Politični čvek

V socializmu so bili nekateri pri 40 letih že v penziji

Default avatar
Če pozorno preberete spodnji sestavek, preberete, da je bila ta ženska pri 40 že v penziji, malo pred tem na cesti (kako je bilo v socializmu to možno, da je "obstajal" kakšen revež?), hip zatem je že lahko kupila hišo!

Kar nekaj nesmislov v zgodbi!

Mitja Klavora je najbolj poznan po tem, da je bil pri 39 letih v penziji, trenutno pa je prokurist Fenolita (kjer je bilo kar nekaj delovnih nesreč, tudi s smrtnim izidom zaradi pekoče zgoščenine).


Lakota za dolgo življenje
sreda, 8.9.2010

102. rojstnega dne Ane Vindišman iz Semiča so se poleg dveh hčerk razveselili še trije vnuki, sedem pravnukov in poldrugo leto star prapravnuček. Na fotografiji je Ana s hčerko Anico, zetom Nikom in pravnukinjo Katarino.

Najstarejši prebivalki Bele krajine sta Ana Škof z Grabrovca, ki je prejšnji mesec praznovala 103. rojstni dan, in Ana Vindišman iz Semiča, ki je bila 15. avgusta stara 102 leti. Zanimivo je, da sta kljub svojim letom še obe zelo čili, predvsem pa zdravega duha, dobrega spomina in iskrivih misli.

Ana Vindišman je bila najstarejši otrok v tretjem zakonu očeta Toneta Bezka. Odrasli so še trije njeni bratje, a je živa le še ona. Izučila se je za šiviljo. Bila je dobra, natančna šivilja in še danes je hvaležna Mariji Malenšek, pri kateri se je učila šivati, da je bila stroga. Mož Slavko je bil čevljar, umrl pa je že leta 1952. “Z dvema hčerkama, starima devet in šest let, sem ostala dobesedno na cesti. Danes ljudje niti na cesti ne morejo več stati, ker bi jih povozil avto. Dve leti po moževi smrti sem dobila majhno pokojnino. Ker smo se kot podnajemnice morale izseliti, sem kupila razdrapano hiško, za katero sem dala ves denar, tako da nisem imela niti za kruh za otroka,” se spominja Ana, ki je, kljub temu da ji je bilo težko, spravila hčerki h kruhu. Slavica je v Nemčiji, Anica pa v Semiču in v njeni hiši je našla svoj dom tudi Ana.

Vindišmanovi je danes lepo, a pravi, da ji to življenje ni nič vredno, ker ne more delati. Še vedno pa hodi brez palic. Redno spremlja televizijski program, predvsem pa jo zanima politika. “Rada slišim, kako stoji svet. Komaj smo dočakali svojo državo, sedaj pa bodo zapravili to našo državico. Kakšni gospodarji pa so to?” se razburi zgovorna Ana. Vesela pa je, da ji zdravje kar dobro služi. A ne po zaslugi zdravnikov, saj jih obiskuje zelo poredko, uživa pa le zdravila proti visokemu pritisku. In kakšen je po Aninem mnenju recept za dolgo življenje? “Človek mora biti lačen, ne sme kaditi in piti alkohola,” je njen kratek odgovor. Na vprašanje, kaj si želi ob rojstnem dnevu, pa je odgovorila: “Kaj pa naj si želim, saj tako in tako ne bo po moje. Rada bi le, da bi bila še naprej tako čila, da bi lahko hodila.”

M. Bezek-Jakše

Članek je bil objavljen v Dolenjskem listu 25. avgusta 2010.
Default avatar
Tudi mene izredno moti, da mi v kakšni burni debati tast in tašča zineta - "saj ta sistem ste hotli, mi mamo čist majhne penzije vi boste pa delal do smrti"... Me dvigne ko marija - prvič, ko sem "hotel ta sistem" oz. ko so ga izbirali, sem bil star 13 let. Se pravi ga nisem hotel ampak ste mi ga izbrali vi. Tudi majhne penzije imajo precej podlage v večnih upokojencih, ne samo kraji v samostojni Sloveniji. Tašča je v penziji že 25 let, pa je stara šele 70. Jaz bom šel v penzijo pri 70-ih....
Default avatar
Tudi moj stric je bil pri 40 v penziji - rudar. Pogoj za upokojitev je bil 40 let in ko je avgusta dopolnil 40 let je šel v pokoj. Danes je star 55, naredl v tem obdobju dve hiši - hišo + vikend, videt zdrav in zelo fajn dedc.

Moram pa povedat, da je začel delat pri 16 letih in da mi noben dnar ne pomen toliko, da bi hodila vsak dan v jamo kopat premog.
Default avatar
Marsikdo bi danes šel kopat premog, samo da bi prišel do denarja. Se motim?
Default avatar
Niso ljudje v socializmu hodili pri 40. v penzijo, ampak kar lepo v začetku slovenskega kapitalizma. Šele po osamosvojitvi je bilo tisto množično upokojevanje pri štiridesetih. Pa tista 102 letnica tudi ni dober primer. Jaz razumem njene besede tako kot da ona nikoli ni bila v službi in je penzijo po možu dobila.
Default avatar
So povedali, da je trenutno najnižja starost za redno upokojitev 53 let - za žensko, ki je začela delati pri 15 letih.
Default avatar
Pa cariniki in beneficiran staž? Za to, da so na meji kimali z glavo? In pri 35 ali 40 letih v pokoj?!
Default avatar
Morag je napisal/a:
Točno tako!

Pa še nekaj. Če je kdo šel "v penzijo" takrat pri 40 letih, so bile to ženske, ki so delale od 15. leta dalje, se pravi, so imele že 25 let delovne dobe, ker pa jih je veliko delalo v poklicih z beneficiranim delovnim stažem, npr. tekstilna industrija je že bila taka, se jim je to štelo v dobo. Plus kak otrok dva. Poleg tega so jih takrat veliko odpustili kot tehnološki višek in niso šle direkt v penzijo, ampak so bile še več let na zavodu, preden so ali našle novo službo ali dosegle pogoje za upokojitev. Ampak to večinoma ni bilo po njihovi volji - takrat so se začela razna lastninjenja in je bilo ogromno ljudi odpuščenih, malo si poglejte statistike za leta od 1991 naprej.

V socializmu pa so ljudje delali kar lepo veliko dlje.
Default avatar
točno tako je napisal/a:
Lahko, da so šli v novi Sloveniji v penzijo, ampak delovno dobo, službe in pogoje pa so dobili še v socializmu. Ali misliš, da so 1991 delali že 25 let v Sloveniji?
Default avatar
fda je napisal/a:
Spet eden, ki ne zna brat in zastopit bistva. Če bi bil po letu 1991 še socializem, bi ti ljudje še kar lepo delali!
Default avatar
Največ zgodnjega upokojevanja je bilo po osamosvojitvi. Je nastopila huda kriza, ni bilo dela, ni bilo služb in so takrat tako reševali te probleme. Kdor se je takrat upokojil, je bil car, ker je bila penzija skoraj enaka plači in to prejemajo še danes. Probleme so preložili na poznejši čas, ker takrat je bilo denarja še dovolj. Pozneje so problem reševati tako, da so podaljšali čas študija - da ljudje čim pozneje dobijo službe in gredo čim pozneje v penzijo. Tretji korak je zamik upokojevanja.
Default avatar
vHč je napisal/a:
točno tako, točno tako. HB nekaterim spomin še dela normalno. Drugim se pa kisa.
Default avatar
Dejansko so takrat sprejeli zakon, da vsem, ki jim do upokojitve manjka manj kot 5 let, doplačajo leta in gredo v pokoj. Mislim pa, da je veljal samo za javne uslužbence. In če so si ljudje, ki so odraščali po kmetijah leta dokupili še sami, so se dejansko upokojevali pri 45-em. Legalno, z žegnom države.

Zdaj se zgražate, pa ve mogoče ne bi izkoristile, če bi lahko?
Default avatar
Pa ne pozabit masovnega invalidskega upokojevanja. Kako se je to izvajalo, pa raje nebi.
Default avatar
vHč je napisal/a:
Jap, tako je (bilo)!

Sicer pa - moj svak ima 48 let in je od letošnjega januarja srečen upokojenec. Kakšni 2/3 delovne dobe je delal v premogovniku, kjer (sam tako pravi) je delal manj kot "zunaj".
Default avatar
Delal mogoče ni nič (mogoče je bil pa hec), je pa vdihoval nemogoč zrak. Si bila v kakšnem premogovniku?

Jaz sem bila nedavno in po dveh urah - get me out of here!!!

Kje je še klavstrofobija, možnosti nesreče, hrup strojev pod zemljo ... Samo delo mogoče res ni tako težaško, kot je bilo nekdaj. Pogoji so pa še zmeraj neznosni. In vsakemu, ki zdrži dol - se klanjam. Pokojnina je več kot zaslužena.
Default avatar
Pa kdo s klavstrofobijo bi še delat v rudnik? Itak ne vem, kako ti ljudje npr. spijo? A v zaprti spalnici ali raje na balkonu? A ni bil Cvikl eden takih?
Default avatar
Klavstrofobija ni stanje, s katerim se rodiš. Zgrabi te lahko kadarkoli, tudi v jami, čeprav prej sploh nisi vedel, kaj je to. Ne pametuj, če nimaš blage veze, kaj to sploh je.
Default avatar
vHč je napisal/a:
Ja, kmetje so si takrat nekateri dokupili leta. Prodal je enega bikca in kupil pet let. Sedaj pa komaj poravna stroške, ko mu mora klavnica zaklati živinče. Ne dolgo nazaj je to dejala ena kmetica.
Default avatar
Pred 45 so se upokojevali samo miličniki in zaposleni na Udbi in nekateri ostali javni uslužbeci.............

PRABABI pokaži in imenuj mi enega samega kmeta, ki se je lahko upokojil pri 45?????????
WildWind
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ability is what you're capable of doing.
Motivation determines what you do.
Attitude determines how well you do it.