Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

za dr.Kosteva- bioidentični hormon

Default avatar
Ker se bojim, da se je moje pisanje v temi hujšanje spregledalo, ga objavljam še tukaj in prosim dr. Kosteva za njegovo mnenje o bioidentičnih hormonih.Dr.Toljanova iz poliklinike Orlando v Zagrebu v reviji Misterii pravi:"ženske po menopavzi, ki jemljejo bioidentične hormone, ohranijo elan, moč in vitalnost in se starajo počasneje. Hormoni so zadolženi za vzdrževanje dobrega zdravja. Oni regulirajo metabolizem. V starosti prevladujejo katabolni hormoni, ki telo razgrajujejo, tako da nam propadajo kosti, mišice, živci. Izgubljamo anabolne hormone, ki so gradniki. In to so spolni hormoni. Zaradi tega imamo vse manj mišic, boleče sklepe in osteoporozo.
Menopavza je stanje, ko ženska izgubi moč reprodukcije. V tem obdobju ima nekaj hormonov, ki se ustvarjajo v nadledvičnih žlezah in maščobnem tkivu. Zato se z izgubo hormonov pojavlja tudi debelost, saj organizem v pomanjkanju estrogena kopiči maščobno tkivo, kjer ga proizvaja.
Ti hormoni niso stabilni. Padajo in rastejo, kar se kaže v klasičnih tegobah, kot so navali vročine in znojenje. Ginekologi zato predpisujejo preparat estrogena (sintetičnega) in gestagena, ki včasih pripomore k izboljšanju stanja. Jaz pa to gledam skozi celotno hormonsko sliko in ugotavljam, koliko je ostalih hormonov, kortizola, ščitničnega hormona, rastnega hormona, oziroma kakšno je razmerje med anabolnimi in katabolnimi hormoni.
Če želimo stanje hormonov in funkcije telesa povrniti v aktivno stanje zdravega človeka, je potrebno vzeti širšo sliko in korigirati vse hormone hkrati. Za popoln učinek je potrebno jemati različne tabletke oziroma se mazati s kremami – nekateri bioidentični hormoni so v obliki gela in skozi kožo direktno prodrejo v kri, kar zahteva veliko pozornosti.
Hormonsko sliko je potrebno narediti vsakih nekaj mesecev, da je hormonsko uravnovešanje povsem usklajeno s potrebami bolnika. Za učinkovito zdravljenje so poleg hormonov pomembni tudi prehrana, dodatki, gibanje, sproščanje in spanje.
Žal ginekologi predpisujejo hormone brez predhodnih testov. V antiaging terapiji z bioidentičnimi hormoni pa predpisujemo, natančno kateri hormoni in koliko le teh je potrebno za zdravljenje določenega človeka. Pri tem pazimo, da se pacient počuti že nekaj dni po terapiji dobro in nima neželenih učinkov.
Pazimo, da je raven hormonov tako visoka, kot je pri zdravem človeku v tridesetih letih. Takšna terapija lahko traja vrsto let ali vse življenje in nima nikakršnih stranskih učinkov, medtem ko pri sintetični nadomestni terapiji ni priporočljivo jemati hormonov več kot nekaj let."


Ko sem sama prosila svojega ginekologa, da mi naredi hormonske teste, ker sem pri svojih 45 izgubila menstruacijo, mi je rekel, da se mu to ne zdi potrebno in mi je predlagal nadomestno hormonsko zdravljenje., katerega sem odločno zavrnila po vsega dveh mesecih jemanja, ko sem na svoji koži občutila, kaj lahko sintetični hormoni naredijo ženskemu telesu.


Medtem sem bila pri dr.Toljanovi v Zagrebu. Ker sem s sabo tudi nesla moje hormonske teste,katere sem morala opraviti samoplačniško v Adrialabu, mi je na podlagi njih razložila, da mi poleg progesterona primanjkuje tudi estrogena, moj testosteron pa je očitno na nuli in poskedično so tu vse moje težave. Dokler nisem imela tako velikega manjka, mi je progesteronska krema pomagala. Ker a se kupi v prosti prodaji ima temu primerno zelo nizko dozo progesterona in ta mi očitno ne zadošča več. Zdravnica mi je naročila iz Nemčije-iz lekarne tri vrste krem z naravnimi hormoni, ki mi mankajo in danes se začnem mazati z njimi. Bom poročala o rezultatu.
Pa še nekaj Iz članka v reviji JANA v lanskem letu:
"Dr.Christiane Northrup Američanka, ena največjih strokovnjakinj za zdravje žensk, predvsem za menopavzo in njene posledice, že dolgo raziskuje, kaj naj bi ženskam zagotovilo zdravje čim dlje v starost. Približno pred letom je Američane dobesedno šokirala s svojim nastopom na televiziji (predvajale so ga skoraj vse mreže, pozneje so posneli in razprodali DVD z njenim predavanjem), ko je javno izjavila, da je trditev, da se z leti človek nujno zmanjša, neresnična. Res se lahko zmanjša, lahko pa tudi zrase, je rekla. In pokazala telovadne vaje, s katerimi lahko to doseže. Povedala je, da je sama po 50. letu celo pridobila kakšen centimeter v višino. Javnost, ki je vajena zgodb, kako se starejši ljudje zmanjšajo (kot da bi simbolično hoteli pokazati, da so postali nepomembni, za družbo nadležni, zato so tudi čim manj opazni), je osupnila.
»Roke stegnite navzdol ob zravnanem telesu. Ni treba, da ramena krivite nazaj. Vse, kar morate narediti, je, da poskušate roke potegniti čim dlje navzdol, kot da bi jih hoteli podaljšati, da bi dosegli tla. Sočasno poskušajte glavo čim bolj potegniti navzgor z zravnanim vratom, kot da bi s temenom hoteli doseči strop. Na videz se sploh ne premikate, vendar v telesu premikanje pošteno čutite. Zadržite položaj, nakar se sprostite in vajo ponovite. Vsakič ko začnete vleči roke navzdol, glavo pa navzgor, vdihnite, ob sprostitvi pa izdihnite. To ponavljajte čim večkrat,« pravi dr. Northrupova.
V svoji knjigi v knjigi "Žensko telo, ženska morost" zelo pozitivno piše o zdravljenju z bioidentičnimi hormoni in zelo iskreno govori o nevarnostih zdravljenja z nadomestnimi hormoni. Vsaka ženska, ki vstopa v obdobje menopauze, bi si morala prebrati to knjigo, ker se jo za samo 12 eur v žepni izvedbi da kupiti v slovenskem jeziku.
Bi bilo pa zanimivo dobiti mnenje zdravnika- moderatorja dr.Kosteva, ki svetuje na tem forumu, o bioidentičnih hormonih. Namreč Slovenija je zopet ena redkih držav, v kateri ginekologi sploh ne govorijo o njih, pa bodisi je to zaradi nepoznavanja ali odklanjanja kar tako vsega, kar ni povezano s farmacevtsko industrijo.

Zanima me, če poznate dr.Northrup in njeno bogato raziskovalno delo na področju zdravja žensk, predvsem pa težav v menopauzi.

LP vsem od Jerneje
Default avatar
Pozdravljena Jerneja,

najprej bi se vam opravičil za pozen odgovor.

Z zdravljenjem z bioidentičnimi hormoni nimam izkušenj, saj nisem ginekolog, vem pa, da se pri nas uporabljajo. Obliži Estraderm in Climara, tablete Estrofem ter vaginalne tablete Vagifem so pri nas registrirani hormoni. Vsi vsebujejo estradiol (en izmed estrogenov), ki ga izločajo tudi jajčniki, kar pomeni, da so to bioidentični hormoni.

lep pozdrav
Kosta
Default avatar
Spoštovana gospa Jerneja,

Hvala vam za dragoceno informacijo.

Hvaležna sem, da imamo možnost izmenjati inormacije in izkušnje na internetu.
Z žalostjo ugotavljam, da so ljudje, ki so prisegli hipokratu, po večini uspešni tržniki farmacevtskih družb.

Tudi meni je ginekologinja pri 46 letih predlagala nadomestno hormonsko zdravljenje, a se zanj nisem odločila, saj imajo sintetični pripravki stranske učinke.

Proti potenju – pomagalo mi je že v par dneh: POLOŽITE DLANI NA PRSI IN JIH MASIRATE S KROŽNIMI GIBI: 32X NAVZVEN IN 32X NAVZNOTER.

Ko sem s tem pričela, je potenje izginilo po par dneh. To počnem 1x na dan – 2-3 minute. V začetku mi je celo pomagalo, da sem spet dobila neka menstruacij. Menstruacij sedaj nimam več, a je potenje redko in tudi ne močno kot pred dobrega pol leta. Mislim, da pripomore tudi to, da se redno rekreiram. To sem povedala tudi mlajši kolegici, ki je po masaži spet dobila menstruacijo.
O tem sem zvedela pri Savini A.Ritter, o tem tudi piše Manatk Chia: TAO Ljubezni, nega ženske seksualne energije.

Lepe pozdrave,
Sonja
Default avatar
Drage dame, s prve roke vam povem, da mi je zdravljenje z bioidentičnimi hormoni rešilo življenje. Zaradi neprestanega, hudega stresa sem popolnoma "izgorela". Temu tudi strokovnjaki pravijo izgorenost nadledvične žleze, vendar jo žal zdravijo z antidepresivi in uspavali. Nadledvična žleza skrbi tudi za spolne hormone, ščitnico in DHEA (hormon dolgoživosti) in meni so zaradi odpovedi nadledvične, ki proizvaja med drugim kortizol, odpovedali tudi vsi ostali hormoni. Doktor Toljanova mi je napisala celo vrsto hormonov: kortizol, progesteron, testosteron, estradiol, dhea, ščitnični hormon ...Po letu dni jemanja in vzklajevanja hormonov sem popolnoma prenovljena. Počutim se kot pri tridesetih. Vse funkcije so se mi povrnile v polnem zamahu, tudi libido! Pa čeprav ta zadnji. In povem vam, da na psihiatriji ne bi bilo polovico izgorenih žensk, če bi jih pravočasno zdravili z bioidentičnimi hormoni. Zdaj je Sanja Toljan z posvete na voljo tudi v Ljubljani, prijavnico sem našla na www.faceforceyoga.com, torej pri zgoraj omenjeni Savini, ki s svojo jogo obraza že tako dela na endokrinem sistemu in ima raziskave kako to vpliva na žleze v glavi, s tem pa prižge še ostale. Vendar se proti naravi le ni moč boriti samo z vajami. KO ženska nima več jajčec, se proizvodnja progesterona popolnoma zaustavi in ga je treba nadomestiti. Predlagam vam, da čimveč berete in se izobražujete in zahtevate maksimalno za svoje zdravje. Trenutno je v slovenščini izšla celo knjiga o bioidentičnih hormonih, ki je presunila celo Amerik, napisal pa jo je zdravnik. želim vam lepo tretje življensko obdobje s pomočjo bioidentičnih hormonov. AV
Default avatar
Pozdravljene!

Zanima me, če je katera izmed vas obiskala dr. Ivico Flis iz Maribora? Večina se jih odloča za dr. Toljanovo? Prosim za vaše mnenje.
Default avatar
semta je napisal/a:
Tudi Maribor je bila.

Lep pozdrav,
Ana
Default avatar
Doktor Flisova je šla v šolo - identično, kot doktor Toljanova, vendar je s študijem še popolnoma na začetku. Sem Sama iz Maribora in situacijo poznam. Ona je odlična zdravnica in specialistka za akupunkturo, nesporno ima zato tudi vse potrebne šole, medtem ko za bioidentične hormone še ni in ni prav, da se na televiziji (Dobro jutro) razlaga, da je edina v Sloveniji z vsemi potrebnimi certifikati ... Že zato ji jaz nisem zaupala in sem šla raje do Doktor Toljanove. Ona se pacienta loti resnično celostno in daje veliko pozornost na prehrano, vitamine, super živila, šele potem predpiše hormone. Trenutno nam je vse obvestila, da bodo izdali tudi knjigo o prehrani, ki bi jo morali tako ali tako vsi jesti in sicer: Dieta Popolnih Deset, ki uravnava metabolne hormone zaradi katerih mi lahko ali pa ne moremo hujšati. Njeni pacienti smo že pridno na dieti in je fino. Resnično. Hujšaš, ješ, koža je bolj čista in napeta, pa še hormončki delajo ....
Default avatar
Knjiga naj bi izšla ta mesec....je že kaj novega??
Default avatar
franki-petan je napisal/a:
Nedolgo nazaj je bila dr.Flisova na izobraževanju v Bruslju.Te dni se je vrnila iz Dubaja, kjer so prav tako imeli izobraževanje na temo bioidentičnih hormonov s strani svetovnih strokovnjakov s tega področja. Trditi, da je ona pa na začetku in ni specialist za BiH se mi zdi nepošteno. Prav tako je trenutno edina zdravnica v Sloveniji, ki zdravi z naravnimi hormoni, je kolegica dr.Toljanove in skupaj hodita na izobraževanje. Pri zdravljenju upošteva človeka kot celoto . Prav je, da bi se več pojavljala v medijih, ker ne pozabite, da je v Sloveniji začela bitko za priznanje zdravljenja z BiH s strani uradne medicine. Upam punce, da veste, kako težka borba jo čaka, zato bi jo morale podpreti, ko bo napočil čas. Poglejte si njeno spletno stran http://www.dr-flis.si/Bioidenticni_hormoni#v3, zelo zanimivo. Je zelo prijazna oseba, ki vam bo odgovorila na vsako postavljeno vprašanje v zvezi s težavami, ki jih imate. Meni je že nekajkrat pomagala z nasveti oz.informacijami.
Poudariti moram, da se zdravim pri dr.Toljanovi in sem skupaj s Stano med prvimi začela tukaj pisati o bioidentičnih hormonih in čudoviti izkušnji z dr.Toljanovo.Še vedno mi naroča hormone in se z njo posvetujem glede hormonskih izvidov. Vam pa povem, da je njej veliko laže delati v Sloveniji, ker je pač tujka in jo naša uradna medicina pusti pri miru. Ko pa začne kateri od naših zdravnikov gledati na zdravje človeka malo bolj celostno in korak naprej, takoj naleti na ovire s strani kolegov.
Zato drago dekle(Franki), lepo prosim, ne piši na tem forumu tako krivično do dr.Flisove, ker nikoli ne veš, kdaj boš potrebovala njene usluge in pravzaprav ne veš nič ali pa zelo malo o njenem delu in borbi z uradno medicino. Pomembno je, da bomo držale skupaj in s svojimi pozitivnimi izkušnjami pričale, da se da pomagat ženskemu telesu tudi brez farmacevtske navlake.


Želim vam vsem lep in sončen dan.
Glede kavice sem pa vedno za, sama sem iz Dolenjske. Predlagajte lokacijo, pa se bomo dobile.


LP Jerneja
Default avatar
Bravo Jerneja, ženske moramo držati skupaj!!!!!
Default avatar
franki-petan je napisal/a:
Vse to še kako drži!
Dobra izkustvena trditev.
Default avatar
Jerneja62, pozdravljena!

Že kar nekaj časa spremljam tvoje sodelovanje na forumih, prvič pa se oglašam sama. Res lepo od tebe, da si podala toliko izčrpnih informacij na temo bioidentični hormoni.

Ravno zaradi tvojega pisanja ter prispevkov ostalih članic foruma sem šla tudi sama na testiranje hormonov, na posvet pri dr. Flisovi sem naročena januarja. Sedaj me je seveda nekoliko znerviralo pisanje franki-petan. Kljub temu upam, da bom z obiskom zadovoljna ter da mi bo svetovala pri mojih težavah.

Tudi jaz upam, da si bomo z medsebojnim podpiranjem in svetovanjem olajšale prehod v novo življenjsko obdobje.
Default avatar
pozdravljena,
ne vem če si opazila, da je odprt nov forum, bioditentični hormoni, kjer bo na naša vprašanja odgovarjala strokovnjakinja.
lp
Default avatar
Lana, prosim, poročaj, kako boš ti opravila pri dr. Flisovi.
Nekateri smo se raje odločili nadaljevati pri dr. Toljanovi, a lahko da gre le za začetniške nespretnosti, ki se bodo sčasoma uredile.
Default avatar
Pozdravljene, bom sporočila ( po 11. 1. 2012).

Sicer pa, hvala, Jerneja, tudi nov forum sem opazila, me zelo veseli, da sodeluje strokovnjakinja. Že njen prispevek o bioidentičnih hormonih me je spravil v boljšo voljo, glede na to, da zdravniki o tem nočejo razpravljati.

Pa srečno v leto 2012!

Lana
Default avatar
Pozdravljene.Ker imam tudi sama takšne težave kot ve ,sem hvala bogu končno izvedela za to terapijo in se seveda hotela takoj naročiti pri dr. Kostelovi,Bila sem razočarana nad tako dolgo čakalno vrsto,kar me ne preseneča ,saj nas je veliko s temi težavami.Sem pa pred kratkim izvedela,da se je z to terapijo ravnokar začela ukvarjati tudi ginekologinja iz Domžala-Kaliste.Pri njej sem sedaj dobila datum v januarju.Šolanje je ravno tako opravila v Bruslju in Dubaju kot dr.Flisova.Sedaj me pa zanima glede izkušenj,saj storitev ni poceni oz. kaj je najbolj pomembno znanje?Ali ne pošljejo izvidov v Nemčijo in tu pripravijo vse kar je potrebno za zdravljenje, oz.kakšno vlogo pa ima potem zdravnik ,glede izkušenj?
Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem.Še to me zanima-cena.Mojca Kavka
Default avatar
Osebno se sprasujem zakaj je dr. Flis se spustila se v te vode. Dodaten zasluzek? Seveda, kaj pa drugega...
Verjetno je moja izkusnja z njo malo izven teme, ampak vam jo vseeno posredujem.
V casu nosecnosti sem bila 1x pri njej za mnenje in dobila napotnico za fizioterapijo. Navodila za telovadbo so bila popolnoma neprimerna za nosecnost. Napotnica za fizio pa je vsebovala elektrostimulacijo, ki se ne predpisuje nosecim zenskam v tem predelu! Skratka, zenska me je kot specialist popolnoma razocarala. Ko sem izvedela, da bi njena navodila se lahko povzrocila prezgodnjo odpiranje maternice, kar se je eni njeni pacientki ze zgodilo, sem rekla samo hvala lepa in odsla. Mimogrede predpisuje fizioterapijo vsakemu pacientu isto - neglede na to ali je ravno prezivel infarkt ali pa ima samo kronicne tezave v npr. ledvenem delu. Ona, kot fiziater! ne zna cloveka obravnavati celostno in zelo! dvomim, da se je tega priucila v sklopu izobrazevanj za biohormone...
Nihce iz nase druzine ne gre k njej na kaksno konzultacijo, ne za potrebe ortopedije in fizioterapije, kaj sele za biohormone! Svojo mamo sem narocila v Zagrebu in to je bilo edino prav. Sedaj si 1 mesec ze pridno maze 2 razlicna hormona in rekreira - je v procesu ;)
Default avatar
MetkaEmma je napisal/a:
Se jaz tudi sprašujem zakaj se dr. Senčarjeva, dr. Flis. dr. Kostev...spuščajo v te vode??? Samo zaradi zaslužka in ne zaradi našega zdravja.
Če se ne motim, da dr. Senčarjeva še dela reklamo lekarni v Murglah zaradi zaslužka.

Dekleta, ne bodimo naivne, da se bodo zdravniki postavili za nas in nas pozdravili. Vlekli bodo denar dokler bo šlo.

Pa brez zamere dragi zdravniki, saj ne mislim nič slabega. Verjetno bi tudi jaz na vašem mestu naredil enako.?

Lep pozdrav,
Marko
Default avatar
Ooooo Marko, ni lepo kar takole pavšalno obsojati!!!

Jasno je, da VSI delamo zato, da zaslužimo ali pa morda ti delaš zastonj??? Tudi jaz delam zaradi plače, da lahko plačujem položnice, kupujem hrano, obleke...zase in za svoje otroke. Naše zdravnice seveda tudi ne bodo delale zastonj.....ne vem kaj je tu spornega ..... razlika pa je v tem, da nekaterim gre za naše dobro, nekaterim pa je za nas več ali manj vseeno!
Od nas samih je odvisno h kateremu zdravniku bomo šli; če vidiš, da si le številka in da se dejansko ne poglobi v tvoje težave in ti le izstavi račun, k takemu sigurno več ne boš šel.
Če pa mi zdravnik pomaga do izboljšanja, me popolnoma nič ne zanima koliko on pri tem zasluži!
Sigurno se strinjaš z menoj?!
Default avatar
Hvala gospa Nalica!
Forum pišem prostovoljno in zastonj. V moje šolanje je bilo vloženo veliko časa in denarja! Torej sem v minusu.
Gospod Marko, naj vas ne skrbi, da sem ali bom obogatela s tem!
Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič