Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

izvid krvi

Default avatar
Pozdravljeni, Tanč

Prosila bi Vas, če mi lahko samo na kratko komentirate izvid krvi mojega 7letnega sina, ki je dal kri med 4.po vrsti virozo v zadnjih 2 mesecih. Ob odvezmu krvi je imel znake gripe/tretji dan.

K-Lkci 8,2 (4,0-10)
K-Erci 4,48 (4.30-6.30)
K-Hb 127 (120-180)
K-Ht 0,371 (0,370-0,540)
MCV 82,8 (81,0-94,0)
MCH 28,3 (26,0-32,0)
MCHC 341 (310-350)
RDW 13,2 (11,5-14,5)
K-trombociti (140-340)
MPV 10,3 (7,8-11)

DKS
Nevtr.segmentirani# 5,1 (1,6-7,5)
Limfociti# 2,1 (0,8-5,0)
Monociti# 1 (0,1-1,0)
Eozinofilci# 0,0 (0,1-0,6)
Bazofilci#0,0 (0,0-0,2)
Nevtr.segmentirani 62,1 % (40-70)
Limfociti 25,4 % (20-50)
Monociti 12,1% (2,0-10,0)
Eozinofilci 0,0% (1,0-6,0)
Bazofilci 0,4 % (0,0-2,0)

S-CRP 9 (0-8,0)

Na tem izvidu me skrbijo vrednosti, ki odstopajo.. Trombociti res odstopajo minimalno (so malo preniziki), ampak glede na vse, kar sem prebrala v prejšnjih odgovorih/vprašanjih (vem, da mamice čisto preveč analiziramo..), je vrednost trombocitov kvečjemu povišana v času okužbe. Se bojim, da je morda ta vrednost 138 že povišana, in ima sicer vrednost trombocitov dosti nižjo?

In še to mi je zelo čudno, da je vrednost eozinofilcev 0,0. Ali to pomeni, da on tega v krvi sploh nima, pa bi moral imeti? (opravičujem se, če sprašujem neumnosti:)), ampak , glede na to, da ima že od rojstva alergije, in bi pričakovala, da bo vrednost teh eozinofilcev prej visoka, kot nizka. Kaj pomeni, če je vrednost 0?

In še, monociti so povišani 12,1%.

Naj povem, da je bil odvzem krvi kapilarni, če to morda igra kakšno vlogo.

Najlepše se vam zahvaljujem za čas, trud, živce in še kaj.

Hana
Default avatar
Nobene vrednosti ne odstopajo tako, da bi bilo karkoli narobe. Trombociti so za virozo normalni in ne razmišljamo na ta način, da je 138 za virozo normalnp, ampak za stanje brez viroze pa že povišano, Povišano trombociti bi bili nad 600 ali 700, do 1000 sploh ne ukrepamo, pri virozi pa padejo za 100 morda.
Eozinofilcev v krvi tokrat ni bilo, povišani pa so pri glistah in alergijah. Trenutni izvid je normalen.
lp
(še vedno) Tanč



Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.
Vi ste res ena dobra vila:):):)


Lep vikend!

Hana
Default avatar
Pozdravljeni, prosila bi vas za mnenje laboratorijskih izvidov:

WBC 5,3
RBC 3,93 L
HGB 128
HCT 0,380
MCV 97
MCH 32,5 H
MCHC 336
RDW 11,2 L
PLT 213
MPV 9,3
NE 38,4 L (40,0 / 70,0)
LY 48,5 (20,0 / 50,0)
MO 10,6 H (0,2 /10,0)
EO 1,9 (0,0 /6,0)
BA 0,6 (0,0 /1,0)

NE 2,03 (1,50/7,50)
LY 2,56 (0,80/5,00)
MO 0,56 (0,10/1,00)
EO 0,10 (0,10/0,60)
BA 0,03 (0,00 / 0,20)

Za vaš odgovor se vam že iz srca lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Default avatar
Izvidi skupaj z kliničko sliko dajo približne odgovore o stanju otroka. Rabila bi še dodatne informacije o otrokovem stanju.
Lp Sanda

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč