Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

kolonoskopija

Default avatar
Spoštovani,

že več časa (6 mesecev) sem občasno opazil kri v blatu. Z uporabo kreme faktu se je po dveh dneh stanje uredilo in nisem več opazil krvi.
Vem, da bi moral opraviti kolonoskopijo vendar jih veliko toži da je to dokaj boleč pregled. Slišal sem, da v Rogaški slatini dobiš neki "prašek" ki ga po, spiješ zvečer pol pa zjutraj pred pregledom (skupaj 1 liter) tako se očistiš in si pripravljen za pregled. Zanima me, če je ta "prašek" tudi kako sredstvo proti bolečini ali ne? Zakaj nekatere izredno boli ta pregled druge pa ne?
Naj povem, da me je pregleda izredno strah.

Hvala za vaš odgovor
Default avatar
Pozdravljeni!
Tisti prašek ni proti bolečinam, ampak le za čiščenje črevesa. Koliko preiskava boli, pa je odvisno od zavitosti in bočutljivosti črevesa, pa tudi od tega, kako nekdo prenaša bolečino. Ni tako grozno, da se ne bi zdržalo
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Ali vam je kolonoskopijo predlagal zdravnik ali sami menite, da je potrebna? Včasih je dovolj tudi rektoskopija. Sam poseg res ni prijeten, veliko večino vsaj malo boli, kako močno boli, pa je odvisno od praga bolečine, oblike črevesa in prakse operaterja, ki preiskavo izvaja. Če so zraven še specializanti, potem se dolžina posega (20-60 minut) podaljša. Običajno dobite kakšne tablete za pomiritev ali analgetike. Še najbolj neprijetno je čiščenje črevesa, ko je potrebno spiti cca 2-3 litre vode s "praškom". No, kar se mora, ni težko :-)

Matjaž
Default avatar
Spoštovani,

hvala za vaš odgovor. zanima pa me še ena stvar. Iam napotnico za koloskopijo in rektoskopijo. ali če opravim koloskopijo je to dovolj? ali se vidi isto in več kot na koloskopiji. kakšna je razlika?
Glede na to da me je strah pregleda ali lahko prosim zdravnika za kakšne "tablete" za pomiritev?

Hvala za vaš trud
Default avatar
Preberite še od jwslo. Rektoskopija je pregled le zadnjega dela črevesa-rektuma, kolonoskopija pa celotnega debelega črevesa-kolona. Sploh če ste starejši, je kolonoskopija bolj "kompetentna" preiskava
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Star sem 41 let in mi je zdravnik izdal napotnici za oba pregleda. Ali j epotem takem potrebno opraviti oba al pa koloskopija pokrije tudi rektoskopijo. Kdaj se dobi analgetike na samem pregledu al je to potrebno popiti že doma sam od sebe.

ponovno hvala
Default avatar
Preiskava se nekoliko razlikuje, poleg globine je različen tudi inštrument. Zakaj točno imate obe preiskav vi pa žal ne vem.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Pri kolonoskopiji je inštrument tanka, za prst debela, fleksibilna cev, dolžine cca 1.5 m, ki se premika po celotnem kolonu (debelem črevesu) do cekuma (slepega črevesa). Med pregledom operater opazuje sluznico in morebitne nepravilnosti, kak sumljiv del pa lahko odščipne za kasnejše raziskave tkiva (biopsija). Rektoskopija zajema samo pregled zadnjega dela črevesa - rektuma. Inštrument je precej debelejša rigidna cev, dolga kakih 30cm, skozi katero se pogleda v črevo.

Niste napisali, kakšne težave imate, zato je težko soditi, zakaj imate obe preiskavi in ali morate opraviti obe, povprašajte zdravnika, ki vam je napotnici napisal. Sicer pa je kolonoskopija "boljša" preiskava in edina merodajna za ugotavljanje sprememb v celotnem črevesu in ne samo na zadnjih nekaj centimetrov črevesa.

Pomirjevalo in analgetike dobite pred pregledom, običajno nastavijo "metuljček" na veno, kamor nato aplicirajo zdravila.

Ne obremenjujte se preveč s preiskavo in se naročite. In med preiskavo kar mirno "prdnite" :-)

Matjaž
Default avatar
Obema hvala za vaše izčrpne odgovore.

No preiskave imam, ker sem občano krvavel ob odhodu na Wc. Po uporabi faktu kreme (po dveh dneh je pa blo vse OK) res pa je da me večkrat ob odhodu na blato reže na danki kot bi me nekdo z rezilom. Še eno vprašanje. Ali lahko par dni pred preiskavo pijem tablete helax za pomiritev (0,25 mg). Res me je strah preiskave pa ne da mi kaj najdejo temveč same preiskave. nikakor se še nisem odločil da se prijavim. Kaj menite o diagnostičnem centru Bled? Ali bi na moj strah (pred preiskavo bi rad pogovor z zdravnikom ki bo to opravljal) bil primeren kaki drugi centri. Namreč v bolnicah imajo zdravniki preveč dela in verjamem da nimajo čas se pogovorit pred preiskavo.

lp in ponovno hvala
Default avatar
Pred preiskavo imate pravico vprašati kar vas zanima, nekakšno samozdravljenje strahu pred preiskavo s pomirjevali se mi zdi prej škodljivo kot koristno, centri kjer te stvari opravljajo so na splošno OK, oglaševati ne smem nobenega imed njih, Neprestano večtedensko tuhtanje, razglabljanje in trepetanje je bolj neprijetno od relativno kratke in rutinske preiskave, strah pred morebitnimi najdbami pa tudi, sploh ker je to zadnje kar ste napisali o vašem odvajanju blata, še najbolj sumljivo za enostavno razpoko-fisuro zadnjika.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Star sem 53 po SVITU sem imel negativni izvid imam pa problem,ker me tišči v debelem črevesju na blato hodim redno ne tišči me ,če stojim ali hodim.A bi moral saj na rektoskopijo Hvala za odgovor LP
Default avatar
Svit je namenjen ljudem, ki sicer nimajo nobenih bolezenskih znakov, gre za presejanje za odkrivanje raka na debelem črevesu in negativen izvid (ne)nakazuje na to bolezen in ni nek splošen odraz zdravja. Diagnosticiranje vaših težav pa se seveda ne začne z rektoskopijo, ampak s pogovorom in pregledom pri osebnem zdravniku, in šele izvid tega pregleda pokaže potrebo po eni ali drugi preiskavi.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni,

sam imam velikokrat probleme zaradi preobčutljivosti na določeno vrsto živil.

Zanima me kaj bi lahko bilo, da imam prvi del blata drugačne oblike od ostalega dela. Namreč prvi del ima vgreznjene nekakšne podolgovate črte, ostalo pa je normalne valjaste oblike. Lani februarja sem bil na konoloskopiji in niso, razen rahlega vnetja in hemeroidov, našli nič drugega.

Imam netoleranco na laktozo.

Velikokrat imam drisko, ker je v živilih pogosto prisotno mleko.

lp

Damjan
Default avatar
Pozdravljeni!
V napisanem ne najdem nič, kar bi bilo nujno bolezenskega porekla.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Spoštovani !

Mene pa zanima, kako naj se moški star 60 let prehranjuje po kolonoskopiji, oziroma kaj lahko dela in kaj ne.

Ali je kolonoskpoija nevarna za ljudi, ki imajo težave srca z aritmijo.

Hvala za odgovor !
Default avatar
Večjo pozornost je treba posvečati prehrani pred preiskavo kot pa po njej, če vam ni naročeno drugače, je bolje kakšen dan uživati bolj tekočo hrano, po preiskavi brez posegov lahko počnete praktično vse. Vseeno preverite pri zdravniku na koncu preiskave.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
in kakšno pomirjevali ter analgetik dajo za to?

v ameriki te kar uspavajo

in ali zobarji pri nas uporabljajo novocain?

mislim, da je to v zda mnnogo bolje urejeno, da pacient ne rabi tolk trpeti, vi pa nas samo mučite, pa še drago plačamo, pa še potem ne veste postaviti diagnoze...bravo slovenija!
Default avatar
Spoštovani. Ne delam kolonoskopij in nimam nič s tem, kar vi imenujete mučenje bolnika. Ne vem niti od kod navdušenje nad (slabim, dragim in samo za nekatere) ameriškim zdravstvenim sistemom, prav tako ne, na kakšen način zadeva mene tisto o dragem plačevanju in neznanju. Koncept tega foruma smatram kot win-win, torej spraševalec ima nekaj od odgovora, nas pa poganja morda pozitiven odziv ali vsaj upanje, da ima kdo kaj od tega. Zadnji vrstici vašega pisanja v celoti odstopata o mojih predstavah o tem forumu, zato debato na ta način nepreklicno zaključujem
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
nebravo je napisal/a:

Morda še dodatna infomacija...
Obiščite http://zavod.over.net/obvestila/zdravst ... n_pohvala/ in povejte svoje mnenje v knjigo Zdravstvena knjiga pritožb in pohval - PPP.
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.

Naročilo na ePosvet:
https://med.over.net/video-svetovanje/e ... l-soc-del/

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj