Med.Over.Net

Urgenca

Angina pektoris ?

Default avatar

dejan132

Spoštovani,

star sem 25 let, športno nisem aktiven prav nič že okoli 3 mesece, kadim okoli 7 mesecev po daljšem premoru (do 10 cigaret dnevno). Visok sem 194, težak pa 123 kg.
Od 10. do 20. leta sem se redno ukvarjal s športom. Po prenehanju, se pravi po 20. letu pa sem se občasno srečeval s športno-rekreativnimi, nekje 4 leta, 1x-2x na teden. Do sedaj ni bilo s srcem nobenih večjih težav.

Sicer pa imam odkar pomnim težave s palpitacijami oz. aritmijo, ko se mi s starostjo vse pogosteje v času mirovanja pojavlja. Gre za občutek, kot bi mi srce preskočilo oz. prav začutiš dva do tri čudne udarce, ki vodijo v rahlo omotico, utrujenost, katera traja nekaj sekund in pol je vse ok. Zdravnici sem to omenil neštetokrat, velikokrat mi je poslušala srce in dejala da ni nič, ter dodala, da je vse posledica živčnosti, napetosti, ker sem sicer anksiozni "bolnik" in se zdravim okoli 5 mesecev z ADji.
Upam, da to, kar vam bom napisal, so le znaki panilnega napada, zadnji se je pojavil včeraj, težava pa je v tem, ker se vedno bojim,, da je VZROK TEH TEŽAV V SRCU IN LE ČAKAM, KDAJ ME BO ZGRABIL INFARKT. Kot velikokrat se mi zgodi slednje; najprej čutim nek pritisk, napetost v levi roki, bolečine v prsnem košu in za lopaticami v isti višini prs. Nato še čuden občutek v želodcu, ki se stopnjuje, dokler ne pride do občutka slabosti oz. siljenja na bruhanje in nato kot bi nekaj eksplodiralo, me "pretrese" občutek, kot bi šla čez mene elektrika, po celem telesu, nato se prične tahikardija, omotičnost, potenje rok in nog, mravljinčenje jezika, razširjene zenice ipd. Ko vzamem Xanax, se stvar umiri. 2x sem izgubil zavest, doživel pa sem v roku 8 mesecev že kakih 12-15 mičnejših napadov, ki se mi tudi pojavljajo toliko časa v tako močnem obsegu. Sicer sumim, da jih imam 2 leti, kajti ravno toliko časa se mi je občasno ponoči dogajalo, da me je nekako streslo ali, da sem se zbudil z občutkom dušenja. Po večjih napadih sem pristal vsaj 5x na urgenci, kjer mi niso ugotovili ničesar, razen mesec nazaj palpitacije, vendar mi je med. sestra povedala, da je to vzrok strahu.

1)--Zgoraj napisano upam, da gre le res za panične napade in ne kake srčne napade ?

ZDAJ PA PRIDE GLAVNO!!
Torej, celo življenje sem se tako rekoč ukvarjal s športom, ker mi je všeč. Tudi ko sem prenehal pri 20. s treningi rokometa, nato sem 1x do 2x tedensko igral nogomet, rekreativno. Nikoli ni bilo nobenih težav, razen tega, da sem najbrž zaradi odvečnih kilogramov prej upešal kot ostali. Pred 4 meseci (okvirno) ko sem tudi pred tem naredil daljšo pavzo, ker se mi ni dalo, sem med igranjem hitro začutil UTRUJENOST, STISKANJE V PRSIH (kar me občasno zbudi sredi noči), HUDA ZADIHANOST ZARADI IZJEMNO MOČNEGA IN HITREGA - "100 NA URO" BIJOČEGA SRCA. Primanjkovalo mi je sape, zanimivo pa je to, da se je to zgodilo po vsega 5, morda 10 minutah igre, in še to nisem veliko pretekel.
Opravil sem nekatere preiskave pri kardiologu, od ultrazvoka srca, vratnih žil, pritiska in vse je bilo bp.
No, in po tistem, ko sem se tako hitro utrudil in ko mi je srce razbijalo, ko sem mislil, da se bom zgrudil, sem se nekoliko ustrašil, in 3 mesece ne igram nič, ker si ne upam.
Odločil sem se hujšati in prenehati kaditi, danes sem skadil 2 cigareti in šktalico bom skadil do konca in definitivno preneham.

***No in danes sem šel (prvič po 3 mesecih) teči in po 150 metrih me je 2x parkrat močno zabolelo v prsih, potem z globokim vdihoom me je zabolelo (kar naj bi bilo iz stene prsnega koša), srce mi je razbijalo kot podivjano, večkrat sem začutil pritisk v glavi, aja in na desni strani vratu, ravno tam, kjer teče arterija, sem čutil nekakšne boleče krče. Takoj sem prenehal in se vrnil in pričel s hojo proti klancu navzgor, kjer sem pustil avto (tekel sem po ravnini, naj se razume, ko sem prispel dol do klanca).
Ta klanec pa je dolg okoli 1 km in po samo hoji, sem se tako utrudil, srce mi je začelo tako noro razbijati in hitro, da sem se malce ustrašil in moral 4x ustaviti, čutil sem omotico.
Nato me je ponovno bolelo v prsih, zdaj ko sem doma, sem čutil okoli 20 minut pekoč občutek v prsih, ki se je širil od leve proti desno strani, parkrat me je zabolelo v levi roki in nekjakrat za lopaticami.
Čakam še na obremenilni test.

SKRATKA, TAKO VOLJO IMAM DO HUJŠANJA, PA MI NE BO USPELO, KER SI NE UPAM ALI PA DEJANSKO IMAM RES KAJ NAROBE.

2)-- Zanima me, ali je to posledica SLABE KONDICIJE, ker v teh mesecih večinoma sedim ali hodim do tam, kamor moram, ALI OPISANI SIMPTOMI DEJANSKO KAŽEJO NA ANGINO PEKTORIS OZ. BOLEZNI SRCA ?

VLJUDNO VAS PROSIM ZA ODGOVOR IN HVALA ZA POTRPLJENJE!!
SREČNO!
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni!
Mislim, da vaše težave izvirajo iz podstrešja in verjetno se je tam nabralo preveč robe, da bi ga lahko pospravili sami. Xanax ni najboljša rešitev, saj ne rabite gašenja požara ampak protipožarno zaščito. Razen slabe kondicije, prekomerne teže, kajenja in anksiozno depresivnih težav se mi zdi manj verjetno, da nagajajo še kakšne druge bolezni, niti se mi ne zdi prav verjetno, da bi imeli težave taradi bolezni srca.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

dejan132

Joj Sašo, le kaj bi človek brez vas !
To glede robe v glavi bo držalo, ker je šlo tako daleč, da mi nič več ne pomaga. V takem primeru, kaj pomaga ? Ker tudi v izvide začenjam dvomiti skoraj, najraje verjamem najhujšemu, boleznim itd..
Hvala in lep dan!
Default avatar

SRebolj

:-) Pomaga, pomaga, potrrebujete samo ustrezen pogovor, dobršno mero zaupanja v vašega zdravnika in najbrž (drugo) zdravilo. Zaenkrat pa bolj zaupate svojim (slabim) občutkom, ki pa so trenutno še najbolj neverodostojni.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

dejan132

jemljem cipralex drugače, tisto drugo zadevo le po potrebi
Default avatar

SRebolj

Ta terapija je ustrezna za tovrstne težave, če jo jemljete že dlje časa in nima zadovoljivega učinka, je seveda vredno razmisliti o odmerku, spremembi...... Seveda o tem ni treba razmišljati vam, zato imate zdravnika.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

dejan132

Še nekaj, dr. gospod Sašo !!

Danes sem malo menjal pozicijo in nisem hodil po tisti strmini dol dol tekaške proge, ampak sem šel direkt na ravnico.

Torej, pretekel sem okoli 400 metrov brez postanka v enakomernem ritmu,
Čutil sem ponovno bolečine v prsnem košu in za lopaticami. Tokrat pa sem bil posebej pozoren pri prsnih bolečinah, katere žarišče teh je bilo bolj v levem predelu; Prisotna je bila po prvih 70 metrih in se nadaljevala do konca, med tekom pa sem za 2 sekundi prenehal dihati in ugotovil, da me zaboli vsakič ob vdihu, kar bi kazalo na skeletno-mišično bolečino? Oz. bolečine ki izžarevajo iz stene prsnega koša ?

S seboj sem vzel še merilec tlaka in pulza, tistega v obliki ure. Pred začetkom laufa sem imel meritve : Zgornji tlak (133), spodnji tlak (89), pulz (79);

3 minute po teku, ko sem te minute počival, pa so bile takšne : Zgornji tlak (177), spodnji (93), pulz (119)

Sigurno merilec ne kaže točnih podtkov, pa vendarle me zanima , kaj menite ? Naj povem, da sem imel občutek, da mi je bilo danes lažje teči kot včeraj. Mogoče tudi zaradi psihične obremenjenosti, da se bo kaj zgodilo med tekom - zastoj srca ipd. :)
Hvala
Default avatar

SRebolj

Izmerjene vrednosti so slišati smiselne, bolečina na pamet rečeno ni posebno sumljiva za srčne težave, obremenitveno testiranje sicer pove njegovo zmogljivost za premagovanje naporov. Ne lotevajte se svojega telesa preveč tehnološko.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

dejan132

Spoštovani prijazni Sašo,
hvala za vedno spodbudne odgovore.
zanima me še, ali je kaj narobe, ker redno 2 meseca uživam po dve jušni žlici lanenega semena, vsak dan (v vodi ali zmletega)! Glede na to, da vsebuje omega 3 mašč. kisline, ki so sicer koristne, vsak dan je morda nekoristno ? Nekje sem zasledil, da lahko celo ZELO škodi ! Kaj mi svetujete ?
Default avatar

SRebolj

:-) V tistem semenu pa ne vidim nič škodljivega, ne pričakujte pa kakšnih čudežev od tega.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Milka Balac

Spoštovani,stara bom maja 54 leta lanjsko leto juna meseca me je dr Marjeta Zorc pošiljala v Izolo v Medikor na CT krvnih žila blo je v se v redu.Zadnj mesec dni me tišti v prsah nimam jake bolečine,ali mi je dd demir povečan imam ga 3450 ki je zelo previsoko. Šla sem pri nas na preiskavu ambolija pluč ki je bla isključena asmatik sem nevem več kaj da naredim ker me dejansko tišči v prsah,občasno me boliju tudu kosti roke ker imam ostopeniju bojim se da ni pri meni angina pektoris v upanju da mi boste odgovorili vam se srčno zahvaljujem lep pozdrav Milka iz Ljubljane
Default avatar

SRebolj

angina pektoris v prevodu ni nič drugega, kot pač prsna bolečina. Glede na opravljene preiskave se mi ne zdi zelo verjetno, da bi bilo krivo srce, a po netu tega seveda ni mogoče izključiti. Možnih razlogov pa je ogromno. Od skeletne bolečine, refluksa želodčne kisline, psihične tesnobe itd.

Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

mftt

Dober dan in lepo pozdravljeni.

Danes sem zjutraj pozabil vzeti cipralex, na to me je opomnil občutek stresa, anksioznosti, ki je po zaužitvi tablete zelo zmanjšana, komaj zaznavna. Vendar sem jo vzel, ni pa kaj prida bolje glede bolečine pod levo lopatico in bolečine v levi roki, v predelu kjer poteka arterija, komolcu in rahlo nadlahti, občasno tudi pod vratom in pod levo čeljustjo.
Panični napadi to ne bodo, ker jih poznam dobro in jih znam nekoliko obvladovati, neprestano se mi po glavi poraja skrb, da ne bi bolečine bile kardiovaskularne narave ? GLEDE na to, da imam obe dlani zelo potni zaradi obremenjenosti s tem zadevami, bo najbrž vse na psihični bazi.
Sicer sem pred dnevi opravil Holter kjer so zaznali sinusno tahikardijo, včeraj na obremenitvenem testu pa še 3x ekstrasistole.

Še nekaj Sašo!
Panični napad?? --> Najbolj pogosto se mi zgodi zvečer, v trenutku, ko sem na pol buden in na pol spim, se pravi, ko padam v spanec, začutim kot nek pritisk v prsnem kou in glavi , vse zelo hitri in takoj po tem sledi izbruh, ko me po celem telesu nekako zatrese, zalne se tahikardija, občutek dušenja, oteženega dihanja. To je skoraj vsak večer. Pa recimo, da je to panični napad.
Če pa grem popoldne zadremat za urco, se zgodi vedno isto ! Ravno ko pozabljam na zunanje dražljaje zaradi "padanja" v spanec, me presune ta občutek, ki ni prijeten. Bi to možno bilo zaradi serotoninskega sindroma ? Navadno, ko človek spi oz. pada v spanec in se mu spi, se izloča hormon serotonin. Meni pa ravno v stanju zaspanosti in skorajšnjega spanca se zgodi to.

In še nekaj: tudi enako, kadar skoraj spim.. me velikokrat vrže po konci močna STISKOČA bolečina točno v prsnem košu, ki traja stotinko in te kar vrže dol po domače.
Je to lahko kaj s srcem?

Rezultat vsega je skrb srčnih boleznih, infarkta itd..
Kaj menite??
hVAlaaa
Default avatar

SRebolj

Cipralex in zdravila iz te skupine ne delujejo na kratek rok in verjemem, da vam zgolj dejstvo, da ste vzeli pozabljeno tableto, ni prineslo izboljšanja. Ne bom trdil, da kakšna bolečina kje ne more biti od česa drugega, a vse skupaj izrazito spominja na psihične težave in ne na bolezni srca ali razne sindrome, ki ste jih našli na netu.
Lp
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

dejan123

Pozdravljeni ponovno.

Zadnje tri dni me zlasti pri sedenju na stolici začne boleti v levem delu ramena, ključnice, v prsih in levi roki, začne me peči po rebri in v prsnem košu ter še za hrbtom vse od tilnika nekje do lopatic.
Ponoči sem dobil napad teh bolečin in sem se cel potil, bolelo me je kot prasca. Klical sem os. zdravnico, naročen sem za ponedeljek.

Je to lahko od hrbta, živcev, kisline ali srca ?
Med 10 km kolesarjenjem se bolečine zmanjšajo.
Default avatar

SRebolj

Še najbolj verjetno je od hrbta in daleč najmanj verjetno od srca.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

dejan132

daHvala za odgovor!

Pa še nekaj; po teh bolečinah in hudih pekočih bolečinah v predelu prsi in lopatic, sem se danes cel dan počutil nekako čudnega, slabega. Kmalu po kosilu pa mi je začelo delati slabo, zjutraj sem imel zelo kašasto blato. Po kosilu me je sililo na bruhanje, čutil sem neko slabost v tebuhu, nato sem 2x šel na blato, obakrat sem imel sluzasto diarejo, sicer vse skupaj je bilo v majhnih količinah, zaradi zaprtja (funkcionalnega zoožitve zadnjega dela cevi), imam sicer tudi iritabilni kolon, ki se mi zu uživanjem lanenega semena izboljšuje.
Nato sem pil v roku 2 ur okoli 2 litra vode, slabost je s časoma minila, vrnil se mi je apetit, vendar zaradi previdnosti sem zaužil raje par prepečencev in že sem čutil sitost.
Imam občutek stolic (morda lažnih?), imam tudi krče v spodnjem delu trebuha.

Moti me pa še to, da kadar globoko vdihnem, me istočasno zaboli - zašpika v predelu nad ključnico, kjer je stičišče z vratom, delno v prsnem košu in čez celo stran levih reber, nekje globoko notri, na levi strani tilnika in na levi strani hrbta. Ob globokem vdihu, bolečina je odvisna tudi od položaja - sedenje, ležanje itd... To traja dva dni. Tak občutek pomnim že pogostokrat iz preteklosti, vendar je trajalo le par sekund.

Kaj menite glede obeh stvari ?
Gre pri prvi morda le za kako virusno okužbo ? Veste, na gastroskopijo ne nameravam več, bil sem 3x. Hvala in lep vikend !
Default avatar

SRebolj

Ja, najbolj verjetno je prva povezana z virusi ali iritabilnim črecesom, druga težava pa kostno mišična. Lp
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

dejan132

Hvala za odgovor!

Še zadnje vprašanje, nato pa končam;
Danes sem pojedel eno jabolko, takoj sem začutil sitost in začelo mi je delati ponovno slabo. Karkoli dam v želodec, mi naredi slabo. Po vašem je to le virusno oz. nekaj prehodnega in bo minilo samo od sebe ? Ali je lahko tudi kakšna rana na želodcu in podobno, ulkusna bolezen... ?
Default avatar

SRebolj

Lahko so tudi težave z želodčno kislino oz želodcem.....
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.