Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Ne morem verjet, da je lahko tako hudo - prosim za nasvet

Default avatar
Pozdravljeni,
sem 32-letna mamica dveh otrok (5 in 2 leti). Pravkar prebolevam virozo z hujšim kašljem in kaj se mi dogaja - ob vsakem kašlju sem vsa polulana, stavim si vložek, ampak prepušča - grozno se počutim, sram me je. Do zdaj res še nisem nikoli tako kašljala in da je to tako resno tudi nisem opazila. Čeprav mi je urin uhajal že proti koncu prve nosečnosti in v drugi in občasno pri kašlju, kihanju, opažam tudi pri skakanju zadnje čase.
Vso nosečnost sem delala veliko keglovih vaj, ampak zdi se mi, da brez učinka. Sedaj pa ta šok - sem čisto vsa iz sebe.
Res, da zadnje čase vaj ne delam. Cele dneve me ni doma (delam šolo ob delu, delam), ko pridem hitim bit z otrokoma (mlajšega še dojim) in na to niti pomislila nisem. Časa za kako drugo telovadbo tudi trenutno nimam. ... Dan je zapolnjen 100% z drugimi stvarmi in ta problem je šel lepo mimo mene, ta teden, me pa obhaja dobesedno groza.
Res je, da hodim od vedno zelo pogosto na WC (ker tudi dosti pijem, grem na wc skoraj vsako uro do dve), drugih težav pa nisem imela nikoli (razen 1x vnetje mehurja). Po porodu sem ginekologinji omenila težavo, pa je rekla, da naj delam vaje.
Kam naj se obrnem zdaj? Imam pregled pri njej v marcu sicer - samoplačniško bom šla. Naj jo vprašam za nasvet? Kaj je prvi korak? A vaje pomagajo? Koliko na dan je nujno potrebno? Povejte mi minimalno kar bo lahko v tem tempu trenutno zmogla!!!
Kupila sem si pred mesecem tudi eno napravico (ne uteži, ker jih niso imeli, so dve kroglici povezani z vrvico), ki se da v nožnico, ampak to mi je grozen občutek in se mi zdi da to pa ne more pomagati? A lahko? Katero je najboljše? Meni se zdi, da se bo kar tisti trakec utrgal ko znamam ven napravico. Sicer pa tudi tamponov ravno zaradi tega nikoli nisem marala. A obstaja kaj boljšega, dobrega?
Prosim za nasvete in pomoč, saj me je to zdaj res presenetilo! A je to že zelo hudo? Kaj je prvi korak, ki ga moram narediti? Redna telovadba?
Hvala in lp.
Rosi
Default avatar
Pozdravljeni!

Popolnoma vas razumem kako se počutite, ko vam voda uide. Tudi vas razumem, da ste obremenjeni pa vendar bo treba življenje urediti tako, da boste malce poskrebeli tudi sami zase. Keglove vaje namreč lahko delate tudi v šoli, ko sedite, pa tega nihče ne bo opazil. Koliko vaj je treba dnevno narediti je težko reči, saj imajo strokovnjaki glede tega popolnoma različna mnenja. Kar se tiče vložkov predvidevam, da uporabljate menstrualne vložke. Za urinsko inkontinenco obstajajo posebni vložki, kateri vpijajo urin in niste premočeni. Dobite jih na naročilnico, saj je to vaša pravica iz zdravstvenega zavarovanja. Naročilnico vam napiše vaš osebni zdravik.

Urinsko inkontinenco se zdravi na konservativen način tudi s stimulacijami, vendar je elektrodo treba vstaviti v nožnico. Terapijo vedno predpiše zdravik. Z napravico kot pišete (domnevam, da gre za japonske kroglice) se utrjujejo mišice medeničnega dna. Kroglice si v nožnico vstavimo preden gremo npr. v trgovino, na tržnico itd. in z njimi tako med hojo utrjujemo mišice medeničnega dna. Sprva ena izpade dokaj kmalu, saj so mišice ohlapne in nimajo dovolj moči, da obe kroglici zadržijo v nožnici.

Naslednja možnost je, da vašo ginekologinjo poprosite, da vam napiše napotnico za uroginekologa in se pričnete zdraviti. Za urinsko inkontinenco kot jo opisujete, obstaja namreč tako imenovana TVT operacija, pri kateri operater pod sečnico vstavi trak iz sintetičnega materiala, ki kasneje med kašljanjem, kihanjem, dvigovanjem bremen itd., preprečuje uhajanje vode. Če na stranišče hodite na eno uro do dve, kot pišete, je preveč, saj se gre na stranišče normalno 6 do 8 x. Ker pa sprašujete kaj vam je najprej za narediti pa odgovarjam tako: "Če bi bila na vašem mestu, bi me moja prva pot vodila k uroginekologu".


Z lepimi pozdravi,

Lorena Meglič
************************************
http://www.drustvo-mena-maribor.si
Tel: 02-320-20-75
GSM: 040-462-029
Default avatar
Nekje sem porečitala in kopirala:

Proizvod Deflux koji se do sada koristio samo za lečenje vezikoureteralnog refluksa kod dece u novije vreme se koristi i za rešavanje problema stres urinarne inkontinencije. Pogodan je uglavnom za osobe sa blagom ili umerenom inkontinencijom.


Kako je stem DEFLUXOM pri nas v Ljubljani?

Hvala
Default avatar
Pozdravljeni!

Za proizvod Deflux, domnevam namreč, da gre za zdravila, sem vprašala asist. Dejana Ognjenovika, dr. med., specialista ginekologije in porodništva in odgovoril je, da tega proizvoda ne pozna.

Z lepimi pozdravi,

Lorena Meglič
************************************
http://www.drustvo-mena-maribor.si
Tel: 02-320-20-75
GSM: 040-462-029
Default avatar
Predlagam, da poskusite s pesarjem. Pesar je vaginalna proteza in je namenjena konzervativnemu zdravljenju urinske inkontinence, predvsem pri osebah, ki nosijo kakršnekoli kontraindikacije za operacijo. Lahko se uporablja začasno (čakanje na operacijo) ali za dlje časa, odvisno od terapije.

Biofeedback / Stimulacijski trening mišic medeničnega dna je prav tako metoda, ki ozdravi stresno inkontinenco.

Povprašajte svojega ginekologa o .............. silikonskih pesarjih. Ne propagiram podjetja, vendar so ostali na tem področju lebavi, šlampavi in dragi.

Lep pozdrav,

Boris Cerar.
Default avatar
Prosim za nasvet - neuspela operacija TVT (mehurja)

Pred tremi tedni sem imela operacijo TVT, po kateri pa je še vse slabše. Ne samo da vode ne držim, sploh težko uriniram in to seveda ne gre sede na školjki temveč napol v stoje, ko pa vstanem v pokončni položaj pa še spet malo priteče. Teče brez pritiska, čisto počasi, poskušam pritiskati pa sem brez občutka. Teče mi tudi dobesedno samo na desno stran, včasih prav po nogi. Poleg tega imam še vedno precejšnje bolečine v desnem dimlju, bolečina se potem pomika proti kolku. Ker je bila le-ta tako hudo prvi teden, da niti nisem mogla iti na blato (ker je bila bolečina noge še hujša) sem obiskala gin. urgenco, kjer so mi napisali naj mi moj ginekolog da napotnico za fizioterapijo
(ta je dejal. da zato ni nobene fizioterapije) in obiščem uroginekologa in da bi bilo lahko še slabše. lepa tolažba, kajne. Stara sem 47 let, mislim da za take probleme mnogo prezgodaj, želim še biti dejavna, sedaj nisem sposobna niti za hojo. Moj osebni zdravnik in tudi ginekolog pa sta dejala, naj pokličem kirurga. Prosim za nasvet, saj sem res obupana.

Hvala in lep pozdrav Metka
Default avatar
Metka ( Aktem) je napisal/a:
************************************
http://www.drustvo-mena-maribor.si
Tel: 02-320-20-75
GSM: 040-462-029
Default avatar
Pozdravljeni!

Upam, da ste prejeli odovor preko zasebnega sporočila. Če ga niste, vam še enkrat podajam odgovor.

Vaša težava je rešljiva. Če želite me pokličite v času uradnih ur (najbolje med 10. in 12. uro), ki so od ponedeljka do četrtka od 9. do 12. in od 14. do 15. ure na eno izmed telefonskih števil
02/320 20 75 ali 040 462 029. Pri nas vam bomo zagotovo pomagali.

Z lepimi pozdravi,

Lorena Meglič
************************************
http://www.drustvo-mena-maribor.si
Tel: 02-320-20-75
GSM: 040-462-029
Default avatar
Pozdravljeni,

tudi sama imam problem z inkontinenco, ki pa me zaenkrat še ne ovira popolnoma v uživanju življenja, saj lahko počnem skoraj vse,s tem sem se sprijaznila... zalomi se mi edino pri spolnih odnosih, ker nikomur ne zaupam dovolj in ne vem kakšna bo njegova reakcija, ko mu bom povedala moj problem. Pa me samo zanima, kako se ostale spopadate s spolnostjo in inkontinenco?

Hvala
Default avatar
Pozdravljeni!

Urinska inkontinenca je vedno ovira v življenju, pa naj si bo v začetni ali že v močnejši stopnji. Sprijazniti se z njo je nedopustno, še posebej v današnjem času, ko se jo da zelo uspešno zdraviti. Je obremenjujoča za vsak partnerski odnos, saj se nikoli ne ve, kdaj bo voda stekla med spolnim odnosom. Če se to zgodi je vprašanje, kakšna bo reakcija partnerja glede na to, da s težavo svoje partnerke ni seznanjen. Menim, da bi bilo prav na tehtnico dati življenje z inkontinenco in brez nje. Kaj bi izbrali?

Če bi bila na vašem mestu, bi takoj potrkala na vrata uroginekologa in se pričela zdraviti, saj bi izbrala polnovredno življenje.

Z lepimi pozdravi,

Lorena Meglič
************************************
http://www.drustvo-mena-maribor.si
Tel: 02-320-20-75
GSM: 040-462-029
Default avatar
Sama sem imela iste probleme. Nabavila sem na amazonu SensaTone Pelvic Floor Stimulator - zelo enostaven - izbire na trgu je sicer precej, išči pod Pelvic floor stimulation je, sama sem izbrala Sensa Tone ker se mi je zdelo da če ne bo pomagal tudi škode na bo anredil. Cena mislim da je okrog 40 funtov + poštnina, in po mesecu rabe 3x tedensko sem občutila občutno izboljšanje in mi je žal, da ga nisem nabavila že dve leti prej ko sem probleme po vrnitiv ukvarjanju s športom zaznala. V naših lekarnah nisem niti spraševala, ker nimam zaupanja vanje - imam dvome, da naročajo kvalitetne zadnje modele po dobrem razmerju cena/kvaliteta (cene evropske, modeli izpred parih let - pa pustimo to je že druga debata :-))
Default avatar
Pozdravljeni,

na to temo se navezujem zaradi naslova, saj tudi jaz ne morem verjeti, da je tako hudo. Sem 4,5 m po porodu, težave so se začele 3 m nazaj. Ne pretiravam če rečem, da me neprenehoma (24/7) tišči na vodo ne glede na to koliko pijem. Tako me tišči, da prav boli, ko pa grem na stranišče izstisnem tri kapljice in že me takoj spet tišči. Problem mi je pošteno že načel živce in sem čisto obupana, saj tudi zaspati ne morem tako da se prav bojim noči. Naj povem še da se težava stopnjuje, saj sem mesec nazaj še nekako zaspala, kljub tiščanju zdaj pa ne morem in ne morem. Voda mi ne uhaja. Prosim vas če mi svetujete kaj mi je storiti. Sem že bila pri zdravniku, ko še ni bilo tako hudo in ni vnetje mehurja. Namen imam obiskati urologa, vendar ali je kaj kar lahko storim sama? Kaj menite, da se mi sploh dogaja?

Hvala za odgovor, lp
Default avatar
Pozdravljena Amarila!
Po porodu se razmere v medenici smejo popravljati toliko časa, kot je trajala nosečnost. V nosečnosti so se imeli organi na medeničnem dnu priložnost postopno prilagajat novim obremenitvam. Po porodu bi si želeli, da bi bilo takoj, kot je bilo pred nosečnostjo. Tudi po porodu potrebujete precej časa, da se organi povrnejo v stanje pred nosečnostjo.
Po vašem opisu mislim, da pri vas ne gre za tipično obliko urinske inkontinence po porodu. Ker vam urin ne uhaja pri polnem mehurju, ob kihanju, kašljanju ali fizični aktivnosti, je malo verjetno, da gre za stresno urinsko inkontinenco.
Vnetje ali okužbo sečil bi bilo potrebno ponovno izključiti, saj se vaš izvid nanaša na stanje, ko "še ni bilo tako hudo".
Vaš ginekolog je popolnoma usposobljen za diagnostiko vzroka vaših težav. Ne odlašajte z obiskom pri ginekologu. Čimprej ugotovi vzrok vaših težav, prej boste začeli z ustreznim zdravljenjem.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Imel sem podobno težavo in sem izvedel za plenice za odrasle. Začel sem jih nositi in pač mi je voda ušla v pelnico, vendar sem se preoblekel, zamenjal plenico in stanje se mi je počasi izboljšalo. Ponoči sem imel klasične plenice molicare, podnevi pa tena pants super ali pa tudi molicare. plenice se sploh niso opazile, še posebej če sem nosil tena pants super. Na začetku sem se počutil kot dojenček, vendar se navadiš in potem je tak občutek kot da bi nosil navadno spodnje perilo le da imaš občutek varnosti. V tem času sem dvakrat zbolel (Med drugimi simptomi je bila tudi driska) in sem nosil plenico pa sem imel dober občutek, ker sem vedel da ne bom osramočen če se bom podelal(v tem času blata sploh nisem mogel zadržati in po vsakem obroku mi je ušlo)p.s.: Plenice se dobijo na recept.
Default avatar
Pozdravljeni,
V to temo spadam tudi sama. 5.tednov po carskem rezu mi je zacel urin nenadzorovano uhajati. Nenadzorovano mislim,da niti ne cutim,kdaj mi uide,sele ko zacutim mokre hlacke vem. Z uhajanjem po kapljicah sem se srecevala ze med nosecnostjo,delala sem.vaje. Sedaj pa komaj,komaj stiskam misice,ce pa ze lahko pa komaj 5sekund drzim. Zadeva postaja ze tako neznosna,da sem ze psihicno cisto na tleh. Pri svojih se ne 29-ih letih si tega res ne zelim. Probala bom se s kroglicami,vendar katere naj izberem? Kaksnih tabletk se tudi ne dobi?
Hvala .za odgovor.
Default avatar
Pozdravljeni!
Če ste le 5 tednov po porodu, se bo stanje še izboljševalo z vsakim dnem. Vsak dan boste bolj čutili mišice in vsak dan boste lažje nadzorovali medenično dno. Vsak dan poskusite dodati kakšno desetinko sekunde k dolžini stiska pri Keglovi vaji. Vsi športniki dobro vejo, kako težki so treningi, preden uspejo doseči rezultat.
Vaginalnih uteži še ne potrebujete in jih tako zgodaj po porodu niti ne svetujem.
Če bi se dobile tabletke, ki bi trenirale mišice, bi nas bilo veliko več na Olimpijskih igrah.
Telesu dajte nekaj časa, da si opomore od nosečnosti in od operacije carskega reza. Nikakor pa ne obupujte. Tudi če vaje odpovejo, imate kasneje na voljo nekaj uspešnih terapij.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Najlepša hvala za odgovor,malo ste me le pomirili. Torej vztrajnost je zdravilo.
Hvala

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič