Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

Črpanje mleka

Default avatar

jdv

Naš 16 mesečni malček se je iznenada odstavil. Ima alergijo na kravje mleko, zato poskušam vzdrževati laktacijo s črpanjem in mu dajati materino mleko. Aptamilu ADC bi se najraje izognila.

Zanimajo me izkušnje z ročnimi in električnimi črpalkami. Zdaj uporabljam Tomee Tippe ročno črpalko in zelo težko kaj spravim vem - kmaj 40 ml, pa vsaj pol ure porabim za to.

Je upanje, da bi mi šlo z električno črpalko kaj bolje?
Morda veste, če se da črpalko kje sposoditi ali vsaj kupiti rabljeno (kaj pa vem, koliko časa bo še mleko, pa ne bi šla zdaj v velik nakup)?
Imam pred Aptamilom ADC le neupravičene pomisleke?
Default avatar

sixty

Pozdravljeni,
el.črpalke sposojajo pri baby begi (vtipkajte v google) za 15 eur/ mesec. Moj sine je star skoraj 10 mesecev in mi velikokrat pride prav in imam sposojeno že pol leta. S to el. črpalko si načrpam najmanj 150 ml mleka na eni dojki v cca 15 minutah, medtem ko si z ročno črpalko nisem načrpala nič.
Tega adaptiranega mleka vam verjetno ne bo pil ker je strašno zanič, vsaj tako izkušnjo imam jaz. Enostavneje in ceneje je črpati, pa še mleko je dobro.

Lp, Tanja
Default avatar

andrejah

Jaz uporabljam Aventovo električno črpalko, ki ima že zelo veliko opravljenih ur in dela še vedno brezhibno, a dvomim, da z njo načrpam več mleka in hitreje, kot bi ga z ročno črpalko. Imaš pa med črpanjem eno roko prosto, tako da lahko vmes bereš, delaš kaj na računalniku,... Pri tej črpalki me moti to, da z njo ni možno črpati mleka iz obeh dojk hkrati. Takšne Aventove, ki to počnejo, na našem tržišču niso dobavljive.
So pa dobavljive Medeline dvojne, a žal takrat, ko sem jaz črpalko kupovala, tega nisem vedela. Medelino profesionalno električno črpalko, ki črpa mleko iz obeh dojk hkrati, se da tudi izposoditi, a je cena najema za moje pojme absurdna (40 EUR/mesec), pa še pripadajoči set moraš kupiti (56 EUR - enkratni strošek).

"Je upanje, da bi mi šlo z električno črpalko kaj bolje?" Z dobro električno črpalko najbrž ja, s slabo pa bi bilo še slabše.

LP
Default avatar

jdv

1000x hvala za informacijo! Najprej zato, ker mi je zelo v spodbudo 150 ml mleka v 15 min :)))) in to, da gre z el. črpalko bolje. Sem kar takoj poklicala in si naročila eno.

Če bo še katera mama iskala:
www.baby-nega.si
051 25 35 75

Sem jih hecala, naj naredijo še banko materinega mleka. :)))
Default avatar

sixty

Črpalka, ki sem si jo izposodila pri Baby negi, ima dva izhoda in lahko črpaš z obeh dojk hkrati, pa je cena najema 15 eur. Pri meni pač gre tako hitro, da mi ni potrebno črpanje z obeh hkrati.
Je pa šlo od začetka bolj počasi, ker sem bila vedno živčna koliko bom načrpala, pa čakala kdaj bom mleko spustilo itd., odkar pa sem čisto sproščena, včasih si prsi malo masiram s toplo vodo gre vse zelo hitro.
Samo pogruntati sem mogla kakšno razmerje vakuuma in ciklov je potrebno. Pri meni se najbolje obnese vakuum nastavljen na 4črtice in cikli na max. (boste videli kaj mislim ko jo boste dobili). Set za črpanje pa logično kriješ sam. Je pa sigurno ceneje kot kupovanje adapt. mleka in siljenje otroka z njim. Moj Aptamila ADC niti s tako veliko sladkorja da je bilo skoraj gosto ni hotel:)).

Lp, Tanja
Default avatar

jdv

Hvala, hvala.

Danes sem dočakala črpalko, takoj priklopila in - razočaranje, ker sem uspela načrpati le 20 ml. MIslim, da je nastavek zame malo velik, pa sem si zdaj naročila manjšega in bom še poskusila. Ja, in nekaj tečna sem bila, ni čudno, da ni nič prišlo ven ...
Default avatar

sixty

Pozdravljeni,
na začetku ko sem bila jaz cela evforična in živčna je šlo sila počasi oz.sem načrpala malo, nastavek vam mora biti prav, če je prevelik verjetno niste mogla načrpati kaj veliko, kar je logično. Tudi prsi se morajo navaditi novega sistema. jaz sem si jih od začetka pred črpanjem masirala s toplo vodo, šla sem v miren prostor, da sem bila sproščena in čisto odklopila misli med črpanjem, bolj ko boste mislili na količino mleka manj ga bo. Jaz sedaj ko sem se navadila lahko črpam brez masaže in otrok lahko dirka okrog mene. Lepo počasi in vztrajno, pa brez slabe volje, pa vam bo steklo. Tudi zaupati je treba vase. Par dni bo trajalo.
Ko sem jaz dobila črpalko tudi od začetka par dni ni bilo veliko. Morate pogruntati razmerje vakuuma in ciklov, največ pa pripomore sproščenost, tudi z mislimi zavirate izcejalni refleks. Ravno kar sem bila operirana za kilo in sem mogla črpati v bolnišnici, ker mi je bilo nelagodno tudi nisem skoraj nič načrpala.
Lp, sporočite kako vam gre
Default avatar

jdv

Še enkrat hvala za vso spodbudo in nasvete!

Z izposojeno črpalko nisem prav daleč prišla, tudi najmanši nastavek je bil zame prevelik, tako da mi je noter vleklo precej kolobarja. Sem posušala še parkrat, če bi se morda navadila, potem sem pa kar nadaljevala z ročno črpalko, ki mi tudi ni kaj preveč ustrezala. Ampak tistih 30 ml sem pa le ven dobila.

Na bolhi sem našla eno zelo ugodno Aventovo električno črpalko. Zdaj jo imam en dan in jo lahko samo hvalim. Že ko sem prvič črpala, se mi je zdelo tako enostavno kot dojenje. Prej sem morala prsi ves čas masirati, da je kaj priteklo, zdaj gre brez tega lepo.
Default avatar

elenah nepr.

Če kateri pride prav, prodam električno črpalko Medela Swing, kupljena je bila septembra 2010, rabljena 3 mesece. Načrpala sem si po 180 ml, če smo preskočili obrok.

Je zelo učinkovita (v primerjavi z ročno črpalko se v krajšem času načrpa več mleka). Uporabljala sem jo kar na baterije (en set baterij brez dodatnega polnjenja je zadoščal za cca 14 dni). Uporabljajo se navadne AA baterije. Ima UK adapter.

Črpalka je sterilizirana. V kompletu je ena nerabljena membrana (skozi katero teče mleko) in nerabljen cucelj za Medela stekleničko, ki je priložena paketu.

Opis:
Je najnovejša avtomatska dvofazna črpalka. Avtomatski prehod iz faze stimulacije v fazo izčrpavanja mleka. Deluje na baterije in na elektriko ter je enostavna za uporabo z eno roko. Ima možnost nastavitve moči črpanja. Črpa nežno in učinkovito.

Cena po dogovoru.
Default avatar

LLLMojca

Še ena ideja. Morda lahko izboljšate črpanje tudi s pomočjo spreja Syntocinon, če bi ugotovili, da se mleko težko izceja. Ali s pitjem čaka za dojenje, ki vsebuje laktogena zelišča, tukaj več. http://med.over.net/forum5/read.php?94,5220590 (Tametil, jemanje, čaj)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

jdv

Hvala za še nasvetov!

Kaj to pomeni, da se mleko težko izceja? Zdaj, ko sem se navadila, se začne mleko izcejati po parih minutah, najprej počasi, potem pa brizga. Običajno teče na enih treh mestih, brizga močno, ampak - curki so tako tanki, da jih vidim le pod dobro svetlobo. Skoraj kot las. Na filmčkih po internetu je bilo videti, kot da je curek iztekajočega mleka debelejši. Razmišljam, da imam pač tako fiziologijo. Razmišljam prav? Ali Syntocinon pomaga točno pri tem?

Tametil sem poskusila takoj na začetku, po porodu, ko je bilo mleka zvečer običajno malo premalo. Zdravnica mi je razložila, da to zdravilo spodbuja vse žleze z notranjim izločanjem v telesu in je v primeru dojenja torej stranski efekt več mleka. Da sicer ne pomaga pri vseh in da ga je smiselno jemati en teden. Če v tem času ne pomaga da pač pomeni, da se telo ne odziva nanj. Takrat so me opremili z tabletkami za domov, pa ne morem reči, da je kaj zaleglo. Počitek, pogosto dojenje, veliko tekočine, to pa je delovalo. Hvala za ta forum, informacije sem našla tukaj.

Kadar me malček zbudi ponoči, si tudi poskusim črpati - pa je isti rezultat - 20 do 30 ml. Na vsaki strani črpam 10 minut (od takrat, ko se začne izcejati). Če črpam dalj, je mleka sicer več, ampak bradavice so naslednje dni preobčutljive.

Vsakič razmišljam ali je vredno, da se trudim. Na dan je 60 ml mlekca. Ravno za eno malco s kosmiči.

Sem si zadala, da bom nekaj časa držala to rutino. Če bo šlo konstantno, bom poskusila hkratno črpanje na obeh straneh.

V spodbudo, da se trudim, mi je tudi to, ker sem našla strokovne članke, ki polemizirajo o tem, da mlečne formule vsebujejo preveč aluminija. Bolj ko so mlečne beljakovine obdelane, več ga je. Seveda se vrednosti razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca.
Default avatar

Malamoja

Tudi moja izkušnja z uporabo ročne in električne Philips Aventove črpalke je bila odlična. Z obema sem načrpala po 220 ml mleka v 20-30 min. Prednost električne pa je ta, da imaš lahko bolj proste roke. Imam ju doma, obe sta odlično ohranjeni in če bi jo katera od mamic želela, ju prodam za simbolično ceno.

Priznam, da izposoja na strani www.baby-nega.si ni prav nic ugodna. Jaz sem za novo ročno črpalko dala 35 EUR (zraven sta bili tudi stekleniči), ze električno pa 90 EUR. Obe sta odlično ohranjeni.
Default avatar

maja39

Živjo,

Malamoja: mene bi zelooo zanimala električna Philips aventova črpalka.
Z ročno žal nismo najbolj uspešni, bo pa počasi čas, da našemu alergiku pripravimo tudi kakšno malico s kosmiči. Sporoči prosim ceno.
Default avatar

andrejah

jdv,

Syntocinon s pomočjo sintetičnega hormona oksitocina tik pred podojem pomaga sproščati mleko iz dojk. To je pršilo, ki si ga ženske, ki si izcejalni refleks težko sprožimo, pred dojenjem ali črpanjem brizgnemo v nos. Izcejalni refleks se po tem hitro sproži in mleko boljše izteka. Meni pri črpanju pomaga. Za dojenje ga tokrat ne uporabljam. Tu je še ena povezava, kjer je ga. Mojca eni mamici podala pojasnilo glede Syntocinona: http://med.over.net/forum5/read.php?94,5091136.

Poznam žensko, ki si je vsaki 2 uri uspela v 10. minutah načrpati 200 ml mleka, kar jo je jezilo, ker je želela, da ji mleko poide. Poznam tudi žensko, ki je rekla, da ji je mleko, če si dojk ni pravočasno izpraznila, teklo po kolenih, če je malo na dojko pritisnila, pa ji je mleko brizgnilo cca. 1 meter daleč. Žal vsem tvorba mleka ne steče tako in smo srečne, če uspemo za naše malčke kaj mleka "nakapljati". Jaz sem srečna, če pri sebi vidim 2 cm dolg, za las tanek curek.

Čudi me, da vas dojke bolijo, če si mleko z Aventovo električno črpalko črpate več kot 10 minut. Jaz sem poleg dojenja dolgo cvilila od bolečin, medtem ko poleg črpanja ne, čeprav sem pri prvem otroku bila na črpalko priklopljena tudi po 8 ur na dan.

LP
Default avatar

polly1

pozdravljena Malamoja


zanima me, če še imaš električno črpalko, sem interesent zanjo. lp polly1
Default avatar

LLLMojca

jdv, očitno nimate težav z izcejalnim refleksom, normalno je, da najprej teče počasi, potem pa se sprosti v večji količini, v nekaj tankih curkih. Syntocinon pomaga sprostiti tok mleka, kadar je mamica prenapeta, utrujena, a očitno ne rabite, vaši hormoni delujejo povsem dobro.

Se strinjam, da Tametil ni čudežna paličica in sam ne more bistveno spremeniti situacije, včasih lahko malce pomaga.

60ml materinega mleka ni malo, v taki količini so že kar konkretne količine protiteles, encimov in živih snovi! Obdelane mlečne beljakovine so lahko problematične, kot ste navedli, so alergene, med tem ko neobdelane praviloma niso. V industrijsko predelanem mleku je vrsta še drugih potencialnih alergenov. Vaše mleko pomaga otroku krepiti sluznico prebavil. Industrijsko predelano mleko to sluznico načenja in pri občutljivem otroku jo lahko poškoduje, da nastanejo prebavne težave, alergije, večja je izpostavljenost okužbam ipd..
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

nevy

andrejah,

koliko časa pa že uporabljate aventovo črpalko? Jaz jo imam dobrih 7 tednov, uporabljam jo vsak dan 7x po pol ure in se bojim da je v zadnjih vzdihljajih, ker se je začela čudno obnašati. Kot bi se zatikala in preskakovala, poleg tega zgleda da se je začelo v njej nekaj smoditi, ker opažam črn prah na ročaju.

Po komplikacijah pri porodu, brez prvega podoja, prvih 48 ur brez dojenčice ter 4 dneh intenzivne in 10 dni porodnišnice sem prišla domov brez mleka, poleg tega me je dojenčica začela odklanjati. Z vztrajnim črpanjem dobi moja dojenčica v 8 tednu dobi 2/3 mojega mleka. Ne bi rada ostala brez mleka po vsem trudu zaradi "obrabljene" črpalke. Z ročno pa ne gre.

Ravno sem si mislila sposoditi črpalko pri baby negi, dokler ne odpravim napake pri moji, pa so mnenja tako deljena, da ne vem kaj zdaj. Poleg tega pri meni aventova ni delala čudežev in brez masaže ne gre lepo. Sem pa z vztrajanjem z 20 ml v prvem dnevu (v celem dnevu skupaj), prišla na ca 480. počasi gre le gor:)
Default avatar

andrejah

nevy,

čestitke za čudovito napredovanje pri povečevanju količine mleka! Meni ni na 480 ml nikoli uspelo priti.

Pri prvem otroku sem črpalko uporabljala 5 mesecev, potem je leto in pol počivala, zdaj pa jo pri drugem otroku spet 3,5 mesece uporabljam, a tokrat je v delovanju le 1-2 uri na dan. Ves čas dela enako, čudežev pa tudi meni ni delala.
Z vašo črpalko je nekaj narobe. Če ste kupili novo, jo reklamirajte.

Mnenja o črpalkah so res zelo različna. Jaz druge nisem uporabljala in primerjave ne morem delati.

Pa še nekaj! Da ne bo katera mislila, da delam s tem, ko sem napisala, da sem poleg dojenja od bolečin dolgo cvilila, medtem ko poleg črpanja nisem, reklamo za črpanje mleka! Nikakor! Tudi črpanje mleka zna boleti. Mnoge mamice pravijo, da jih to boli bolj kot dojenje. Mene so ob dojenju bradavice strašno bolele, kadar sem bila dolgo na črpalko priklopljena, pa so me bolele dojke, a sem to bolečino vedno prenašala veliko lažje od dojenja. Se pa poleg črpanja vedno počutim kot molzna krava. A če malčka samo z dojenjem ne morem nahraniti, sem se pač v njegovo dobro sprijaznila z dejstvom, da bom nekaj mesecev vsakodnevno igrala "molzno kravo".

LP
Default avatar

jdv

Toliko sem tarnala okrog črpanja mleka, zdaj je pa obdobja črpanja konec. Če katera mamica potrebuje črpalko, naj mi, prosim, piše na zasebni mail. Imam dve Aventovi električni črpalki, v krasnem stanju, vsi rezervni deli še originalno zapakirani. Prednost dam mamicam, ki težko kaj načrpajo, in bi tudi rabile dve črpalki.
Default avatar

MEJ

Pozdravljena,
sem v podobni situaciji, trenutno si ročno črpam mleko, a načrpam vsak dan manj. Rada bi poskusila z električno črpalko, ker baje traja tudi manj časa. Prosim sporočite, ali imate še rabljeni električni črpalki Avent in koliko je cena ene. Ali pa bi jo mogoče dali tudi v najem, da poskusim, ali bi se mi količina načrpanega mleka povečala. Že vnaprej hvala za informacijo.
Lep pozdrav. MP

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar