Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Posredovnje policije v primeru nasilja v družini

Default avatar
sprašujem vse tiste, ki ste že kdaj klicale policijo ko je bil partner nasilen do vas. ste šle post festum kdaj preverjat kaj so policisti vnesli v računalnik - kak zavedek ali ne? je katera kdaj zahtevala kopijo zapisnika? se je kateri zgodilo, da je večkrat klicala policijo in ko je rekla da so pri njih že posredovali, dobila odgovor da nimajo tega zavedeno?
Default avatar
Če ti niso dali kopijo zapisnika, napiši zahtevo pisno, da ti odgovorijo kaj so v tvojem primeru naredili. Kopijo pa posreduj še na Ministrstvo za notranje zadeve v Mariboru in v Ljubljano. V vsakem primeru morajo imeti vsako intervencijo zavedeno. Navsezadnje ti je povzročil kar nekaj škode. Če ni šlo na kaznivo dejanje bi ter pa morali napotiti na zasebno tožbo. Je pa za tega tvojega bivšega na internetu dosegljiva ena sodba sodišča, vendar ne se ne vidi za kaj je bil denarno kaznovan. Sama poišči. če gre zanj, da ni slučajno njegov dvojnik po imenu in priimku.
Default avatar
je on, ampak to je za prometno nesrečo, v kateri se je poškodoval samo njegov avto in prometni znak.
mene zanima če se je še kateri to zgodilo oz. če je še katera preverjala na policiji kaj so policisti vnesli v računalnik. v mojem primeru nimajo ničesar zavedenega, kot da intervencije sploh ni bilo oz. kot da spol nisem klicala. pa sem preverila na 113 in imajo moj klic še zaveden ter to, da so ga poslali naprej pristoji PP. jaz bom že urejala dalje, zanimajo me izkušnje drugih.
Default avatar
Draga Katarina,

ni mi razumljivo to tvoje pisanje.
Razumi policijo, da nima casa na vsako kreganje odreagirat.
Nasilnost partnerja je psoledica ... tvojih dejanj.
Mislim, da te je kar nekaj "skupaj", in če se ne znaš ubranit
potem pa... ti tud policija ne mora pomagat.
Sigurno si partnerja psihično maltretirala,
on pa te je "malo vzel" v roke.
Pač "hepi femili".


Glede zapisnikov in tko naprej.
Policija naredi zaznamek in to je vse.
Če je bila intervencija je sigurno tudi neko porocilo.
Na zahtevo pa dobiš podatke. Ne vem pa ce lahko kto privatna oseba.
Na zahtevo sodišča jih sigirno posredujejo.
Default avatar
Enmoški: ne vem če si razumel ... če se pokliče 113 in pride intervencija mora bit to zavedeno v njihovem računalniku. no, v mojem primeru tega ni. ne obstaja nobena info o tem, da so bili pri meni, niti kaj drugega. so pa bili, imam tudi priče da so bili.

kar se pa tiče samega nasilja ... tudi mene kdaj katera od hčera razkuri pa je ne pretepem oz. ne razbijam po hiši zaradi tega. razumeš? nasilnost partnerja je kaj? ah ja ... ti si moški. seveda, razumem, razumem.
Default avatar
Moral bi biti vsaj zaznamek, če ne tudi zapisnik. Pojdi se zmenit s komandirjem PP, saj sestavljanje zapisnika lahko zahtevaš tudi post festum (recimo naslednji dan po intervenciji).

EnMoski, policija se je dolžna odzvati na vsak klic. Če gre za lažno prijavo ali zlorabo, klicatelja pač čaka kazen, nikakor pa ne morejo oni že po telefonu presojati, ali se je vredno odpeljat na kraj ali ne.
To, kar ti imenuješ kregarija, se v vse več primerih konča s hudimi poškodbami in celo smrtjo.

Katarina, koristne napotek iz tako rekoč prve roke ti bodo dali na SOS telefonu za žrtve nasilja 080 1155.
Default avatar
ločevalka: hvala, vse sem že obvestila o tem, zdaj samo čakam, da me spustijo h komandirju. če ga v dveh dnev ne dobim bom dala stvar belemu obroču, pa naj se oni pogovorijo z dotično PP. od dogodka je že 11 dni, tko da post festum ... ne vem kako gre vnašanje v njihov sistem. ko sem bila v četrtek tam in je policist preverjal ni našem v njem popolnoma ničesar na moje ime. nobene intervencije. ko pa sem bila v petek ponovno tam in govorila s policistom, ki je bil takrat na kraju, pa se mi je gladko zlagal, da je postopek končan z izrekom denarne kazni. če bi bil, bi bilo to zavedeno v računalniku. pa ni bil. ne gre se za to ali so mu dali denarno kazen ali ne, gre se za to, da je bil nasilen, da je razbijal, itd., da sem klicala 113, da so posredovali in da bi to moralo biti zavedeno. to je vse. no, ne čisto vse, ker je takrat tudi odšel in njim rekel, da ga več ne bo nazaj. to potrebujem pa za odjavo bivališča.

zanimajo me izkušnje drugih, ker vem, da jih imajo in ker tudi vem, da so nekatere doživele podoben hladen tuš s strani policije.
Default avatar
Tudi glede tega imajo izkušnje na tem telefonu, pa veliko PP poznajo zelo dobro, ker "sodelujejo" z njimi. Lahko ti pomagajo tudi pri stikih s policijo in verjemi, da njihov klic zelo velikokrat kar zaleže, ker poznajo zakone in pravice žrtev nasilja. Takole ravnanje po domače je nedopustno.

Za odjavo bivališča ne rabiš ničesar, na občini vložiš vlogo za ugotavljanje dejanskega bivališča ali nekaj podobnega in je potem to njihova stvar. Tako lahko odjaviš kogarkoli, recimo tudi bivše lastnike nepremičnine, če bi še slučajno imeli stalni naslov pri tebi. Kot primer.
Default avatar
Policist je lahko izrekel denarno kazen, lahko je dal predlog sodniku za prekrške ali pa kazensko ovadbo za kaznivo dejanje. V vsakem primeru mora imet to zavedeno in tudi pisno to narejeno. Zahtevaj pisno od njih kaj so storili v tvojem primeru. Navsezadnje ti je povzročil materilano škodo. malo si poglej kazenski zakonik.
Default avatar
saj jaz to že vem, nisem pa vedela, da to pač počnejo policaji, da ne zavedejo intervencije, da ne napišejo uradnega zaznamka. predvidevam, da se mu ni zdelo pomembno, ker je on otovorjen s kufri šel od mene. meni pa je pomembno, ker postopek odjave bivališča traja 2-3 mesece in ker v tem času lahko mirno pride k meni na vrata in mu, če je miren, ne morem nič, ker ima pri meni stalno bivališče. ccc ... če bi klicala policijo in jim rekla da se bojim zase, ker je bil že nasilen in ga nočem spusti noter bi pa pogledali v evidenco in rekli, da pri njih ni nobene zabeležke, da je bilo z njihove strani že kakšno posredovanje. no, za to se gre.
Default avatar
No, jaz imam tako izkušnjo, o podrobnistih sicer ne bi, ker težko podoživljam to "svinjarijo". Šlo je ravno tako za konfliktno situacijo, prišla policija in odšla, čez čas sem dobila položnico (ne vem, morda tudi on). Zahtevala sem zapisnik, dala zahtevo za sodno varstvo. Ko je prišlo vabilo s sodišča (hkrati z zapisnikom), me je skoraj kap. Zapisnik je bil PRIREJEN oz. je bilo v njem en kup neresnic in izmišjotin. No, sodnica je seveda verjela policajem (mislim, da so bili podkupljeni s trani nasprotne stranke, česar seveda ne morem dokazati) in ne meni!!!
Glede na svoj dogodek sem izmenjala kar nekaj mnenj z ljudmi, ki so imeli opravka s policijo. Prav nihče nima zaupanja vanje oz. dvomi, da so sploh usposobljeni za svoje delo.
Stara tacenska akademija je bila kljub vsemu nekaj drugega kot današnje neko kvazi usposabljanje po bilo ktrei srednji šoli, ko tipo ne dobi dela. Bo pa polcaj:)
Default avatar
katarina73 je napisal/a:
To imaš zelo prav in "dobri" komandirji žrtve nasilja opozarjajo na to - ob nasilju je vedno treba poklicat in vedno preverit, ali je vsaj zaznamba.
Ne vem, kako ažurni so pri Belem obroču. Vsekakor te nič ne stane, če pokličeš še kam drugam in prosiš za nasvet, pomoč.

Ninočka, ni druge možnosti kot policija. Jaz sem imela tudi dobre izkušnje z njimi, celo zelo dobre. Kaj je bilo v tvojem primeru ... resnično upam, da se policisti in sodniki ne pustijo prodat za male pare nekim nasilnim luzerjem. Če že, naj se ornk :)
Default avatar
ti si klicala policijo? in zakaj si potem ti dobila položnico? zakaj ste šli pa na sodišče? omg ...
Default avatar
ločevalka je napisal/a:
Nič takega ni bilo. Z bivšim sva se sprla, ker mi ni dovolil vstopiti v skupne prostore (poslovne), hotela sem poklicati policijo, pa mi je telefon iztrgal iz rok. Le-ta je padel na tla, poklicala pa sem jih potem z mobilnega. Na zapisniku je pa potem pisalo, da sem ga jaz s telefonom udarila po glavi . Ki v življenju človeka nisem udarila. In se revež ni mogel braniti. Imam pa 50 kg, on pa še enkrat toliko. Pa sem bila jaz nasilna. Sem pa ujela, da je bivši enega od njih ogovoril po imenu. Sem dala tudi prošnjo oz. zahtevo, da bi v primeru še kakšnega konflikta pri nas intervenirala policija z drugega okraja, pa tudi temu niso ugodili. Tko da, nimaš kaj- "šuti i pamti"! Lp!
Default avatar
katarina73 je napisal/a:
Klicala sem policijo, po določenem času dobila položnico-625 eur, brez zapisnika, samo položnico. Po nasvetu odvetnice sem napisala pritožbo oz. zahtevo za sodno varstvo. Dobila vabili na sodišče, priložen je bil tudi zapisnik (prirejen). Na sodišču smo bili zaslišani jaz, on in policaj. Verjeli so njima, ne meni. In zdaj piše, da sem jaz njega udarila s telefonom (brez dokaza, brez zdravniškega izvida), kar je ČISTA LAŽ. Ampak mi niso verjeli, da vrši nasilje ON, ne jaz! Tko!
Default avatar
nič, jaz sem že kontaktirala Beli obroč. Mi je jasno, da me bodo vozili okrog - sem že klicala na PP in prosila komandirja, pa mi je policist odgovoril, da ima delo in da naj kličem kasneje, ne ve pa, kdaj dela ne bo imel, tko da je brez veze se sploh trudit ... bom sicer še klicala, a če do srede ne pridem do njega grem na višjo inštanco.
Default avatar
katarina73 je napisal/a:
Veliko uspeha srečo, pa še potrpljenja! Lp!
Default avatar
:) če bi bilo po moje se nič od tega ne bi zgodilo.
Default avatar
Zahtevaj sestanek pri komandirju, če ne gre drugače pa pisno. Ne pusti se odpravit na tak način.
Default avatar
Vedno sem se spraševal, kaj žene ljudi, da vztrajajo v skrajno disfunkcionalnih odnosih.
Tisti, ki enkrat dvigne roko, jo bo še kdaj, pravilo staro kot zemlja.

Meni gre apologija nasilja, ženskega ali moškega, psihičnega ali fizičnega, totalno na živce.

Edina ženska, ki me je s svojim teženjem pripeljala do točke v kateri sem pomislil, da bi jo kratkomalo okrog ušes, je bila moja ex. Po tistem dogodku mi je bilo jasno, da je konec.

Po mojem mnenju je stvar samospoštovanja, da človek ne vztraja v odnosu kjer se dviguje roke, ali kjer si eden prisvaja pravico buzeriranja v živ mozak.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic