drugje.

Najlepša vam hvala za odgovor!
Matej
Default avatar
Spoštovani!

Pri oceni nekoliko moti vpliv kave, ki naj bi ga pri bolečini zaradi sprememb na vratni hrbtenici ali zaradi pritiska na živce zaradi prisilne drže ali položaja vratu ne pričakoval. Tlak je le nekoliko povečan in naj ne bi povzročal glavobola, čeprav je tudi možno. Vsekakor ga poskusite znižati z zdravili in za bolečine vzemite tudi kakšno zdravilo proti bolečinam.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Pozdrav!

Najlepša hvala za odgovor!

Še vedno imam občasne bolečine v glavi. V zadnjih dneh jih ponoči ni bilo. Se mi pa v zadnjih dneh bolečina seli po celi glavi. Vendar me nikoli ne boli cela ampak samo en del. Bolečina še vedno ni močna. Sem pa tudi v zadnjem mesecu v hudem stresu. Danes sem slučajno ugotovil, da na eno oko vidim na daleč občutno slabše kot na drugo oko. Na blizu vidim na oba odlično. Imam pa 8 urno delo za računalnikom. Nikoli prej nisem imel težav z vidom. Ali je lahko slabši vid na eno oko in bolečine v glavi morda znak kakšnega tumorja v glavi?
Zelo sem prestrašen in vas prosim za odgovor.

Hvala vam še enkrat!
Default avatar
Spoštovani!

Pri vidu gre zelo verjetno za spremembo dipotrije in bodo potrebna očala. Vsekakor preverite pri okulistu ali optiku.

Kar se tiče glavobolov, pa so občasni glavoboli lahko tudi posledica stresa oz. blage duševne motnje. Povsem zanesljivo vam na podlagi opisov težko odgovorim.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
lepo pozdravljeni
že kakšen teden imam zelo močno bolečino v glavi. ta bolečina je na levi strani nekoliko 8 centimetrov nad ušesom. včasih me tako zelo začne boleti da se mi kr zvrti. ponoči tudi nemorem spati zaradi te bolečine ker je neznosna. edino če vzamem ponoči tableto za bolečino lahko potem nekak zaspim.včasihhh me tudi levo uho zram boli če je bolečina zelo močna. boli me tudi na dotik, bi lahko bilo kaj hujšega? ker je zelo močna bolečina. zakaj se mi tudi včasih zraven zvrti? je lahko to nevarno?
že vnaprej se zahvaljhujem za odgovor
Default avatar
Spoštovani!

Če še vedno ni bolje, pojdite k zdravniku, ker nimam uporabne razlage, čemu taka huda akutna bolečina.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
lepo pozdravljeni
v torek sem bila pri svoji zdravnici zaradi poškodbe in sem ji tudi za bolečino v glavi povedla. rekla je da je površinska bolečina ker mi je tolkla po glavi in me je bolelo. za bolečina mi je rekla da naj vzamem lekadol in imam čez 2 tedna kontrolo. če pa bi bilo slabše pa naj takoj pridem. ponoči se zelo zbujam ker me boli in imam občutek kot da bom včasih padla kr se mi zvrti. bi lahko bilo kaj hujšega? bi lahko bilo kaj narobe z glavo? bi lahko bilo zaradi tega kr mi levi sinus zapira hrustanec ker mi narobe raste hrustanec?
že vnaprej se zahvaljujem za odgovor
Default avatar
lepo pozdravljeni
danes sem bila pri svoji zdravnici ker še kr ni bilo bolše in se mi je začelo zelo vrteti. izmerila mi je pritisk in sem ga imela 135/70. dala mi je napotnico za nevrlologa-pediatra. zakaj k nevrologu'? a imam visok pritisk'? ali je samo malo višji? bolečina je še zmeraj zelo močna. in se mi tudi vrti
že vnaprej se zahvaljujem za odgovor
Default avatar
lepo pozdravljeni.
včeraj mi je zdravnica izmerila tlak in sem ga imela 135/70. rekla je da si ga naj tudi nekajkrat tudi doma izmerim. popoldan sem si ga izmerila in ga imam 140/68 pulz pa imam 102. ali imam visok tlak? stara sem 15 let. je to normalen tlak za mene oziroma mojo starost?
Default avatar
Spoštovani!

Sam tlak ne pove kaj dosti v tem primeru. Nekaj višji je lahko tudi zaradi bolečin ali vznemirjenja ob vsem tem. Če se z zdravnico nista pogovarjali o možnosti, da gre lahko tudi za tesnobo, bo treba opraviti slikanje glave. Upam, da prideš na vrsto v mesecu ali dveh.

Če te bo ponoči še bolela glava in boš imela čuden občutek, pa kar malo potečnari, da prideš prej na vrsto.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
lepo pozdravljeni
že 2 dneva sem zelo utrujena in imam nižji pritisk. včeraj sem ga imela 89/63 danes pa 79/63. ta dneva že imam tudi močnejšo bolečino kot pa prejšnje dni. ponoči se zelo velikokrat zbujam in tudi za nevrologa sem se že naročila. na vrsto pridem 9 maja in sem tudi malo potečnarila da bi prej dobila ampak so mi rekli da edin takoj me sprejmejo če mi zdravnica napiše pod nujno in če bi bila bolečina zelo neznosna bi me takoj sprejeli. večkrat se mi tudi zmegli pred očmi in imam občutek kot da bom omedlela. nevem kako naj zdržim te bolečine in motnje spanja. bolečina je vedno na istem mestu. a imam nizek pritisk? bi morala nazaj k zdravnici? ker nekaj dni nazaj sem imela zelo visokega zdaj pa nižjega, imela sem ga tudi že 165/69 sedaj pa tako nižjega.
Default avatar
Spoštovana!

Pojdi nazaj k zdravnici. Pogovorita se o tvojem počutju in psihičnem stanju, da ne bi imela tesnobe. Sicer pa te mogoče pošlje še na slikanje glave. Nerad paničarim, ampak pri takihle mladenkah navadno tovrstne težave ne trajajo tako vztrajno toliko časa.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
lepo pozdravljeni
hvala za tako hiter odgovor. a bi po vašem mnenju lahko šlo za kaj hujšega ,ker imam takšne težave? meni ni fajn ker imam zelo močne bolečine in zdaj že imam veliko neprespanih noči
Default avatar
Spoštovana!

Zelo malo je možnosti, vendar nočni glavoboli v 1 %o lahko predstavljajo tudi tumor, zato je tvoje težave potrebno rešiti v nekaj mesecih. Če bi zdravil popolnoma omilila ta glavobol, ali bi šlo za migreno, potem ni nobenega posebnega problema.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
lepo pozdravljeni
tablete za bolečino mi ne pomagajo. bom poskusila jutri iti k svoji zdravnici ker nemorem več tako zdržati. včasih se mi tudi jezik zelo zapleta. a bi po vašem mnenju lahko šlo za tumor? zdravnici mi je takrat na pregledu rekla da to nemore iti za migreno ker me že predolgo boli
Default avatar
lepo pozdravljeni
sem bila pri svoji zdravnici in ji povedala pa mi je dala samo močnejše tablete za bolečine. rekla je tudi da neve če imam tako močen glavobol zaradi pritiska ali da imam takšen pritisk zaradi glavobola. imam še zmeraj zelo močne bolečine, tudi ponoči. kdaj bi me pa nevrolog takoj sprejel da nebi rabla čakati? kr je še dolgo čakati do 9 maja
Default avatar
lepo pozdravljeni
ugotovila sem da je bolečina v glavi močnejša ko ležim oziroma ko grem spat. bi lahko to kaj povedlo za kakšno težavo bi lahko šlo zaradi glavobola in pritiska? ponoči sploh nemorem spati. včasih je bolečina tako neznosna da mi kar solze pritečejo
Default avatar
lepo pozdravljeni
bi se lahko zaradi glavobola cela tresla? bi me lahko zanašalo kot da bi bila pijana? postalo me je še bolj strah da je kaj hujšega ker se pri pisanju velikokrat zmotikm ko se prej nism. včasih hočem nekaj napisati pa čist drugo besedo napišem. je lahko to tudi povezano?
Default avatar
lepo pozdravljeni
lepo prosim za odgovor.. imam še tudi eo dodatno vprašanje ki sem se danes spomnila če bi lahko zaradi tega imela. kakšna 2 tedna pred začetkom glavobola sem na tekmi( treniram košarko) padla z vso močjo v zid z hrbtom in glavo. bi me glava lahko zaradi tega bolela? je lahko to možno?
Default avatar
Spoštovani!

Sem prebrala vse teme glede hudih glavobolov. Odločila sem se, da vam povem moje osebne izkušnje glede hudih neznosnih glavobolov. Mene je naenkrat zabolela glava in to tako močno, da sem mislila, da bom znorela in sem glavo tiščala v steno in sem govorila joj me bo kap me bo kap itd. Ko so so bili prisotni glavoboli se mi je jezik zapletal kot, da bi bila pijana ali drogirana. Enostavno nisem mogla več niti govoriti. Šla sem k moji os. zdravnici in ji počasi povem, da me tako močno boli glava, zdravnica mi je odvrnila in povedala, da tudi njo boli glava. Sem si mislila ok. pač naj jo boli kot mene zagotovo ne bi mogla sedeti v ordinaciji. Ker imam težave z vratnimi vretenci (hernija) so pač prepisovali, da me glava boli od vratnih vretencev. Jaz se sploh nisem ozirala za zdravnico, ki mi je tako arogantno povedala ampak sedaj se kesa, ki ve kaj sem vse preživljala. Nato sem odšla k nevrokirurgu v Ljubljano in sva se lepo pogovorila in nevrokirurg mi je povedal, da sodeči o neznosnih glavobolov, da to 100% ni od vratnih vretenc. Takoj me je napotil na Magnetno resonanco glave in sem bila takoj na vrsti. Nato sledi ŠOK. Našli so mi veliko Anevrizmo.... Vse je bilo delano urgento. Vseskozi mi je ob strani stal profesor. dr. Dolenc in on me takoj napotil na Angiografijo in zopet ŠOK.... Našli so mi celo še drugo Anevrizmo tako, da sem imela eno Anevrizmo na desni strani možganov in eno na levi strani možganov. Ker so Anevrizme bile tako velike žal mi niso mogli narediti lasersko operacijo ampak klasično so mi odpirali glavo.... Vse to se je dogajalo lani.... Nikoli ne bom pozabila leta 2010! Obe operaciji mi je opravil prof. dr. Dolenc imela sem resnično svetovno ekipo pri operacijah, ki sem vsemi zelo hvaležna, ker so mi stali ob strani in mi še stojijo ob strani. Moji dragi nevrokirurgi so se pač ustrahovali, da ne bom prenesla take dve operaciji. Ena op. je bila maja, druga pa takoj Julija meseca lani.... Resnično smo vsi zelo veseli, da se je tako izšlo, in sem za njih bila junakinja, ker drugače sem takšna oseba, ki se rada ne predam in sem vztrajala in se nisem predala, ampak sem vse pretrpela. Sedaj je še vse sveže od operacije in ni tisto, da bi rekla, da me glava ne boli, me boli, ampak od operacij. Imam tudi redno Angiografije, da vidijo kakšno stanje je po operaciji.... No, in si lahko zamislite, da mojo zdravnico je tudi bolela glava, ko sem jaz bila z eno nogo že v grobu.... Sem ji oprostila, ker nisem takšna oseba, da zamere vlečem in vlečem. Aja pa še to. Ko me je tako glava bolela mi je bilo slabo in me je tiščalo bruhati in sem samo 1x bruhala od glavobolov. Niti ena tableta mi ni pomagala, reševalno vozilo me je neštetokrat vozili v bolnišnico. Na srečo sem zopet tukaj, ki se lahko zahvalim moji svetovni ekipi in znanstvenikim za te uspešne operacije. Enkrat v kratkem bo potekala oddaja na Tv-ju. od teh Anevrizem in tudi bodo omenili moje operacije itd. Če koga še kaj zanima me lahko vprašate.... Naj vam zaželim, da se bo z vami odvilo bolj prijetna diagnoza..... Milejša diagnoza.

G. dr. Kersnik, z vami se strinjam, ko sem prebrala vaše nasvete. Samo zdravnica bi lahko pod NUJNO jih poslala na MR. ali vsaj na CT. glave. Ni se za igrati z takšnimi zadevami oz. z našim zdravjem....
Vsem želim vse dobro in nič več bolečin, ker predobro vem kaj je to....

Lepo vas pozdravljam
Bolna40

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj